Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Positiivinen syrjintä

Feminismi tasa-arvon tiellä

Tasa-arvosta puhutaan Suomessa aktiivisesti. Siitä puhuttiin presidentinvaaleissa, aktiivimallia käsittelevissä keskusteluissa ja niin edelleen, mikä on hienoa. Tasa-arvoa pitää edistää ja puolustaa, niin kansaivälisesti kuin kansallisestikkin. Sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ihonväriin tai kansalaisuuteen katsomatta. Meillä kaikilla pitää olla lähtökohtaisesti oikeus ihmisarvoiseen elämään ja mahdollisuus menestyä katsomatta, mihin yhteiskuntaluokkaan ihminen kuuluu. Suomessa tämä onnistuu hyvin, kansainvälisesti katsottuna tilanne on ikävempi.

Naiset ja värilliset eturiviin

”Ikäluokkansa kokeneimmaksi tv-juontajaksi” mainostettu Ronja Salmi (josta itse en ollut tosin koskaan kuullut mitään) antoi tänään loistavan esimerkin käänteisestä syrjinnästä. Hän julisti Helsingin Sanomien kolumnissaan, että muuan ”rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin, koska emme itse tajua sitä tehdä”.

Maahanmuuttajavaltaisten koulujen erityisrahoitus on oppimistulosten vääristelyä

On ollut jo pitkän aikaa päivänselvää, että 2010-luvun tasa-arvo Suomessa merkitsee henkilökohtaisen ihanteeni, mahdollisuuksien tasa-arvon, sijaan lopputuloksen tasa-arvoa. Vanhaa ja osin kulunuttakin analogiaa käyttäen verrokit eivät lähde samalta lähtöviivalta vaan eri pisteistä siten, että kaikki tulevat samaan aikaan maaliin. Tällä tavoin, lähtöviivaa siirtämällä, toisille itse asiassa annetaan paremmat mahdollisuudet kuin toisille. Tällainen filosofia tottelee myös nimeä tasapäistäminen.

Eduskuntapuheeni koskien vihatekoja ja rasismia

Koska en saanut pyytämääni parin minuutin puheenvuoroa eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa koskien vihatekoja ja rasismia, niin tässäpä tämä kaikelle kansalle.

 

Arvoisa rouva puhemies!

Jokaisella Suomessa olevalla ihmisellä on yhtäläinen ja jakamaton ihmisarvo. Jokaista kohdellaan yksilönä tavallisessa kanssakäymisessä, mutta poliittiset päätökset koskevat useimmiten ryhmiä. Silloin ihmisjoukon käsitteleminen ryhmänä on täysin luonnollista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä