Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Aluehallinnon uudistus

Onko meillä varaa lopettaa kenties yli 40 sairaalaa ?

"Miltei kaikki  nykyiset aluesairaalat muuttuvat pääosin kuntouttaviksi sairaaloiksi, joissa ei päivystetä eikä leikata. Niissä on päiväaikaisten perusterveydenhuollon palveluiden lisäksi esimerkiksi ortopedisiä tai neurologisia poliklinikoita. Tarkoitus on, että lääkärit liikkuvat, eivät potilaat.”

Lopetetaan kunnat 2/3: Parempi lähidemokratia

Kirjoitussarjani ensimmäisessä osassa  esitin, että sote-ratkaisun toteuttaminen maakuntamallilla on vasta hyvä alku. Hallintomuutoksen jatkeena on rohkeasti mietittävä, mitkä muutkin nykyään kuntatasolla hoidettavat palvelut on järkevämpää ja oikeudenmukaisempaa järjestää maakuntatasolla.

Ministeriöiden näkemykset aluehallintouudistuksesta on rohkeasti sivuutettava

Ministeriöt antoivat eilen omat selvityksensä hallituksen päättämästä itsehallintouudistuksesta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirretään 18:sta maakunnalle.

Sote-ratkaisu Lapin näkökulmasta

Juha Sipilän hallituksen sote-ratkaisu syntyi kovien ja haastavien neuvottelujen lopputuloksena perjantain ja lauantain välisenä yönä. Hyvä niin, sillä viimeinen mitä tässä tilanteessa olisi kaivattu olisi ollut hallituksen hajoaminen. Suomen laittaminen kuntoon on iso työ ja moni iso uudistus olisi pysähtynyt alkumetreille, mikäli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksesta ei olisi päästy sopuun.

Haluaako Kepu monia osavaltiota?

Nykyisessä sote-kiistassa ei näytä olevan kysymys niinkään sote-hallinnosta kuin uusien alueellisten hallintokeskusten perustamisesta Suomeen.

Viime vuosituhannen lopulla toteutettiin ns. väliportaan hallinnonuudistus, jossa byrokratiaa kevennettiin luopumalla valtion "läänityksistä", lääniperusteisesta aluehallinnosta. Etenkin presidentti Urho Kekkosen pitkällä valtakaudella maaherran virat olivat kysyttyjä "eläkevirkoja" maakunnasta kotoisin oleville poliitikoille. Lääninhallituksissa oli toki muitakin hallintovirkoja.

SUOMELLE UUSI JÄLKIKOLONIAALINEN ALUEHALLINTOMALLI

Hahmottelen tässä artikkelissa Suomelle uuden itsehallinnollisen aluehallintomallin, joka korvaisi vuosisataisen koloniaalisen ajan perinnölle rakentuneen keskitetyn ja valtiokeskeisen ylhäältä alas -aluehallintomallin kansalaisia arvostavalla alhaalta ylös -aluehallintomallilla.

Aloitteeni kuntauudistuksen seurantaryhmälle

Kuntauudistuksen seurantaryhmä kokoontui tänään Helsingissä. Keskustelun aiheina olivat muun muassa kuntauudistuksen eteneminen, kuntalain kokonaisuudistus sekä luonnollisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus. Alustajina kokouksessa toimivat kunta- ja liikenneministeri Paula Risikko sekä varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen Kuntaliitosta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä