Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Energian hinta

Nouseeko sähkön hinta pilviin?

20.10.2013. Kerrotaan että britti-hallitus on tehnyt sopimuksen uuden ydinvoimalan rakentamisesta.
Uuden voimalan hinta on noin 19,6 miljardia euroa. Tehoa 3200 MW.
Laitos on tarkoitus olla valmis vuonna 2023 ja sitä rahoitetaan kuluttajamaksuilla 35 vuoden aikana valmistumisensa jälkeen.


Englannin hallitus suostuu maksamaan takuuhintana 92,50 puntaa/mWh tilanteessa jollon sähkön normaali hinta on noin 50 puntaa/mWh. 


Tämä takuuhinta on korkeampi kun se korotettu syöttötariffi, joka maksetaan Suomessa tuulivoimalle vuoden 2015 loppuun.

Hiilivuoto, palkkavuoto, WTO-vuoto - vai kohta huipputeknologiavuoto?

"Suomen ja Euroopan teollisuus karkaa ulkomaille, koska EU:n ilmastotoimet nostavat energian hintaa, toisin kuin muualla maailmassa" - tällaisia väitteitä kuulee ja näkee tuhkatiheään.

Mutta onko siinä perää, että EUn ilmastopolitiikka aiheuttaa niin sanottua hiilivuotoa, eli ajaa tehtaita ja samalla päästöjä muihin maanosiin? Climate Strategies-tutkimuslaitoksen tällä viikolla julkaiseman tutkimusraportin mukaan ei ole.

Kansalaisten investointihaluja piinaava epävarmuus

Koneen väistyvä tj. Alahuhta mainitsi tv-uutisten haastattelussa, että yksi ehto Suomen nousu-uralle saamisessa olisi pitemmän aikavälin varmuus siitä, ettei veroja enää nosteta. Yrityksille yksi kriteeri investointien tekemiselle onkin juuri riittävä varmuus tulevan verotuksen tasosta.

Energiayhtiöt rahastavat

 

Ensi vuodelle on luvassa taas huomattavia energian hinnan korotuksia. Vuokrat ja vastikkeet nousevat, sillä kaukolämmön ja sähkön hinta nousee. Taloyhtiöt kaavailevatkin halvempiin energianlähteisiin siirtymistä. Jos tonttia riittää, maalämpö on pitkällä aikavälillä kannattava ratkaisu. Menneinä vuosina kunnat yhtiöittivät kilvan energiayhtiöitä, sillä muuten huomattavia voittoja ei voi piilottaa. Kunnallisen energiayhtiön talous kun pitää olla läpinäkyvä.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä