*

Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kaikki blogit puheenaiheesta Aggressiivinen veronkierto

Paratiisisaarten rikolliset vai moraalittomat

Ylen eilen esittämät ohjelmat agressiivisesta veronkierrosta jäiväi melkoisen vaisuiksi. Muualla Euroopassa asia on saanut enemmän ruutuaikaa. On tietysti luonnollista, ettei Ylen resurssit riitä vastaamaan esim. ARD:n resursseille. 

Toimittajien on tällaisessa lähes sataa toimittajaa koskevassa asiakokonaisuudessa asetettava joku määräaika, milloin asiasta tehdään julkinen. Näillä kun on tapana aina jossakin vaiheessa vuotaa. Siksi useinkaan ei kovin hyvää juttukokonaisuutta ehditä tekemään ennen ensimmäistä julkaisua.

Harmaasta taloudesta

Puhuttaessa harmaasta taloudesta tulee mieleen yleensä epämääräiset rakennusfirmat, pienet ravintolat tai vaikkapa esm 8–10 €:n hiustenleikkauksista, mikä on herättänyt suurta keskustelua. Näillä uutisilla meidän ollaan viemässä harhaan. Toki harmaata taloutta esiintyy tällaisilla aloilla mutta mielikuva on vaarallinen. 

Euroopan unionilla näytön paikka - Applen jälkiverot herättävät närää

Euroopan unionin (EU) komissio huomasi taannoin yhdysvaltalaisen Applen saaneen Irlannilta huomattavia laittomia veroetuja ja määräsi tästä syystä yhtiölle 14,5 miljardin euron jälkiverot korkoineen. Komission mukaan Irlanti on rikkonut EU:n valtiontukisääntöjä myöntäessään Applelle helpotuksia verotuksessa.

VEROJEN OIKEUDENMUKAISUUDESTA JA OPTIMOINNISTA

Verotuksen asema ja merkitys korostuu huonon taloudellisen tilan aikana. Silloin keskusteluun nousee niin verotuksen taso ja sen muutoksen kuin verojen välttely tai optimointi. Nousukaudella samat asiat ovat kaikkien tiedossa, mutta silloin asia ei tunnu herättävän riittävää kiinnostusta. Tässä kuten monessa muussakin keskustelussa mielipiteet jakautuvat melko vahvasti.

Verotietojen vaihtoa koskeva direktiivi etenee

Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa (ECON) äänestettiin tiistaina verotietojen vaihdosta EU:n jäsenmaiden kesken. Valiokunta hyväksyi ministerineuvostossa kertaalleen jo hyväksytyn esityksen selvällä enemmistöllä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä