Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Moraali arvot

Länsimaiden perikato lähenee – oletko valmis?

Ylen esittämä tv-reportaasi Kiinalainen maailmanvalloitus – jossa ennakoitiin nykyisen länsimaisen maailmanjärjestyksen loppua – palautti mieleen historianfilosofi Oswald Spenglerin (1880–1936) lähes sata vuotta sitten julkaiseman klassikon Länsimaiden perikato: Maailmanhistorian morfologian ääriviivoja (1918, 1922).

Yhdysvaltojen eriomaisuus on ollut heidän vahvat moraaliset arvot

Monet muut valtiot maailmalla viime 100 vuoden aikana, em. Neuvostoliitto -venäjä on ollut historiassa päinvastoin, epäluotettava ja petollinen naapuri maille ja heikolle tilanteille.

Itä Euroopan maitten suhteen, NL Venäjä olisivat voineet rakentaa hyviä diplomaattisia suhteita jokaisen naapuri maan kanssa, viime 100 vuoden aikana.  Se on ollut todellinen mahdollisuus, jos olisi ollut tahtoa.

Sota on sotkuista

Katsoin juttua saksalaisten upottamasta Lusitaniasta.  Upotuksen ratkaisi upotettu tonnisto, ei siviiliuhrit.

Tänään tapahtuu vastaavaa Alepossa.  Tarkoitus pyhittää keinot.  Aleppo on upotettava.  Kallion kirkonkellot olkoon pelastava  oljenkorsi  kun poliitokot vain himmeleitä rakentelevat,  ja vuoron perään pahoittelevat.

Lähi-Idässä  asia tosin on monimutkaisempi,  kun sissit piiloutuvat siviliiväestön taaksekse ja sieltä iskevät perinteisesti kuten Arafatin joukot aikoinaan Libanonin pakolaisleireiltä.

Henkilökohtainen maailma näkemys

Lapsena kasvanut Pohjois-Koreassa, Hyeonseo Lee ajatteli oman maansa olevan "paras planeetalla." Vasta 90 luvun nälänhädän tullen hän alkoi ihmetellä. Hän pakeni maasta 17-vuotiaana aloittaa elämän piilossa pakolaisena Kiinassa. Hänen tarina on tuskallinen, henkilökohtainen selviytymisen ja toivon - ja voimakas muistutus jotka kohtaavat jatkuvaa vaaraa, vaikka raja on kaukana takana.

Lenkojen oikeuksien polkeminen on moraalitonta: herää ministeri Toivakka!

Huhtikuun lopussa saapui Suomeen lenkakansan delegaatio COPINH -kansalaisjärjestöstä protestoimaan Suomen osallistumista Agua Zarca –projektiin, jossa Suomen valtion omistama Finnfund rahoittaa hondurasilaisen oligarkin omistaman DESA –yhtiön vesivoimalaa. Projektista johtuen sen lähialue on muuttunut rauhallisesta väkivaltaiseksi ja viimeksi alueella murhattiin Berta Cáceres, kansainvälisesti palkittu lenkajohtaja ja ympäristön ja ihmisoikeuksien puolustaja.

Siirtolaiskriisi on myös moraalinen kriisi

Useita erilaisia asioita on nostettu esille liittyen Suomeenkin suuntautuneeseen siirtolaiskriisiin. Vaikka on puhuttu monikulttuurisuusideologiasta, niin ehkä kuitenkin vähemmälle huomiolle ovat jääneet pohdinnat siitä mitkä arvollis-moraaliset asiat taustalla vaikuttavat. Mielestäni siirtolaiskriisiin liittyvissä pohdinnoissa on hyvä mennä myöskin syvemmälle. Mitkä ovat tavallaan ne pohjimmaiset syyt minkä vuoksi Suomeen suuntautuvaa maahanmuuttoa voidaan sanoa kriisiksi?

Kategorinen imperatiivi moraali arvoille

Onko Suomen oikeusjärjestelmä mätä?

Onko Suomen peruslaki mätä?

Onko Suomen valtio mätä?

Onko Suomenkansan kunnia mätä?   

Yksi tapa todistaa että onko joku asia mätä on asettaa se tosi mätä asian vierekkäin, ja jos ne siihen läheisyyteen hyvin sopeutuu, niin se todistaa sen että siinä on kaksi mätää lähekkäin, vuorovaikutuksessa tai vuorotyössä.

Ovatko Syyrian valtion johtajan toimet Syyriassa olleet Suomen perustuslain mukainen?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä