Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutuksen tasa-arvo

Tasa-arvoa tavoitellaan, mutta kenelle?

19. maaliskuuta oli Minna Canthin ja tasa-arvon päivä. Canth taisteli tasa-arvon puolesta Suomessa ja edisti naisten asemaa muun muassa tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi. Tasa-arvoinen yhteiskunta on monessakin suhteessa sivistyksen mittari. Miehen ja naisen välinen tasa-arvo on kehittynyt itsenäisessä Suomessa hyvin ja nyt saatiin isänpäiväkin liputettavan arvoiseksi päiväksi äitienpäivän rinnalle. Yhteiskunta on myös liberalisoitunut niin, että erilaisuudesta voi puhua avoimesti ja samaa sukupuolta olevat voivat solmia avioliiton.

Tasa-arvotoiminnan symmetria

Kenen hallussa on kansallinen tasa-arvovaikuttaminen? Onko tasa-arvon kehittäminen molempien sukupuolten yhteinen tavoite? Toteutuuko tämä kirkas ajatus käytännössä? Keskustelu on varsin yksinapaista, sillä suhteessa lukuisten naisjärjestöjen näkyvään vaikuttamistyöhön, ovat miesnäkökulman ajatukset jääneet vähälle huomiolle.

Onko perusopetuksen tasa-arvo vain tyhjiä sanoja?

Kun opetushallitus jokin tovi sitten julkaisi oppaansa sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi perusopetuksessa, kohisi uutisotsikot sitä, kuinka jatkossa tyttöjä ja poikia ei enää saa kutsua tytöiksi ja pojiksi. Huolimatta siitä, että kahdeksankymmensivuisessa oppaassa ei ollut ensinkään kyse tästä, vaan oppilaiden yksilöllisten erojen huomioimisesta sukupuolistereotypioiden sijaan, näyttää nyt pahasti siltä, että ainut käytäntöön todella siirtynyt asia on lehtien suuret otsikot ja sosiaalisen median kuohunta.

Hallitus ei halua lainaa Suomelle vaan opiskelijalle

Hallituksen selvityshenkilö Roope Uusitalolta tilaama esitys opintotuen leikkauksiksi on valmis. Opintotukeen on sorvattu useita pienempiä heikennyksiä jo kauan ja monta kertaa hallituskauden aikana. Opintotukea on yritetty ajaa jo kauan alas, ja nyt Kokoomuksen toive lainapainotteisesta opiskelusta on toteutumassa. "Ihminen on oman onnensa seppä", on hallituksen usein kaikuva viesti. Sillä opiskelijoiden toimeentuloa leikatessa leikataan todella pienituloisilta nuorilta, tasa-arvosta ja nuorten kouluttautumismahdollisuuksista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä