Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Täystyöllisyys

Näin poistetaan työttömyys

 

Jukka Leppälahden työllisyysblogin ja työministeri Jari Lindströmin suorien kommenttien inspiroimana aloin laskea mitä maksaisi  Suomea piinaavan suurtyöttömyyden täysi poistaminen. Veikko Vennamo aikoinan lupasi poistaa työttömyyden kolmessa kuukaudessa. Se jäi kuitenkin haaveeksi odottamaan muita luovia ratkaisuja.

Jari Lindström totesi, että hallituksen työllistämisaavutukset perustuvat mm. siihen, että työlliseksi lasketaan, jos henkilö tekee vähintäin yhden ( 1 ) tunnin töitä viikossa!

Unelma täystyöllisyydestä

Joskus 70-luvulla Kekkonen huolestui muistaakseni neljän prosentin työttömyysluvuista (63 000 työtöntä).

Sen jälkeen yhteiskunta on monimutkaistunut ja työn vaatimukset nousseet toiselle tasolle.

Kanadassa on säädetty laki, joka kieltää rekrytoimasta puolustusvoimiin ketään alle 83 älykkyysosamäärällä varustettua. Toronton yliopiston psykologian professori mukaan tämä jättää töiden ulkopuolelle 10 prosenttia väestöstä.

Jos sama koskee siviilipuolta, niin Suomessa Itseasiassa nyt vallitsee täystyöllisyys. 

Traktorit auroiksi ja Suomeen koittaa työvoimapula

Ensimmäisessä kuvassa kansantalouden työtunnit jaettuna työikäiseksi laskettavan väestön määllä (15-64 vuotta) ja siihen yhdistämällä eri alojen työtunnit, ja vuosi 2015 saa indeksiarvon 100. Muut alat ovat yhteensä työllistäneet entistä enemmän, mutta alkutuotanto on kadonnut lähes kokonaan, eikä kaikkien aikojen ennätyksiä tekevä palvelusektorikaan riitä paikkaamaan sitä. Jos mukaan ei lasketa alkutuotantoa, niin Suomessa riittää työtä enemmän kuin melkein koskaan, vain lopunajan meininki 80-luvun lopussa oli poikkeus.

 

Täystyöllisyys ei saavutettavissa, täystoimeliaisuus on

Blogaus on jatkoa Petri Mäkelän Tuomittu syrjäytymään blogauksen kommenttiini: http://petrimkel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234612-tuomittu-syrjaytymaan

Vuonna 2011 blogaaminen tekoälyn ja robotiikan synnyttämästä työn automatisaation yhteiskunnallisista vaikutuksista oli kärpäsen surinaa ihmisten korvissa. Tänä päivänä moni yritysjohtaja ja mielipidevaikuttaja tiedostaa työn automatisaation merkityksen. 

Automaatio korvaa vain 9% työtehtävistä

Laajalle levinnyt myytti väittää, että automaatio tekee puolet ihmisten nykyisistä työtehtävistä tarpeettomiksi.  

OECD:n raportin mukaan 21 OECD-maassa oikeampi luku on 9%, vaihdellen eri maiden toimialaprofiileiden ym. vuoksi välillä 6-12%.

Toisekseen maailma muuttuu ja työtehtävät sen mukana.

Mikäli edellinen pitää paikkaansa, voidaan puheet kansalaispalkasta ainakin hylätä. 

Työtön tarvitsee muutakin kuin taloudellista tukea

Työttömyys saa hetkeksi inhimilliset kasvot, kun pääluottamusmiehet kommentoivat järkyttyneinä ennakoitavissa olevia tuhansien työntekijöiden irtisanomisia.

Suomi on edelleen työkeskeinen yhteiskunta, jossa työelämän ulkopuolelle jäävä tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Työttömyyttä tarkastellaan meillä pitkälti kansantalouden näkökulmasta, vaikka se on ennen kaikkea yksilöiden ja perheiden tragedia.

Työttömyysongelma on ratkaistavissa

Keskisuomalainen uutisoi 24.3. Keski-Suomen vajoamisesta maan synkimmäksi työttömyysalueeksi. Työttömyysasteemme on 17,9 prosenttia. Se tarkoittaa 22 916 työtöntä työnhakijaa. Luku on 1537 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Kansantaloudellinen ja inhimillinen massatyöttömyyden kriisi on ratkaistavissa oikein poliittisin päätöksin.

 

Pienyrittäjät - nykypäivän torpparit!

Torpparit vuokrasivat maata viljeltäväksi. Vuokra maksettiin torpan tuotteilla tai tekemällä päivätöitä eli taksvärkkiä. Sopimusehdot olivat vuokranantajan mielivallan alaisia. Väinö Linna puhuikin maaorjuudesta.

Pienet ja keskisuuret yritykset työllistävät lähes miljoona ihmistä. Yksinyrittäjinä itsensä työllistää 170 000 ihmistä, 65 prosenttia kaikista yrityksistä. Yksinyrittäjien aseman parantaminen synnyttää lisää yrityksiä ja toimeliaisuutta yhteiskuntaan. 

A-olut ja miedot viinit ruokakauppoihin! Ravintoloiden alkoholi edullisemmaksi!

Vaalien alla kaivetaan esille puolueiden vanhoja kantoja joko myönteisessä tai kielteisessä tarkoituksessa. Kepun keskiolutkanta on siitä hyvä/huono esimerkki.

Joka tapauksessa keskioluen siirto Alkoihin johtaisi ojasta allikkoon. Olutralli Viroon ja Venäjälle lisääntyisi aivan kestämättömiin mittasuhteisiin. Samalla se vaikuttaisi niin, että siirryttäisiin väkevämpiin juomiin.

Mielestäni A-oluiden ja mietojen viinien myynti pitäisi sallia ruokakaupoissa.

Keskusta korvaisi suomalaiset halpatyövoimalla.

Perussuomaliset ovat ainoana puolueena tyrmänneet EVA: n esityksen tuplata vuosittainen maahanmuuttajien määrän 34 000: een.. EVAN seminaarissa SDP; KOK, KESK ja RKP olivat valmiit avaamaan maahanmuuttajille portit poistamalla tarveharkinnan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä