Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Hyvintointi

Sairaille turvattava hoito. Se on inhimillisen ja vastuullisen maan merkki.

Sairastuminen voi syöstä elämän kaaokseen. On niin helppoa elää ”tavallista” arkea töineen ja touhuineen, mutta sairastuminen voi iskeä milloin tahansa ja kenelle tahansa.

Ihminen ei lähtökohtaisesti juurikaan pohdi sitä, että mitäpä sitten jos sairastun tai joku läheisistäni sairastuu? Kahvipöytäkeskusteluissa aiheesta saatetaan keskustella, että entäpä jos sitä tai tätä? Tätähän me kyllä teemme, kukin tavallaan. On se tietysti myös niin, että elämää ei pidä elää sillä pelolla, että sairastunhan minä varmasti joskus. Pitää uskaltaa elää tässä ajassa ja tässä hetkessä.

Pientilallisuus takaisin siihen arvoon mikä sille kuuluu

Suomen maatalouteen on palautettava pientuotannon kulttuuri. Esim. EU-politiikan seurauksena vähentynyt pienviljely on ollut huono suuntaus. Pientilallisuuden palauttamisen voi aloittaa jo kuntapolitiikasta niin, että kunnat suosivat ruokahankinnoissaan pientuottajia kuten perhetilallisia ruokahankinnoissaan.

Hyvinvointipalvelun dilemma kansalaisopistossa - mittarit

Kirjoittelin rehtorikollegan kanssa selityksiä kansalaisopiston vuoden 2015 tilinpäätöksen ymmärtämisen tueksi. Mietittävänä oli mm. toiminnan ja kehittämisen painopisteet ja ennakoidut toiminnan muutokset sekä tuottavuustoimenpiteet. Toiminnan tuloksellisuutta mitataan erilaisilla tulosmittareilla, kuten asiakaskäynneillä, opetustunneilla, kurssilaisten määrillä jne.

Valtio ei ole vastuussa ihmisten hyvinvoinnista - holhousvaltiota ei ole.

Valtion ja yleensäkin yhteiskunnan vastuun liioittelu ihmisten hyvinvoinnista on saanut liian suuren painoarvon poliittisessa keskustelussa. Siitä on tullut liturgia, myytti tai mantra ilman että analyyttisesti kukaan pystyisi esittämään tarkempia argumentteja. Väitän että tuollaisen teoreeman esittäminen on pitkälti poliittisesti tarkoitushakuista toimintaa, jolla ajetaan omia – tai oikeammin niiden tunnistamattomien tahojen etuja, joiden lakeijana kyseisten ajatusten esittäjä sattuu olemaan.

Eduskuntavaaliehdokkaat - muistakaa köyhiä

Kun tutkitaan toimeentulotukitilastoja, voidaan todeta, että köyhyys koskettaa ihan kaikkia maakuntia ja kaikkia kuntia. Toimeentulotuen bruttomenot ovat tuplaantuneet kahden vuosikymmenen aikana.  Vuonna 2010 koko maassa toimeentulotukea sai 375 152 henkilöä. Lähes kaikissa ikäryhmissä oli kasvua, mutta merkittävin ryhmä olivat 20 -24-vuotiaat nuoret aikuiset. Määrällisesti suurin ryhmä ja myös eniten kasvua oli yksinelävien ryhmässä. Sosioekonomisen aseman mukaan eläkeläiset ja opiskelijat olivat suurimmat ryhmät toimeentulotuen saajissa.

 

Opintotuella kaksi samantasoista tutkintoa

Eduskunta päätti, että enää ei myönnetä opintotukea toista samantasoista tutkintoa opiskeleville.  Siitäpä syntyi adressi, jolla  halutaan vaikuttaa toisen tutkinnon tuen säilymiseksi.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä