*

Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Diesel

Diesel-hysterian lietsominen on vastuutonta

Hätiköivien päättäjiemme ja heidän toimiaan klikkiotsikkomaisesti raportoiva media on aikaansaanut ennennäkemättömän tilanteen, joka uhkaa monen suomalaisen taloutta: dieselkäyttöisten autojen arvon potentiaalisen romahtamisen. Niin tärkeää kuin ilmastonmuutosta onkin torjua, on dieseleitten noitavaino täysin kohtuutonta. Tosiasiahan on että dieselmoottorin hiilidioksidipäästöt ovat huomattavasti bensiinimoottoria pienemmät, ja juuri hiilidioksidipäästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Tämän lisäksi diesel on taloudellisempi, antaa paremman väännön ja siinä on parempi hyötysuhde.

Päästökirjoitus IT-viikon artikkelin johdosta

Otsikko johtaa harhaan - monesti se tekee niin oikeissakin uutisissa, klikkiotsikoissa. IT-viikko ei liity millään tapaa informaatioteknologiaan. Ei liity, vai... koska ainakin tällä kertaa kyseessä on Invalidityö - lehden lyhenne. Miten aihe sitten liittyy päästöihin?

Luin tänään kyseistä lehteä ja siinä oli yhtenä aiheena sähköauton ostaminen invalidivähennyksen turvin. Jutussa vertailtiin ei niinkään päästöjä, vaan pikemmin kulutusta.

Käyttövoimavero reilun kilpailun esteenä

En ole vielä törmännyt argumenttiin, joka selvästi todistaa ajoneuvoverolain käyttövoimaveron hyödyllisyyden. Käytännössähän se on vero, jolla joku pyrkii säilyttämään bensiinillä hyvän aseman, sillä käyttövoimavero on kaikille niille ajoneuvoille, jotka käyttävät voimanlähteenään jotain muuta kuin bensiiniä. Mitä järkeä on verottaa monesti tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja? Mikäli jonkin polttoaineen tekniikka on yksinkertaisesti pidemmälle kehittynyt kuin bensiinillä, en näe syytä rangaista sen käyttämisestä.

Dieseliä puusta


Suomella ei ole suuressa mitassa mitään sellaista teknistä osaamista ja etumatkaa, jolla lyödä kampoihin esimerkiksi Kiinalle pidemmän ajan kuluessa ja tuudittautua Nokia-uneen. Meillä ei ole mitään mineraaleja tai metalleja merkittävässä määrin koko kansantalouden kannalta. Ei myöskään öljyä. Meillä on ainoastaan puuta ja vettä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä