Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Monimuotoisuus

Ilmastonmuutos - jo 30 tuhlattua vuotta

Henkilökohtainen perspektiivi ilmastonmuutokseen ja muutamiin muihin huolenaiheisiin.

Ilmastonmuutoksen uhkakuvista on puhuttu jo 30 vuotta, mutta käytännön toiminta muutoksen ehkäisemiseksi on jäänyt vähäiseksi. Tämän päivän nuoriin ilmastolakkolaisiin liittyen on keskusteltu siitä, kuinka toivottomalta aikuisten maailma näyttää nykynuorten silmissä. Yhteiskunta vaikuttaa kaavoihinsa kangistuneelta ja kyvyttömältä toimimaan ilmastokriisin estämiseksi.

Liikenteen katvealueet hiilinieluiksi

Valtateiden risteysalueilla on kymmeniä hehtaareja maata, jota voisi hoitaa tehokkaiksi hiilinieluiksi. Valtakunnassa sellaisia risteysalueita on todella paljon. Nykyisellään osaa niistä hoidetaan maisemametsiksi. Hyvä niin. Tavattoman monet alueet ovat kuitenkin hoitamatonta, sekalaista kasvustoa kituliaasti työntävää joutomaata.

Liikenneturvallisuutta mitenkään vaarantamatta nämä alueet saataisiin vähällä vaivalla metsiköiksi, joihin hiiltä varastoituu. Samalla Suomen hiilinielua saataisiin kasvatetuksi.

Oletko arvoviisas -tunteella vai järjellä?

Arvoviisaus on kaukokatseisuutta, jonka avulla asioita halutaan tarkastella monipuolisesti ja -uloitteisesti. Monipuolisuus on ennakkoluulotonta, uteliasta pohdintaa ja kyseenalaistamista. Moniulotteisuus on asioiden katsomista toisen silmin, asettumista toisen asemaan ja siirtymistä jopa epämukavuusalueille.

Melu karkoittaa monimuotoisuuden.

Hyvinvoiva ja monimuotoinen metsäluonto vaatii hiljaisuutta.

MELU KARKOITTAA

Teollisuusmelu vaikuttaa metsän kasvillisuteen ja lajiston monimuotoisuuteen.

Sveriges ambassad: maahanmuutto on både och -asia!

Sain Ruotsin suurlähetystöstä kutsun Kirjamessuille maahanmuuttoaiheiseen tilaisuuteen Integration och mångfald – problem eller möjlighet? En osallistunut. Otsikko on ollut järkeenkäypä Ruotsissa ehkä 60-luvulla ja meillä 90-luvulla. Mutta ei enää. Ei enää vuosikymmeniin. Sveriges ambassad, se on både och – sekä että, ei enää joko tai – antingen eller!

Eurokommunismi

Eurokommunismi oli muinaisena kylmän sodan aikakautena esiintynyt kommunismin suuntaus, joka korosti demokraattiseen päätöksentekoon sitoutumista ja teki pesäeroa Moskovan oppeihin. Euron ja EU:n kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

 

Tärkeänä taustatekijänä eurokommunismin syntyyn oli Prahan kevät ja syksy. Euroopan kommunistipuolueet lännessä eivät hyväksynet sitä, että Varsovan liiton tankit lopettivat Tshekkoslovakiassa itäneen ”ihmiskasvoisen sosialismin”.

 

Hallitus, nyt on aika aloittaa kestävä ympäristöpolitiikka!

Ihmisten määrä maapallolla lisääntyy ja kulutus sekä kertakäyttökulttuuri yleistyvät. Moni ympäristön pilaantumiseen liittyvä ilmiö akuutti ongelma ovat ajassamme päivittäisiä haasteita.

Yksi suurimmista ja kokonaisvaltaisimmista uhkista on luonnon monimuotoisuuden heikentyminen. Perjantaina 22.5. vietetään YK:n luonnon monimuotoisuuden päivää, eikä aihe ole turhaan kansainvälisesti merkittävä. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja lajien häviäminen on yksi vakavimpia ongelmia maapallolla. Myös Suomessa.

Antaa kaikkien kukkien kukkia vaan - vetoomus maatiaislajien puolesta

Toukokuussa 2013 Euroopan komissio hahmotteli lakiesityksen Euroopan siemenmarkkinoiden yhtenäistämiseksi. Lakiesitys ei suosi geneettistä monimuotisuutta, maanviljelijöiden oikeuksia eikä pienten tai luomutuottajien etuja. Esitys oli tehty siementeollisuuden tarpeisiin ja sellaisenaan se ajaisi maanviljelijät teollistamaan oman toimintansa. Kyse on siemenvalikoimien rekisteröimisestä EU:n viralliseen luetteloon. Voisiko maanviljelijä siis harjoittaa enää laillista siemenkauppaa vai ei ilman rekisteröitymistä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä