Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta lääkäripula

Sote-uudistus pitää kaataa. Tässä vaihtoehtoja tilalle.

Meidän on aivan turha myllätä terveydenhuoltojärjestelmäämme, koska se on jo yksi maailman parhaista. Digitalisaatiota voi kehittää ja hallintoa voi vähentää, sekä keskittää ilman maakuntiakin. Markkinatalous ei sovi terveydenhuoltoon, koska meille ei syntyisi toimivia markkinoita.

 

Ei rikota Euroopan kustannustehokkainta terveydenhuoltoa

Vaihtoehto kritiikkiä synnyttäneelle markkinoistamiselle, valinnanvapaudelle ja hallinnon uudistamiselle on korjata syyt, jotka johtivat uudistamistarpeeseen.

Lääkäripulaan ovat johtaneet monet tekijät. Iso osa lääkäreiden ajasta kuluu toimimattomien tietojärjestelmien parissa ja kirjaamisessa. Työn delegoiminen on kustannustehokasta, esimerkkinä suoravastaanotot sairaanhoitajalle.  

Valinnanvapaus kallis ratkaisu lääkäripulaan

Sote-uudistusta myydään lupauksella, että sitten pääsemme nopeasti lääkäriin. Nopea pääsy lääkäriin on kieltämättä kustannustehokasta ja tavoittelemisen arvoista, mutta keino siihen on virheellinen.

 

Lääkäripulaan ovat johtaneet monet tekijät. Miksi lääkäriin ei sitten pääse?  

 

Voisiko ongelmana olla virheellinen työnjako? Iso osa lääkäreiden ajasta kuluu toimimattomien tietojärjestelmien parissa ja kirjaamisessa. Lisäksi esimerkiksi flunssasairaslomien ja reseptien uusimista voitaisiin hyvin siirtää terveydenhoitajille.

 

Lääkärin ja potilaan kielitaidosta

Länsirannikon ruotsinkieliset ovat aidosti huolissaan ja tuohtuneita uudesta sote-linjauksesta, jossa Vaasan sijasta Seinäjoki tulisi hoitamaan ruotsinkielisiä potilaita, mitä laajaan päivystykseen tulee. Erityisesti eduskunnan oppositio ihmettelee josko kielelliset oikeudet toteutuisivat silloin kun ruotsinkieliset joutuisivat menemään Vaasan sijasta Seinäjoen päivystykseen.

Ympärivuotiset kesäsulut. Missä on potilastasa-arvo? #Lääkäripula

Terveydenhuollosta leikataan valtiotasolla kolme miljardia tällä vaalikaudella. Mielenterveyskuntoutuva ystäväni joutui käymään kesäkuun lopussa Tampereella yhdessä harvoista auki olevista terveyskeskuksista poliklinikalla, koska ajanvarauspalvelusta kerrottiin elokuun lääkäriaikojen vapautuvan varattavaksi heinäkuun puolessa välissä. Hän järkyttyi touhun tasosta.

Kreikkalaista arkipäivää suomalaisin ja kreikkalaisin silmin - kaksi tarinaa

Samoksen saarella sairaaloiden tilanne on todella huono: 
Heillä on pula lääkäreistä, sairaanhoitajista, ambulansseista, sidetarpeista, injektioneuloista - kaikesta mahdollisesta. Samoin myös eläinklinikalla. 

"When I first came to Samos, there were enough paramedics to have at least two ambulances operating around the clock," Tolli said. 
In 2010, nine paramedics were backed up by five ambulance drivers. When the drivers retired or left, they were never replaced. 

Terveydenhuollosta

Toivottavasti sote – uudistuksessa tulee korjaus lääkäripulaan ja keinot kouluttaa nuoret lääkärit tukevasti tulevaan ammattiinsa. Nyt syrjäseuduille ei tahdo saada lääkäreitä, koska kunnilla ei ole varaa maksaa riittävästi palkkaa. Toinen asia on sitten ammattitaito. Lääkärien pitäisi ensin kiinnittää huomio elintapoihin ja korjata niitä, ennen kuin määrätään lääkettä lääkkeen päälle. Tunnen ihmisen, joka sai jokaiseen vaivaan lisää lääkettä, ja loppujen lopuksi hän oli kuolla liikoihin lääkkeisiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä