Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Rikosvastuu

Poliitikot rikosvastuuseen valehtelusta

Meillä on alati paheneva ongelma poliitikkojen ja myös virkamiesten julkisen valehtelun, tietojen pimittämisen ja vääristelyn takia. Olen sillä kannalla, ettei tästä saa päästä vapaaksi poliittisen vastuun kantamisella. Tarvitaan henkilöön kohdistuvia rikosrangaistuksia vähentämään yhä härskimpää valehtelua. On kestämätöntä, että poliittiset toimijat voivat samasta aiheesta esittää kaikkia mahdollisua kantoja totuuksina. Poliitikot on pakotettava pitämään faktat erillään heidän uskomuksistaan tai agendoistaan. Poliitikko ei saa esittää mielipiteitään tosiasioina, jos ne eivät sitä ole.

Kärsiikö aikuinen enemmän rikoksesta kuin lapsi?

Kirjoittelin viikonloppuna koulussa tapahtuvasta seksuaalisesta ahdistelusta blogilleni ja osassa kommenteissa näkyi ajatusmaailma, jonka mukaan seksuaalinen ahdistelu kuuluu teini-ikään.

Onko siis oletus se, että alaikäisten kohdalla esimerkiksi alapäästä kouriminen on hyväksyttävämpää ja uhrin ei pitäisi olla siitä moksiskaan? Voiko tätä logiikkaa käyttää myös muiden seksuaalirikosten kohdalla?

Koulukiusaamisesta rikos

Koulukiusaaminen tulee muuttaa rikokseksi. Kiusaaminen on aina väkivaltaa ja väkivalta on aina rikos.

Eroa ei tule tehdä henkisen, eikä fyysisen väkivallan välillä.

Opettajat tulee kouluttaa jo opettajan pedagogisten opintojen yhteydessä tunnistamaan henkinen väkivalta. 

Opettajille tulee myös antaa keinoja, ja auktoriteettia puuttua ko. väkivaltaan.

 

Kiusaajasta tulee aina tehdä lastensuojeluilmoitus ja rikosilmoitus. Kiusaajan vanhemmat tulee saattaa sosiaalihuollon asiakkuuteen.

Koulut ovat hukassa kiusaamisen kanssa

Tuore julkisuuteen tullut tapaus kertoo taas palan sitä samaa tarinaa mitä kaikki aina. Koulut eivät reagoi kiusaamiseen, eivätkä kerro siitä vanhemmille ja voivat jopa salailla tai vähätellä. Jos vastaavasti tehdään jotain, toimet eivät ole välttämättä loppuun asti harkittuja.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä