Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulu Koulutus

Ääni Riitta Mäkiselle = työn, yhteistyön ja koulutuksen tulevaisuudelle

Keski-Suomen demarien kampanja on ollut upea ja yksituumainen.* Riitta Mäkinen on suurin yhteistyön ja tuloksen rakentaja taas kerran. Hän on sellainen myös Jyväskylän kaupunginhallituksen pj:na, samoin maan suurimman ja vanhimman demariosaston eli Jyväskylän työväenyhdistyksen pj:na.

 

Oikeus oppimisen iloon kuuluu kaikille

Koulutuksesta ei ole enää varaa leikata. Mikään ei tule yhteiskunnalle niin kalliiksi kuin pahoinvoiva lapsi. Varhaiskasvatuslaki on saatava päätökseen myös toisen vaiheen osalta.

Miksi kukko ontuu?

Korkeatasoisen ja yhdenvertaisen koulutuksen tärkeyttä tuskin kukaan kieltää. Koulutus on pienen maan tärkein pääoma ja ehkäisee syrjäytymistä parhaiten. Miten on mahdollista, että tästä huolimatta joka niemessä, notkossa ja saarelmassa noköttää homekoulu? Opettajien lomautukset kyseenalaistavat oppilaiden oikeuden turvalliseen oppimisympäristöön ja opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen jokaisena koulupäivänä. Siitä huolimatta kunnat käyttävät niitä edelleen keinona talouden tasapainottamiseen.

Mistä näitä koulun kehittämisesityksiä oikein tulee?

Ministeri Kiuru on esittänyt, että jokaiseen Suomen 2700 kouluun on tulossa kehittäjäopettaja, joka auttaa koulua parantamaan opetusta. 

Kahdenkymmenen vuoden koulukokemuksella väitän, että meillä on koulut täynnä kehittäjäopettajia. Ei tässä mitään uutta koordinaattoria tarvita. Ennemminkin lähtisin pohtimaan, miten opettajan työnkuvaa ja työaikaa kehitettäisiin siihen suuntaan, että oman työn kehittämiseen olisi enemmän aikaa ja mahdollisuuksia. 

Koulutuksen voimavaroista huolehtiminen on tuloksellista hyvinvointipolitiikkaa

Suomalainen koulutus on saanut tunnustusta maailmanlaajuisesti. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisnuorten osaaminen on edelleen erinomaista, joskin nähtävissä on myös huolenaiheita. Oppimisen erot alueellisesti ja eri sukupuolten välillä ovat kasvussa ja erityisesti nuorten koulumotivaatio kaipaa kohennusta. Myönteistä on, että meillä on hyvät edellytykset epäkohtien korjaamiseen ja koulun kehittämiseen.

Hei mitäs, jos syrjäytettäisiin nuoret?

- Ei ei tietenkään tehdä niin.

    - No mitä sitten tehdään, että saadaan säästöjä ja työuria pidennetyksi?

- Tehdään opintotukeen uudistus.

   - Millainen uudistus?

- Sellainen, että kaikkien on tiedettävä heti mille alalle hakevat ja saavat tukea vain yhteen tutkintoon

   - Säästääkö se?

- Säästää ja sitten kaikki valmistuu pakosta nopeasti.

   - No miksi nopeasti?

- Koska me halutaan niin.

   - Entäs jos ne keskeyttää tai haluaa vaihtaa alaa?

- Ei ne voi.

Hashtagilla kiusaamista vastaan

Ensimmäinen ajatukseni oli, että kerrankin Suomen Lukiolaisten liitto keksii jotain järkevää: kiusaamista vastustava #kutsumua -kampanja on herättänyt huomattavan määrän huomiota aina valtionjohtoa myöten.

Vaahtokarkkeja ja itsekuria

Viime viikolla postaamani kirjoitus kouluista herätti eri sosiaalisissa medioissa keskustelua. Suurin osa oli oli kanssani samaa mieltä, mutta myös soraääniä kuului. Uuden Suomen blogini keskustelupalstalla huomautettiin, ettei koulu saisi olla viihtymiskeskus.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä