Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteiskuntasopmus

SSS hallituksen nöyryyttäjät, mitä yhteiskuntasopimuksen tilalle?

Joidenkin  ammattiliittojen päättävissä elimissä näytetään olevan sitä mieltä että SSS hallitusta pitää nyt kurittaa ja rankaista, nyt kun liitoilla on siihen mahdollisuus, nyt kun liitoilla on mahdollisuus sabotoida ja pilata hallituksen pyrkimykset ja tavoitteet.

Vielä ei ole varmaa haluavatko liitot jopa romuttaa yhteiskuntasopimuksen, rangaistakseen hallitusta ja hallitusta äänestäneitä kansalaisia, vai onko kyseessä vain pelottelumielessä tehty valehyökkäys ja kenties joidenkin etujen kiristäminen tämän pelottelutekniikan avulla?

Kymmenen kohdan lista Suomen pelastamiseksi

Arvoisa Juha Sipilä. Nyt kun kaikki ajattelevat Suomen kansalaiset ovat nähneet miten suomalainen ammattiyhdistysliike halventaa demokratiaa ja tekee kaikkensa tuhotakseen Suomen talouden sekä työllisyyden, on aika ottaa työhanskat käteen ja lähteä töihin Suomen pelastamiseksi. Työn helpottamiseksi tässä lyhyt kymmenen toimenpiteen lista työn saattamiseksi alkuun nyt kun uudistuksiin tähtäävän yhteiskuntasopimuksen solmiminen on osoittautunut mahdottomaksi.

 

Huonoa herraonnea meillä suomalaisilla

Taas on todettava ettei ole Suomen herroissa mitään hurraamista,

eikä kehumista, haukkumista vain. Miten ne voi aina näin sössöjä.

Pitäisi rakentaa yhteiskuntasopua ja tehdä päätöksiä niin että siitä kaikki hyötyisivät,

mutta nämä vain sossii ja ryssii ja vatuloi,

niin ettei mistäänm tule mitään,

eikä mitään saada aikaiseksi,

niin että siitä on kaikille osapuolille vain haittaa ja suurta vahinkoa.


Mitä tällaisille herroille pitäisi tehdä?

Ne pitäisi panna vaihtoon ja heti.

Sorvin ääreen vain,

tai traktorin pukille, 

YHTEISKUNTASOPIMUS KAATUI ANARKIAAN?

Yhteiskuntasopimus kaatui anarkiaan – ay-pamput eivät siedä sitä, että kilpailukykyä nostettaísiin edes pätkän vertaa – ainakaan eivät kertoneet, montako promillea sallisivat kilpailukyvyn paranevan. Ei muka saa asettaa tavoitteita, kuten 5 % parannus kilpailukykyyn, jotta työpaikat säilyisivät. Tässähän on selkeästi anarkistinen päämäärä: laitetaan maa polvilleen, jotta saadaan määräysvalta itselle. Nykyisellä hallituksella ei näköjään saa olla tavoitteita eikä valtaa.

Yhteiskuntasopimus täysin hakoteillä

Hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on monessa mielessä tuhoon tuomittu yritys. Yhteiskuntakäsitteen yleisesti hyväksyttyä täsmällistä määritelmää ei ole olemassa. Yhteiskunta kattaa kuitenkin monin verroin laajemman kokonaisuuden kuin vain valtion ja työmarkkinajärjestöjen suhteet, käytännöt ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Tämän vuoksi yhteiskuntasopimusta oikeampi ilmaisu olisi puhua valtion ja työmarkkinajärjestöjen välisestä mahdollisesta sopimuksesta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä