Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Onnea Heidi ja Ville!

Eilen matkalla kohti lentokenttää ja Brysseliä sain viestin, että vihreät ovat päättäneet osallistua kuuden puolueen hallitukseen. Olisin mielelläni ollut kokouksen loppuun, mutta keskustelu venyi niin pitkäksi, että jouduin lähtemään kesken. Brysseliin saavuttuani sain viestin, että Ville Niinistö on valittu ympäristöministeriksi ja Heidi Hautala kehitysyhteistyöministeriksi.

Tosi paljon onnea ja tsemppiä Heidille ja Villelle!

Villen valintahan oli selvä, kun hallitukseen osallistuminen varmistui, mutta toisen ministerin henkilö ratkaistiin vasta eilisessä kokouksessa. Olen varma, että molemmista tulee hyviä vihreitä ministereitä. Heidin tunnen paremmin ja tiedän, että hän ei jätä yhtään kiveä kääntämättä, kun hän ajaa jotain asiaa. Hän on erinomainen ihminen vääntämään kehitysyhteistyörahojen nostamisesta ja myös varmistamaan, että rahat käytetään tavalla, joka parantaa oikeudenmukaisuutta ja maailman köyhimpien elämää.

Ville osoitti kyntensä hallitusneuvotteluissa, joissa olin yhtenä vihreiden neuvottelijoista. Suunnilleen viimeinen hallitusohjelman asia, josta väännettiin perjantaiaamuna, olivat luonnonsuojelun rahat. Ville onnistui saamaan siihen 15 miljoonaa lisää.

Oli mielenkiintoinen kokemus olla useiden viikkojen ajan hallitusneuvotteluissa. Olen ollut vihreiden neuvottelijana 1995 ja 1999 Lipposen hallituksia muodostettaessa. Neljä vuotta sitten olin asiantuntijana käytettävissä Säätytalolla. Kaikki nämä neuvottelut saatiin valmiiksi alle viikossa.

Oletin alle viikon neuvotteluja myös nyt, kun minua kysyttiin nyt vihreiden tiimiin. Toisin kävi, kuten tiedämme. Oli aika sumpliminen hoitaa erinäisiä muita asioita, kun jouduin olemaan Säätytalolla viikkokausia. Mutta mielestäni me vihreät saimme läpi monia tärkeitä asioita ja siksi minusta on hyvä, että puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti että osallistumme hallitukseen.

Ilmastopolitiikassa tavoittelimme tietysti sitä, että uusi hallitus asettuisi tukemaan EU:n päästövähennystavoitteen tiukentamista 30 %:iin. Yllättäen demarit vastustivat tätä, vastoin niitä mielikuvia, joita puolue halusi vaalien alla luoda.

Saimme kuitenkin niin sanoakseni sovittua askelkivet päästötavoitteen tiukentamiselle. Uusi hallitus nimeää asiantuntijaryhmän tekemään suositukset päästövähennystavoitteista. Olen melko varma, että jos analyysi tehdään rehellisesti, ottaen huomioon päästötavoitteiden vaikutus tekniikan ja suomalaisen osaamisen kehitykseen, ja se että joka tapauksessa 40 vuodessa päästöjä pitää vähentää ainakin 80 %, tulos tulee olemaan se että päästötavoitteen tiukentaminen on perusteltua.

Olen erittäin iloinen siitä, että sovittu veronalennusten ja -korotusten kokonaisuus hyvin selkeästi vähentää tuloeroja. Samoin on todella hienoa, että saimme väännettyä korotuksen perusturvaan vaikka kokonaisuutena ottaen valtion menoja leikataan.

Siitäkin olen iloinen, että turpeen nosto tullaan ohjaamaan ojitetuille ja luontoarvonsa menettäneille soille ja turpeen verotusta tullaan nostamaan. On jo aika lopettaa turpeen lelliminen, turvehan on ilmastopäästöjen kannalta jopa kivihiiltä huonompi.

Myös Itämeren suojelu tehostuu. Uusi hallitus on sitoutunut ajamaan EU:n maatalouspolitiikassa ratkaisuja, jotka vähentävät fosforin ja typen päästöjä Itämereen. Maataloudesta valuvat ravinteethan ovat Itämeren suurin rehevöittäjä.

Sinilevää ja muuta rehevöitymistä vähennetään myös sillä, että maatalouden ympäristötuet kohdennetaan nykyistä tarkemmin toimiin, jotka vähentävät ravinnevalumia pelloilta vesistöihin. Tähänastinen maatalouden ympäristötukihan ei ole käytännössä lainkaan vähentänyt vesistöpäästöjä.

Hallitusohjelma tarkoittaa siis aikamoista muutosta tähänastiseen maatalouspolitiikkaan.

Uusi hallitus on sitoutunut vesilakiin ja koskiensuojelulakeihin. Selkokielellä tämä tarkoittaa, että Kollajan ja Vuotoksen altaita on turha haikailla.

Aivan erityisen iloinen olen kirjauksesta, että vesivoimalaitosten ympäristölupien uusimisen ehdoksi tullaan asettamaan toimivat kalatiet. Tämä tulee ajan mittaan korjaamaan sen älyttömyyden ja vääryyden, että vesivoimalat sulkevat Suomen suurimmat joet vaelluskaloilta.

Vesivoimalaitosten, kuten minkä tahansa tuotantolaitostenhan pitää aika ajoin uusia ympäristölupansa. Jonkin ajan päästä lupaa ei enää voi uusia ilman toimivia kalateitä. Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että luonnonlohi tulee nousemaan myös Kemijoen vapaisiin latvajokiin, kuten Vuotosjokeen.

Tämä puolestaan tulee luomaan uuden elinkeinomahdollisuuden, eli lohenkalastusturismin juuri niille alueille, joiden työllisyyden nimissä Lapin vanhakantaiset betonijäärät ovat vuosikymmeniä ajaneet Vuotoksen allasta.vMinä uskon, että lohen saaminen Kemijoen vapaisiin latvoihin lopettaa lopullisesti yritykset kaivaa Vuotoksen allas haudasta. Kepeät mullat Vuotoksen altaalle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Arto Lauri

Eikö vihreät puolueena voisikin nyt tässä uudessa hallitusasetelmassaan korjaamaan vaalitappionsa virheitä?

Eikös vaan olisikin Fukushiman ydintuhon varjolla syytä kyseenalaistaa k a i k k i maamme ydinvoimalaluvat! Niin me äänestäjät kiittäisimme kukuroin seuraavissa vaaleissa.

Me täälätä US- blogista k a i k i
______________________________________

haluammekin esittää, että nyt kun Japanikin on kuolemassa ydinharhaansa, tämä ydintuhokierre pitää yksinkertaisesti hävittää maailmastamme Saksan lailla uusiiin uriin.

Merja Lavi

Sopii myös muistaa, että Suomi elää velaksi ja on aivan erityisen outoa, että lapioimme velkarahaa mm. Afrikkaan ns. kehitysapurahoina. Satu Hassi ja muut De Röda & De Höna - puolueessa ovat naiiveja kun jaksavat loputtomiin uskoa rahan syytämisen olevan tie onneen. No, on se joillekin, mm. Hosni Mubarak on elänyt varsin mukavasti...

Afrikkaa on autettu jo vuosikymmeniä sadoilla miljardeilla mutta hyötyä rahoista ei ole ollut. Päinvastoin, länsimainen lääketiede on vähentänyt lapsikuolleisuutta huolestuttavasti ja nyt ongelmana on liikakansoitus. Etiopian väkiluku oli vuonna 1970 25 miljoonaa ja nyt yli 85 miljoonaa. Väestönkasvu on yli 3 pros vuodessa - ja se on liikaa.

Kummallista, että Vihreissä herättää auttamisen halua kaukaiset kansat ja niiden ihmiset, mutta suomalaisista he eivät välitä. Meille on varattu vain maksajan ja syyllisen rooli.

Itse olen piruuttani heittäytynyt yhteiskunnan turvaverkoston varaan. Miksi tehdä työtä kun palkkiona on vain alati kallistuvat bensiini, ruoka, vaatteet yms. Miksi maksaa lisää veroja kun palvelut samaan aikaan supistuvat? Miksi minun pitäisi osallistua "perheiden" yhdistämisestä aiheutuviin mittaviin kuluihin? Jos kulujen suuruudesta haluat tietoa, niin lue ihmeessä Pauli Vahteran blogeja Iltalehden netistä.
-Näistä luulisi Vihreiden ministerien olevan aidosti huolissaan, mutta ei. Päällimmäisenä heillä on huoli Afrikkaan lapioitavan rahan määrästä. Saahan sillä paskahuusseja Sambiaan...

Meillä on romanivähemmistö, jonka kulttuurin kuulemma tuhoaa se, jos he joutuvat töihin (Rainer Friman patisti mustalaisia töihin, mutta romanijärjestön puheejohtaja sanoi moisen ajatelman uhkaavan koko romanikulttuuria), siis miksi minäkään tekisin yhtään mitään tämän loiselämistä suosivan kukkahattuyhteiskunnan eteen. Äläkä väitä romanikulttuurin olevan niin vanha ja hieno, että heille kuuluisi etuoikeuksia. Ja jos me kaikki eläisimme kuin he, niin millainen hyvinvointivaltio meillä olisi?

Käyttäjän ronin kuva
Ronja Ronin

Vahvaa teksitiä, Merja Lavi! Allekirjoitan joka sanan.
Ohessa lisää pointteja kehitysavun turmiollisuudesta afrikkalaisille: http://marekki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/76376-juma...

Tuomas Hako

Kehitysmaat ovat velkakoukussa, johon meitäkin patistetaan. Siksi ne eivät ole kehittyneet ja siksi meiltä halutaan kupata rahaa lisää ja lisää.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tottakai kannattaa onnitella Heidiä ja Villeä. Mukava toimeentulohan
tuossa on jopa neljäksi vuodeksi tiedossa.
Suomea ja suomalaisia sensijaan ei voi onnitella, kalliiksi yleensä
Suomelle ovat Vihreitten toimet käyneet!
Aika pitkälle voi tuota Merja Lavin tekstiä kannattaa.
Kannattaa muuten lukea tuo Ronja Roninin linkki, on vallan viisasta tekstiä afrikkalaiselta, Allekirjoitan täysin.
Taisi jo Heidi Hautala "uhkailla" Suomea, että ellemme kehitysapua
tiettyihin prosentteihin nosta, niin ei ole Suomella YK:n Turvaneuvostoon
pääsyä

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Mielenkiintoista on saada Airbusiin uusi kasvo Heidin tilalle.

Muistan kasvonne eräiden vaalien (2009) Ison Pajan tuloslähetyksessä (Sinä ja Heidi): sellaista kaksoishymyä ei unohda ikinä.

Mielenkiintoinen pari olette: tämä uusikin.

Tarja Anneli Cronberg (o.s. Mattila, ent. Kajanne, s. 29. kesäkuuta 1943 Helsinki)

Vaikkei tämä uusi ehkä hymyile samalla tavalla.

Tsempataan!

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Vihreillä ei ole häpeän rajaa, kun pilkaavat demokratiaa; suurtappio vaaleissa ja lupaus olla menemättä hallitukseen. Siellä ollaan nyt täysin ansiottomasti ja vielä porskutellaan. Hyi saatana. Tämä on painajaista.

Pertti Koskela

Aivan karmaisevaa todellakin. Maamme on demokratian irvikuva. Ja nämä pellet jatkavat kuin mitään ei olisi tapahtunut pari kuukautta sitten. No, todennäköisesti neljä vuotta tulee olemaan pitkä aika tälle porukalle ja muutos sinä aikana vieläkin järisyttävämpi. Kyllä se tavallisen veronmaksajankin aika vielä tulee...

lassi leino

"Myös Itämeren suojelu tehostuu. Uusi hallitus on sitoutunut ajamaan EU:n maatalouspolitiikassa ratkaisuja, jotka vähentävät fosforin ja typen päästöjä Itämereen. Maataloudesta valuvat ravinteethan ovat Itämeren suurin rehevöittäjä.
Sinilevää ja muuta rehevöitymistä vähennetään myös sillä, että maatalouden ympäristötuet kohdennetaan nykyistä tarkemmin toimiin, jotka vähentävät ravinnevalumia pelloilta vesistöihin. Tähänastinen maatalouden ympäristötukihan ei ole käytännössä lainkaan vähentänyt vesistöpäästöjä.

Hallitusohjelma tarkoittaa siis aikamoista muutosta tähänastiseen maatalouspolitiikkaan."

EU:n liittovaltiokehityksen harmonisoimiksen eteenpäinviemisessä ei ole eroa johtaako keskinäisen "mielistelyn kieltä" perustuslakivaliokunnassa edelleen Ville Niinistö tai kolleega.

Satu. Tarkoitaako tämä sitä, että yli 10 vuotta aktiivista lantapattereiden sijainnin valvontakin on ollut täysin turhaa huolimatta sadoista asiantuntijalausunnoista?
2000-luvun alkupuolella kompostiauman etäisyys vesistöstä oli 10 m . Nyt se on 100m.
Minulla kompostiauma saattaa levätä salaojan päällä.

Onko maatalousasinatuntijoilla aitoa asiantuntemusta?vai onko kyse silkasta EU paapomasta valvonnan lisäämisestä ja perustuslaillisten oikeuksien mitätöimisestä tänä päivänä jo vähän muuallakin kuin maasetuelinkeinoissa?

Ilmasto ajattelussa mielikuvat hallitsevat.
Pienillä faktoilla pyöritetään suuria rahoja. Koko ympäristötutkimusala on lähes irronnut käytännön arkiyhteyksien havainnoista.
Tilastojen keräilyä, tutkimusta ja tulkintaa hallitsevat MTT, YM ja muut luonnontieteilijät, joiden taivaanjumala on ilmatieteenlaitos ja hallituksen ulkokehällä rahoittajat, kulttuurirahastot, säätiöt ja tietenkin eliitin suojiin pyrkivät nousukkaat.
Mitään kokonaisnäkemystä (diskurssia)ei ole, tehomatalouden energiasyöpöttelyistä kohti luonnomukaista ei vain viljelyä, mutta myös jalostusta, johon nojaavaa tutkimusta ei taida juuri kukaan edes maailmalla tehdä. Rahoittajat - siis ainoastaan poliittisesti korrektit lässynlässyn- projekteissaan satsaavat nyt biotekniikan yksin (gmo)eettisesti arveluttaviin kokeiluihin.
Vihreistäkin on tullut globalisteja ja ihmisten perusoikeuksien mitätöijiä viime kädessä puolueväen sivustalla hymistellessä geenimanipulaation villisti edetessä .

Rahaa palaa intressiryhmien tahdon suuntaisesti esim. niin, että yli 500 dosenttia ja proffaa kävi jättämässä kevättalvella adressin ympäristö- ja maatalousvaliokunnille ja lobaamassa lisärahoitusta.
En tiedä yhtään kokonaisvaltaista ympäristötutkimusta, joka kykenee ylittämään biotieteitä hallitsevan biotekno-tiedon olettamukset.
Tiedätkö sinä esimerkkiä kokonaisvaltaisesta tutkimuksesta?

Lähtökohtaisesti kansanedustajien ja oikeusjärjestelmänkin työkuvan ongelmana on liian usein sokea usko ``asiantuntijavallan `` legitioimaan mutu-tietoon.
Suomessa on 500000 < tai > EU-roolia hoitavaa virkamiestä, kun EU:n omasta takaa löytyy vain 50000 asiantuntijaa. Suomen ´maailmankuulu`koulutusjärjestelmä on suoltanut ympäristöuskoon hurahtaneita roolinottajia voimakaalla tempolla joku parikymmentä vuotta. Tulokset ovat ristiriitaisia. Vanhan sanonnan mukaan, mitä > on hutkijoita sitä karmeampaa on soppa.

Paskalaki käytännön toimeenpano noudatti pienoiskooossa sitä mitä Itämeri -probleemin ympärillä on ympärysvaltojen toimesta hiljalleen tapahtumassa.
Apuraha- ja projektiasintuntijat tai oikeusoppineet(yleisesti lähes joka toisessa tapauksessa asianajajan toimista valitetaan lähinnä asianajajliittoon) ovat jo vuosia vedätelleet kansaa, kansanedustajia ja erityisesti maataloutta erityisympäristö- ym.Itämeren suojeluohjelmilla pääosin väärillä syylisyysargumenteilla.
Sinäkin syylistyt tähän!
Vasta vähän aikaa sitten alettiin puhua ravinteita keräävän roskakalan pyydystämisen tärkeydestä vesien ravinteiden ja etenkin sinilevän vähentämisessä. Tässä konseptissa merkittäviä paikallisina ravinnelähteiden lisääjinä ovat olleet kaikkien ympäristöä fanittaneiden lempilapset hylkeet ja merimetsot.

Maatalouden ongelma on tehomaatalous ja kytkennät maatalouskoneteollisuus- ja EU-investointituki rahoitukseen, joka suosii "yksikkökoon suurentamista rakennemuutoksen nimissä". Tämän kehityksen vihreä liikekin on lähes pulinoitta hyväksynyt olennaisena piirteenä EU jäsenyyttä.

Suomessa tasapainoisen kehitysuran löytymisen ongelma maaseutuelinkeinojen osalta on EU jäsenyys. Sietoraja ylittyy kahdella tapaa.
2milj. peltoha lannoittaminen vaatii n. yhden milj. tn energiapanostuksen ja päälle siitä vastaavat hiilidioksiidipäästöt. Toisaalta syntyvät oksiduulikaassut ovat kasvihonekaasuina 296 kertaa voimakaampia kuin hiilidioksiidi. Harmonisoinnin ydinongelma on finanssipiirien ja oikeusjärjestelmän suojissa toimivien oikeusoppineiden valvontayhteistyön ylivalta lystin maksajien kustannuksella.
Varsinainen Itämeri-syndrooman pointti on merenlahtien ja jokisuistojen vesien lämpeneminen ihmisen eri lisääntyvien toimien vaikutuksesta. Siiankudun onnistuminen esim. Eurajoen ydinvoimaloiden läheisyydessä estyy merkittävästi viimeistään Arevan uuden ydinvoimalan käynnistymisen myötä kuuman jäähdytyveden syöksyessä n. 33m3 sekuntivauhdilla takaisin mereen. Seurauksena paikalliskalastajat luopuvat lähikalastuksesta ja keskittyvät globaaliin kalatuotteiden välittämiseen.
Lämmeneen esim. meriveden myötä ravinteiden liukoisuus lisääntyy huomattavasti. Vuosisatojen kuluessa poukamiin tai suistoihin kerääntynyt esim metsähumuksen vapautuminen yhteyttämisprosessien kiihtymisen myötä yksin selittänee merkittävän osan Itämeren rehevöitymisestä. Toki maataloudella on osuutensa, mutta ulkopuolisia normi- tai EU-ohjelmia sormeilemalla ei asiaan ole loputtomista puherituaaleista huolimatta ollut apua.

Maapallon hiilen kierto käsittääkseni on aika suljettu järjestelmä. Energiatasapaino on tässä kohdassa vakio. Joko se on varastoituneena maaperään, veteen tai sitten ilmakehään.
Maailman alussa suurin osa hiilestä oli ilmakehässä. Saniaiset hallitsivat maapallon pääasiallisen yhteyttämisen.
Tänä päivänä asento on muuttunut toiseen ääripäähän, jota kehitystä tukevat edistysuskon omaksuneet lähes kaikki maailman valtiot seurauksista piittaamatta sokeiden voimattomuudella.
esim. www.tts.fi/finageng/files/riikka_toivasen_opinnayt... .Onhan näitä.

Yli parikymmentä vuotta olen itse ollut päätoiminen luomuviljelijä.

Pekka Puhkala

> Ville onnistui saamaan siihen 15 miljoonaa lisää.

Tietääkseni Ville ja muut vihreät sai hallitusohjelmaan enemmänkin, yhteensä 23 miljoonaa lisärahaa. Itämeren suojelu: 5 milj. €/v.. Metsähallituksen luontopalvelut: 3 milj. €/v.. Vanhat suojeluohjelmat ja soiden suojelu 15 milj. €/v. Esimerkiksi tuolla 3 miljoonalla taataan että metsähallitus kuskaa moottorikelkoillaan jatkossakin eräkämpille kuivia polttopuita saksalaisturisteille poltettavksi.

> Olen erittäin iloinen siitä, että sovittu veronalennusten ja
> -korotusten kokonaisuus hyvin selkeästi vähentää tuloeroja.

Mistä veroista mahtaa nyt olla kyse? Kun tuloverojen alennuksia sen paremmin kuin korotuksiakaan ei tullut lainkaan? Välillisten verojen 700 Milj € korotus taas lisääntyy tasaverona suoraan myös kaikkein köyhimmillekin nuorille ja työttömille.

> Samoin on todella hienoa, että saimme väännettyä
> korotuksen perusturvaan

Vieläkö Vihreätkin nyt kävelevät tähän samaan perusturvan korotusmiinaan johon Paavo Arhinmäki jo astui omassa kehuskelussaan. Revitellyn 100€/kk korotuksen nettomääräksi kun näyttää pienitulosille jäävän 26 € verran.

> On jo aika lopettaa turpeen lelliminen, turvehan on
> ilmastopäästöjen kannalta jopa kivihiiltä huonompi.

Mutta kun ei pitäs olla. VTT, Ilmatieteen laitos, Metla sekä kolme yliopistoa tekivät tutkimuksen jossa todettiin että turpeen päästöt ovat pienemmät kuin kivihiilen. http://tinyurl.com/3zzd4ub
Tietenkin Virhreissä on raivokkaasti torpattu tämä tutkimus kun se on VTT:n tekemä, ja heidän mielestään pätemätön.

>Uusi hallitus on sitoutunut ajamaan EU:n maatalouspolitiikassa
>ratkaisuja, jotka vähentävät fosforin ja typen päästöjä Itämereen.

Suomi on käyttänyt Itämeren suojeluun 300 milj €/v., mutta silti Suomen Itämereen laskema ravinnekuormitus on lisääntynyt.
http://www.ts.fi/online/kotimaa/229341.html
Mahtaako tuo vihreiden tähän päälle taistelema 5 lisämiljoonaa kasvattaa päästöjä samassa suhteessa vielä lisääkin?

> Sinilevää ja muuta rehevöitymistä vähennetään myös sillä, että
> maatalouden ympäristötuet kohdennetaan nykyistä tarkemmin toimiin,
> jotka vähentävät ravinnevalumia pelloilta vesistöihin.

Mitähän tuollaiset toimet voisivat käytännössä olla? Levennetäänkö pellonreunan nykyinen kyntämättä jätettävä suojakaistaleen leveys 2 metristä 3 metriin?

Itämeren suojelurahaa nyt jo palaa 300 milj€/v, ja päästömäärä senkuin lisääntyy. Olisi mukava vähitellen jo kuulla niistä uusista paremmin toimivista vihreistä käytännön menetelmistäkin.

Siinä voi alkaa ympäristöministeri "Villen" puntti tutista, jos 4 vuoden kuluttua todetaan että hallitusohjelmaan tapellusta 5 lisämiljoonastakin huolimatta Itämeren päästöt Suomen osalta ovat taaskin lisääntyneet.

Toimituksen poiminnat