*

Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Kivihiili

Hesari teki Kiinasta ilmastonmuutoksen esimerkkimaan

 Hesarin tiedetoimittajat eivät lakkaa hämmästyttämästä uutisoinnissaan ilmastonmuutoksesta. Tämän päiväisessä Hesarissa on näyttävä otsikko ”Putin: Ilmastonmuutos ei ihmisen tekosia”. Putin ilmoitti arktisessa foorumissa viime viikolla, että hän ei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen. Toinen pahis Trump on jo tehnyt asetuksen, jonka avulla voidaan elvyttää hiilen käyttöä USA:ssa. Tähän asti uutisointi on ihan asiallista.

Turve: mainettaan parempi, kuitenkin melko kehno polttoaine

Turpeen polttaminen ja sen ympäristövaikutukset ovat taas esillä energiapoliittisessa keskustelussa. Kun koko yhteiskunta ilmastonmuutoksen pakottamana pyrkii vähähiilisempään energiantuotantoon, suunnitelmia tuleekin päivittää säännöllisesti. Suomessa vallitsee tällä hetkellä uusiutuvaa energiaa suosiva konsensus mutta monissa asioissa näkemykset ovat vielä pahasti hajallaan.

Kiinalla on vapaalippu kivihiilen käyttöön

Pariisin ilmastosopimuksessa 195 maata hyväksyivät ilmastosopimuksen, jonka tavoitteena on hillitä ilmaston lämpenemistä vuoden 2020 jälkeen. Paikalla oli 150 maailman johtajaa mukaan lukien USA:n presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Jotta sopimus saatiin aikaan, niin Kiinalle annettiin erivapauksia päästöjen pienentämisessä. Iso sanoo, pieni anoo.

MIT on kehittänyt polttokennolla toimivan hiilivoimalan.

MIT:n ajatus hiilen kaasuttamisesta ja polttokennolla toimivasta hiilivoimasta pudottaisi hiilivoimaloiden päästöjä noin 50%. Kaasutuksen ja polttokennon yhdistelmä olisi kaksikertaa polttoainetehokkaampaa kuin nykyiset kivihiilivoimalaitokset.

 

Kivihiili

 

  Nyt Jäätteenmäki ei halua nähdä todellisutta. Kiina investoi juuri kivihiilenkäyttöön.

  En ole nähnyt juurikaan mileelipiteitä siitä, kuinka kivihiilen päästöongelmat voitaisiin ratkaista.

  Ainakin Englanissa on satsattu kivihiilen päästöjen eliminoimiseen.

  Jos nyt Suomessakin olisi satsattu kivihiilen ongelmien poistoon, edes olkiluodon uuden ydinvoimalan verrran. Meillä oli käytössä puhdas energia.

  Pentti K. Hänninen.

  Kirjapainoteknikko. Emeritus.

Kivihiilen aika on ohi

YK:n ilmastokokous Pariisissa on ladattu täyteen odotuksia. Edellisessä kokouksessa Kööpenhaminassa vuonna 2009 leivottu kakku lässähti lopulta nolosti, eikä sitovaa sopimusta saatu aikaan.

Takaportteja on nytkin jätetty runsaasti alkaen sopimuksen muotoseikoista ja päättyen ennakkovaroituksiin siitä, että liikoja ei kannata odottaa. Voimme seurata ensi viikon perjantaihin (11.12.2015) asti, kun sopua hierotaan Pariisissa.

Läntiset maat ovat kukin käyneet läpi teollistumisen. Maailman suurin saastuttaja Kiina kääntyy nyt vähitellen vähentämään päästöjään.

Helsingin energian tuleva logistinen painajainen

 

 

 

 

 

 

 

Päivän Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa rivien välissä hieman järkevääkin asiaa:

 

http://www.hs.fi/paivanlehti/01082015/a1438315430381

 

Älköön nyt kukaan luulko, että minä hesarin ostin saati tilasin, ilmaiseksi luin Cittarin kahviossa 50 sentin kahvimukin äärellä.

 

Keljosta kerran vielä - totuutta peräten

Kantola mainitsi kirjoituksessaan, että haluan kerätä huomiota nostamalla virheellisiä huhuja esiin. Haluan oikaista pari asiaa. Huhut jotka esitin, Kantola itse myönsi todeksi keskustelussamme, aivan kuten kirjoituksessaan 14.4. Ei siis virheellisiä huhuja - vaan vaietuja faktoja. Toimihenkiöitä on kielletty puhumasta asioista ulkopuolisille.  

Kivihiilen alamäki – muutosta ilmassa

Energiasektorilla näkyy vihreitä valonpilkahduksia. Kuluvalla viikolla on uutisoitu kivihiilen hinnan ja kysynnän laskusta.

 

Tosiasioita energiantuotannosta

Politiikassa on aina ollut käytössä taktiikka, jossa asioista tehdään totuuksia toistamalla niitä riittävän monta kertaa. Näin ollaan tekemässä myös nyt, kun vihreät lähtivät hallituksesta ja Stubbin hallitus päätti laskea turpeenverotusta vähentääkseen kivihiilen käyttöä Suomen energiantuotannossa. Haluan silti hämmentää asiaa muutamalla tosiasialla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä