Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Lakiehdotus

Muokkausehdotuksia HE 179/2018 aselakiesitykseen

Muokkausehdotuksiani HE 179/2018 esitystä varten


Lisäykset ovat lihavoituna, poistettavaksi ehdottamani kohdat alleviivattuna ja kommenttini kursivoituna.

 

Tätä kirjoitusta on muokattu viimeksi 14.3.2019.

 

Hyväntahtoinen lammaslauma

Mietitään, että mitähän nuokin meistä ajattelee, katsellaan aidan toisella puolen pyöriviä toisia lampaita, hevosia, norsuja, hyeenoja, susia, karhuja, maakotkia, haukkoja ja korppikotkia. Ollaan tosi iloisia, jos joku käy syömässä heiniä vähemmäksi, kun sitä täällä aidan toisella puolen piisaa, ollaan joskus vähän yllättyneitä ja iloisia, että vasta kehittymässä oleva karitsa kelpaa taivaalla liitäville linnuille. Mietitään, että mitähän ne muut nyt meistä ajattelevat, jos joku lammas leikilläänkään pukeutuu aidan sisällä sudeksi.

Korttikoulutusten hinta estää työllistymistä

Nykyään on rummutettu paljon turhien sääntöjen purkamisesta. Erilaisiin työelämässä vaadittaviin kortteihin, kokeisiin ja parin päivän koulutuksiin normienpurkutalkoot eivät näytä ulottuneen. Vaadittavia maksullisia pränikoita ja hilpakkeita tulee hiljalleen vain lisää. Näin toimimalla lainsäätäjä rakentaa muuria työelämässä olevien ja työelämän ulkopuolella olevien välillä.

Ehdotus kilpailukyvyn kohentamisesta,

Luulen, että meidän maassa tämä keskustelu on keskittynyt liiaksi hallituksen ja ammattiliittojen välille. Näitä ajatuksia, kuinka voidaan lisätä kilpailykykyä voidaan hakea muualtakin.

Mielestäni hallituksen toimenpiteet kohdistuvat vain osaan työntekijöistä, ja oletettujen toimenpiteiden vaikutus on oletettavasi pienempi kuin hallitus on esittänyt. Lisäksi esitys leikkaa ihmisten tuloja, mikä tulee heijastumaan talouteen laskevasti yksityisen kulutuksen vähentymisen takia. Lisäksi toimenpiteet eivät ole tasapuolisia.

Mitä luulet, osaisitko toimia päättäjänä?

Kansalaisaloite on suomalaisten vaikuttamiskeino lainsäädäntöön.  Se on kuitenkin vielä vähän keskeneräinen.  Kun 50 000 nimeä asian taakse on kerätty, eduskunnalla on vasta velvollisuus ottaa asia käsiteltäväkseen.

Nykyisen edustuksellisen demokratian tilanteessa voi aivan hyvin käydä niin, että puolueiden eliitissä, johtoryhmissä, sovitaan, miten asia käsitellään eduskunnassa.  Siis vain muutaman ihmisen voimin.  Sopimukset menevät usein niin, että "anna mulle toi niin meidän ryhmältä saatte äänet tolle toiselle asialle".  

Lakiehdotus vallan hajautuksen puolesta

Valta keskittyy harvoille, piiri pieni pyörii, hyvä veli -meininki jyrää ja korruptoituneita ovat poliitikot kaikki tyyni. Siinä luonnearvioita poliitikoista ainakin sosiaalisen median perusteella. 
Tarjoan tätä stereotypiaa torppaamaan aivan yksinkertaisen ja todella tehokkaan tavan hajauttaa valtaa noin 200 uudelle kunnallispoliitikolle ympäri Suomea.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä