Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Perustili

Perustili on paras tapa korvata pikavipit

Olen agitoinut pikavippeja vastaan vuodesta 2016 saakka (AA 9.8.2016, AA 31.10.2016), ja tänään tuo agitointi kantoi hedelmää:

Kansalaispalkka nyt! -aloite haastaa perustulon ja perustilin

Kansalaisaloitteemme Kansalaispalkka nyt! on tänään julkaistu. 

Esittelemme suomalaisille "Nukkuvien kansalaispalkkamallin" 800/400 €/kk, joka pohjautuu paljolti jo kolmen vuoden takaiseen työhömme ensin Unitas kansanliikkeessä. Kansalaisaloitteessa on lainsäädännöllinen puoli tuotu eri tasolla esille kuin aikaisemmin mitä olemme esittäneet.

Perustilistä ja muista sosiaaliturvatileistä

Eräässä nimeltä mainitsemattomassa kansalaisaloitteessa eräänä osavaatimuksena on perustilin nimellä kulkevan sosiaaliturvatilin luominen Suomen sosiaaliturvajärjestelmään.

Perustulo ja kansalaisosinko ovat kaksi eri asiaa, ei sotketa niitä

Perustulo tuo oikeuden yhteiseen varallisuuteen (HS 14.10.2017):

"Perustuloa ei pitäisi ajatella vain sosiaaliturvauudistuksena vaan jokaiselle kuuluvana sosiaalisena osinkona."

Vaikka Johanna Perkiön tarkoitus on hyvä, mielestäni hän ampuu kirjoituksellaan perustuloa jalkaan.

Lomaraha on oikeastaan yksivuotinen sosiaaliturvatili

Joissakin työehtosopimuksissa, muttei kaikissa, määritellyt lomarahat ovat aika-ajoin herättäneet kritiikkiä ja niitä on pyritty leikkaamaan esimerkiksi kilpailukykysopimuksessa ja joidenkin yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksissa, joskus onnistuneesti, joskus ei. Tyypillinen lomarahojen vastustus perustuu siihen, että ne olisivat aikansa eläneitä, koska ne olisivat alunperin olleet käytössä lomaltapaluurahoina teollisuudessa 1960-luvulla siksi, että työntekijöillä olisi ollut kannustimia jäädä Suomeen mieluummin kuin muuttaa silloisten parempien palkkojen perässä Ruotsiin.

TYÖ JA TEKIJÄ ETSIVÄT TOISIAAN

Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä 40 000 – saman verran kuin ennen lamaa. Suurin osa avoimista työpaikoista on Uudellamaalla, mutta niin on työttömistäkin. Hortoilevatko työttömät ja työpaikat eri kaupunginosissa? Eikö työttömien osaaminen tai motivaatio riitä? Ovatko työt paskaduuneja, joilla ei tule toimeen? Ovatko kannustinloukut suurin syypää?

Haastattelin Lepomäkeä perustilistä ja vähän muustakin

Elina Lepomäki on pyrkimässä Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja oli käymässä Rovaniemellä, niin sain haastateltua häntä hieman. Aiheena oli pääasiassa hiertämään jäänyt perustili, jota olin aikaisemmin kritisoinut ja johon Lepomäki hieman vastailikin, mutta mielestäni huonosti. Tällä kertaa vastaukset olivat hyviä, ilman perinteistä poliitikkomaista kiertelyä. Olin varannut useampiakin kysymyksiä, mutta alkoi aika loppumaan, niin vedettiin nuo muut aiheet erittäin nopeasti ja lopetettiin ne lyhyeen.

Vastustan sosiaaliturvan muuttamista lainaksi! Perustili-idea roskiin.

Hallitus on vastoin lupauksiaan ruvennut leikkaamaan koulutuksesta, eli syömään tulevaisuuttamme. Koulutuksen jättileikkaukset eivät sille ilmeisesti riittäneet, vaan se on keksinyt myös tehdä jättimäiset leikkaukset opintotukeen. Ei näin. Mielestäni hallituksella ei ole kunnon mandaattia tehdä täysin päinvastaisia päätöksiä kuin tuli luvattua. Demokratiaa pitäisi saada tähän maahan.

Perustili opintotuen tilalle

Merkittävä osa hyvinvointivaltion tulonsiirroista tapahtuu henkilön elinkaaren sisällä eikä eri henkilöiden elinkaarien välillä. Elinkaaren sisäiset siirrot tarkoittavat karkeasti samaa kuin rahan siirtämistä vanhalta itseltä nuorelle itselle. Siirtäminen tapahtuu kuitenkin sillä erolla, että välissä ovat verottaja, Kela ja muutamia vuosia. Elinkaaren sisäisten tulonsiirtojen osuus kaikista tulonsiirroista on jopa 70 prosenttia.

 

Lupaamani perustilikritiikki

Perustili on Liberan idea sosiaaliturvasta. Se on tarkoitettu perustulon kilpailijaksi, ja on tietyillä tavoilla verrattavissa siihen. Perustili on Liberan sanoin "lainamuotoinen sosiaaliturva". Tarkoitus on, että ihmiset maksaisivat itse sosiaaliturvansa takaisin päästessään töihin. Tässä blogauksessa kerron miksi pidän perustiliä huonona ajatuksena.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä