Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kultti

Isänmaallisten kulttikäyttäytymisestä

Isänmaalliset väittävät säilyttävänsä perinteitä. Sillä ei heille ole merkitystä, ovatko perinteet todellisia perinteitä, kuviteltuja tai jopa väärennöksiä. Kaikkien isänmaallistenkin ”perinteiden” ympärille saadaan kuitenkin kehiteltyä myös kulttikäyttäytymistä.

Trump-henkilökultista – "I humbly ask your forgiveness"

Helsingin Sanomien julkaistua Nyt-liitteessä kuvallisen parodian Yhdysvaltain presidentti Trumpista, asiaan oli hetimiten reagoimassa Kristillisdemokraattien ex-puheenjohtaja ja kansanedustaja Päivi Räsänen, jonka julkaisemassa tiedotteessa vaadittiin toimia Helsingin Sanomia vastaan.

YLEn dosentti Leninin kimpussa

Kulttuurihistorian ja sosiologian dosentti Jari Ehrnrooth avautuu netti-YLEn pakinassaan manaamaan Lenin-kulttia pois Suomesta  satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi.  Erityisesti hän on ottanut hampaisiinsa piskuisen Lenin-puiston Helsingin Alppilassa.  Leninin hävittäminen pois silmistä olisi kuulemma "itsenäisyyden juhlavuoden symbolisesti arvokkain teko".  Toivooko hän silloin Leninin häviävän myös mielestään?

Charlie, turvallisuus ja sananvapaus

Tiedotimme maanantaina, että Maailma kylässä -festivaaleille suunniteltu Sananvapauskylä ei toteudu. Kulttuuri-, mielipide ja tiedelehtien liiton, Suomen Penin, Journalistiliiton, Viestintä ja kehitys -säätiön, Toimittajat ilman rajoja -järjestön ja Effin yhdessä rakentamassa teemakylässä oli tarkoitus käydä keskustelua festariyleisön kanssa sananvapaudesta meillä ja muualla.

 

Peruutus ei ollut protesti, vaan välttämättömyys. Maan johtavat sananvapausjärjestöt eivät voi olla mukana järjestelyissä, joissa sananvapautta rajoitetaan. Oli syy mikä tahansa.

 

Vae victis!

Uuden Suomen blogit täyttyivät pettymyksestä ja turhautumisesta. Ennen tasa-arvoisen avioliittolain/sukupuolineutraalin avioliittolain säätämistä esitettiin näkemyksiä siitä mistä tässä tapahtumassa on todella kysymys. Anne Lignellin teksti levisi sosiaalisessa mediassakin varsin laajasti. Hänen valistunut näkemyksensä oli että "Tämän lainmuutoksen hyväksyminen aloittaa vainojen ajan.

Taloustiede ei ole tiede

Taloustiede ei nimestään huolimatta ole tiedettä, vaan joukko keskenään kilpaiilevia kultteja. Nobelin taloustieteen muistopalkinnoille on harvoin katetta. Taloustieteilijöitä voidaan hyvällä syyllä verrata Delfoin oraakkeleihin. Samaten ns. tulevaisuudentutkimus ei ole tiedettä, vaan eräänlainen konsultin työkalupakki. Eikä matematiikkaan ole tiede, vaan erittäin hyödyllinen abstraktien olioiden teknologia. http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/159773-taloustiede-vain-joukko-kul...

Taloustiede vain joukko kultteja

Joidenkin mielestä taloustiede täyttää nämä tieteen kriteerit: 

- kumulatiivisuus 
- itseäänkorjaavuus 
- falsifioitavuus 
- läpinäkyvyys.  

Läpinäkyvyys varmaan toteutuu standardijulkaisukäytännön vuoksi, mutta entä muut? Rakentuuko uusi tieto vanhan pohjalle? Se, että viitataan vanhaan ei välttämättä merkitse kumulatiivisuutta. Kumulatiivisuus edellyttäisi laajempia ja syvällisempiä teorioita, jollaisia taloustieteessä ei ole. Yleensä vain mallinnetaan joitakin osa-alueita, kunten vaikkapa tämän vuoden muistopalkinnossakin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä