Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Ydinvoiman alamäki alkoi jo ennen Fukushimaa

Kirjoittaessani tätä, 26.4, Suomessa on ihana kevätpäivä. Yhtä kaunista ja oli myös huhtikuun lopulla ja vappuna 1986. Kaikki kynnelle kykenevät suomalaiset ulkoilivat ja tekivät pihatöitä. Vasta jälkikäteen saimme tietää, että Tshernobylissä ydinreaktori oli syttynyt räjähdysmäisesti tuleen ja tuulet olivat kuljettaneet jättimäisen savupilven mukana reaktorin radioaktiivista sisältöä Suomeenkin.

Seuraava vakava ydinvoimaonnettomuus ehti tapahtua ennen tämän vuoden huhtikuun 26. päivää, jolloin Tshernobylin katastrofista tulee kuluneeksi 25 vuotta. Fukushimaa on sanottu ydinvoima-alalle pahemmaksi kriisiksi kuin Tshernobyliä, koska se osoittaa, ettei ydinreaktorin kahlitsemia voimia kyetä hallitsemaan kehittyneessäkään maassa.

Mutta ydinvoima kääntyi alamäkeen jo ennen uusinta kriisiä, Fukushimaa. Sen osoittaa Worldwatch-instituutin juuri julkaisema World Nuclear Industry Status-raportti http://www.greens-efa.eu/the-world-nuclear-industry-status-report-2010-11-3614.html. Uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotantokapasiteetin lisäys maailmassa on jo 15 vuoden ajan ollut suurempi kuin ydinvoimakapasiteetin lisäys. Viime vuonna saavutettiin uusi virstanpylväs. Tuulivoiman, biomassa- ja aurinkoenergian sekä jätteistä tuotetun energian yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti maailmassa kohosi 381 gigawattiin ja ylitti ydinvoiman kapasiteetin, joka ennen Fukushimaa oli 375 GW. Investoinnit uusiutuvaan energiaan olivat viime vuonna maailmassa 243 miljardia dollaria eli lähes 200 mrd euroa.

Tshernobyl osoitti maailmalle, millaisia luonnonvoimia ydinreaktorit kätkevät sisälleen ja mitä voi tapahtua, kun tuo pullon henki pääsee irti. Sen jälkeen ydinvoimahankkeet pantiin monissa maissa jäihin ja muuallakin painettiin jarrua. Kesti 16 vuotta ennen kuin Länsi-Euroopassa annettiin lupa uudelle ydinvoimatyömaalle. Se tapahtui Suomessa vuonna 2002. Ydinvoimalobbarit ovat vuosikausia puhuneet ydinvoiman renessanssista, mutta se on ollut olemassa vain heidän mainospuheissaan.

Nyt, huhtikuussa 2011, maailmassa on toiminnassa 437 ydinreaktoria. Se on seitsemän vähemmän kuin vuonna 2002. Ydinvoiman aikakauden alkamisen jälkeen vuosi 2008 oli ensimmäinen vuosi, jolloin yhtään uutta yksikköä ei aloitettu. Vuosina 2009 ja 2010 käynnistettiin seitsemän uutta reaktoria ja suljettiin 11. Vuonna 2009 ydinvoimalat tuottivat sähköä 2 558 terawattituntia, noin 2 % vähemmän kuin edellisvuonna. Alan etujärjestö otsikoi tiedotteensa ”Ydinvoiman tuotanto väheni taas” – neljäntenä vuonna peräkkäin.

Suljettujen 130 ydinvoimalan keskimääräinen käyttöikä on ollut 22 vuotta ja käynnissä olevien 26 vuotta. Alan omat laskelmat perustuvat siihen, että keskimääräiseksi käyttöiäksi tulisi 40 vuotta. Tämä oletus on optimistinen, kun vielä otetaan huomioon Fukushiman myötä kiristyvät turvamääräykset. Esimerkiksi Saksassa on ajettu alas yli 30 vuoden ikäiset reaktorit.

 Vaikka 40 vuoden käyttöikä toteutuisi, ydinreaktorit vanhenevat sellaiseen tahtiin, että uudet reaktorit eivät niitä korvaa. Jotta uudet ydinvoimalat korvaisivat käytöstä poistuvat, uusia ydinvoimaloita pitäisi vuoteen 2015 käynnistää joka kolmas kuukausi, ja ensi vuosikymmenellä uusia ydinvoimaloita pitäisi käynnistää useammin kuin yksi kuukaudessa.

Kun Olkiluodon kolmosreaktorin työmaa aloitettiin, ydinvoimalobbarit esittelivät sitä todisteena alan renessanssista. Sittemmin nämä puheet ovat hiljenneet. Olkiluodon rakennustyömaa on neljä vuotta aikataulusta jäljessä ja kustannukset ovat nousseet ainakin 90 %, 5,7 mrd euroon. Saman Areva-yhtiön reaktorityömaalla Ranskan Flamanvillessä painitaan vastaavanlaisten ongelmien kanssa, viive on kaksi ja puoli vuotta ja kustannusarvio ylitetty miljardilla.

Fukushiman myötä ydinvoimasähkön hinta tulee nousemaan. Uusiutuvan energian markkinoiden kasvaessa tuulella ja auringolla tuotetun sähkön hinta sen sijaan laskee. Tuulivoimasähkön ennustetaan noin vuonna 2020 olevan jo halvempaa kuin ydinvoimasähkö. Suomenkin kannattaisi ottaa suunta tulevaisuuteen eikä 1900-luvulle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

Kiinaan rakennetaan kymmenittäin ydin ja sadoittain hiilivoimaloita lähivuosina koska siellä on talouskasvua. Eurooppaan ei rakenneta koska meillä on talousLASKUA johtuen eurooppalaisten valtapuolueiden vihervasemmistolaisesta mätäpolitiikasta.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Kiinakin pani uudet ydinvoimasuunnitelmat jäihin Fukushiman jälkeen. Hiilivoimaa tehdään siellä aivan liikaa, mutta toisaalta Kiinasta on tullut maailman suurin uusiutuvaan energiaan investoija.
Joka tapauksessa ydinvoimakapasiteetin määrä maailmassa on jo kääntynyt laskusuuntaan.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Uusiutuvalla tarkoitetaan pääosin vesivoimaa. Miksi Vihreät vastustavat patoaltaiden rakentamista Suomeen, jos samaa asiaa Kiinassa ihannoidaan?

Kiina laittoi luvat uusille ydinvoimaloille tauolle kunnes turvamääräykset on ehditty tarkistaa, ei pysyvästi. Maan sähköntuotanto on etupäässä perustunut halpaan hiilivoimaan ja vasta viime vuosina siellä on alettu rakentaa ydinvoimaloita: käytössä on 13 kpl, rakenteilla 27 kpl ja lupaprosessissa lisää. Kiinassa ydinvoimasta ei ole ollut minkäänlaista haittaa ympäristölle, kun taas hiilivoima ja vesivoima ovat aiheuttaneet suuren määrän kuolemia.

Banqiaon padon sortuminen tappoi 171000 ihmistä ja 11 miljoonaa menetti kotinsa, mutta näistä vesivoiman riskeistä vaan ei jostain kumman syystä puhuta. Riskeistään huolimatta vesivoima on yksi turvallisimmista energiantuotantomuodoista ja ylivoimaisesti turvallisin kaikilla mittareilla on ydinvoima (kyllä, myös tuulivoimaa turvallisempi).

Vihreät puhuvat mielellään uusiutuvan energian nimellistehoista, vaikkei nimellistehoja ole mitään järkeä vertailla eri tuotantomuotojen välillä. Erityisesti tuulivoimassa on huomioitava nimellistehon ja todellisen tuotannon välinen käyttökerroin, joka on Kiinassa ollut 10 % luokkaa. Vuonna 2009 Kiinan koko tuulivoimatuotanto (25 TWh) ei hirveästi eroa siitä mitä Suomen viides ydinvoimala OL3 yksistään tuottaa (14 TWh). Jos tämä on maailmanhuippua, ei tuulivoimalla kyllä kovin hyvin mene. Vertailun vuoksi Kiina tuotti vesivoimalla 650 TWh ja kivihiilellä 3300 TWh.

Jukka-Pekka Vasara

Taitaapa ne jäät sulaa vielä tänä kesänä :)

Siis käytännössä: kaikkia rakenteilla olevia rakennetaan aivan kuten tähänkin asti eikä yhtään suunniteltua laitosta lykätä päivääkään. Teatteria koko homma, tarkemmin vielä: teatteria hölmöille.

Käyttäjän vejuvee kuva
Veijo Venäläinen

Nytkin pitää ottaa nämä joille on lupa jo myönnetty,
tarkempaan käsittelyyn.

Atomivoimala esim Simoon, suunitelmissa on se rakentaa
noin 5-10m meren pinnasta. Tais eilen olla A-2 ohjelmassa,
että joku voimala etelässä oli hätää kärsimässä
tuulien nostaman veden takia muutama vuosi sitten.
Lisätkääpä siihen ahtojäät perämeren pohjukassa.

Lisäksi yksi firma aikoo rakentaa satoja
tuulimyllyjä mereen. Jo pelkästään ahtojäät merellä
ovat noin 15-20m korkuisia. Siis ihan kuin uhmataan
tuulen ja meren voimaa vielä näillä voimaloilla.

Jospa järki voittaisi näissäkin suunnitelmissa.

J. Gagarin

Vaikka Tshernobylin onnettomuudesta ei tiettävästi pitänyt tulla merkittävää käytännön vaikutusta säteilysta Suomeen, niin muistan, kun olin ajamassa moottoritiellä Helsingistä Tuusulaan päin, niin yhtäkkiä tielle pöllähti parvi lintuja ja ne jäivät hoipertelemaan sekavana laumana keskelle tietä ja tienpenkkaa.

Vasta seuraavana päivänä nauttiessani aurinkoisesta iltapäivästä töölöläisellä terassilla oluen ja Iltasanomien ääressä sain tietää tapahtuneesta onnettomuudesta.

Linnut kuulemma reagoivat säteilyyn erittäin herkästi.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Mistähän näitä jukkapekkavasaroita oikein sikiää?

Lainaus hänen omasta kirjoituksestaan: "Täällä US blogien hörhögalleriassa viipottaa monenlaista kulkijaa ja ihan hyvä niin; kirjoittaminen voi olla hyvääkin terapiaa ja mikä parasta se ei maksa veronmaksajille mitään!"

Jukka-Pekka Vasara

Tuota, missä kohtaa kommenttiani oli se virhe?

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Kuinka paljon sinne Saksaan nyt rakennetaankaan niitä fossiilisia voimaloita? 9000 MW? Enemmän?

Mikä on Saksan päästötase per henkilö? Entä Ranskan?

Muistelen, että joskus oli semmoinenkin ongelma kuin ilmastonmuutos. Osaisiko Satu Hassi vastata kahteen yksinkertaiseen kysymykseen, mihin Greenpeacelta ei ole vielä tullut vastausta -

1) Onko päästöjen vähentäminen hitaampaa, vai nopeampaa, jos uusiutuvien täytyy korvata myös ydinvoima + sen rakentamatta jäävä kapasiteetti, ja
2) Kokeneena poliitikkona, näetkö päästökauppakiintiöiden supistamisen olevan helpompaa vai vaikeampaa, jos ydinvoima jätetään pois vaihtoehtojen joukosta?

PS. kannattaa lukea tämä juttu, tosin englanniksi. Vuonna 1978 julkaistun ydinvoimaa vastustavan teoksen argumentit ovat aivan identtisiä kuin Hassin ja kumppaneiden nyt kauppaamat - uusiutuvat nousevat, niiden rakentamisnopeus on hurja, ja aivan ihan kohta niiden hintakin laskee. Niin, ja meidän pitää myös säästää kulutuksesta.

http://bravenewclimate.com/2011/04/25/npfb-1978/

Miksi kenenkään pitäisi lyödä planeetasta vetoa, että ydinvoimaa vastustavat teknokraatit ovat tällä kertaa oikeassa?

PPS. Kiitos muuten hyvästä esitelmästä vuodelta 2006. Käytin - toki lähdetarkistuksen jälkeen - siinä esitettyjä lukuja Tshernobylin laskeumasta näyttämään, että Fukushima on pysynyt kontrollissa siinä määrin hyvin, ettei Japanissa ole kuin paikoin mitattu korkeampia laskeumalukemia kuin Suomessa mitattiin keskimäärin vuonna 1986.

Etunimi Sukunimi

Epäilenpä että ainoa mikä Fukushimassa on pysynyt, ja pysyy kontrollissa, on sensuuri. Mediakriittinen lähestyminen on suomalaiselle ilmeisesti kovin vaikeaa..

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Eppäillähhän tuota soppii.

Ydinonnettomuutta ja sen seurauksia on silti käytännössä mahdotonta pitää salassa. Vaikka kuinka toivoisi salaliittoteorioiden olevan totta.

Tämän luulisi olevan Tshernobylin vuosipäivänä erityisen selvää.

Mutta voisitko olla semmoinen poikkeus ydinvoiman vastustajien joukossa, että itse asiassa vastaisit kysymykseeni?

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Saksassa hiilivoiman määrä on alentunut 2000-luvulla. Kioton sopimuksessa maa lupasi vähentää päästöjään vuoden 1990 tasosta vuosien 2008-2012 keskiarvoon 21 % ja Saksa on edennyt päästövähennyksissä lupaustensa mukaisesti. Suomi ei luvannut Kiotossa vähentää päästöjä vaan ainoastaan pitää ne vuoden 1990 tasolla.

Jos nyt yhtään luit blogiani, huomasit ehkä että siteeraamasi ennusteet vuodelta 1978 ovat toteutuneet. Uusiutuvan energian kasvuvauhti on nyt hurja jo megawatteina ja miljardeina euroina, ei enää pelkkinä prosentteina kuten 1978.

Käyttäjän yyyy kuva
Janne Korhonen

Kiitos osavastauksesta. Ymmärtänet kuitenkin varmaan, että niin kauan, kun meillä ei ole yhtäkään esimerkkiä maasta, joka olisi onnistunut luopumaan fossiilisista, minkä tahansa potentiaalisen osaratkaisun hylkääminen apriorisesti on melko kyseenalaista ja tekno-optimistista uhkapeliä planeettamme tulevaisuudella. Varsinkin, kun tilastot osoittavat selvästi, että nimenomaan ydinvoimaan vahvasti luottavat maat - EIVÄT uusiutuviin vahvasti luottavat, vesivoimarikkaita Norjaa ja Islantia lukuunottamatta - ovat päästötilastoissa OECD-maiden häntäpäässä.

Vieläkö ehtisit vastata tähän varsinaiseen kysymykseeni?

1) Onko päästöjen vähentäminen hitaampaa, vai nopeampaa, jos uusiutuvien täytyy korvata myös ydinvoima + sen rakentamatta jäävä kapasiteetti, ja
2) Kokeneena poliitikkona, näetkö päästökauppakiintiöiden supistamisen olevan helpompaa vai vaikeampaa, jos ydinvoima jätetään pois vaihtoehtojen joukosta?

pekka mäkelä

"Kuumaa ilmaa" - DDR:n katoamisen ansiota.

Kuuma ilma = sellaista vähentymistä joka tapahtuisi politiikasta huolimatta (ja jota sitten voi kaupata muille maille)

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Korhoselle vielä: En ole koskaan väittänyt, että Suomi tai Eurooppa pystyisi hetkessä luopumaan kaikista ydinvoimaloista. Sen sijaan väitän, että uusia ydinvoimalaitoksia ei tarvita ja ajan mittaan ydinvoimasta kyetään luopumaan kokonaan.
Olkiluodon kolmostyömaan vaikeudet kertovat siitä, että uudet ydinvoimalat eivät ole ainakaan nopea tapa ratkaista yhtään mitään. Rakennustyön aikataulu on enemmän kuin kaksinkertaistunut. Hinta on lähes tai yli kaksinkertaistunut - riippuen siitä lasketaanko hintaan mukaan viivästyksen aiheuttamat kustannukset.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Luhtaselle:
En huomaa blogissani yksikköjen sekaantuneen, vaikka kyllä sitä aina silloin tällöin on tapahtunut minullekin.
Blogissani puhun gigawateista, GW, joka on tehon, siis sähköntuotantokapasiteetin yksikkö, miljardi wattia, tai miljoona kilowattia. Sen lisäksi kerron montako terawattituntia, TWh, ydinvoimalat tuottivat sähköä vuonna 2009. TWh on energian, tässä tapauksessa sähköenergian yksikkö, sama kuin biljoona wattituntia tai miljardi kilowattituntia.

Ilkka Järvelä

Hassin blogit saavat aina lähes poikkeuksetta negatiivisia kommentteja. Eikä ihme, tätin ajama politiikka on sanalla sanoen kamalaa. Ja Hassilta on ihan turha kysyä yhtään mitään koska hän ei joko osaa taikka ei halua vastata. Ero Vihreiden Jukka Väisäseen ja Marko Kivelään on suurempi kuin suuri. Noi kaksi kaveria vastailee aina ystävällisesti parhaansa mukaan eikä jaa norsunluu-tornista Greenpeace-valheita kuten Hassi.

Etunimi Sukunimi

Hassi on ok, Suomessa sen sijaan on aika lailla vikaa, ja se tässä tulee lähinnä ilmi.

Ilkka Järvelä

Ei ole ok. Tuolla kyselin Hassilta hänen ajamansa politiikan kustannusvaikutuksista:
http://satuhassi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/69319-py...
viestini aikaleima 12.4.2011 21:20

Hassi jätti kylmän viileästi kysymykseeni vastaamatta ja jos en väärin muista, olen kysynyt sitä häneltä muulloinkin eikä Hassi silloinkaan vastannut. Eikä vastaa nytkään eikä ikinä.

Minä vaan veikkaan että Vihreät pystyy säilyttämään nuo kannatuksensa vähäiset rippeet niin kauan kun he vaikenevat politiikkansa hinnasta ja sitten jotkut ihmiset kuten kansanedustajaehdokas Pekka Raukko luulevat että kaipa se on vissiin ihan ilmaista.

Dari-anne Suomalainen

Ilkka Järvelä

Naisvihaaja.

Kiitos Satu Hassille hyvistä uutisista.

Ilkka Järvelä

Kerrotko Dari-anne millä perusteella olen naisvihaaja. En vihaa edes Satu Hassia mutta kritisoin hänen tapaansa tehdä politiikkaa. Se on mielestäni vastuutonta koska Hassi ei edes kysyttäessä kerro paljonko hänen ratkaisunsa tulisi veronmaksajille maksamaan vuositasolla mikäli hänen ideansa toteutuisivat täydessä mitassaan.

Onko tällainen sinusta politiikolta oikein Dari-anne? Vai luuletko että Hassi ei kerro siksi että hän ei tiedä oman politiikkansa kustannnusvaikutuksia? Vai ovatko kustannukset yhdentekevä asia?

Dari-anne Suomalainen

Tsenobylin uusi suojakuorihanke.

Onettomuuden jälkeen voimalaan rakennettiin pikaisesti suojakuori.

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki on johtanut hanketta nykyisen pikaisesti rakennetun vuotavan kuoren korvaamiseksi uudella.

Marraskuussa 1986 valmistui betonisuoja, jota teki 650 000–800 000 miestä ympäri Neuvostoliittoa. Sen jälkeen sarkofagi on rapautunut ja alkanut luhistua.

Metalliin syöpyi aukkoja, joista satoi vettä sisään reaktorirakennukseen. Riskinä olivat räjähdykset, ydinketjureaktio ja veden valuminen Pripetiin ja sitä kautta Dnepriin. Myöhemmin sarkofagia on vahvistettu teräspalkeilla ja katon reiät tukittu.[1]

Elokuussa 2007 uutisoitiin, että ranskalainen Novarka-yritys voitti tarjouskilpailun uuden suojakuoren rakentamisesta.[30]

Novarka aloitti uuden suojakuoren rakentamisen syyskuussa 2010 asentamalla raiteita, joita pitkin suojakuori siirretään paikalleen. Uudesta suojarakennelmasta tulee 108 metriä korkea, ja rakennustöiden kustannusten arvioidaan olevan 870 miljoonaa euroa.[31]

Suomi osallistuu kustanuksiin 8 miljoonalla eurolla. MInkähän takia, vaikka Itämeri on maailman radioaktiivisin meri Tsernobylin jäljiltä ja luulisi että korvaus kuuluisi meille päin.

Tsernobylin raato hengittää edelleen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ernobylin_ydin...

Dari-anne Suomalainen

Kerro Satu Hassi, jos tiedät, mitä tarkoittaa kun ydinvoimala suljetaan?

Miksi Tsernobyl edelleen elää ja Fukuchimasta ei tiedetä mitä tapahtuu.
Miksi niitä ei voida sulkea, jos se muuallla onnistuu.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Tshernobylin ja Fukushiman ero normaaliin ydinvoimalan sulkemiseen on se, että ensin mainituissa ydinpolttoainetta ei kyetä hallitusti poistamaan reaktorista.

Ydinvoimalan (normaalilla) sulkemisella tarkoitetaan sitä, että se suljetaan hallitusti. Ensin pysäytetään ketjureaktio, sitten erinäisten toimenpiteiden jälkeen poistetaan reaktorista polttoainesauvat. Ne pannaan jäähtymään vesialtaaseen välivarastoon, jossa niiden pitää olla joitakin kymmeniä vuosia. Näin siksi, että ydinreaktorin sisällä polttoaineisauvoihin muodostuu suuri määrä erilaisia radioaktiivisia aineita, joiden ytimien hajotessa syntyy lämpöä, ja tietysti myös niiden lähettämä säteily on vaarallista.

Muistaakseni noin 40 vuoden kuluttua reaktorista poistamisesta polttoainesauvoja voidaan ruveta siirtämään loppusäilöön - jos sellainen on olemassa.

Tshernobylissä ydinreaktio karkasi hallinnasta, reaktori kuumeni liikaa, paineastian kansi lensi pois, kuumaan reaktoriin pääsi ilmaa. Reaktorin sisällä ollut grafiitti (jota Loviisan ja Olkiluodon reaktoreissa ei ole, mutta Suomenlahden etelärannalla Sosnovyi Borin reaktoreissa on) alkoi palaa. Tuo tulipalo levitti reaktorin sisältöä ympäri ämpäri, meillekin.

Reaktori rakennuksineen ja ohjauslaitteineen vahingoittui niin pahasti, ettei jäljelle jäänyttä ydinpolttoainetta pystytä sieltä poistamaan. Kukaan ei tarkkaan tiedä, mitä reaktorissa nyt tapahtuu. Siksi reaktorirakennus halutaan nyt päällystää "sarkofagilla".

Myös Fukushimassa räjähdys vaurioitti reaktoria, rakennusta ja säätölaitteita niin, ettei polttoainesauvoja saada reaktorista pois siten kuin tehtäisiin, jos reaktori suljettaisiin suunnitellusti.

Fukushimassa ympäristöön on levinnyt radioaktiivisuutta reaktorien lisäksi käytetyn ydinpolttoaineen välivarastoista. Ymmärtääkseni moni asiantuntijakin on yllättynyt siitä, millaisia vaaroja sisältyy noihin välivarastoihin. Kun välivarastosta vesi vuoti pois (ehkä siksi että maanjäristys oli vaurioittanut varastoallasta), polttoainesauvat joutuivat kuiville, ainakin osittain, ja kuumenivat. Niiden zirkonium-metallista tehdyt suojakuoret alkoivat palaa ja savu levitti radioaktiivisuutta ympäristöön.

Euroopan ydinvoimaloille Fukushiman jälkeen tehtävässä turvatarkastuksessa arvioidaan uudestaan myös näiden käytetyn polttoaineen välivarastojen turvallisuus.

Dari-anne Suomalainen

Kiitos paljon hienosta vastauksesta.

Juhani Putkinen

Ydinvoima on ympäristöystävällistä, halpaa eikä tarvitse tukiaisia.

Tuulivoima EI tuota Suomessa energiaa mainista saakka nettona valtakunnanverkkoon juuri silloin kun Suomessa kulutetaan energiaa eniten. Tuulivoima on kallista, tarvitsee syöttötariffeja sekä tukiaisia. Tuulivoimaa EI ole järkevää rakentaa Suomeen lisää:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Pakka...

Hakkeen, turpeen, kivihiilen, öljyn ja pellettien polttaminen energian tuottamiseksi saastuttaa ja on kallista. Ydinvoimaa täytyy rakentaa runsaasti lisää, jotta voidaan ajaa alas saastuttavia energiantuotantomuotoja.

Vesivoima on ympäristöystävällistä, halpaa eikä tarvitse tukiaisia, mutta järkevästi rakennettavaa kapasiteettia on Suomessa lähinnä Vuotos ja Kollaja.

Maakaasun huoltovarmuus on nolla - kun Venäjä kääntää hanan kiinni, niin mikään kaasulla toimiva ei enää toimi.

Lisää ydinvoimaa ja reilusti sittenkin!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...moneskos manipul...pul...pul... ?...

...ei kun puppugneraattori...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...US:nkin säännöt kieltävät puppugeneraattorin l. spammien käytön...

Jaakko Tuononen

Ydinvoiman alamäki ei ole alkanut - päinvastoin. Maailmalla ei ole oikeasti muuta mahdollisuutta, kuin käyttää ydinvoimaa, jos tämä väestömäärä ja enemmän aiotaan säilyttää.

Ydinvoima on kehityksensä alkupäässä. Oikeasti mitään plutoniumin loppusijoitusta ei tarvita, koska käytetty ydinpolttoaine voidaan kierrättää jo lähitulevaisuudessa. Lisäksi, hyötöreaktorit tuottavat enemmän energiaa, kuin uraanin isotooppi 235. Kyllä Satu Hassi tekniikan lisensiaattina tietää tämän, mutta ei halua keskustella asiasta. Sehän ei kuulu Vihreiden agendaan.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Maailman ydinvoimatilastot kertovat toista.

Jaakko Tuononen

Ydinvoimatilastot kertovat poliittisesta ilmastosta, eivät siitä, mikä on todellisuus energian tuotannossa tulevaisuudessa. Tulevaisuus on se, että ydinenergian tuotanto tulee kasvamaan, kun muuta vaihtoehtoa ei ole. Kannattaa satsata sen kehittämiseen ja turvallisuuteen - kuten ihan oikein, Suomessa jo tehdäänkin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jaakolle: "...muuta tuotantoa ei ole..." - oletkos vetäissyt tuon hatustasi vai ns. hevosvoimamiesten tietotoimistolta? - hiukan lisää 'ydintuskaasi':

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7125...

Raoul Konnos

Toivottavasti nämä kauniit ja lämpimät kevätpäivät tulevat jatkossa entistä aikaisemmin huhtikuussa, tai ehkä jopa maalikuussa. Niinhän vihreiden ilmastoharhapropaganda meille lupailee. Niin ja ydinvomasta voidaan lupua HETI, kun parempia energialähteitä on kehitetty. Tämä saattaa tosin nykyteknologian valossa kestää vielä joitakin vuosikymmeniä.

Jouni Haimi

fabu land .0 pistettä
Paskakärpäseksi paskakärpästen joukkoon on Haiminkin sisäinen kutsumus?

Just joo sanoi että kukin voi tehdä johtopäätöksensä itse. fabu. tuossa videolla esitetty asia on kumottvissa ja arto ei ole esittänyt mitää todisteita tuoksi mutta hänet ja hänen väitteensä on kumottu melkein aina

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...kumoa sinäkin sitten:

"Niin meikäläisen meriitteihin kuuluu mm.

- Esiintyminren Japanin pää TV:ssä muutama vuosi sitten 120miljoonalle katsojalle Suomen ydinalan asiantuntijana.

-Esiintyminen mm. YLE TV2 Silminnäkijäraportissani "Olkiluodolta ikuisuuteen" Juha Granathin filmatisointina maamme tasokkaimpana ydinasiantuntijana.

- No nyttemmin mm. Ruotsin emeritusprofessorin sikäläisen GTK:n pääjohtajaprofessorin Nils-Axel Mörnerin kanssa teimme vuosia! Kansainvälistä sensaatiomaisen pioneeriluokan geologian tutkimusta ja kartoituksia. Nyt tutkimuksistamme tehty mm. video/filmatisointia, kirjaa ja Norjalaisruotsalainen Grothan No4 tiedejulkaisu kansainväliseen levitykseen. Meidät on kutsuttu julkaisemaan kansainväliselle tiedejulkaisulle tämä sensaatiomaiset tiedot siällään pitävä dokumentaatiomme Ruotsiin kesällä.

Niin tämä nyt v a a n alustukseksi liki 30v ydinalan sisäpiirioppieni lisäksi. Kaverilta joka on Suomessa a i n o a joka hallitsee mm. OL-1 ja Ol-2 laitoksen k a i k k i keskeisimmät ydinturvalaitteistot. Niiden koeajot, henklilöstökulun salaisimmatkin tiedostot, niin, että sisäministeriö moitti TVO:n johtoa, että opetti minuille a i v a n liikaa ydinasioitten laajoja salojaan!
_____________________________________________

Jos tämä päätään aukova POLIISI pääsisi ydinfysiikan tietotaidostani e d e s prosenttiinsa. . . ? Hämmästyisin maailmat ymmyrkäisiksi!))" ...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Merville:

...US:nkin säännöt kieltävät sinunkin älähtäneen puppugeneraattorin l. spammien käytön...

...sensijaan ko. Arto Laurin meriitit on syytä "tunkea joka rakoon", jossa vain puuppua syötetään tai pelkkää ad hominemia kuten sinäkin energia- asian sijaan!!

Jouni Haimi

mitähän meriitejä tuolla artolla sitten on? kerros omin sanoin.Niikuin sanoin niin arton väittämiin ei ole löytynyt mitään tieteelistä tukea päin vastoin on todistettu nuo arton väitteet vääriksi. swiis uskooko hyttinen vaikka tuosta vanoista joista you tube videoilla kerrotaan että ne ovat jotain kemikaalia.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jounille:

1.! Todista tieteellisesti, omin sanoin, vastaväittteesi, kiitos!

2. "Hurja Turkutunnuste.

Hurjan tason varmistus. Turussa olivat Angelican kanssa pitämässä mielenosoitusta chemtrailausta vastaan. Poliisi oli tietysti tulleet häätämään kadulta huutamasta heitä pois. Komissaari, joka oli saanut opetusta jopa kuulema TVO:lla Olkiluodossa. Oli sitten vetänyt pienen mutta kirheän mielenosoitusporukan päällikön sivummalle ja erillispuhutteluun, ja kysynyt mitä vastauksia vaaditaan. Jotta tämä häiritsevä kadulla mellakoiminen viimein loppuu? Angelica oli sanonut metelöivänsä niin kauan ja useasti, että saisivat tietäää m i k s i chemtrailauslentoja alueella jatkuvasti tehdään? Poliisipäällikkö oli tehnyt jotain ihmeelistä. Oli kertonut syyn ."Chemtrailaamista tehdään jotta ydinvoimaloista jatkuvasti vuotavat beettasoihtujen synnyttämät säteily i o n i s a a t i o n pilvet saataisiin hajotettua ennen kuin sytyttävät hallitsemattoman typpikehän palon maailmaan!. . .

Aivan uskomatonta, että asia myönnettiin näin suoraan. Eikä se toki jäänyt tähän. Turussa lentokentältä nousi ilmaan samaan aikaan ruotsalainen erikoislentokone. Veti lenkin meren päällä. Ja vetäisi 90 asteen vinolennossa talojen väliin a i v a n mielenosottajien yli. Hirveällä rytinällä. Niin, että mielenosoittajat kauhistuen vaikenivat. Poliisipäällikkö sanoi, että t u o s s a kuulitte vastaukset ja vahvat alleviivaukset kysymyksiinne! Kone oli toki ruotsalainen, mutta ohjaimissa kansainvälinen sotilaslentäjä. Ainakaan ei kaveri pätkää välittänyt lentoturvamääräyksistä maassamme. Mikä viittaa NATO/ venäläisohjaajan tasoiseen tekijään. Eikä tässäkään kaikki. Poliiseille oli tuotu parilla kannettava puhdas SAINT, "EMP- tykkilaatikko".

Jolla NATO sotilashommansa luonnetta korostaakseen pulssittivat räjäytettävällä vain sotilaskäyttöön suuunnitellulla vehkeellään mielenosoittajien auton suorasuunnaten paskaksi. Laite tuhoaa magneettipyörrevirroilla elektroniikat ja sulattaa muutakin mittarien vaijeria yms. yhteen. No kotiin tultuaan alkoivat mielenosoittajat sitten Googlettaa, että mitä hittoa mahdetaan ilmanalassamme hommailla. Huomasivat Styrge- filmin ionicatshereita ja muuta ydinaiheista. Eikä mennyt aikaakaan kun alkoivat lukea beettasoihtujuttujamme. Hetkessä oivaltaen, että ei hitto t u o kaksoisiporukka tosiaan tietää mistä näissä ydinmysteerioissa on syvemmillään kyse! Näin se homma eteni ja varsin pian alkoivat kontaktoitua meikäläisen materiaaleihin kiinni. Nin se mikä minuia tässä erityisesti kinnitti huomiota. Oli hämmästys siitä, että Turun Cekuritaksen poliisiosastoilla tosiaan ON tiedot siitä kaikesta mistä kirjoitan. Antaakseen noin tarkan tunnustus materiaalini 100% aiotoudesta on toki tähdellinen huomio."

Jouni Haimi

Voi arto raukkaa ihan sääliksi käy ei sen takia muuten mutta on hyvä esimekki miten avohoito ei toimi suomessa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Mervi Luhtaselle:

...kamomillateetäkin näin iltasella, kiitos!...

...ydinenergialla ei ole mitään hyviä puolia, pelkkiä uskomuksia vain - voisi Mervikin lukea pravdojensa sijaan myös professori Peter Lundin faktoja siitä, että ydinvoima on taloudellisesti tyhmä ratkaisu - Suomen kansantalous voisi kukoistaa, jos luopuisimme lisäydinvoimasta! - puhumattakaan siitä sitten kokonaan:

"Suomi ilman ydinvoimaa" , Apu-lehti No 14, 7.4.2011,

"Nyt pelottaa Sosnovyi Bor", Seura-lehti No 16-17, 21.4.2011

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...Jounilta jälleen tyypillistä pelkkää lapsellista ad hominemia kun ei itse ydinasiaan kykene edes alkuunkaan - on ulkona kuin ydinhaaveukko konsanaan pihallansa...

Jouni Haimi

No joo arvonsa kullakin ja artoon uskovilla se ei ole kovinkaan suuri katsotaan nyt kuka se lopulta parhaiten nauraa-)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Jouni Haimi: ”Voi arto raukkaa ihan sääliksi käy ei sen takia muuten mutta on hyvä esimekki miten avohoito ei toimi suomessa.” ja

”No joo arvonsa kullakin ja artoon uskovilla se ei ole kovinkaan suuri katsotaan nyt kuka se lopulta parhaiten nauraa-)”
- - -
…ensinnäkin ensimmäinen heittosi kuuluu sarjaan kunnianloukkaukset, jotka ovat rikoslaissa määritellyt ja ko.osoittamasi täyttää sen tunnusmerkistöt ja vastaavia jo oikeudessa tuomittujakin …

…Artokin tuntee oman arvonsa – lue ja ymmärrä myös jälkimmäiset tekstit – joten vahvistat vain lapsellisuutesi ja tietämättömyytesi ydinteknologiastakin ilman säälipisteitäkään…

…ydinteknologiassa – oikeammin sen varmuuden, laadun ja turvallisuuden puutteissa ei ole kysymys populistisista uskovista eikä uskomisista…

…on aivan sama mihin sinä uskot, mutta Arton yleisissäkin, saati käytännön monien professorienkin tieto- ja taitotason ylittävät meriitit noteerataan vähän muuallakin kuin Jounin vastahaaveiluissa…

…ydintuhotkaan eivät ole mikään naurunasia – niistäkin, hidaskuolemistakin riittää Artolla sinullekin yllin kyllin luentoja…

Jari Vuorinen

Vuodesta -57 on ihmiskunta saanut energiaa ydinvoimasta.

Pahempaa saastetta kuin Lievä radioaktiivisuus, on mm.pakkoruotsi ja Ruotsinkielisten privilegio.

Muut Ilmasaasteet tappaneet huomattavasti enemmän kuin esim. Tsernobyl.

Ydinvoiman ylämäki alkoi vuonna noin 200 ennen Kristusta,jolloin Demokritos toi esille Atomin käsitteen.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...pelkkää alasajojen suoraa tai epäsuoraa ajoa:

"Ydinvaltioterrorin muodoista.

(Päivitän jutun klassisesti sfnet.keskustelu.energia
koska Vuojoen karhuryhmäläiset estää kuvieni aukaisuja systemaattisesti. Sieltä siis jos ei aukea.)

Aivan u s k o m a t o n t a miten koko Suomen energianhuoltoa ollaan ajamassa yksipuolisella ydinyksisilmäisyydellä tilanteeseen. Jossa esim. metsäpalo TVO:n sähkölinjojen alla kaataa koko Suomen energianhuollon oikosulkuun kuin seinään. Jolloin TVO:n kaikki yhteen kasaan typerästi rakennetut ydinvoimalat ajautuvat paniikkialasjoon. Jäävät totaalisesti ilman keskeisimpiä Jimmy Carter lain vaatimia 2vrk jälkijäähdytysenergioitaan täystuhoisasti. No Fugushimassa tämä on JO raunioittanut kymmenluokissa reaktoreita. Mutta ei tässäkään kaikki. TVO, TEM vei esimerkiksi Suomen vaihtoehtoenergian tuottajien k a i k k i valtioavustukset tammikuun alussa jäihin. Mitään syytä rikokseensa , siihen miksi ja millä oikeudella maastamme mikään energiamuoto ei ole 4 kuukauteen saanut latin latia valtion avustuksia ei esitetä. Lehdistöt korruptoituneena vaikenee aiheesta tarkoin, koska ydinrikolliset toki rahansa silti saa!

TVO:n t ä y s i n mm. merinousulta suojaamattomat makeavesialtaansa Olkiluodossa tuhoutuvat ongelmamerinousuun hetkessä. Samoin TVON:n makeavesiputkistonsa myös Eurajoen Linnamaassa. STUK ei lainkaan ole vaivautunut edes laskemaan mitä ydinmegatuhoja ja paloja näissä tilanteissa tapahtuisi? No nyt SUPO:n ydinlobbarit on systemaattisesti alkanut tehdä toinen toistaan käsittämättömiä tuhoiskujaan ja suoria terroritekoja. Painostaakseen alueen makeanveden viimeisimmätkin tuotannolle elintärkeät Eurajoen patoaltaat.

Että myös Lapijoen vastaavan vesihuoltosysteeminsä. Esim. Eurajoen patoon vaadittiin TVO:n systemaattisesta ydinalan "lobbarien" haluamana "jatkuva haaskuuvalumasysteemit. Josta siis tuhoutuu tauotta iso osa siitäkin vähästä makeavesivarannosta, jota ydinaavikoituvalla seudulla patoon ylipäätään TVO:n ydinionisaation tuhottua alueen sadannoista -40% vielä jää jäljelle. Alueen ydinaavikoituminen onkin jo kasvatettu vuosikymmenien aikana katastrofitasoilleen systemaattisesti liki puoleen alkuperäissaannosta, eikä loppua näy:

http://kuvaton.com/k/YBP4.jpg

Lapijoen patovesi juottaa Eurajoen, Rauman, UPM:n ja e n n e n k a i k e a TVO:n elintärkeän makeanveden prosessiveden tarpeesta luokkaa 25 %. Länsisuomen vesipiirin mukaan tämä Lapin kirkonkylän patomme on Jo koko Länsirannikon eräs e h d o t t o m a s t i tärkein makeanveden varastoallas! Ja jatkoon tulee tosiaan olemaan keskeinen makeavesiallas alati laajenevalle mm. TVO:lle.
__________________________________________

Kuten tusinapoliisien pitäisivät ainakin virkansakin puolesta tietää! Vähän lukuja perään.
KAIKKI nuo kaupunki ja laitokset ottavat keskeisen makeanveden tarpeensa Eurajoen 1 335,9km2 ja Lapijoen 462,5km2 valuma- alueilta. Mutta Eurajoen vesisaanto on vain 0,8L/km2/s. Kun Lapijoen vastaava valumansa tuoton kerroin 11,25L/km2/s. Matemaattisesti siis:
Lapijoki 462km2* 0,01125= 5,2m3/s
Eurajoki 1 336km2* 0,008= 10,7m3/s
Lapijoen osuusprosentti valumavesistä 5,2/ 15,9= 32,7%
________________________________

Eli SUPO EKO- vesiallasterroristeille tiedoksi. Nyt kun olette v i i k o n sisällä tehneet JO 2kpl terroristi-iskujanne ja tuhotekojanne. Olisi t o s i a a n syytä tajuta, että Vuojoen karhuryhmäläisten yms. ovat s u o r a a terrorismia "ydintänne lobbaillessanne" toimintanne suuntaatte nimenomaan maamme k a i k e i n keskeisimpiä ydinturvalaitteistojanne vastaan! Ai niin kuviahan hyökkäilyistä olen jo näyttänyt. Mutta tässä vaikka lisää:
SUPO Rauman ydinturvaosastolaisten mobilisoimaa saldoa 26.4.2011 avorikos koko Länsirannikon keskeisempää makeanvesisysteemiä vastaan etenee vaikka näin:

http://kuvaton.com/k/YBPv.jpg

Ja mm. tämä 10kg ja 1,2m pitkä rauta suoraan oli syötetty voimalan käyviin turbiiniineihin. Samalla kun mm. kolminkertainen turvalaitteisto oli systemaattisesti sabotoitu jo aiemmin:

http://kuvaton.com/k/YBPC.jpg

Kuten huomaamme rikollisuus, ja nimenomaan maamme nykyinen sisällissotamainen tapa estää mm. tuulivoimalahankkeita j o p a SAINT armeijaa apuna käyttäen on tosiasiassa ydinrikollisuuden laajan verkoston ja härskin tapansa v a i n eräitä ilmentymämuotoja."...

Jouni Haimi

Eipä tuo täysjärkiseltä vaikuta

Jukka-Pekka Vasara

Hyttinen & Hassin duo soi kuin junan vessa :)

Ääriuskovaiset löytävät helposti toisensa kuten tästäkin näemme, joku musu vielä mussuttamaan jotain niin duo olisikin jo trio :)

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Mervi, Jouni ja Jukka-Pekka: täällä keskustellaan ydinenergian häviämisestä kestävän kehityksen ekoenergioiden tieltä toistitte pelkkiä mantrojanne sitten miten monta kertaa tahansa...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Demokritos ja Leukippos. Ajatus jakamattomasta jyväsestä...

Tuo oli minusta aika hienosti sanottu, Jari. Tuo ydinvoiman ylämäki... Se on totta. Näen ydinvoimassa hyviä puolia, mutta kannatan ankaraa panostamista muiden energiamuotojen käyttöönottamiseksi.

Jari Vuorinen

Tottakai,näin pikkuhiljaa tapahtuukin.Ei ydinvoima mikään hirviö kuitenkaan ole kun se suhteutetaan kokonaisuuteen.

Muihin Enrgiamuotoihin tulee panostaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...ydinenergialla ei ole mitään hyviä puolia, pelkkiä uskomuksia vain - voisit lukea myös professori Peter Lundin faktoja siitä, että ydinvoima on taloudellisesti tyhmä ratkaisu - Suomen kansantalous voisi kukoistaa, jos luopuisimme lisäydinvoimasta! - puhumattakaan siitä sitten kokonaan:

"Suomi ilman ydinvoimaa" , Apu-lehti No 14, 7.4.2011,

"Nyt pelottaa Sosnovyi Bor", Seura-lehti No 16-17, 21.4.2011

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Hei Satu

Voisit nyt ihan näytiksi tuulen käyttökelpoisuudesta, matkustaa muutaman kerran purjealuksella Rotterdamista Helsinkiin ja tietenkin sitten myös takaisin. Brusselistä Rotterdamiin voit matkata polkupyörällä tai hevoskyydillä. Euroopan halki Suomeen voit toki esimerkillisesti matkustaa myös hevosvetoisilla kieseillä. Ne matkustusmenetelmät, joita nyt käytät, eivät ole ekologisesti kestäviä. Lentokoneista kun tulee hirveät CO2 päästöt ja junat käyttävät sähköenergiaa, jota varsinkin täällä ylempänä tuotetaan ydinvoimalla ja siellä alempana kivihiilellä. Millähän muuten saksalaiset korvasivat noiden seitsemän pysäytetyn ydinvoimalan sähkön tuoton ? Etteivät vaan ranskalaisella ydintuontisähköllä ja kivihiilellä ? Eläköön vihreä illuusio !

Jaakko Tuononen

Juuri näin. Ja jos Suomessa loppuu ydinsähkön tuotanto, niin sähköä voi aina ostaa Venäjältä krafiittivoimaloista (samanlaisista kuin Tzernobyl). Mutta, eiväthän vihreät olekaan koskaan vastustaneet sähkön ostoa Venäjältä, en ainakaan ole kuullut.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...varsin ärhäköitä nämä kotimaisetkin - tiedoksesi Mervillekin:

"Ydinvaltioterrorin muodoista.

(Päivitän jutun klassisesti sfnet.keskustelu.energia
koska Vuojoen karhuryhmäläiset estää kuvieni aukaisuja systemaattisesti. Sieltä siis jos ei aukea.)

Aivan u s k o m a t o n t a miten koko Suomen energianhuoltoa ollaan ajamassa yksipuolisella ydinyksisilmäisyydellä tilanteeseen. Jossa esim. metsäpalo TVO:n sähkölinjojen alla kaataa koko Suomen energianhuollon oikosulkuun kuin seinään. Jolloin TVO:n kaikki yhteen kasaan typerästi rakennetut ydinvoimalat ajautuvat paniikkialasjoon. Jäävät totaalisesti ilman keskeisimpiä Jimmy Carter lain vaatimia 2vrk jälkijäähdytysenergioitaan täystuhoisasti. No Fugushimassa tämä on JO raunioittanut kymmenluokissa reaktoreita. Mutta ei tässäkään kaikki. TVO, TEM vei esimerkiksi Suomen vaihtoehtoenergian tuottajien k a i k k i valtioavustukset tammikuun alussa jäihin. Mitään syytä rikokseensa , siihen miksi ja millä oikeudella maastamme mikään energiamuoto ei ole 4 kuukauteen saanut latin latia valtion avustuksia ei esitetä. Lehdistöt korruptoituneena vaikenee aiheesta tarkoin, koska ydinrikolliset toki rahansa silti saa!

TVO:n t ä y s i n mm. merinousulta suojaamattomat makeavesialtaansa Olkiluodossa tuhoutuvat ongelmamerinousuun hetkessä. Samoin TVON:n makeavesiputkistonsa myös Eurajoen Linnamaassa. STUK ei lainkaan ole vaivautunut edes laskemaan mitä ydinmegatuhoja ja paloja näissä tilanteissa tapahtuisi? No nyt SUPO:n ydinlobbarit on systemaattisesti alkanut tehdä toinen toistaan käsittämättömiä tuhoiskujaan ja suoria terroritekoja. Painostaakseen alueen makeanveden viimeisimmätkin tuotannolle elintärkeät Eurajoen patoaltaat.

Että myös Lapijoen vastaavan vesihuoltosysteeminsä. Esim. Eurajoen patoon vaadittiin TVO:n systemaattisesta ydinalan "lobbarien" haluamana "jatkuva haaskuuvalumasysteemit. Josta siis tuhoutuu tauotta iso osa siitäkin vähästä makeavesivarannosta, jota ydinaavikoituvalla seudulla patoon ylipäätään TVO:n ydinionisaation tuhottua alueen sadannoista -40% vielä jää jäljelle. Alueen ydinaavikoituminen onkin jo kasvatettu vuosikymmenien aikana katastrofitasoilleen systemaattisesti liki puoleen alkuperäissaannosta, eikä loppua näy:

http://kuvaton.com/k/YBP4.jpg

Lapijoen patovesi juottaa Eurajoen, Rauman, UPM:n ja e n n e n k a i k e a TVO:n elintärkeän makeanveden prosessiveden tarpeesta luokkaa 25 %. Länsisuomen vesipiirin mukaan tämä Lapin kirkonkylän patomme on Jo koko Länsirannikon eräs e h d o t t o m a s t i tärkein makeanveden varastoallas! Ja jatkoon tulee tosiaan olemaan keskeinen makeavesiallas alati laajenevalle mm. TVO:lle.
__________________________________________

Kuten tusinapoliisien pitäisivät ainakin virkansakin puolesta tietää! Vähän lukuja perään.
KAIKKI nuo kaupunki ja laitokset ottavat keskeisen makeanveden tarpeensa Eurajoen 1 335,9km2 ja Lapijoen 462,5km2 valuma- alueilta. Mutta Eurajoen vesisaanto on vain 0,8L/km2/s. Kun Lapijoen vastaava valumansa tuoton kerroin 11,25L/km2/s. Matemaattisesti siis:
Lapijoki 462km2* 0,01125= 5,2m3/s
Eurajoki 1 336km2* 0,008= 10,7m3/s
Lapijoen osuusprosentti valumavesistä 5,2/ 15,9= 32,7%
________________________________

Eli SUPO EKO- vesiallasterroristeille tiedoksi. Nyt kun olette v i i k o n sisällä tehneet JO 2kpl terroristi-iskujanne ja tuhotekojanne. Olisi t o s i a a n syytä tajuta, että Vuojoen karhuryhmäläisten yms. ovat s u o r a a terrorismia "ydintänne lobbaillessanne" toimintanne suuntaatte nimenomaan maamme k a i k e i n keskeisimpiä ydinturvalaitteistojanne vastaan! Ai niin kuviahan hyökkäilyistä olen jo näyttänyt. Mutta tässä vaikka lisää:
SUPO Rauman ydinturvaosastolaisten mobilisoimaa saldoa 26.4.2011 avorikos koko Länsirannikon keskeisempää makeanvesisysteemiä vastaan etenee vaikka näin:

http://kuvaton.com/k/YBPv.jpg

Ja mm. tämä 10kg ja 1,2m pitkä rauta suoraan oli syötetty voimalan käyviin turbiiniineihin. Samalla kun mm. kolminkertainen turvalaitteisto oli systemaattisesti sabotoitu jo aiemmin:

http://kuvaton.com/k/YBPC.jpg

Kuten huomaamme rikollisuus, ja nimenomaan maamme nykyinen sisällissotamainen tapa estää mm. tuulivoimalahankkeita j o p a SAINT armeijaa apuna käyttäen on tosiasiassa ydinrikollisuuden laajan verkoston ja härskin tapansa v a i n eräitä ilmentymämuotoja."

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

No etpä ole seurannut asioita ihan tarkasti. Kun eduskunta toukokuussa 2002 oli antanut luvan Olkiluodon kolmannelle ydinvoimalalle, olin Kokoomuksen Kimmo Sasin kanssa BBCn radiokeskustelussa tästä teemasta. Sanoin Sasille, että nyt varmaan sitten lopetatte sähkön tuonnin Venäjältä, koska sillä perustelitte ydinvoimaluvan myöntämistä.
Sasi vastasi, että tietenkään sähkön tuontia Venäjältä ei lopeteta, sähköä saa sieltä niin halvalla. Viime vuonna kun ydinvoimaluvat taas olivat eduskunnassa, Sasi jälleen käytti sähkön tuontia Venäjältä perusteluna lupien myöntämiselle.
Oikeasti niin kauan kuin Suomessa vallitsee markkinatalous ja myös jonkinlaiset sähkömarkkinat ovat olemassa, sähköä tuodaan naapurimaista silloin kun se on kotimaista tuotantoa edullisempaa. Kaikki sähkön tuonti ei siis johdu siitä, että kotimaista tuotantokapasiteettia ei olisi.
Kun Sosnovyi Borin (Kotkaa vastapäätä Suomenlahden etelärannalla, 200 km:n päässä Helsingistä) vanhimpien (Tsernobyl-tyyppisten) reaktorien alkuperäiset käyttöluvat umpeutuivat 2000-luvun alussa tein paljon työtä, jotta Suomi vaatisi näiden reaktorien sulkemista. Silloinen pääministeri Vanhanen ei valitettavasti ollut lainkaan kiinnostunut kovistelemaan Venäjää tästä asiasta.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...eläköön spekulointinne hiilijalanjäljillänne ja chemvanoillanne...

...toista on taas tässä:

"Tuuli tulee oletko ajassa?

Länsi- Suomi 22.4.2011" Espanjassa tuulivoima on JO ohittanut ydinvoiman. Don Quijoten maassa tuulimyllyt jauhaa ennätysmäärän sähköä. STT- AFP. Maranchon on Espanjan toiseksi suurin tuulivoimalapuisto. Se sijaitsee 150 km Madridista pohjoiseen. Tuottaen täystehon n. 2 400 tuntia vuodessa (käyttöaste 28 %).n. Ohitti ydinvoiman. Espanjasta on tullut maailman johtava maa uusiutuvan energian tuottajana, erityisesti tuulivoiman alalla. Eko-tuulivoimalla tuotetaan jo enemmän sähköä kuin ydinvoimalla maailmalla ensimmäisen kerran! Tuulisähkö tuottaa myös Espanjassa uskomattomat 21 % koko maan tarpeista. Espanja on ohittanut jopa Saksan nousten EU:n johtavaksi edelläkävijäksi. Heti USA:n ja Kiinan jälkeen. Espanja saakin jo 42 % sähköstään kestävän kehityksen energiasta. Aurinkoenergiankin osuus esim. jo 2,6 %. Kahdella aurinkopeilien höyrystysvoimalallaan kertoo Valerio Fernandez Andalusiasta. Japanin Fugushiman ydinturma on nostanut jälleen esiin ydinvoiman suuret vaarat. Ja uusiutuvilla energioilla haluttaisiin kaikkialla tuottaa tarvitsemamme energiat."

Miten sitten ON mahdollista, että tuulienergiasta on muutamassa vuodessa tullut vuoteen 2011 mennessä maailmalle energiamuoto joka on JO ylittänyt ydinenergian tuotannot? No tietysti osa totuutta on se, että Tshernobylin räjähdettyä maailmalla on menetetty 1986 lähtien v u o s i t t a i n peräti 2kpl reaktoria jokaisena seuraavana vuonna. Fugushimassa viimeisin tieto kertoo pelkästään Japanin menettäneen eriasteisesti 25kpl reaktoreitaan! Eikä koko aikana olla saatu tilalle ainoaakaan uutta reaktoria, koskei niihin luoteta enää maailmalla. Totuus on Jo pitkään, esim. EU:ssa energia- alalla investoidaan pelkästään tuulivoimaankin 10- kertaa enemmän kuin menneisyyden ydinvoimaloihin. Miksi tuulivoimasta on tullut näin himoittua? No ilmainen ja 100 % puhdas energiapolttoaine on ylittämätön perusetu. Myös ilman henkilökuntaa pyörimiset. 100 % säädettävyys. Helpot, nopeat asentamiset. Ei kokonaisia valtiotalouksia raunioittavia "Fugushimoja", vuosimiljoonien ydinjäteongelmia tuhansien neliökilometrien ehtyviä uraanikaivosraiskioita. Ei pelkoa ilmakehämme jatkuvista säteilykertymätuhoista yms. yms.

Mutta on tässä muutakin. Ydinvoimateolisuus tekee Suomessa virheellisiä ns. "vertailevia" kannattavuuslaskelmiaan muutamien satojen kW suuruisten tuulivoimaloiden tiedoistaan. Lainkaan tajuamatta, miten jopa 1 000kW tuulivoimalat on menneisyyttä. Nyt esim. Saksan kaltaiset maat tekee 5-6-7 MW tuulivoimaloillaan ekoihmeitään. Mutta ei tässäkään riittävästi. Katsokaa tätä kuvaa:
http://kuvaton.com/k/YBsl.jpg "

Santtu Nurmi
Dari-anne Suomalainen

Satu Hassi

Mitä mieltä olet tästä professori Bo Nordellin kirjoituksesta ?

http://www.uraanivoima.com/pdf/20090320%20svfi%20L...

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

On fakta, että ydinreaktoreissa syntyvästä lämpöenergiasta kaksi kolmasosaa tai enemmän joutuu mereen. On ymmärrettävää, että se pidentää sitä aikaa vuodesta, jolloin levät viihtyvät ja "kukkivat".
Mutta suunnilleen yhtä huono hyötysuhde on hiililauhdenvoimalalla, tai millä tahansa lauhdenvoimalalla. Fossiilisia polttoaineita käyttävien voimalaitosten piipuista tuleva hiilidioksidi vaikuttaa ilmastonmuutokseen paljon enemmän kuin lauhdevesien myötä mereen siirtyvä lämpö.

Sinänsä olen kyllä huomannut, että tieteellisissä lehdissä on alkanut keskustelu siitä, voiko myös täysin päästötön energiantuotanto lämmittää maapallon ilmastoa yksinkertaisesti siksi, että kaikki energia lopulta muuttuu lämmöksi, termodynamiikan armottoman toisen pääsäännön mukaan.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...Mervi se vaan 'kiviriippana' täälläkin ihmetellen kyselee ilman mitään antamaansa lisäarvoa - suolaa lissää...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...Mervi siis kertokoon rohkeasti! - heh, heh...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...lisäinfoa jymäytetyille:

"MEGA uutisointia ajasta.

Wohoo!!

27.04-11.Tämän tason MEGA- uutisia, täytyy sanoa e n ole kyllä aiemmin läpi päässeenä lehdistöissämme nähnyt. Painotan enemmän kuin hämmästyneenä, hattua nostan ja syvään kumarran. Sille joka tällaisten materiaalien julkituontiin kykenee. Nykyisessä ydinrikollisten valtioterrorismin synkimmällä keskiajallamme::bonjour: :bonjour:

http://kuvaton.com/k/YBr8.jpg

Koska SUPO:n Vuojoen ydinturvaosasto sensuroi kuviani systemaattisen rikostyyliinsä, sama vielä suoraan tekstinä:

"Ydinvoima tarvitsee kemikaalilentoja ja valaanrasvaa.
Turun sanomissa oli 3.3.2011 kirjoitus lentokoneitten kemikaalivanoista. Finavian mukaan kemikaalilentoja ei ole. Näistä lennoista on kuitenkin tehty EU:lle kirjallinen kysymys 2007. Saksan hallitus myönsi lennot vuona 2008. YK päätti Japanin Nagoyassa 2010, ettei ilmaston keinotekoista muokkausta tulisi enää edistää.

Uskottavimman selityksen kemikaliovanoille antaa Olkiluodon entinen työntekijä Arto Lauri. Hänen havaintojensa mukaan Suomen ydinvoimaloiden rakenteet ovat mittareissa näkymättömän kanavasäteilyn hapertamia. Sen seurauksena neutroneja ja säteilyionisaatiota vapautuu ydinvoimaloista tavallista enemmän. Voimaloissa täytyy olla todella tehokas tuuletus, koska äärimmilleen ionisoitunut ilma johtaa sähköä kuin rautanaula. Näiden ilmakehää ionisoivien päästöjen vaikutuksesta taivaskin punertuu tavallista voimakkaammin aamuisin, iltaisin ja jopa öisin.

Toinen silmin havaittava ilmiö on beettasoihdun muodostuminen voimalan päälle, josta on Loviisassa kuvattu videokin. Ilmiönä ydinionisaatio ei ole uusi, se tiedostettiin ydinpiireissä jo 1970- luvulla. Sen huomattiin vähentävän sateita positiivisesti ionisoituneilla alueilla ja tuhoavan otsonikerrosta. Avuksi otettiin HAARP- radiolähettimet eli ns. ionosfäärin lämmittimet, joilla alettiin polttaa uutta otsonia tuhoutuneen tilalle.

Säteilyionisaation vain lisääntyessä käyttöön otettiin kemikaalilennot. Näillä lennoilla yritetään mätkiä säteilykertymiä alas. Ruiskutuksissa käytetään ainakin alumiinia, bariumia ja booria. Suomessa chemtrail- toiminta aloitettiin ilmeisesti 2005. Samana kesänä Venäjä kielsi elintarvikkeiden tuonnin Suomesta. Japanin tapahtumien takia ruiskutuskalusto on nyt täystyöllistetty. Arto Laurin mukaan boorin ruiskutuksesta on nyt osin luovuttu, koska se on loppumassa ja sitä tarvitaan jatkuvasti painevesireaktoreissa niiden toiminnan ylläpitämiseen.

Jos kärsivät mehiläiset tästä ydinmafiasta, eivät siltä välty suuret valaatkaan. Ydinvoimaloissa johtojen läpiviennit tiivistetään neopreenisilla vaihdettavilla MTC palosuojakumeilla. Nämä MTC palat täytyy suojata rasvalla. Arto Laurin mukaan niissä käytetään valaanrasvaa, koska synteettiset rasvat kuivuvat säteilyn vaikutuksesta. Hän arvioi OL-1 perusvoimalatyypin kuluttavan vuodessa kahden lahtivalaan rasvat. Ehkä tässä syy, miksi Suomi tuki Islannin pyrkimyksiä päästä IWC:n eli kansainvälisen valaanpyyntikomission jäseneksi.

Moni pitää tällaisia mykistäviä asioita mielikuvituksen tuotteina. Kuitenkin sisäministeriö takavarikoi Arto Laurin tekemät raportit säteilyeroosion tuhoamista turvarekeistä Olkiluodossa. Kohua herätti myös TV 2:n Silminnäkijässä 23.4.2009 esille tullut isotooppijalostamo ja Arto Laurin esille ottama Turun yliopiston salattu SYKEsarja B7 kirja. Kirja selvittää Olkiluodon jyrkästi kasvaneet tritiumpäästöt mereen ja metsien harsuuntuminen ydinvoimaloiden vaikutuksesta."

PS. HETI kun tuo mainiosti kirjoitettu journalistinen uutinen alkoi levitä lehdistöön. Tuli Suomen ydinturvan poliisivoimien keskiraskas ydinrikollisten lähettämä helikopteri suoraan Olkiluodosta. Talomme päälle riehumaan ja varoituksiaan latelemaan! Eli miettikääs tosiaan. . .m i k s i periaatteessa "arkinen lehtikirjoitus" kirvoittaa näin julkaistuna massiiviset, hyperventiloidut ydinvaltiorikollisten avoimet uhkainvaasiot kotiimme. Ilmestymisensä päivänä kello 11:25. Jossei mitä jutussa on kerrottu ole mitä tarkimmin tiedossa, oikeaksi todettu ja alleviivattu näin dokumentoituneena.
------------

Mikä menossa Japanissa?

Tshernobylin ydintiedottamista pidettiin aikanaan, ja nyt näemme täysin aiheetta huonosti hoidettuna ja salailevana. Koska silloinen CCCP järjestelmä oli mitä oli. Nyt kuitenkin Japanin 3.11 ydinonnettomuus on valovuosia h u o n o m m i n tiedotettuna. Viikkoon 17.2011 tultaessa. Japanissa tehtiin kolminkertainen sotilaallinen, poliisioffensiivi. Jolla k a i k k i Fugushiman ympäristöjen talot tyhjennettiin väkivalloin ja asein. Nyt tilanne on sotatilassa. Jossa kuulema yksikään ihmissielu ei mene Fugushimaan, tai siitä pois. Keskeinen kysymys m i k s i?

Onnekseni minulla on vastauksiini antaa muutamia selkeitä johtolankoja. Ennen tietomotitustaan Japanin hallitus kertoi romuttavansa jatkossa ainakin 6kpl ydinreaktoreita kivijalkaan. Uutisointinsa ei kertonut missä. Koska mm. Fugushimassa oli vielä silloin kiinailmiössä reaktorit 1, 2, 3. Mutta 4, 5, 6 väitettiin olevan ehyinä ja kunnossa, joskin ongelmallisia. Mutta tämä 60km saartorengas koskee näitä kaikkia. Eräs keskeinen vinkki oli nimenomaan Fugushiman No:4 reaktorin mystinen sisäisen lämpötilansa tuplautuminen päivässä. Jota viimeisissä Yotube videoinneissa suuresti kummasteltiin. Erityisesti minne voimalaitoksen tuhannet vesitonnit olivat mystisesti kadonneet? Hyvin samoihin aikoihin Japanin hallitus oli myöntänyt, etteivät enää yksinkertaisesti kykene hallitsemaan jatkuvasti lisävesiä vaativien lukuisten ongelmareaktorien tilannettaan.

Tähän oli kolmisen keskeistä pääsyytä. A/ Ydintöissään oleville henkilöille oli taistelussaan säteilykertymät kohonnut kestämättömän suuriksi. B/ Ydinvoimaloihin ruiskutettu ja kertynyt vesi oli alkanut muuntautua jatkuvasta säteilykertymistään tappaviksi deuteriumien, tritiumien vetyisotoopeiksi. Kiinteytyviksi natriumsuolakasoiksi. C/ Lisäksi säteilyeroosiot olivat seuloiksi muuttaneet keskeisimmät reaktorien suojarakenteet. Ja n. 30m korkeudella ilmassa roikkuvien ydinjätealtaitten ja reaktorien materiaalit samoin. Tilaan jossa kaikki romahtaisi vesijäähdytysruiskuttajat tappaen. Jotain oli pakko tehdä ja pian!

Japanin hallitus oli hyväksyttänyt IAEA:n ydinvastuullisilla keskeisen Tshernobylmäisen tavan katkaista ydintuhokierre edes kosmeettisesti. Idea oli mitä makaaberein. Huippu vaarallinen. Lisäksi sitä EI ole koskaan edes uskallettu demota. Tshernobilin opein keskeinen lähtökohta, ettei kiinailmiöivää reaktorisulaa s a a peittää lyijyn kaltaisilla aineilla. Koska lyijy alkaa pian säteilyä imien ja varastoiden säteillä jopa uraanisulaa pahemmin. Lisäksi lisäpaino uhkasi puristaa uraanisulan kriittiseksi räjähtäväksi fissiopommiksi.
------

Mitä Japani nyt tekee?

A/ Kaikki todistajat ja siviilit, jotka kuvasivat Yotubeihin reaaliaikaista Fugushiman tapahtumia haluttiin valtion sotatoimin pois todistamasta mihin paniikkiin edetessä ryhdytään hyperuhkarohkeasti nyttemmin.

B/ Voimaloita jo kuukausiluokan vesijäähdytelleet ihmiset ensitöikseen poistetaan. Reaktorien annetaan kiehuttaa jäljellä olevat tritiumiset vetensä, voimistua huumaavan rajun + 3 000 C kiinailmiön sulamassaansa. Tämä koskee ainakin reaktoreita No. 4, 5, ja 6. Lisäksi, mikä kuulostaa entistä uskomattomalta. Niin voimaloitten 2009 täyttöjensä MOX Pu-239 perustaiset hallitsemattomat 7kpl ydinjäteallasta niin ikään päästetään kuivumaan parhaillaan. Usutetaan sulattamaan itsensä plutoniumlaavana tiensä 30m korkeuksistaan maan pintaan asti!

Kuvitelkaa mikä tilanne! Uutisissa maailmalle EI anneta rivin riviä k o k o etenevästä katastrofista. Jopa USA:n ja EU:n satelliittikuvia sensuroidaan yhteiskäskyin. Tätä kirjoittaessani Fugushiman 4 reraktori on räjähtelemässä. Vieressään olevat satojen tuhansien tonnien ydinjätteen plutoniumaltaat palavat ikävän hillittömästi. Valuttaen valtavia tappavia laavakuurojaan Japanin Äitimaan poveen. Kymmenien kilometrin päässäkin taustasäteilyjen tasot nousevat pilviin! Sulaa palavaa plutoniumtonnistoa mätkitään maailman aggressiivisimpaan, epävakaimpaan Japanin tektoniikkasaumaan. Tshernobylin reaktorisula on jo kuulema 20m syvyydessä. Fugushiman plutoniumpolttoaine on Tshernoa 1 000- kertaa agressiivisempana ottamassa jotain v a l l a n muuta mittasuhteitaan. Suuunnarton pelko on, että sulat yhtyessään räjähtelevät fissiopommeina. Eikä tässäkään helvetin esikartanoissaan kuin alkupaloiksi.

Tshernossa sulasi "vain" 100t arkista uraania. Ilmaan lensi 800kg uraanipolttoainetta. Nyt Fugushimassa porautetaan ja räjäytetään maan sisuksiin uskomattomat arviotiedoin. 5 000 000kg plutoniummassat. Jo näin luokkaa 50- Tshernobiliä. Mutta nyt tekijäaineenaan 1 000- kertaa aggressiivisempana voidaan syystä puhua jopa 50 000 Tshernobylin "säteilytehokuormista!" Montako kymmentä tonnia plutoniumia ionisoituu kiinni parhaillaan elämämme ylläpitämään yhteiseen ilmakehäämme? Ydinalan päärikollisjärjestölle IAEA:lle sellaiset joutavat yksityiskohdat eivät luonnollisesti paina yhtään mitään. USA:n johdolla parhaillaan etenevä ydinrikos ihmiskuntaamme vastaan eteneekin 100 % sotilastietosuojelussaan. Pian koittaa aika, jonka jälkeen lasketaan kymmenissä, sadoissa miljoonissa ydinuhrilukuja. Tämän tietäen IAEA kaltaiset haluaa tehdä kaikkensa, ettei m i t ä ä n dokumentaatiota seuraavien kuukausien aikana maan poveen satoihin metreihinsä porautettavien reaktorisulien liikkeistä tallennu julkisuuteen.

Hetkessä säteilyeroosioiden pulveroimastaan 6kpl reaktorista ja 7 kpl plutoniumjätealtaista ei tule jäämään jäljelle kuin tappava kasa pulveroitua voimalaraatoa. Maahan jää suunnattomat avokuilut syvemmälle maan poveen kuin osataan edes kuvitella. IAEA e i tule näitä vuosikymmenet säteilykaasujaan puskevia vähintään 6kpl ikisäteilytulivuoriaukkojaan katumaan. Päälle hommataan vain Tshernosta tuttu vuotavan haperat betonisarkofagit. Vuosikymmenet tästä ydinkulttuurimme ikuisen tulen savuavasta aukosta tupruttelee tonneittain kaasumaisia tappavia ydinsäteilytaustakasvatuspäästöjä. Lehdistön hallinta on tässä keskeisintä. Poissa silmistä, poissa mielistä. Ja jatkossa kaikki vastaavat ydinvoimalat halutaan "loppusijoittaa" näin. Koska kiinailmiöön päästämisestä tulee jatkovuosina huikeasti salaisinta dataa maan päälle. Yksi on jo nyt varmaa. Tshernobilin 4, 5 miljoonan säteilyuhrien määrä tulee saamaan veriropsien nollia peräänsä!
--

PS: T&R. UutisetSoili Semkina, 11:21 Fukushimassa säteilee ennätyksellisen paljon

Säteilyarvot nousivat Fukushiman Dai-ichi-voimalassa korkeimmilleen sitten ydinvoimalakriisin käynnistymisen. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg. Robotit mittasivat reaktori 1:n säteilyä, joka oli noussut 1 120 milliseverttiin tunnissa, Junichi Matsumoto, voimalan omistavan Tokyo Electric Powerin (Tepco) pääjohtaja, kertoo.
Määrä on yli neljä kertaa sen, mihin työntekijöille on sallittu vuosittain altistua. Tepco suunnitteli aiemmin reaktori 1:n varsinaisen suojarakennuksen kastelua vedellä nopeuttaakseen reaktorin hätäjäähdytystä. Tepco joutuu ehkä muuttamaan suunnitelmiaan. "Tepcon on selvitettävä korkean säteilyn lähde. Jos se on peräisin saastuneesta vedestä joka vuotaa reaktorin sisältä, Tepcon ns. vesihauta voi vaarantua, sillä varsinaisen suojarakennuksen peittäminen vedellä voi lisätä säteilyä rakennuksessa", Kioton yliopiston ydinvoimatekniikan professori Hironobu Unesaki sanoo."

Kalevi Wahrman

uusi KANSAN ÄÄNI luettavissa

http://www.kansanaani.net

Kansan Ääni 3/2011: Hallitus ja työnantajat kuriin!
Tuoreimmassa lehdessä muun muassa:

- Kokoomuksen linja vailla pohjaa

- Jatkuva talouskasvu vie ilmastohelvettiin

- Junaliikennettä kuritetaan

- STP:n vaaliarvio

- Vappumuistio

Matti Hietala

Meidän ei Suomessa kannata seurata Saksan esimerkkiä vaan jatkaa rauhassa ydinvoiman lisärakentamista. Ydinvoima on Suomen pohjoisissa olosuhteissa varmin perusenergian ja hyvinvoinnin tuottaja. Tuulienergia ja suora aurinkoenergia ovat Suomessa silloin tällöin mukava energialisä kuten biokaasutkin, mutta niiden varaan ei kannata energiahuoltoa toistaiseksi perustaa.

Saksalaiset on kansa, joka helpolla on kannattanut ääriliikkeitä ja ryhtynyt mestaroimaan muita. 1930 luvulla aate oli natsismi ja nykyään vihreys ja varsinkin ydinvoiman vastustaminen. Julkisissa esiintymisissä ydinvoiman kanattajat Saksassa jo keskustelun järjestäjien toimesta nykyään vaiennetaan jos he yrittävät puolustaa kantaansa. Keskustelu ydinvoimasta ei julkisuudessa ole avointa ja puolueetonta.

Satu Hassi on itsekin ääriliikkeiden kannattaja joka helpolla ryhtyy mestaroimaan muita. 1970 luvulla hän oli äärivasemmistolainen ja nyt ultravihreä. Yhteisenä nimittäjänä molemmissa oli ja on vahva usko siihen että itse on oikeassa ja että muut ovat väärässä ja lisäksi hän tarkoituksella yrittää kaikin keinoion ärsyttää hänen kannaltaa toisinajattelijoita.

Nytkin vertailuja tehdessään Hassi mm puhuu tuotantokapasiteeteista mainitsematta, että tuuli- ja aurinkovoiman todellinen kapasiteetti Suomessa on olosuhteista riippuen korkeintaan noin 20% "tuotantokapasiteetista" kun taas ydinvoimalla se on reilusti yli 90% ja ydinvoima tuottaa sähköä myös tyynellä säällä ja auringon ollessa pilven takana tai öisin kokonaan näkymättömissä.

Ydinjättistä puhuttaessa on käytännössä lähes se ja sama onko meillä yksi vai kymmenen ydinvoimalaitosta hoidettavana. Voimme hyvin rakentaa lisää ydinvoimaa ja tarvittaessa tuottaa uraanipolttoainekin omasta maaperästä. Siinä meillä on uusi "Nokia" kun tuotamme sähköä saksalaisille hyvään hintaan ydinvoimalaitoksissamme. Ei Suomi ole energiaköyhä maa, meillä on riittävästi uraania maaperässämme vielä pitkäksi aikaa. Samalla saamme tuotettua muitakin kaivosteollisuuden tuotteita myyntiin ja vaurastua maaperäme antimilla kuten "öljyvaltiot".

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

On totta, että aurinko- ja tuulivoimalan tuotantokapasiteetti ei ole täysin vertailukelpoinen ydinvoiman tuotantokapasiteettiin. Mutta et siitä mihinkään pääse, että on käännekohta, kun tuulivoiman (193 GW), aurinkosähkön (43 GW) sekä biomassan ja jäte-energian (65 GW) yhteenlaskettu kapasiteetti, 381 GWon ylittänyt ydinvoiman kapasiteetin, joka on 375. On vain ajan kysymys, milloin näistä vihreistä energiamuodoista saadaan enemmän sähköenergiaa kuin ydinvoimasta. Ydinvoima on laskusuunnassa, uusiutuva energia nousussa.
Ydinvoima on "edullista" vain siksi, että suuronnettomuuksien kustannukset on sälytetty veronmaksajille.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Esittämässäsi uusiutuvien energioiden tehoissa ( ovat ilmesesti maksimi tehoja ? ) tuuli- ja aurinkosähkön tuotto ovat juuri sitä hallitsematonta tuottoa. Siis tuottoa jota syntyy kun tuulee riittävästi ( yli 10 m/s ) ja kun aurinko pääsee paistamaan kennoihin. Kysynnän eli kulutuksen tulisi siis taipua sääilmiöiden mukaan ? Niin kuin sinäkin laatisit matka-aikataulusi purjelaivalla Helsingistä Brysseliin tuuliolosuhteiden mukaan. Parhaimmillaan pääsisit perille noin reilussa viikossa, huonoimmillaan kuukaudessa.

Biomassan energiakäytöstä voit varmaan esittää energian käytön panos-tuotos laskelman. Siitä ilmenee paljonko bioenergian hankkiminen kuluttaa energiaa ja paljonko siitä saadaan kulutukseen. Esimerkkinä voin mainita Padasjoella käynnissä olevan kantojen keräilykokeilun, jossa kantoja revitään maasta 20 tonnin koneella ( ts. paljonko diesel-öljyä on kulunut ja CO2:ta ilmakehään päästettynä, ennen kuin kannot ovat maasta revittyinä polttokelpoisina voimalaitoksella). Aiheeseen voit tutustua jos, et vielä tunne sitä, googlaamalla "METKA" sekä "Kannonnostotyö Mhy Itä-Hämeessä". Tämän hankkeen tulokset lienevät suunnitelman mukaan valmiita kesäkuussa 2011 (ks. METKA -hanke, Toimenpiteet s.13).

Nyt meillä ollaan kuitenkin jo lyöty lukkoon kohta poistuvan hallituksen vihreiden ja keskustan toimesta kantojen ja risujen keräilyn tukipaketti. Siis tietämättä vielä onko koko hommassa mitään taloudellista tai ekologista järkeä. Muistuttaa Natura-sählinkiä 1990 -luvun puolivälissä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...ydinvoimalat ovat pahin hidaste uusituvien ekoenergioiden kehitykselle...

...patentitkin - vrt. kotimainen Windside- spiraalituuliturbiini - ovat olleet ao. kehityksen jarruina...

...onneksi Markkukaan pelkkine kokeiluesimerkkeineen - tieteellinen perus- ja jatkotutkimus vaativat aina aikaa ja rahaa - ei ole edes laahus tai ajoankkuri ekokehitykselle...

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/7125...

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6821...

Matti Hietala

Suomessa sillä ei ole mitään merkitystä mikä on maailmanlaajuinen tuuli- ja aurinkovoiman "tuotantokapasiteetti" ydinvoimaan verrattuna. Suomi on pohjoinen valtio, jossa talvella aurinkoenergiaa ei ole paljoakaan käytettävissä ja kovilla pakkasilla täällä on lisäksi tuuletonta. Eli silloin kun energiaa eniten tarvitaan sitä on tuuli- ja aurinkovoimalla vähiten saatavissa.

Jo tämän vuoksi meidän kannattaa turvautua ydinvoimaan. Lisäksi maaperämme on riittävän rauhallinen, joten Japanin kaltaisia maanjäristyksiä ja tsunameita meille ei tule. Jos kilometrin halkaisijainen meteoriitti tänne tömähtää niin silloin ydinsaasteet ovat toisarvoinen "haaste" muiden elämää tuhoavien ilmiöiden lisäksi.

Tarvittaessa pystymme saamaan ydinenergian "kotimaiseksi" energiaksi uraanivarojemme vuoksi ja biomassan voimme jalostaa paremmiksi tuotteiksi kuin polttaa se energiaksi voimalaitoksissa. Maaseudulla biomassaa kannattaa kotitalouksissa polttaa energiaksi mutta ei suurissa voimalaitoksissa. Energiakäytössä se kannattaa jalostaa nestemäisiksi polttoaineiksi joita aina tarvitaan. Biomassaamme kannattaa perinteisen paperin ja laudan lisäksi jalostaa ruoaksi, muoveiksi ja muiksi hyödyllisiksi tuotteiksi.

Arto Lauri

Kiitän asiallista mm. Ilkka Hyttisen kirjoittelua. Varsin asiapainotteista ja sai häädettyä nettipoliisit varsin ahtaalle, kiitän!

- Tieteen kuvalehdessä kerrottiin, miten tuulivoimakapasiteetillamme kyetään hoitamaan 140kpl nykyistä Maapalloamme. ELI kyse on silkasta halusta ja polittisen ydinrikollisuuden korruptioasteista.

- Englanti, Ranska, Saksa, Norja, Tanska, Belgia, Hollanti ovat JO tehneet sopimuksen. Jonka avulla 46% EU:n sähköstä tehdään tuulivoimalla 2020 mennessä. Hanke siis on JO allekirjoitettu!
____________________________________________________

-1988 TVO:lla alettiin ASEA-atomin käskystä opettamaan miksei ydinvoimalaitoksia kannata tehdä kuin 25-30v tarpeisiin 2008 asti. Koska uraanimalmien tason alitus 0,4% tasoon tekee k o k o ydinalasta silkan energialoisen. Näin kävikin 2008 ja Venäjän Putin, joka siis toimittaa 100% EU:n ja Suomenkin uraanijalosteista. Ilmoitti samana vuona 3- kertaa, ettei Venäjä jatka uraanin kaupallista tuottamista mm. Suomeen koska se ei energialoisena kannata. Asia salattiin ja tilalle ttyhjentyviin reaktoreihin alettiin ajamaan 1000- kertaa vaarallisempaa, nyt mm. Japanissa palamaan räjähtänytttä MOX Pu-239 plutoniumpaskaa. Samaa kuin maailman kaikkin uusiinkin mm. OL-3 pommilaan aletaan laittaa.

Sama asia myös karuina käyrinä. Maailman energianegatiivista uraania EI siis kaiveta, koska se ei kannata energiamielessä:
http://kuvaton.com/k/YBEp.jpg
http://kuvaton.com/k/YBEW.gif

Kuulenkin jo tutusti miten ydinalan palkatut rotat luikkkivat karuja faktioja kiireesti karkuun. Mutta hei. . .TOTUUS EI tule sillä katoamaan! Ydinvoimanne lähtölaskenta on JO päällään! Kiina lopetti 11kpl reaktorin tekonsa, Japani lopetti 14kpl, Saksa ajaa alas kaikki 18 ydinvoimaansa jne. Hyvää aletaan siis oppia.
__________________________________________________

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Arto kiitoksistasi - tiedäthän varsin hyvin mistä asiantuntijalähteistäsi ne ovat suurelta osaltaan peräisin - kas siitäpä kateellisten tietämättömien luulottelijoiden moiset älähdykset!...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Kiitos Arto kiitoksistasi - tiedämmehän varsin hyvin laajat tietolähteesi!...

Arto Lauri

Niin. . .? NettiPOLIISINA sinullakaan EI tunnetusti ole rihmankiertämää i t s e aiheeseen liittyvää asiaan?

Koska sisäministeriössänne EI vaan OLE mitään osaamistasoa esittää totaalisen asiattomien, lainvastaisten, rikollisten viranomaisherjojenne sijaan?
________________________________________________

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Tuulivoima kohtaa ennakkoluuloja:

http://www.forssanlehti.fi/?pageid=2&parent0=2&new...

Espanjassa tuulivoima on jo ydinvoimaa tuottoisampaa (26.4.2011):

Espanja saa yli 42 prosenttia sähköstään uusiutuvista energialähteistä.

Espanjasta on tullut maailman johtava maa uusiutuvan energian tuottajana, erityisesti tuulivoiman alalla. Tuulivoimalla tuotetaan jo enemmän sähköä kuin ydinvoimalla: maaliskuussa tuulivoima nousi tärkeimmäksi energialähteeksi. Se tuottaa 21 prosenttia koko maan tarpeista.

Espanjalaiset voimayhtiöt ovat käyttäneet hanakasti hyväkseen valtion tukiaisia ja suotuisia sääolosuhteita tuulten tuivertamilla ylängöillä.

Espanja on jo noussut EU:n johtavaksi tuulivoiman tuottajaksi ohi Saksan. Maailmanlaajuisesti se on kolmantena heti Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen.

Espanja saa yli 42 prosenttia sähköstään uusiutuvista energialähteistä. Aurinkoenergiasta sähköä saadaan vasta 2,6 prosenttia, mutta myös tällä alalla Espanja on maailman johtavia maita.

Voimayhtiö Abengoa rakensi vuonna 2007 Andalusian Sanlucar la Mayoriin maailman kaksi ensimmäistä aurinkovoimatornia tuottamaan sähköä.

"Ne toimivat käyttämällä suuria peilejä, jotka heijastavat auringon säteitä tornien huipulle, missä niiden lämpöä käytetään nesteen kuumentamiseen. Tästä saamme höyryä turbiinien voimanlähteeksi", kertoo voimalan edustaja Valerio Fernandez.

Andalusiassa aurinkoisia päiviä on keskimäärin 200 vuodessa, mikä tekee alueen ihanteelliseksi aurinkovoimaloille.

Japanin Fukushiman ydinturma on nostanut taas esiin ydinenergian vaarat. Ympäristönsuojelijat toivovat, että uusiutuvat energialähteet voisivat tuottaa kaiken tarvittavan energian.

Espanjassa voimayhtiöitä huolestuttavat kuitenkin valtion tuoreet linjaukset, sillä säästökuurin vuoksi tukiaisia on leikattu tuntuvasti.

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Espanjassa+tuuli...

...siitä vaan ydinluulottelijat ekoenergiakursseille! - olette auttamatta tekniikan kehityksestä vinhasti turbulensseistakin - mitäs ne potkureihin? - jäljessä...

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Niin kovasti vannotaan taas Peter Lundin nimeen, että olisi kai hyvä vähän hänenkin argumenttejaan tarkastella...

(Ilkka Hyttinen) Peter Lundin mukaan ydinvoima on taloudellisesti kannattamatonta verrattuna uusiutuviin.
- Jos niin olisi, uusiutuvia ei tarvitsisi tukea rahallisesti niinkuin ei tarvitse tukea ydinvoimaakaan. Hiilivoima (ilman päästökauppaa) on vielä ydinvoimaakin halvempaa ja siksi hyvä vaihtoehto kehitysmaihin, joissa ei yksinkertaisesti ole varaa parempaan. Kiinakin on jo havainnut hiilivoiman ongelmat ja rakentaa ydinvoimaa ennätystahdilla.

(Wikipedia) Peter Lundin mukaan ilmastonmuutoksen torjunnassa olisi saavutettava globaalit päästövähennystavoitteet vuoteen 2020 mennessä, jotka varmistaisivat päästöjen kääntymisen laskuun.
- Saavuttamalla vaatimukset päästöjen vähentämisestä varmistetaan päästöjen kääntyminen laskuun? Itse ilmastohuuhaasta joudun blogaamaan erikseen, tulee muuten niin pitkä juttu, mutta siinä on vahvaa näyttöä siitä että CO2-pitoisuus ilmakehässä noudattaa merien lämpötilaa (mitä kuumempaa, sitä enemmän CO2:a erkanee valtameristä), ei päinvastoin!

(Wikipedia) Suomenkin energiankäytön kasvu tulisi pysäyttää.
- Samaa mieltä, vaan mistä keinot? Pistetäänkö sähköjä poikki kiinteistöistä jotka ovat jo käyttäneet osuutensa vai nostetaanko hintaa niin korkealle ettei köyhemmillä ole varaa maksaa sähkölaskujaan ja loppukin teollisuus muuttaa kaukoitään? Voimaloiden rakentaminen tai rakentamatta jättäminen ei kulutukseen vaikuta.

(Wikipedia) Euroopan Unionin tavoite vähintään 20 % päästöjen väheneminen 1990 tasosta sopisi muillekin maille.
- Ne EU-maat, joissa vihreä liike on riittävän voimissaan tämän ajamiseksi ovat aika olematon osa maailman energiankuluttajista. Yksikään suurvalloista ei ole päästövähennyksiin sitoutumassa ja kehitysmailla ei siihen ole varaa.

(Wikipedia) Energiankulutusta olisi tehostettava länsimaissa 20 % ja Kiinassa vieläkin enemmän.
- Tarkoittanee energiatehokkuutta (eli pidetään elintaso samana ja parannetaan hyötysuhteita). Tällainen vaatimus on aika scifiä ainakin nykyisellä kulttuurilla (vanhoista suojelluista rintamamiestaloista myöhemmin). Energiaintensiivisessä teollisuudessa prosessit on jo tehostettu hyvin pitkälle, joten tuskin sieltäkään kovin kummoista säästöä on odotettavissa. Puu/paperiteollisuus tosin on Suomessa loppumassa ja sen ansiosta maan energiankulutus on poikkeuksellisesti ollut pari vuotta jyrkästi laskussa vuosikymmeniä jatkuneen jyrkän nousun jälkeen.

(Wikipedia) Uusiutuvia energialähteitä sähköntuotannossa tulisi lisätä, sillä ne vähentävät päästöjä eikä niihin liity haitallisia sivuvaikutuksia.
- Ei pidä paikkaansa. Realistiset uusiutuvat energiantuotantomuodot tarkoittavat jonkin kivihiiltä huonomman polttoaineen polttamista ja sellaisessa epätäydellisessä palamisprosessisa syntyy pienhiukkas- sekä palamiskaasupäästöjä. Maankäyttö energiakasveille on nostaa lisäksi ruoan hintaa voimakkaasti ja se näkyy erityisesti kehitysmaissa, jotka ovat täysin riippuvaisia länsimaiden ylijäämistä. Tuulivoima ei ole realistinen ratkaisu. Lisäksi kaikki uusiutuvat energiamuodot aiheuttavat ydinvoimaa enemmän kuolemantapauksia.

(Wikipedia) Suomen tulisi muuttaa ilmastonmuutoksen uhat mahdollisuuksiksi.
- Yrittääkö prof. Lund ehdottaa että Suomeen pitäisi saada parempi (lämpimämpi) ilmasto? Ikävä kyllä tässä törmätään taas siihen samaan ilmastohuuhaaseen, jota sivuttiin jo aiemmin. Aika mahtipontista esittää että ihmisellä pienine toimineen olisi juuri mahdollisuuksia vaikuttaa ilmakehän lämpötilaan.

(Wikipedia) Peter Lundin mukaan voisi olla mahdollista luoda uusia nokioita ja työpaikkoja tuottamalla maailmalle puhdasta tekniikkaa uusiutuvan energian käyttöön ja käytön tehostamiseen.
- Tämähän on jo epäonnistunut, ABB ehkä tulee kestämään kilpailua, mutta muu tuulimyllyteollisuus on jo muuttanut pois tai hyvää vauhtia katoamassa. Tuulivoima on vuosituhansia vanha teknologia ja vaikka generaattoreiden ja turbiinien hyötysuhdetta onnistuttiin 1900-luvulla vielä hieman parantamaan, ei tässä todellakaan mistään uusista vallankumouksista puhuta. Asioiden polttaminen on vielä tuulivoimaakin vanhempi ja yhtä loppuunkaluttu teknologia.

(Wikipedia) Ilman kotimarkkinoita osaaminen ei kehity, joten tarvitaan omia pilottilaitoksia.
- Nämä ovatkin sitten suomalaisten ainoat asiakkaat. Muut tilaavat myllynsä Kiinasta tai omilta kotimarkkinoiltaan.

(Wikipedia) Julkinen liikenne on tehtävä vetovoimaisemmaksi: ruuhkamaksut, kapeat kadut, ei lisäkaistoja, hinnoittelu ja metro- ja junaliikenteen lisäys. Autoilu vähenee, kun sen hinta ja vaiva kasvaa suhteessa joukkoliikenteen kehitykseen.
- Keppiä, keppiä, keppiä, ... Itseäni ihmetyttää mikseivät vihreät halua muuttaa joukkoliikennettä maksuttomaksi, jos se kerran on niin kannattavaa yhteiskunnallisesti, kun taas vaadittava veronkorotus lystin rahoittamiseksi olisi aivan mitätön. Maksuttomuus epäilemättä lisäisi joukkoliikenteen tehokkuutta ja suosiota, jonka tuloksena vuorojen ja reittien lisääminen on mielekästä. Nykyisin omalla autolla liikkuminen on useimmissa tapauksissa joukkoliikennettä halvempaa, vaikka pitäisi olla päinvastoin.

(Wikipedia) Pientalojen lämmityksessä on säästöpotentiaalia.
- Totta, maa on täynnä rintamamiestaloja, joissa on vuotavan ulkoseinän välissä eristeenä 10 cm vanhaa sahanpurua. Energiatehokkuuden kannalta olisi järkevää hävittää kaikki tällaiset omakotitalot ja rakentaa tilalle tavallisia kerrostaloja rakennusmääräysten mukaisilla eristyksillä. Ikävä kyllä rintamamiestaloja ei saa purkaa, koska ne ovat suojelukohteita. Ns. nollaenergiatalojen kanssa näpertely on täysin älytöntä, sillä niiden säästöt suhteessa nykyisten rakennusmääräysten mukaiseen tasoon ovat aivan olemattomat.

(Wikipedia) Lämpöpumppuja tulisi edistää.
- Lämpöpumput ovat tehokasta teknologiaa, jota ei tarvitse edistää (tukea julkisesti). Niitä tilataan jo nyt kovempaa tahtia kuin asennusfirmat ehtivät työmaalta toiselle. Taloyhtiöt ovat jopa vanhoihin kerrostaloihin asennuttaneet keskitettyjä maalämpöjärjestelmiä lämmityskustannuksissa säästääkseen.

(Wikipedia) Aurinkokerääjä katoilla lämmittää käyttövettä.
- Lienee selvää ettei tällainen teknologia toimi kovin kaukana päiväntasaajalta.

(Wikipedia) Hehkulamppujen vaihto energiansäästölamppuihin säästäisi sähköä Vuotoksen ja Kollajan sähköntuotannon verran.
- Käytännössä moni on lamppuja vaihtaessaan huomannut että kotonakin olisi hyvä olla kirkkaampi valaistus ja ruuvannut hehkulamppujen tilalle huomattavasti kirkkaampia säästölamppuja, siten ettei kulutus välttämättä ole paljoa laskenut. Tästä saatu elintason parannus on tietysti silti hyvä asia. Vuotos ja Kollaja tuottaisivat sähköä hyvin vähän ja ne halutaankin rakentaa ensisijaisesti säätövoimaksi, jota juuri tuulivoima tarvitsee erityisen paljon. Vihreät tietysti vastustavat tätäkin.

Blogaan tulevaisuudessa myös omia sähkönsäästövinkkejäni, kun suoraan sanoen ihmetyttää miten näissäkin halutaan keskittyä elintasoa heikentäviin ratkaisuihin, vaikka monesti on mahdollista yksinkertaisilla ja halvoilla ratkaisuilla saavuttaa samalla kertaa parempi elintaso ja paljon enemmän säästöä kuin hehkulamppukielloilla.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...eihän nyt hyvä 'Lasse pieni' professori Peter Lund tukeudu epätieteelliseen, epäluotettavaan, ajastaan aina jäljessä olevaan wikipediaan! - ole hyvä ja siirry faktatietoihin, ei mutuoletuksiisi!...

...esimerkki: monet aurinkolämpökerääjät katoilla keräävät todellakin meillä Suomessakin tänäänkin lämmintä käyttövettä - sinulle ei näytä mikään olevan selvää käytännössä...

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

En ole ihan varma mitä yrität ekassa kappaleessa esittää, mutta jos jäi epäselväksi niin omat kantani eivät olleet Wikipediasta, vaan ainoastaan suurin osa Lundin kannoista on sieltä kerätty. Jos niissä on virheitä, Lund tai joku muu varmastikin osoittaa ne ja tilanne saadaan korjattua.

Vaikka aurinkokeräimestä on kesällä hieman hyötyä, ei järjestelmä pysty maksamaan itseään takaisin koko käyttöikänsä aikana, kun laskentaan käytetään Motivan ilmoittamia lukuja ja vertailukohtana suoraa sähkölämmitystä. Jos häviöt huomioidaan, on hyvin kyseenalaista tuottaako järjestelmä mitään: jo kiertopumppu kuluttaa saman verran sähköä kuin neliömetri aurinkokeräintä Motivan mukaan tuottaa lämmittää, jonka lisäksi putkistossa syntyy omat lämpöhäviönsä. En onnistunut löytämään aurinkokeräinvalmistajilta tai Motivalta tietoa siitä miten pitäisi menetellä talvella keräimen hukkuessa lumen alle - täytyykö järjestelmä pitää käytössä vuoden ympäri vai voiko sen antaa jäätyä? Pitääkö asukkaan mahdollisesti osata tyhjentää putkistot? Oletus tuntuu olevan että järjestelmä pidetään käytössä vuoden ympäri.

Matti Hietala

Ilkka Hyttiselle toteaisin hänen kommentistaan

...ydinvoimalat ovat pahin hidaste uusituvien ekoenergioiden kehitykselle...

että pitää paikkansa koska ydinvoimalat tuottavat sähköä tasaisesti, edullisesti ja luotettavasti ainakin Suomessa.

Meillä ei ole mitään syytä pilata maisemia veronmaksajien subventoimilla tuulivoimapuistoilla niin kauan kuin meillä on ydinvoimaa käytettävissämme. Tai vastaavasti repiä kantoja metsistä voimalaitosten polttoaineeksi mikä todella kaikkine sivuvaikutuksineen on hölmöläisten puuhaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...Mattikin se vain toistelee ylimielisesti ylivanhoja mantrojaan hänkin...

...ilman vanhaa ja heikkolaatuista ydinteknologiaa olisi ekoenergioiden kehitys ja käyttö meilläkin jo aivan toisella tasolla sekä laadullisesti että taloudellisesti...

...sama teho kuin nykyisillä myllyillä saavutetaan 1/4 pienemmällä pinta-alalla spiraalituuliturbiinein - todellisin kauniin tuulipuistoin! - olet kehityksestä jäljessä tässäkin pelkin tuulivispilöinesi...

...tieteellisyydessä ei ko. kantotutkimuksiakaan yleistetä puoleen eikä toiseen pelkin mutuiluinesi...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Matti Hietala: "Meidän ei Suomessa kannata seurata Saksan esimerkkiä vaan jatkaa rauhassa ydinvoiman lisärakentamista." - vai "rauhassa":

Artolta "lekaa":

"Fugushi "spesial!"

Mistä kyse ?

28.4.2011. Pieni ilmoitus Turun sanoman sisään piilotuksena: "Suomalainen sähkölinjausyhtiö Fingrid lopettaa "toistaiseksi" suurten 300km pitkien ydinvoimalaitoslinjojensa rakentamissuunnitelmat. Joilla aiottiin yhdistellä TVO:n OL- 4 ydinvoimaloitten vaatimia hätäapulinjoja mm. Lapin mahdollisiin ydinvoimalahankkeisiin". Tänä aamuna puolestaan YLE aamun radio ilmoitti, ettei ole yhtäkkiä tietoa edes siitä esittääkö nyt tuleva uusi hallitus lainkaan ydinvoimalaitoshankkeita maassamme?( Hankkeitten p i t i olla ihan läpihuutojuttuja, että lisää ydinvoimaloita tulee heti vaalien jälkeen!)

Mutta kaikkein kohahduttavin uutinen oli kuitenkin eilen. Japanin hallitus oli antanut ensimmäinen kerran y l i kuukauden kymmenien rikkoutuneitten ydinvoimaloittensa takia kansainvälisen HÄTÄapuhälytyksen. Maa on kuulema täynnään erikoisella MOX plutoniumpolttoaineilla käyviä reaktoreita. Joita EI ole saatu enää pysähtymään kuukaudessakaan. EI edes ydinjätealtaissaan! Tämä On aivan uskomatonta, koska "normaali" uraanipolttoaine sammuu vuorokaudessa parissa. Miksi sitten ongelmaan vastattiin sotilaallisella tietopimityksillä maailman laajuisesti?
--
Rikastusaste 3.0wt% 235U; Gd Plutoniumrikastus alle 6 wt%; Koko 10×10.3 mm

Esitelmässään Tri Hansen totesi: "selvästikin todistamme modernin aikakauden suurinta tuhoa. Japanilaiset toimivat täysin sokeana, (?kahdenkymmenen) tsunamireaktorin ytimeen ei ole pääsyä eikä niiden tilasta mitään tietoa."

IAEA ohjeiden mukaan 1milligramma (!) mox- plutonium päästö on ilmoitettava järjestölle yleisön varoittamiseksi. Sen säteilyvoimakkuus on miljoona kertaa pahempi kuin "tavallisen" ydinvoimalaitoksen esim. ytimen sulamisessa ilmakehään pääsevä ydinsaastutus. Tätä ainetta on tonneittain sekä jo taivaalle JO räjähtäneissä!

6.4.2011 USA:ssa epäillään laajaa uhkaa Fukushimasta: Salainen hallituksen dokumentti osoittaa että pätkiä ydinpolttoainesauvoista sinkoutui kilometrien päähän räjähdyksissä. (Plutonium reaktori 3:sen räjähdyssarja oli kovin ja kohosi selvästi korkeaan ilmakehään.
______________________________________

7.4.2011 Professor Akira Hiroshi Koide, Kyoto University's Research Reactor Institute: "Fukushima Daichii ydinlaitos ei ota pysähtyäkseen. Minun pitää perua optimismini. Uskoimme että reaktorit, uraanifissio, voidaan pysäyttää (tätä turvallista ydinenergiaa meille kaikille herkkusienille opetetaan). Nyt uskon että fissio on alkanut uudelleen ja (sulaneet) reaktorit tulleet 'recritical' tilaan. Olen muuttanut mieltäni, näin varmaan parhaillaan tapahtuu. Ensinnäkään Iodine 131 -päästötasot eivät ole laskemassa. Nyt on kulunut kolme viikkoa joten Iodine-131 -tason pitäisi olla jo 1/10 alkuperäisestä. Toisekseen Chlorine-38 löydettiin turbiinihallin saastuneesta vedestä. Ja kun Chlorine-38 havaitaan, se merkitsee ainoastaan että fissio on taas alkanut, eli 'recriticality' -tilaa." April 6th, 2011 at 11:37 PM (merkitsee ydinräjähdyspelkoa)
_____________________________

USAn luottamukselliset muistioiden mukaan on menossa vaihe jossa reaktorien pelätään räjähtävän. (kaikki kaksikymmentä?). Nyt "ykkösreaktorissa" ei ole enää vettä. Saattaa jatkua hamaan tulevaisuuteen.
--
Tämä leikki on vielä alkuvaiheessaan; hauskanpidolla ei ole rajoja tämmöisten Japanin kukkusima-ukkojen kanssa: kaikki 20 reaktoria kuplivat kunnes jokainen lähtee. Ne rauniot ovat niin kuumia ettei niitä peittääkään voi - sanovat merivesimiehet.

12.4.2011 TEPCO edustaja kertoo että ydinlaskeumapäästöt ylittänevät Chernobylin päästöt (eikä loppua näy).

20.04.2011 Nuclear and Industrial Safety Agency puhemies Hidehiko Nishiyama ilmoitti että
Suunnitelmissa on myös aloittaa veden sijasta ilmajäähdytys - siis ilmakehään työnnetty fukusimasäteily ei riitä vielä!? TEPCO.( A/ Vesi EI enää toimi ja vain lisää jatkossa ongelmia. B/ Reaktorien annetaan kylmästi SULAA ja porautua kiinailmiöiden hallitsemattomasti maaperään. Fissiopommirajan n.8% selkeästi y l i t t ä v ä l l ä uraanipolttoaineella teko jota ei kannata edes y r i t t ä ä perustella . . !)
----------------

Mistä kyse II ?

http://erilainen.wordpress.com/

2008 Venäjän silloinen pääministeri Vladimir Putin ilmoitti kolme kertaa 4kk välein. "Uraanimalmien maailmanlaajuisen pitoisuuden laskiessa alati. Ollaan tultu tilanteeseen, jossa uraanin jalostaminen energiapositiivisena lakkaa! Varoitan nyt avoimesti länsimaita. Venäjä tulee lopettamaan. . . Alleviivaan k a i k e n kaupallisen edustamansa 70% uraanipolttoaineen toimittamiset! Näin kävikin, ja Venäjän koko maailman 2/3 osalta vastaavat uraanintuotantolaitokset luonnollisesti kannattamattomina pakkkotilanteessa suljettiin. Yhtäkkiä maailmassa oli satamäärin ydinreaktoreita 100 % täysin i l m a n toimivaa polttoannettaan!

Klassiseen ydintyyliin oli kyllä yritetty vuosikymmenet kehittää MOX polttolaitoksia, joissa kierrätettäisiin tätä ydinjätteistä Pu-239 plutoniumpolttoainetalouttaan. Mutta y h t ä ä n toimivaa laitosta maailmalaa EI ollut saatu aikaan ikinä! Hätäratkaisun luitte yltä. Satoihin olemassa oleviin ydinvoimaloihin alettiin pumpata Start- asepurkusopimuksista saatuja plutoniumasevarastointeja. Koska polttoaineesta oli s u u n n a t o n pula. Eikä Pu-239 polttoainetta ollut saatu kunnolla palamaan. Päätettiin IAEA:n hyväksynnällä "sekoittaa" uraanirikasteitten joukkoon plutoniumia. Ladata k o k e i l e m a t t a sen suuremmin tätä erikoisainetta kymmeniin maailman ylireaktoreihin. Jotta niitä ei lopullisesti pysäytettäisi polttoainepulaansa.

2009 Ranskasta lähti tätä surullisen kuuluisaa MOX- 3 % U-235 ja 6 % Pu-239 siältävää uraanipolttoainetta mm. japanilaisten kymmeniin reaktoreihin. Tarkoituksena vaan viileästi kokeilla olisiko seossuhde "noin, suunilleen toimiva". Kaikki "näytti" ensi alkuun, "no joo muhii. . ." Vuoden 2010 ajan näitä erikoispolttoaineilla ladattuja reaktoreita startattiin palamaan. Ei olevinaan ongelmia. Totesi IAEA ja näytti vihreää valoa. Hätä oli ohi ja maailmalle alettiin kuormata le Havresta tätä pelätyintä ihmiskunnan tuhoaineistettua erikoispolttoainetta. Mm. Saksaan ainakin 10 reaktoriinsa jne.

Kun tsunami iski Japaniin. Joutui nimenomaan tämä aiemmin revisioimaton, kokeilematon MOX- polttoaine tulikasteeseensa. VASTA nyt huomattiin, että polttoaineen jälkihöyryntuotanto ylitti 3- kertaisesti aiemmat reaktorien turvarajat. Mutta t o d e l l a pahaksi tilanne riistäytyi. Kun jopa revisiossa ydinjätealtaisiinsa jäähdytetyt samaiset polttoaineet alkoivat yksi toisensa perään uudelleenfissioimaan ja kylmästi palamaan säilytystiloissaan.

Nyt ollaan housut kintuissa, ja kunniansa kalunat maassa. Tilanteessa jossa ei edes t i e d e t ä paljonko, kenties sataluokkia reaktoreita on muhimassa plutoniumeineen pitkin maailmaa. Entä m i t ä polttoainetta on esim. Suomen reaktorivanhuksissamme uraanipulassaan paketoitumassa?!. . .Tiloissaan, joissa EIVÄT reaktorit maailmalla vaan p y s ä h d y ! Saksa ehti ensinnä hätään reagoida. Pysäytti ainakin 7kpl samaisella polttoaineella käyvää reaktoriaan alarmoiden. Japani on jo perunut 14kpl ydinhankkeitaan samaiselle polttoaineelle. Kiina ainakin 11kpl. Kuten yllä jo kerrottiin. Meneillään on globaali, megaydinkatastrofi. Jonka laajuutta ja pysähtymättömien reaktoriensa määrää ei tunnu kukaan edes uskaltavan kertoa. Herra meitä auttakoon, silmitön ydinkiima on maailmamme ajanut tuhonkuilunsa partaalle!"

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen
Käyttäjän kajluukko kuva
Kaj Luukko

Tästä ydinvoiman "alamäestä" löytyy kyllä ihan tilastoakin:

http://planeetta.wordpress.com/2011/04/10/uusi-paa...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...uusiutuva ekoenergia jytää:

”Uusiutuva energia kasvaa eniten
Cleantech-markkinoiden kasvun ennustetaan jatkuvan 9,6 prosentin vauhtia kuluvana vuonna. Tällä hetkellä lähes puolet cleantech-liiketoiminnasta tulee energiatehokkuudesta.
”Energiatehokkuus tarjoaa suurimman potentiaalin tehostaa toimintaa, leikata kustannuksia, vähentää päästöjä ja kehittää uutta liiketoimintaa. Suomella on alalta vahvat perinteet, etenkin teollisuuden energiatehokkuudessa”, Hulkkonen kertoo.
Suurimmat kasvuodotukset ovat kuitenkin uusiutuvissa energiamuodoissa. Seuraavan kolmen vuoden aikana eniten kasvua ennustetaan tapahtuvan uusiutuvan energian tuotannon, jakelun ja siirron osalta. Toiseksi suurinta kasvua ennustetaan edelleen energiatehokkuus-toimialalle.
Myös vesihuolto ja jäteveden käsittely sekä jätehuolto ja kierrätys ovat kasvussa.
Tutkimuksen toteutti viestintätoimisto Pohjoisranta Oy maaliskuussa 2011. Luvuissa on mukana 100 merkittävimmän suomalaisen cleantech-yritysten tunnusluvut. Tutkimuksen teettänyttä brändihanke Cleantech Finlandia hallinnoi ja kehittää Finpro. Brändin omistaa Elinkeinoelämän keskusliitto. ”
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/ar...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...naapurimme Ruotsikaan ei ole mennyt siitä konkurssiin, päinvastoin!...

...sinulla Eero tuo näkökyky tässä asiassa ei rittä juuri nokkaasi pidemmälle - valitettavasti ei edes kostutetun sormesi pystysojottamiseen tuulen suuntaa etsiessä...

...ei kaikki sentään tyyntä mikä nyt sinulta kokonaisuudesta puuttuu...

…ainoa oikea, vastustamaton tuulipuisto koostuu kotimaisen Windsiden tyyppisistä spiraalituuliturbiineista – vanhoja propelleja saati ”p-puistoja” – estoja - en kannattele! :

http://tuulenpuoli.fi/faktoja_soveltuvuus.php
http://www.windside.com/finnish/index.html
http://www.jenergialehti.fi/index.php?id=12&articl...
http://www.svve.fi/images/A_SVVEjaWindside.pdf

…jokainen perussähkölämmitteisessä talossa asuva - ellet, mitä huolitkaan!? - joutuu ainakin mietiskelemään ennemmin tai myöhemmin taloudellisia ekoenergiavaihtoehtoja ydinsähkön hintojen vain jatkuvasti noustessa ja siten vain ydinfirmojen tilejä lihotellessasi etujasi vastaan - ai niin, kun kulutus pienenee, niin ydinsähkön hinnat vain siitäkin kohoavat, meinas unohtua!!…

Toimituksen poiminnat