Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Itsehallintoalueet

Itsehallinnollisen maakunnan vastustajat

Oletteko koskaan miettineet sitä, että poliittinen valtioneuvosto Helsingissä päättää kaikki asianne jo valmiiksi teidän puolestanne? Teidän kaikkien Suomen kansalaisten puolesta. Se ajattelee valmiiksi päätökset vuoksenne, tekee valinnat teidän puolestanne? Tämän jälkeen ei tarvitse ideoida, suunnitella, luoda, tehdä tai toteuttaa mitään "järkevää" elämän kannalta, teillä ei tietysti ole valtaa päättää omista asioistanne itsehallinnollisesti ilman valtioneuvoston keskuskomitialle uskollista eduskunnan enemmistön poliittista puoluemafiaa kunnissa?

Kehittyvien maakuntien EU

Keskustelu käy kuumana uuden maakuntamallin ja siihen liittyvän sote-uudistuksen tiimoilta. Mutta vähemmän on ollut puhetta siitä, miten maakuntamalli liittyy EU:n sisäiseen desentralisaatioon ja federalisaatioon eli hajauttamis- ja liittovaltiokehitykseen, ja sitä kautta lähitulevaisuudessa tehtäviin päätöksiin Euroopan unionin mahdollisesta syventämisestä.

Sote- ja maakunnallisen itsehallinnon uudistus

Jo vuosia valtiovalta on kannustanut kuntia yhdistymään. Tarkoituksena on ollut erilaisilla porkkanoilla saada kunnat liittymään yhteen suuremmiksi hallintoalueiski, tarkoituksena tietenkin hallintokulujen pienentäminen. Kuitenkaan "maakuntien miehet" eivät ole osoittaneet valtiovallan mielestä riittävää kuntien yhdistymishalukkuutta tarjotuista porkkanoista huolimatta.

Itsehallintoalueratkaisussa on huomioitava pääkaupunkiseudun erityispiirtee

Viime hallituskaudella metropolihallinnon tarkastelujen lähtökohtana oli laaja 14 kunnan Helsingin seutu- ja metropolihallinnon ulkopuolelle jäävien Uudenmaan maakunnan osien liittäminen niiden rajamaakuntiin.  

Kuntavaalit, lähidemokratia puoluepolitiikan heittopussina

Kuntavaalit, lähidemokratia puoluepolitiikan heittopussina Puoluesihteereistä koostunut työryhmä antoi tänään ehdotuksensa uusien itsehallintoalueiden vaalien ajankohdasta ja muutamista muista niihin liittyvistä asioista. Tärkein uutinen oli kunnallisvaalien siirtäminen huhtikuulta 2017 lokakuulle, jonne ajoitetaan myös maakuntavaalit.

Maakuntien Suomeen

Selvityshenkilö Lauri Tarasti jätti eilen esityksensä siitä, miten tulisi edetä ns. väliportaan hallinnon eli maakuntahallinnon rakentamisen kanssa. Tarasti esittää, että maakunnille siirretään sosiaali- ja terveyspalveluiden eli soten lisäksi iso joukko kuntien ja valtion aluehallinnon nykyisistä tehtävistä.

Listavaali ei sovi Suomeen

 

Eri tahoilla on viime päivinä keskusteltu listavaalin käyttöönotosta mahdollisissa tulevissa itsehallintoalueiden vaaleissa. Listavaali poikkeaa totutusta suorasta henkilövaalista siten, että siinä äänestetään ehdokaslistaa jolla olevat ehdokkaat on asetettu läpimenojärjestykseen valmiiksi ehdokaslistan asettajan eli puolueen toimesta. Riippumatta siis siitä, kenelle tahtoo äänensä antaa, puolueet voisivat etukäteen määrätä varmimmat läpimenijät.

Ministeriöiden näkemykset aluehallintouudistuksesta on rohkeasti sivuutettava

Ministeriöt antoivat eilen omat selvityksensä hallituksen päättämästä itsehallintouudistuksesta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirretään 18:sta maakunnalle.

Piiloteltu kuntarakenneuudistus

 

Helsingin Sanomat 2.1.2015 pääkirjoittaa, että tämä itsehallintoalueiden muodostaminen muuttaa kuntien asemaa perusteellisesti. Miksi julkisessa keskustelussa ei kiinnitetä huomiota siihen, että tämä itsehallintoalueiden muodostaminen on tosiasiassa historiallisen suuri kuntarakenneuudistus. Asiaa piilotellaan.

Edes Henna Virkkusen aikaiset karttaharjoitukset eivät menneet ihan näin pitkälle. Pian meillä on 18 kuntaa ja ministeri Stubbin mainostaman "evoluutiolausekkeen" perustalta voidaan jatkossa vieläkin vähentää.

Kaksi itsehallintoaluetta Uudellemaalle?

Asun Vantaalla, mökkini on Lapinjärvellä. Molemmat ovat Uuttamaata, mutta ne kumminkin ovat kaksi täysin eri maailmaa.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) ehdottaa Uudellemaalle kahta itsehallintoaluetta yhden sijaan. Näyttää vahvasti siltä, että Suur-Helsinkiä ei saada kasaan, haluja Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteen liittämiseen ei ole.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä