Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Marihuana

Kanada vapauttaa kannabiksen

Pitkään huumeena pidetty kasvi marihuana eli kannabis on vapautettu Kanadassa vapaaseen käyttöön. Kulttuurin harrastajat pääsevät huokaisemaan helpotuksesta ja verohallinto kuittaa 400 miljoonan eli useiden satojen miljoonien eurojen tulot. Toisia on saattanut jännittää vaikutus yhteiskuntaan. Asiaa yhteiskunnallisesti pohtineena herää ylenkin uutisoimasta tapahtumasta muutamia ajatuksia.

Uruguayn valtion marihuanan myynti alkaa tässä kuussa

Uruguay on maailman ensimmäinen valtio joka tuottaa, paketoi ja myy marihuanaa. Valtion marihuanan myynti alkaa nyt tässä kuussa ja sitä myydään eri apteekeissa.

Marihuanan hinta on 1,13 euroa per gramma. Vain uruguaylaiset voivat ostaa sitä. Reskisteröidyille käyttäjille myydään anonyymisti enintään 10 grammaa viikossa.

Guggelin sijasta kukkaa?

Kannabiksen laillistaminen on osoittautunut varsinaiseksi rahasampoksi verottajalle Yhdysvalloissa. Colorado, jossa on karkeasti ottaen sama populaatio kuin Suomessa, on 200m USD verotulojen vuosivauhdissa. Kaksisataa miljoonaa pelkkinä veroina, puhumaattakaan kokonaisliikevaihdosta ja sen työllistävästä vaikutuksesta (+ lisääntyvä turismi, vink, vink)!

Kannabiksen riskejä ei ymmärretä

Huumetestien pitäisi olla rutiinitoimenpide siinä kuin muu liikenteenvalvontakin.  Jätevesien säännölliset mittaukset olisivat myös keino tunnistaa alueet, joissa huumeiden käyttö on laajamittaista. Sähkölaitokset ovat myös avainasemassa, kun haetaan rikollisia, jotka valmistavat huumeita. Sähkölaskun raju nousu normaalissa asunnossa voi kieliä huumeiden viljelystä ja valmistuksesta.

Onko peli jo menetetty huumesodassa?

Marihuana-annos maksaa katukaupassa noin 10-20 euroa. Netin kautta on helppo tilata esim. muuntohuumeita. Tämä tuntuu edulliselta ja helpolta, mutta annosmäärät nousevat päivä päivältä suuremmiksi, jolloin päivittäiseen huumeannoksiin meneekin helposti enemmän rahaa kuin työssä käymällä pystyy ansaitsemaan. Puhumattakaan siitä, että työelämä käy hyvin pian vaikeaksi huumeiden vaikutuksesta. Tässä vaiheessa huumeiden käyttäjä usein turvautuu rikoksiin. Yleisin rikos on huumeiden myyminen, jolla rahoitetaan oma, yhä lisääntyvä huumeiden käyttö. 

Coloradon huumelaki on epäonnistunut

Huumeiden käyttöön liittyy monia eri syitä, esimerkiksi viihdekäyttö. Yksi yleinen syy on kuitenkin psyykkisten oireiden lievittäminen mm. marihuanan avulla. Marihuanalla voi turruttaa psyykkisiä oireita, mikä voi vaikuttaa niin, että henkilö ei hakeudu psykiatriseen hoitoon, jossa asianmukaisella hoidolla voitaisiin ratkaista joidenkin käyttäjien ongelmat pysyvästi. Mielestäni toimivat ja helposti saatavilla olevat psykiatriset palvelut ovat tärkeä ennaltaehkäisevä askel vähentää päihde- ja huumekäyttöä.

Kannabis voi tappaa laakista

Uuden Suomen huumemyönteisissä blogeissa mainostetaan kannabista täysin vaarattomana huumeena. Väitteiden mukaan kukaan ei ole kuollut kannabikseen. On korkea aika kertoa totuus.

Marihuanaa on Suomen markkinoilla kahta eri laatua, aitoa ja synteettistä. Synteettisistä huumeista eli ns. muuntohuumeista on tullut Suomessakin ongelma. Huumeiden käyttäjiä kuolee viikoittain muuntohuumeiden yliannostukseen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä