*

Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Verosuunnittelu

Kevään verosuunnittelut ovat alkaneet!

Maailmalla muodikkaksi muuttunut verosuunnittelu mielletään "isojen poikien" leikiksi. Verosuunnittelu ei kuitenkaan ole pelkästään "näkymättömän käden" ja sen siirtelemien harhaanjohtajien etuoikeus!

 

Minä tilasin kevään yli sata osaisen "pienen miehen" verosuunnittelupaketin Maatiaiselta (linkki), koska kevään verosuunnittelu on syytä aloittaa ajoissa.

 

Matkalippu veroparatiisiin on tilattu!

 

Tilaa sinäkin omasi!

 

Kiitos

Hämis

Journalistien paljastettava Sipilän vakuutuskuori

# Pääministeri Juha Sipilän ja median yhteentörmäys pitää tässä sananvapauden ykkösmaassa ratkaista ainoalla oikealla tavalla eli salailua vähentämällä ja avoimuutta lisäämällä. Kysymys on ennen kaikkea pääministerin taloudellisten sidonnaisuuksien paljastamisesta.

Cetasta, vapaakauppasopimuksista ja veronkierrosta

 

On kulunut kahdeksan vuotta EU:lta ja Kanadalta päästä pisteeseen, jossa alueet ovat likellä päätyä yhteismarkkina-alueeksi –  alueeksi, joiden välillä pääoma voi liikkua vapaasti ilman että sitä verotettaisiin (tästä seuraa kysymys: millä ne verot korvataan?), kirjoittaa Oscar Rickett.

Apis Fennica ruokailee Suomessa, mutta asuu Ruotsissa

Latinaksi mehiläinen lienee apis. Vapaasti johdettuna suomalainen mehiläinen nimettäköön Apis Fennicaksi. Tämä pörriäinen kerää metensä Suomesta, mutta palaa kauden päätteeksi meren taakse tyhjentämään kuormansa.

Analyysiä päivän verosuunnittelukohusta

Nyt kun on nostettu iso häly siitä, että Lepomäki sanoi että laillinen verosuunnittelu on moraalisesti oikein, ja että tämä kritisoi laillista sosiaaliturvan käyttöä, ajattelin kirjoitella tästäkin jotain.

 

Ensinnäkin on todettava, että Lepomäki kritisoi sosiaaliturvajärjestelmää, eikä sen nostamisen moraalisuutta. On ihan totta, että meidän sosiaaliturvajärjestelmässämme on selkeitä väärinkäyttömahdollisuuksia.

Suomi Sipilän Moraali-Montussa

Oikein ja Väärin...

Verosuunnittelu on oikein, sitä jokainen jossain määrin tekee, ja näin tuleekin luonnollisesti tehdä. Se on normi.

Sen sijaan laki ei ole moraalin peruste, vaan toisin päin. 
Lain noudattaminen on tietysti moraalisesti oikein.

Mutta "korkea" moraali ja etiikka on lain säätämisen ja sen tulkinnan yksi peruspilari, kuten myös korkea käsitys oikean ja oikeudenmukaisuudesta.

Verosuunnittelun moraalisuus

Lepomäki on oikeassa siinä että laillinen verosuunnittelu on yhteiskuntamoraalin mukaan moraalin mukaista  ja sallittua.  Ainakin tavallisten kansalaiste keskuudessa voi huomata senkin että onnistuneesta verosuunnittelusta ollaan jopa ylpeitä ja sillä myös brassaillaan ja kehuskellaan ja sitä myös laajasti ihaillaan, hyvin harva ainakaan uskaltaa esittää paheksuvaa mielipidettä tavallisen kansalaisen onnistuneesta laillisesta verosuunnittelusta.

Verosuunnittelu jäihin!!

Vapun aikana juttelin oman kotipaikkakuntani Vappujuhlien puhujien kanssa. Kaikki kolme puhujaa vaativat verosuunnittelijat linnaan, ankaria sakkoja, pakkotyötä, ja rutkia veronkorotuksia. Ja onhan se todella kauheaa, että jotkut kiertävät veroja.

Paholainenkin on hyvä kansalainen hyvässä yhteiskunnassa?

Viimeaikaiset verosuunnittelua koskevat keskustelut ovat nostaneet esille kysymyksen päättäjien moraalista. Samalla kun kansan nyörejä kiristetään, niin ne, joilla on mahdollisuus ja varaa vapauttavat itsensä kaikista mahdollisista velvoitteista “yhteisessä” projektissa nimeltä Suomi. Samaan hengenvetoon korostetaan kuitenkin sitä, kuinka verojen maksaminen Suomeen on kunnia-asia ja yhteishenkeä vaaditaan enemmän kuin koskaan.

” No, pyydän anteeksi, jos puheenvuorostani on saanut vääränlaisen kuvan”

Näin lukee Helsingin Sanomien tänä (29.4.) ammuna julkaisemassa uutisessa, jossa arvioidaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan anteeksipyyntöä. Tilanne syntyi, kun Toivakka syytti kansanedustaja Timo Harakkaa kahteen kertaan valehtelusta eduskunnan kyselytunnilla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä