Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusneuvottelut

Uudet vaalit

Tämän vaalituloksen jälkeen ennustan hallitukselle kolmea vaihtoehtoa. En mainitse KD:tä tai RKP:tä erikseen, koska kummassakin hallituspohjavaihtoehdossa he kelpaavat hallitukseen vahvistamaan enemmistöä.

1) SDP+Vas+Kesk+Vihr 107 paikkaa

Eduskuntavaalit takana – hallitusneuvottelut edessä

Suomi on saanut uuden eduskunnan. Uusi eduskunta on entistä punavihreämpi ja sukupuolten edustajien suhteen tasapainoisempi. Niin demarit kuin vihreät ja vasemmistoliittokin ottivat sunnuntaina vaalivoiton. Eduskuntavaaleissa suurimman voiton siis ottivat puolueet, jotka korostavat eriarvoisuuden vähentämistä ja kestävää ilmastopolitiikkaa.

Vahvoja suosituksia

Aluksi pari sanaa vaalituloksesta. Kannattajani ovat valitelleet ja akateemiset vastustajani iloinneet vaatimattoman äänisaaliini vuoksi. Lähes 700 ääntä oli kuitenkin omasta mielestäni huippusaavutus äänestäjiltä, jotka ylipäänsä ovat pystyneet kestämään minua ja juttujani!

Äänikuninkaan puhdistettua pöydältä yli 30 000 ääntä, saadaan muiden miesehdokkaiden vertailukelpoinen henkilökohtainen äänimäärä kertomalla toisten äänet 2,5:llä.

Jussi Halla-aho vetää (ensimmäiset) hallitusneuvottelut

 Antti Rinne tuhosi sdp:n mahdollisuudet. Gallup-käyrä on ollut laskeva siitä asti, kun Rinne palasi sairauslomalta. Sanna Marinin välipätkällä kannatus kasvoi, vaikka Sannakin möläytteli. Sannan mölinä oli kuitenkin suunnattu juuri sinne vihervasemmistolaisten nuorten suuntaan jotka kaikkosivat Rinteen palattua. Eikä ihme, sillä SDP:n kannattajien keski-ikä on lähellä 70 vuotta. Saas nähdä kuinka nopeasti SDP reagoi vaalien jälkeen ja kuka nousee uudeksi puheenjohtajaksi. Ilmeisesti Lindtman.

Perussuomalaisista suurin puolue

Ylen gallup näyttää tänään perussuomalaisille 16,3 prosentin kannatusta. Demareiden prosentti on tasan 19,0.

Kuten tiedämme, gallupit ovat monesti yliarvioineet joidenkin muiden puolueiden lukemia ja antaneet PS:lle liian pienet luvut. Vastaava gallup Ylellä vuonna 2015 ennusti PS:lle 1,0 prosenttiyksikköä todellista pienemmän kannatuksen. Trendi on nyt jatkuvasti ylöspäin. Kuinka korkealle se yltää vaalipäivänä?

Voiko Suomen hallitusneuvotteluissa tapahtua Viron kaltainen kuperkeikka?

Maaliskuussa  pidetyissä Viron  parlamenttivaaleissa     suurimmaksi puolueeksi nousi  keskustaoikeistolainen Reformipuolue  28,9 %:n kannatuksella.  

MTV-3 vaalitentin analysointia

Täytyy myöntää heti näin aluksi, että tentti meni suht asiallisesti ja esille nousi paljon uusia näkemyksiä eri puolueiden kannoista ja puoluejohtajien henkilökohtaisista mielipiteistä.

Täytyy myös kiittää tentin juontajia siitä, ettei asiakysymyksissä puheenvuorojen myöntämisessä ollut mitenkään "ylikorostetusti" suosittu tentattavia. Kuitenkin hieman jäi hampaankoloon se, ettei Halla-aho päässyt vastaamaan häneen ja PerusSuomalaisiin kohdistettuihin kritiikkeihin.

Vaalit: Soten loppusota vai uusi lähtölaukaus?

Helpompi on tehdä akvaariosta kalakeitto kuin saattaa kalakeitto takaisin akvaarioksi. Tämä pätee myös sote-uudistukseen ja maakuntahallinnon räätälöintiin.

Murheellista sote-uudistuksessa on, että suuri mullistus käynnistettiin etupainotteisesti, ennen päätöksentekoa. Asiassa on käynyt niin kuin aina käy, kun suunnitellaan ja tehdään yhtä aikaa.

Kokemuksia nuorten hallitusohjelmaneuvotteluista

Osallistuin poliittisten nuorisojärjestöjen hallitusohjelmaneuvotteluihin 10.-11. tammikuuta Säätytalolla Helsingissä Demarinuorten edustajana. Käytyjen neuvotteluiden lopputuloksena päädyttiin torstai-iltana muodostamaan SDP:n, Kokoomuksen, Vihreiden ja RKP:n koalitio, mutta perjantain tiedotustilaisuuteen marssi lopulta aseveliakselin ja RKP:n muodostama 99 paikan vähemmistöhallitus kunnianhimoisen uudistusohjelmansa kanssa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä