Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolustusselonteko

Turvaa tulevaisuudessakin


Eduskunta käsittelee parhaillaan valtioneuvoston puolustuspoliittista selontekoa. Selonteko on ensimmäinen laatuaan, sillä aiemmin ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa on käsitelty samassa selonteossa. Kyseisellä selonteolla määritellään maamme turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kulmakivet seuraavalle vuosikymmenelle. Se tulee vaikuttamaan myös tuleviin hallituksiin yli 2020-luvun puoliväliin. 

Monitoimihävittäjien korvaaminen osin ohjus lennokeilla

Valtioneuvoston puolustusselonteko hyväksyttiin eduskunnassa 16.2.2017. Siinä todetaan muun muassa, että Hornet-kaluston suunniteltu elinjakso päättyy vuosina 2025-2030. Hornetit korvattaisiin vuodesta 2025 alkaen suorituskykyisillä monitoimihävittäjillä. Hankintapäätös selonteon mukaan tehdään 2020-luvun alussa. Hankinnan kustannusarvio on 7-10 miljardia euroa.

Puolustusselonteolta odotetaan paljon

Vuoden 2014 jälkeen turvallisuustilanne Itämerellä on jatkuvasti kiristynyt. Tähän niin kutsutun uuden normaalin tilaan, on reagoitu paitsi Suomessa myös lähialueellamme. Esimerkiksi useimmat naapurivaltiomme ovat viime vuosina nostaneet merkittävästi puolustusbudjettejaan ja toimintansa tasoa. Moni maa on myös ryhtynyt palauttamaan aiemmin lakkauttamaansa asevelvollisuutta muodossa tai toisessa. Ei ole kauaakaan siitä, kun Suomen yleiseen asevelvollisuuteen ja koko maan puolustamiseen perustuva puolustuspolitiikka vielä herätti ihmetystä monissa Euroopan maissa.

Venäjä varautuu Suomen etelärannikon haltuunottoon?

Sotahistorian dosentti Markku Salomaa julkaisi perjantaina kirjan "Kylmän sodan toinen erä". Sen mukaan Putin vahvisti Venäjän uuden meridoktriinin 26.07. Kaliningradissa. Doktriinin mukaan Venäjän on kaikissa tilanteissa turvattava meriyhteys Kaliningradiin, jossa sijaitsee Venäjän Itämeren laivaston esikunta ja sen toinen päätukikohta.

Kirjan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että Venäjä varautuu kriisitilanteessa ottamaan hallintaansa Suomen etelärannikon Virolahdelta Hankoon. Lisäksi Venäjän on vallattava Ahvenanmaa, Ruotsin Gotlanti ja Tanskan Bornholm.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä