Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulevaisuusvaliokunta

Tulevaisuusvaliokunnan yleistysharhoja tekoälystä

Tulevaisuusvaliokunnan uuden raportin kardinaalivirhe on, että tekijät eivät ole sisäistäneet teknologian kehittämisen paradigmaa:  

Idea-demo-proto-tuote-tuoteperhe.

Raportti tekee johtopäätöksiä lähinnä demojen perusteella syyllistyen yleistysharhoihin. Joskus demoista ja jopa protoista voi kestää vuosikymmeniä tuotteen markkinoille pääsyyn. Tästä esimerkkejä tekoälyyn liittyvästä tekstistä:

Hyväntahtoinen lammaslauma

Mietitään, että mitähän nuokin meistä ajattelee, katsellaan aidan toisella puolen pyöriviä toisia lampaita, hevosia, norsuja, hyeenoja, susia, karhuja, maakotkia, haukkoja ja korppikotkia. Ollaan tosi iloisia, jos joku käy syömässä heiniä vähemmäksi, kun sitä täällä aidan toisella puolen piisaa, ollaan joskus vähän yllättyneitä ja iloisia, että vasta kehittymässä oleva karitsa kelpaa taivaalla liitäville linnuille. Mietitään, että mitähän ne muut nyt meistä ajattelevat, jos joku lammas leikilläänkään pukeutuu aidan sisällä sudeksi.

Kansalaispalkalla nykypäivään

Kuuntelin Pohjois-Pohjanmaan maakuntapäivillä kehitysjohtaja Olli Hietasen, Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus, visioita teknologiasta nyt ja tulevaisuudessa. Hänen jälkeensä Oulun yliopiston professori Riitta-Liisa Korkeamäki teki katsauksen tulevaisuuden kouluun. Itselleni avautui vain entistä vahvempana käsitys, että meillä sekä työllisyys-että koulutuspolitiikkaa hoidetaan kaksikymmentä vuotta jäljessä. Ja tuona kahtena vuosikymmenenä tekniikka on kehittynyt enemmän kuin viimeisen 200 vuoden aikana.

Keksitään Suomi uudelleen – Eduskunta kutsuu Sinut keskustelemaan

Talousnäkymät ja turvallisuus huolestuttavat monia ihmisiä. Siksi Suomessa on puhuttu viime aikoina paljon tulevaisuudesta.

Hallitus esitteli viime syksynä oman, vuoteen 2030 ulottuvan, tulevaisuusselvityksensä ja Pekka Himanen paljon arvostelua herättäneen ”Kestävän kasvun mallinsa”. Suomen tulevaisuus ei ole kuitenkaan vain ennustajien, tietäjien tai luulijoiden varassa. Tulevaisuuden tekevät kaikki suomalaiset yhdessä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä