Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kultainen sääntö

Raha on arvon mitta

Vaikka maalikkona ei talousoppineiden kaikkia viisauksia ymmärrä, niin sen perusasian voi ymmärtää, että raha on vaihdon väline ja arvon mitta. Kun tätä asiaa lähestyn nykyoloissa, kun olemme yhteisvaluutassa, toteutuuko se?  Ehkäpä kovin kysymys on, mikä on rahan oikea arvo ?

Paperittomat ja kultainen sääntö

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

VALUUTTASOTA JA MIKSI LÄNSI ON HÄVIÄMÄSSÄ IDÄLLE

Meillä on läpi historian ollut vaihtelua maailman johtavan talouden asemassa. Historiassa on nähtävissä niin kiinalaisten, kreikkalaisten, roomalaisten kuin muidenkin imperiumeja. Viimeksi on ollut ensin brittiläinen, joka on sujuvasti vaihtunut USA johteiseksi anglosaksiseksi imperiumiksi. Viime vuosina Kiinan ja Venäjän johdolla BRICS maat ovat luoneet vastaavia rakenteita kuin lännessä, lisäksi dollarin asema reservivaluuttana ja raaka-ainekaupan välineenä on asetettu kyseenalaiseksi.

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille."

Ensimmäistä kertaa pappisurallani törmäsin Kultaisen säännön tulkintaan, jossa se näyttäytyy narsismin esikuvana. Mietin pitkään, mistä tällainen ajatus nousee, kun itse olen ajatellut Kultaisen säännön parhaimmaksi elämänohjeeksi, mitä olen kuullut.

Sitten tajusin, että näin ajattelevat ihmiset lähtevät tulkinnassaan omista teoistaan. Olen aivan samaa mieltä heidän kanssaan siitä, että se, mitä minä haluaisin tehdä, ei aina ole toisille hyväksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä