*

Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kulutusjuhla

Suomen talouden kasvumallin kolme mätää omenaa

*

Velan ylivoimaisuudesta

*

Velkavetoinen kulutus on riski talouskasvulle

Keskimääräinen uusi asuntolaina on Finanssialan (FA) tuoreen kyselytutkimuksen mukaan runsaat 150.000 euroa.  Kun käytetään maaliskuussa (2017) nostettujen asuntolainojen keskikorkoa 1,13 % ja takaisinmaksuaikana keskimääräistä 19 vuotta, maksaa kotitalous lainastaan noin 150 euroa korkoa kuukaudessa, jos laina nostettaisiin nyt.

Nyhtötalouden luoma kierre ympäristökatastrofiksi?

Kaikki alkaa aina pienestä perhosen siiven iskusta |*… joitain vuosia sitten eduskuntamme sääti pikavipeille |** 50 prosentin korkokaton – idea oli estää koronkiskonta. Luottomäärä rajattiin 2.000 euroon.

Luovaa tuhoa odotellessa – kasvuhoenta on nyt tapissa!

Julkistettiin kirja ”Kasvun loppu” |1, miksi vasta nyt, kun ympäristömme eli hienosti sanottuna biosfääri huutaa hätäänsä – ”Gaia kuumenee, osaammeko vähentää reilusti kulutustamme |*. Samaan aikaan talousviisas, professori Sixten Korkman julkistaa – ”Strategia hukassa”|2, näilläkö selviämme?

 

Musta Perjantai: Päivä jolloin Britannia tuli hulluksi

Täällä Britanniassa vietettiin taas päivää jolloin kansakunta tuli kollektiivisesti hulluksi. Väki päätti rynniä ostoskeskuksiin ja aiheutti kaaoksen melkein jokaisessa suuressa kaupungissa Lontoosta Edinburghiin. 

Vaivaannuttavan voimaannuttavat markkinat

Moderneja länsimaisia yhteiskuntia kutsutaan usein moniarvoisiksi yhteiskunniksi, mutta tuotannon, talouden ja teknologian yhdenmukaistumisen myötä tämä moniarvoisuuden kokemus koskee mielestäni lähinnä yksilöitä, ja etenkin näiden kulutusvalintoja. Väitänkin, että yhteisöinä länsimaat muodostavat tavattoman homogeenisen ja monokulttuurisen kokonaisuuden, joka koostuu sadoista miljoonista usein hyvin näennäisesti yksilöllisistä yksilöistä, hyvin samankaltaisine siteineen tuotannollis-taloudelliseen todellisuuteen.

Kasvuhokemasta toimeliaisuuteen!

Kallupit kertovat, että markkinataloutta ylläpitävät kuluttajat uskovat jälleen hitusen parempiin aikoihin. Paremmat ajat merkitsevät kulutuksen lisääntymistä – kornia luonnolle, mutta totta. Kornia sen vuoksi, että meitä elättävä biomassallinen biosfääri antaa jo kaikkensa – vieläpä siten, että vuotuinen tuotos on syöty toimestamme syyskuun lopulla 1].

Me käymme muovipussin käyttöhön

Rakas joulupukki. Jos yhden asian voisit tuoda Suomeen joululahjaksi Irlannista, se olisi muovipussivero.

Kassamyyjänä olen saanut jälleen seurata aitiopaikalta ihmisten kulutustottumuksia. Etenkin näin kulutusjuhlan alla ihmiset tulevat suorastaan hulluiksi. Yksi asia kuitenkin yhdistää kauppareissuja vuoden halki: muovipussien järjetön ostaminen.

Joulullista kuluttamisen hurmaa

Joulun lähestyessä monia valtaa ahdistus ostamisen välttämättömyydestä – joululahjoja kun on annettava – sehän on osoitus huomioimisesta, välittämisestä ja läheisyyden korostamisesta. Siis kauppaan kirkuvien mainoksien alta hakemaan juuri sitä tavaravirrallisen lämmintä henkevyyttä mitä ostaminen kansantaloudellemme tuottaa! --- Näinkö se menee?

 

Valkoisen miehen maailmanvalloituksen seuraukset

Tänä päivänä jokaisessa maanosassa on ratkaisemattomia ristiriitoja. Afrikka on aidsin, nälänhädän ja kapinoiden kourissa. Pohjois-Amerikan intiaanit on ahdettu reservaatteihin degeneroitumaan, musta vähemmistö hakee sijaansa ja valkoinen superkuluttaja linnoittautuu piikkilankojen ja turvamiesten taakse. Puhdas vesi loppuu ja peltomme muuttuvat autiomaiksi. Kulutusjuhlamme on ylittänyt keston rajat.

TV2 ~ "Loputon kasvu rajallisesta maapallosta?"

(YLE TV2 esitti 20-vuotisjuhla Ajankohtaisen Kakkosen. "Kuoleeko kapitalismi, mitä teemme ahneudelle ja kuinka vastaamme nousevaan hätään ja kurjuuteen")
.
[   ...  "kulutuksellinen näyttötalousjuhlinta on vedenjakajallaan putoavassa liikkeessä. Kasvu ei voi olla rajatonta rajallisessa maailmassa. Tasapuolisempi jakauma maapallollisesti on edessä - kiinalaiset ja intialaiset tulevat mm. ottamaan osansa ja meidän kulutustasoon päästessään meillä tuleekin olla kaksi uutta maapalloa luomassa siihen tarvittavia resursseja"   ...  ]

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä