Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta päivystysasetus

Jahkailu Länsi-Pohjan keskussairaalan synnäristä jatkuu

 

Aikaisemmin tapahtunutta

 

Kirjoitin joulukuun alussa blogikirjoituksen, jossa käsittelin ja ihmettelin eräiden lappilaiskansanedustajien äänestyskäyttäytymistä pienten synnytysyksiköiden säilyttämisen puolesta tehdyn kansalaisaloitteen ja KD:n ja RKP:n vastalauseen välillä. http://janneolsen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207724-politikointia-lansi-pohjan-keskussairaalan-synnarista

 

Valtuustoaloite ilta- ja viikonloppuvastaanoton järjestämisestä Torniossa

 

Tornion terveyskeskus tarjoaa kuntalaisille päivystyspalveluja arkisin klo. 8.00 – 16.00 välisenä aikana. Muina aikoina torniolaisten on haettava hoitoa Länsi-Pohjan keskussairaalan yhteispäivystyksestä.

 

Palveluiden supistaminen Länsi-Pohjan keskussairaalassa.

Sote- ratkaisu on herättänyt pelkoa Länsi- Pohjan keskussairaalan tulevaisuuden osalta Meri- Lapissa. Synnytysosaston lakkauttaminen ja päivystyksen mahdollinen supistuminen ovat oikeasti uhka. Alueen kansanedustajat ovat olleet valitettavan hiljaa sote- ratkaisun osalta vaikka vielä vuosi sitten olivat mukana vaatimassa Länsi- Pohjan synnytysosaston säilyttämistä.

Taloudellisen tilanteen johdosta on selvää, että resurssien eivät riitä nykyisenlaisen sosiaali- ja terveysalan rakenteiden ylläpitämiseen ja muutosta on tultava.

Päivystys ja asetus

Viime vuoden syyskuussa maan hallitus peruspalveluministeri Susanna Huovisen johdolla allekirjoitti päivystysasetuksen. Asetus tuli muilta osin voimaan 1.1.2015, synnytystoiminnan osalta 1.6.2015. Hallitus sopi asetuksen tiukentamisesta ja esim. synnytysosastojen pudotuspelin vauhdittamisesta tuhannen synnytyksen vaatimuksella. Tämän oli tarkoitus olla yksi keino säästää kuntien rahoja. Perimmäinen tavoite näyttää kuitenkin olleen toimintojen voimakas keskittäminen yliopistollisiin keskussairaaloihin.

Keravan terveyskeskuksen palvelut turvattava

Keravan terveyskeskuksen ilta- ja viikonloppupäivystys siirtyi kaupunginhallituksen 17.11. tekemällä päätöksellä Vantaan Peijakseen ja siellä Attendon hoidettavaksi. Päätös ei ollut yksimielinen. Jätin asiasta eriävän mielipiteen.

Mielestäni olisi pitänyt tehdä päätös, jolla olisi turvattu Keravan terveyskeskuksessa vähintään akuuttipotilaiden iltavastaanotto. Esimerkiksi päivähoitopäivän lopussa akuutisti sairastuneen lapsen kanssa on aivan toista käydä illalla Keravan terveyskeskuksessa, kuin lähteä Peijakseen jonottamaan yhdessä koko Vantaan kanssa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä