Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtakunnansovittelija

Valtakunnansovittelijalta lapsellinen ulostulo, "huippujen" osaaminen syyniin

Teki valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ulostulonsa missä mediassa tahansa, ovat fiilikset aina yhtä karmaisevat. Eikä tästä tehnyt poikkeusta Akavan valtakunnansovittelijasta tekemä haastattelukaan

Uusi valtakunnansovittelija ärsyttää ammattijärjestöjä – tahallaanko? Tyhmää!

Onkohan ammattijärjestöiltä mennyt ohi uuden valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan vierailu vanhalla työnantajallaan kun kukaan ei ole avannut sanaista arkkuaan?

Uusi valtakunnansovittelija näyttäytyy uudessa roolissaan ensimmäistä kertaa näkyvästi ja kuten asiaan kuuluu ”täysin puolueettomasti” vanhan esimiehensä kyljessä KT Kuntatyönantajien nettisivulla. Klikkaa tästä niin näet kuvan. 

Vastaus valtakunnansovittelijalle ja Ilaskivelle

Kun länsimaisessa sivistysvaltiossa annetaan vaalien yhteydessä lupauksia ja ne rikotaan tekemällä täysin päinvastaista politiikkaa, ei se anna oikeutusta sille, että kansan pitäisi nyt sitten neljä vuotta istua hiljaa ja ottaa vastaan kaikki se paha mitä annetaan, nousematta sen antajaa vastaan.

Ei voi myöskään olla niin, että kun istuva hallitus antaa KIKY-sopimuksen yhteydessä työmarkkinajärjestöille lupauksen olla tekemättä enää heikennyksiä työelämän pelisääntöihin, etteivätkö työmarkkinajärjestöt saisi siihen lupauksen pettämiseen reagoida.

Uuden valtakunnansovittelijan Vuokko Piekkalan haastattelu nosti hiukset pystyyn

Valtakunnansovittelijan vertaansa vailla olleessa virantäyttönäytelmässä oli maanantaiaamuna vuorossa vastavalitun Vuokko Piekkalan haastattelu Radio Ylen ykkösaamussa. Jäätävä näytelmä sai jäätävää jatkoa.  Tunnelma tiivistyy. Eri tahot, poliitikot ja työntekijäjärjestöt etunenässä, antavat kylmää kyytiä Piekkalan sanomisista. 

Haastattelun jälkeen jäätyi moni muukin. Niin paljon outouksia haastatteluun mahtui. Näytelmän loppuhuipentumaa tuskin ollaan vielä nähty.

Näkökulma: Valtakunnansovittelija Piekkala unohtaa jotain oleellista

Uusi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala onnistui suututtamaan palkansaajajärjestöt ennen kuin hän ehti edes aloittaa töitään. Piekkala totesi maanantaina Ylellä, että häneltä ei kannata tulla hakemaan liittokierroksen avannutta alaa korkeampia palkankorotusprosentteja.

Hän huomautti myös, että palkkaus on vain osa palkitsemista, sillä työmotivaatioon vaikuttavat myös muun muassa joustava työaika, kehittymismahdollisuudet ja työterveyshuollon palvelut.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi tarttui hänen puheisiinsa välittömästi.

Valtakunnansovittelijan tehtävä on sovitella, ei politikoida

Valtakunnansovittelijan virka ei ole harjoittelupaikka, vaan sovittelijalla on valmiudet hakea ratkaisuja vaikeissa tilanteissa. Hän tuntee eri toimialojen erityispiirteet, niiden kipupisteet ja taustat sekä neuvotteluosapuolet. Hänellä on siten parhaat edellytykset löytää kaikkien osapuolten hyväksyttävissä olevia ratkaisuja työriitoihin. 

Juuri tehtäväänsä valitun uuden valtakunnansovittelijan tuore haastattelu oli häkellyttävää luettavaa, kun sitä tarkastelee nimenomaan hänen työnkuvansa kautta. 

Seuraava torikokous lähestyy sitä mukaa, kun AY-liikkeen mitta täyttyy

Keväthyökkäys on ehkä paras kuvaus siitä vyörytyksestä, jolla tulevien, nykyisten ja entisten palkansaajien ansioita ja ihmisoikeuksia pyritään poliittisin keinoin leikkaamaan tällä hetkellä.

Huippuvirkamiesten moraalin rappio

 

Taas on yksi maan päällikkö-virkamies leivättömän pöydän ääressä; valtakunnansovittelijan työnantajaloikkaa tutkii ainakin oikeuskansleri.

 

Entäs oikeuskansleri itse? Media epäili hänen saaneen vuosi sitten palkintoviran vailla ansioita, hallituksen sotekäskyläisenä, jossa perustuslakia rikottiin mennen tullen. Luottamus ylimpään laillisuusvalvojaan on kyseen alainen.

 

Tummia pilviä näkyvissä - Helle väistyy

Viikko takaperin ajellessa kotikonnulle kuuntelin Yle Puheelta valtakunnansovittelija Minna Helteen haastattelua. Kovasti tuntui muistini mukaan arvostavan pestiään ja availi laajastikin prinsiippejään viran hoidosta sekä ajatusmaailmastaan muutoinkin. Vaikutti erittäin pätevältä henkilöltä ja fiksulta ihmiseltä muutenkin.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä