Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Helsingin yleiskaava 2050

Hyvää tarkoittavilla ympäristötoimilla voi olla huono lopputulos

Jatkan vielä ilmastoaiheesta, koska se on edelleen näkyvästi pinnalla osittain myös Ranskassa jatkuvien keltapaitojen mielenosoitusten takia. Eräs nykyaikaisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan ongelmista on, sen lisäksi, että länsimaisen keskiluokan elintasoa alentavien ehdotusten ollessa poliittisesti epäsuosittuja, se, että monilla ympäristö- ja ilmastotavoitteita käsittävillä politiikkaohjelmalla on hyvä tarkoitus, mutta ekologisestikin huono lopputulos.

Helsingin yleiskaava palautuu

Helsingin hallinto-oikeus totesi Helsingin uuden yleiskaavan lainvastaiseksi. Käsittely jatkuu korkeimmassa hallinto-oikeudessa, jossa todennäköisesti myös useita muita osia yleiskaavasta hylätään. Hallinto-oikeuden päätös näyttää jaetun usean asiantuntijan kesken, sillä bulevardien, Vartiosaaren ja Malmin lentoaseman kohdalta samoja perusteita on käytetty ristiin.

Valittaako Helsinki vai tunnustaako viher- ja virkistysalueiden tarpeet?

Helsingin uusi yleiskaava kaatui monilta keskeisiltä osin hallinto-oikeudessa. Oikeus kumosi lainvastaisena Keskuspuiston, Vartiosaaren, Ramsinniemen, Itä-Villingin ja Melkin viher- ja virkistysalueille sekä osan Pajamäkeen osoitetusta rakentamisesta. Lisäksi se kumosi Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän kaupunkibulevardit.

Kaupunki on historiallisesti ennemmin kauppapaikka kuin asuinpaikka

Suomen kielen sana kaupunki, samoin kuin vanhemman lainsäädännön aikaista pikkukaupunkia tarkoittava kauppala ja sitä vastaava ruotsin kielen sana "köping", paljastavat, että nämä sanat liittyvät etymologisesti kaupankäyntiä kuvaaviin germaanisiin sanoihin, joista ne on lainattu suomen kieleen. Tämä muistuttaa meitä myös siitä, että historiallisesti kaupunki on ollut ensisijaisesti kauppapaikka ja vain toissijaisesti asuinpaikka.

Malmin Lentokenttä, kaupunkipolitiikan (terävä) kulmakivi!

Kirjoituksen voisi aloittaa jotenkin ”kaikki malmista” tyylisesti, en ihan heti muista että yhdestäkään kaupunginosasta olisi kirjoitettu ja väännetty, ainakaan minuna elinaikana, yhtä paljon. Savista maata, kulttuurihistoriallisia arvoja, intressiristiriitaa, harvinaisia lintuja, pelastustointa ja lentämisen tulevaisuutta sekä ihan normaaleja näkemyseroja siitä tarvitseeko kaupunki yli 20 tuhannen ihmisen uuden asuinalueen. Ehkä jostain metron rakentamisesta on aikoinaan kirjoitettu ja väännetty yhtä paljon. Tarvitseeko Helsinki siis 20tuhatta uutta asukasta, no varmasti!

Kaupunginvaltuuston päätökset ja Pariisin ilmastosopimus

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin uuden yleiskaavan 26.10.2016. Päätöstiedotteessa todetaan, että yleiskaava mahdollistaa Helsingin kasvun noin 860 000 asukkaan kaupungiksi vuoteen 2050 mennessä. Yleiskaava esittää Helsingistä tiivistä kaupunkia, jonka useita keskuksia yhdistää raideliikenne.

Menestyvän kaupungin merkki on, että se kasvaa

Puheeni tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa:

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Helsingin yleiskaava on merkittävä koko seudun kilpailukyvyn kehittämiseen vaikuttava linjaus. Yleiskaavalla pitää turvata vuosikymmeniksi eteenpäin kohtuuhintainen asuntotuotanto, liikenteen toimivuus kaikilla kulkumuodoilla, seudun yleiset kasvu- ja kehitysmahdollisuudet sekä yritysten toimintaedellytykset.

Yleiskaavapäätös on Helsingin tulevaisuuden kannalta merkittävä

Helsingissä on viime kuukaudet käyty aktiivista keskustelua kaupungin uudesta vuoteen 2050 ulottuvasta yleiskaavasta, jota käsitellään tänään Helsingin kaupunginvaltuustossa.  Päätös ei ole yksinkertainen, eikä helppo kaupungin kokeneenkaan päättäjän näkökulmasta. Toisessa vaakakupissa on suuri pula asunnoista ja siitä seuraava tähtitieteellinen asumisen hinta ja toisessa halu säilyttää viheralueita. Molemmat pitäisi koittaa tasaveroisesti huomioida ratkaisuissa.

Pääkaupunkina Helsinki on erityisasemassa  

Haloo Helsinki

Huomenna 26.10 Helsingin kaupunginvaltuusto päättää yleiskaavasta, joka määrittää Helsingin kaupungin rakenteen aina vuoteen 2050 asti. Se määrää varsin pitkälle millaista Helsinkiä meille ollaan rakentamassa. Valitettavasti kaavassa on varsin monia ongelmakohtia ja kaupunkilaisten näkemykset kaavan osalta ovat jääneet aika lailla sivuosaan. Kaava on osin suuruudenhullu, ideologinen ja demokratiavajeinen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä