Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Instituutiot

Instituutioiden valta ja kansakunnan luottamus

Suomessa kansalaiset saivat sanoa luottamuslauseensa kyselyssä mainituille instituutioille – eräs instituutio on virkamiehistö, toinen vaikkapa poliisi ja armeija – myös aiemmin neljänneksi valtiomahdiksi tituleerattu media (aiemmin lehdistö) on instituutio. Kansalaistemme mielipide luottamuksesta mediaan oli ja on jyrkkä – media jää arvostuksessa ja luotettavuudessa pahnan liki pohjimmaiseksi [1.

Instituutioiden politisoituminen on haitallista

Tarja Halonen nousee Helsingin yliopiston johtoon (HS 20.12.2017) on askel siihen suuntaan, mitä en haluaisi nähdä - ja syynä ei ole Halosen kannattama poliittinen linja, vaan ylipäätänsä siitä, että erilaisten instituutioiden politisoituminen on haitallinen ilmiö. Kuten HS:n artikkeli kertoo:

"[Helsingin yliopiston] hallituksen yksi merkittävimmistä ensimmäisistä tehtävistä on valita jo ensi keväällä yliopiston seuraava rehtori."

Demokratiaa on puolustettava, siis ihan pakko

Kuin kirjan otsikolla aloitan blogin - demokratiaa on puolustettava -. Demokratia ( demos - tavallinen kansa ja kratos - valta, hallita ) tuo kohtuu uusi yhteiskunta- ja hallintomuoto ihmiskunnan historiassa. Vuonna 1906, meillä Suomessa tuli voimaan hallintojen ensimmäiset todelliset tasa-arvoiset demokraattiset ääni- ja ehdokasoikeudet.  Siis "rispektit" meille, ensimmäisenä koko maailmassa, nämä sukupuoleen, asemaan tai etniseen taustaan rajoittumattomat ääni- ja ehdokasoikeudet.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä