Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Pyydän oikeuskansleria tutkimaan Talvivaaran "uraanikaivos takaovesta" menettelyn

Olen tänään jättänyt valtioneuvoston oikeuskanslerille kantelun, jossa pyydän tutkimaan Talvivaaran kaivokselle annettujen lupien laillisuuden. Lupia myönnettäessä uraania katsottiin läpi sormien. Nyt kaivosyhtiö hakee jälkikäteen lupaa uraanikaivokselle.

Olen tänään jättänyt myös kirjallisen kysymyksen EU:n komissiolle siitä, onko Suomi Talvivaaran alkuperäistä lupaa myönnettäessä rikkonut EU-lainsäädäntöä.

Talvivaaran kaivoksen nykyisessä luvassa ei ole mainintaa uraanista, vaikka kaivos on tosiasiassa erottanut malmista uraanin toimintansa alusta alkaen.

Pyydän oikeuskansleria selvittämään, ovatko kaivoksen nykyisen luvan myöntäneet viranomaiset ummistaneet uraanilta silmänsä tietoisesti vai osaamattomuudesta ja tulisiko lupa peruuttaa.

Kyse on ennakkotapauksesta. Jos uraanikaivoksen perustaminen takaovesta Talvivaaran malliin hyväksytään, vastaavia tapauksia voi hyvinkin tulla lisää.

Jos Suomi alkaa tuottaa ydinvoimaa vientiin ja hyväksyy uraanikaivoksen perustamisen ensin ja lupien hakemisen vasta jälkikäteen, Suomesta on vaarassa tulla ydinvoiman ja uraanikaivosten villi itä.

Talvivaaran kaivosyhtiö on asettanut valtioneuvoston tapahtuneiden tosiasioiden eteen, kun on tehty mittavat investoinnit kaivokseen, jossa käytettävän bioliuotusprosessin on alusta alkaen tiedetty erottavan malmista uraanin, mutta valtioneuvostolta haetaan uraanikaivoslupaa vasta jälkikäteen.

Viranomaisten toiminta, jossa uraanilta on ummistettu silmät kaivoksen nykyisiä lupia myönnettäessä, on vähintäänkin uskomattoman osaamatonta, koska alueen uraaniesiintymät on tunnettu jo noin 30 vuotta.

Niillä alueilla, joilla uraanikaivosta on suunniteltu ilman aikaisempaa kaivosta, asukkaiden vastustus on pysäyttänyt uraanikaivoshankkeet. Jos hyväksytään Talvivaara-menettely, jossa uraanikaivos perustetaan ensin ja lupa haetaan vasta jälkikäteen, Suomeen voi tulla useitakin uraanikaivoksia samalla tapaa takaovesta.

Minusta uraanikaivoksen perustaminen tällä tavalla on törkeää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien mitätöimistä.

Kaivosvaltauksia ja suunnitelmia kuparin ja kullan hyödyntämiseksi malmista, joka sisältää myös uraania, on esimerkiksi Rukatunturin läheisyydessä sekä Levi- ja Yllästunturien välissä.

Kaivosyhtiön edustajien lausunnoista käy ilmi, että uraanin tuottaminen on ollut yhtiön suunnitelmissa alusta alkaen. Alkuperäistä lupaa hakiessaan yhtiö ei kuitenkaan hiiskunut mitään uraanista, ei edes uraanipitoisen jätteen tuottamisesta.

Hankkeen merkitystä on haluttu vähätellä. Talvivaaran päätuote on nikkeli, mutta uraania on laskettu saatavan 80 prosenttia Suomen uraanin tarpeesta. Talvivaarasta tulisi EU:n suurin uraanikaivos, joka kaksinkertaistaisi uraanin tuotannon EU:ssa. Kyse ei siis ole pienestä hankkeesta, joka hoituisi nykyisten lupien viilaamisella. Hankkeen vaikutukset vaativat huomattavaa selvitystyötä, joka tulisi suorittaa uuden kaivoslain mukaan.

Pyydän oikeuskansleria selvittämään muun muassa, rikkooko kaivoksen nykyinen toiminta säteilylakia ja työturvallisuusmääräyksiä, sekä onko kaivoksen nykyisessä toiminnassa kyse rikoslain tarkoittamasta ydinenergian luvattomasta käytöstä.

EU:n energiakomissaari Gunther Oettinger vastasi viime vuonna kysymykseeni Talvivaaran uraanikaivossuunnitelmasta, että uraanin talteenotto ei ole laillista, ellei kaivoksen lupaa saateta ajan tasalle.

Tänään olen jättänyt kysymyksen EU-komissiolle, onko se tietoinen, että Talvivaarassa jo erotetaan malmista uraania ilman asianmukaisia lupia ja jätehuoltosuunnitelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

No mutta!
Tämähän on isku vasten Paula Lehtomäki-Talvivaaran kasvoja.
Kuin myös hänen puolisonsa, lapsiensa ja äitinsäkin. Koko
suku tästä kai saanee kärsiä.

Kyllä te Virheet teette nyt virheen.
Kepulit tuohtuu tästä siltarumpupolitiikan paljastuksesta.

Hassi on Hassi vaikka voissa paistaisi. Sanon ma.

Arktinen runoilija, kotiäiti, Harmaasusi™

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Ajankohta ei liittyne mitenkään vaaleihin?

Jaakko Tuononen

Arvoisa Satu Hassi. En voi todellakaan ymmärtää teidän asennettanne Suomen kaivosteollisuuta kohtaan. Miksi Suomessa ei saisi olla uraanikaivoksia, mutta muissa maissa kyllä?

Nimenomaan juuri tällaisen kaivosteollisuuden PITÄÄ olla Suomessa. Kun meillä on korkeat turvallisuus-standardit ja teknistä osaamista. Ja kun ydinvoimaa ihan varmasti tarvitaan myös tulevaisuudessa, niin on järkevää, että myös ydinvoiman tuotanto on Suomessa. On loogista, että uraania tuotetaan Suomessa, sitä käytetään ja huolehditaan turvallisuudesta.

En voi käsittää, että meillä on edustaja Euroopan parlamentissa, joka tekee hartiavoimin töitä Suomen kaivosteollisuuden alas ajamiseksi. Uraanin tuotanto luo valtavsti työpaikkoja, ja se antaa myös tekniikan lisensiaateille lisää duunia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jaakko Tuononen: "Miksi Suomessa ei saisi olla uraanikaivoksia, mutta muissa maissa kyllä?"

No ainakin ydinvoiman vastustamiselta katoaa yksi argumentti, jos uraani ei olekaan enää kaukaa rahdattua ja epäeettisesti tuotettua tuontitavaraa.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Jos olet sitä mieltä, että Suomessa pitää olla uraanikaivoksia, niin kannatatko niiden perustamista siinä järjestyksessä kuin laki sanoo? Vai kannatatko sitä, että perustetaan ensin ja haetaan lupa sitten?

Jouni Haimi

Mutta eihän talvivaata tuottakkaan uraania vaan niitä metalleja mihin sillä on lupa joten tuo on taas sitä vihreiden harhaanjohtamista . talvivaata ei ole vielä tuottanut uraania joten valehtelet kuten vihreät yleensä

Mika Samuel Kiekkijev

Olisiko vallan väärin veikata, että jotenkin tämä myös illan tahi huomisen tv-uutisissa esitetään.

Vaalikampanjaa on kaikenlaista.

Jaakko Tuononen

Niinpä. Että, kun yrittää tuhota isänmaansa talouden, niin siitäkin saa ääniä vaaleissa - erikoista?

. .

Lähetäpä Satu joku piilottamaan sinne kaivokselle liito-oravan papanoita niin varmaan saatte kaikki työt taas(kin) pysähdyksiin. Sitten tutkitaan ja piirrellään käppyröitä ja diagrammeja, joissa aukottomasti jälleen kerran todistetaan liito-oravan löytäneen uuden asuinalueen.

On näemmä pirun sopeutuvainen eläin tuo liito-orava; kaupunkimiljööstä kaivoksiin se lennähtelee linnun lailla. Liftaako se vai mitä?

Petri Muinonen

City-kanien on nähty jo matkustavan jäniksinä paikallisjunissa... kun on pääsiäinenkin tulossa. :)

Ydinenergian kotimaisuusasteella on mahdollisuus nousta. Ja pitäisihän meillä kantaa globaali vastuu energiavalintojemme ympäristövaikutuksista. Eli kun uraania aletaan saada puuttuu enää rikastamo!

Uraanin tarkoituksellisen eriyttämisen muusta kiviaineksesta tulisi alkaa vasta kun asianmukainen kupa on myönnetty. Vesiliukoisena uraani tietysti eroaa ja rikastuu jonnekin jo muutenkin, joten jonkinlainen louhintajätteen allastaminen on tarpeen ihan jo sen vuoksi. Tällä perusteella ei vielä voitane puhua uraanin erottamisesta.

Jouni Haimi

Heh heh jostain kumman syystä vihreät saavat aina lunta tupaan

ja se on oikein-)

Juhani Piri

Hyvä Satu!

Näin se pitää toimia! Oikealla asialla olet!
Tämähän kirjoitus pitääkin heti laittaa jakoon!

Siellähän talvivaarassa on sattunut jo pienimuotoinene "vahinko" vaikka on niin Suomen maaperällä koko kaivos...

No mutta ydinvoimalobbarit eivät usko ennen kuin omaan nilkkaan kalahtaa...

Kuinkahan moni näistä ydinvoimalobbareista käy aktiivisesti kalassa eri joissa, käy marjassa muuallakin kuin mökin tai kodin takapihalla saatikka vaeltaa luonnossa... Veikkaan, että nämä supisuomalaiset arvot on jo aika päiviä unohdettu kyseisten ihmisten osalta.

Toisaalta ydinvoimatoimintahan on korruptoitunutta kuten vasta saimme uutisista lukea, niin en yhtään ihmettele vaikka täälläkin käytettäisiin hieman "voitelu" konsteja suuntaan ja toiseen.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Mitä hiivattia...? Onko Suomessa vielä jokin teollisuudenala, jota Vihreät eivät ole savustaneet ulos? Ai niin Suomen kaivokset... Niitä on tosin hyvin vaikea louhia Kiinasta käsin, mutta ne pitää silti välittömästi sulkea. Jokuhan voisi vielä vaikka rikastua mokomalla riistolla!

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Tämähän on loogista! Vihreiden Ville Niinistö arvosteli perussuomalaisia perusteollisuuden tukemisesta ja tämä liittynee samaan linjaan. Meiltä piakkoin lähtevän Nokian tilalle voi tulla vaikka 10 uutta nokiaa ja kaivosmiehet, telakkatyöläiset, rakentajat jne, voivat odotella niitä leipäjonoissa. Suomesta tulee ilmeisesti ensimmäinen valtio maailmanhistoriassa, jossa julkinen sektori pyörii omillaan ilman yksityisen- ja vientisektorin apua.Arabimaissahan tämä onnistui pitkään, mutta niillä oli se öljy.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Espoon vihreät ovat varmasti vastaan, koska Talvivaaran pääkonttori on Espoossa ja yhteisöverojen kautta Espoo korjaa hyödyn näistäkin Kainuun luonnonvaroista.Vaatikaa Helsingin vihreät Talvivaaran pääkonttoria itsellenne niiden yli sadan muun suuryrityksen pääkonttorin jatkoksi ja armahtakaa muu Suomi.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Mitä hittoa 30 vuotta uraania, ja nyt vasta kaivetaan? Ja tuolla porukka on myynyt kymmeniä vuosia jotain naistenlehtiä puhelimitse kun olis ollut oikeaa tavaraa tarjolla maassa koko ajan. Vähän sama kuin sen Kollajan altaan kanssa: ikuista jahkaamista. En mä tiedä välillä pitäiskö teidän kanssa itkeä vai nauraa. =D

Esa Mattila

Ei jumalauta voi olla totta. Joku raja tähän Suomen teollisuuden tuhoamiseen nyt.

Jonkun pitäisi tehdä oikeuskanslerille kantelu vihreiden toiminnasta isänmaata vastaan.

juri g.

Satu Hassi on suomalaisvihamielinen stalinistikommunisti, joka haluaa tuhota maamme. Kun se ei Moskovan avulla onnistunut, niin yrittää nyt Brysselin kautta.

Don Carlos

Satu Hassihan aikoinaan vastusti Vuosaaren sataman rakentamista. Luonto ja jotkut ötökät häiriintyisivät. Hassin valitusten takia sataman rakentaminen siirtyi parilla vuodella, sopivasti juuri pahimpaan lamaan.

Myöhempien tutkimusten mukaan eliöstö ja luonto voivat paremmin kuin ennen sataman rakentamista.

Näin toimii vihreät, mutta eihän sillä ole väliä kun valitus- ja muitakaan kustannuksia tarvitse itse maksaa.

Harri Räsänen

Muuan Satu Hassi niminen ympäristöministeri allekirjoitti aikoinaan lakiehdotuksen, jolla poistettiin kaikkien ulkomaalaisten kiinteistönostorajoitukset. Tällöin avattiin takaovi Venäjän kansaa riistäville oligarkeille ostaa kauniita Saimaan rantoja omaan käyttöönsä.
Voisit varmaan, Satu, ottaa nyt EU:ssa asian esille Hassin tuolloin tekemän virheen korjaamiseksi. Meikäläiset poliitikot eivät uskalla tehdä mitään Venäjän pelkonsa takia.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tyypillistä vihreiden globaalin tason nimbyilyn ympäristötuholaisuutta. Ilmeisesti Suomessa tuo uraani pitäisi jättää makaamaan jätekasoihin ja tyydyttää sitten uraanin kysyntä jostain kehitysmaasta ympäristöä tuhoavalla tavalla louhitulla uraanilla.

Hienoa! Mitä sitä globaalin tason ekologiasta välittämään, kunhan suomalainen vihreä voi kuvitella vaikuttavansa ydinvoimaan. Siinä ei paljon luontoarvot paina kun tekopyhyys vie Hassia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Olet varmaan tyytyväinen, jos saat Talvivaaran 389 työntekijää työttömiksi ja sen osakkeita omistavan n. 30 000 suomalaisen kotitalouden osakepotin arvon nollaan.

Juhani Piri

Käsittääkseni talvivaara ei ole pelkkä uraanilouhos.. Tässä ajetaan uraaninlouhimisen lopetusta tai asianmukaisia lupia toiminnalle.

Eli jos talvivaara olisi pelkkäuraanikaivos ja toimisi ilman lupia, niin se olisi jo aika päiviä sitten pitänyt sulkea. Nyt toiminta jatkuu muiden malmien osalta samaan tapaan, mutta uraanin rikastaminen loppuisi joten se siitä 389 työntekijästä ja työttömyydestä.

Ihme menttaliteetti, että luvatta saa tehdä asioita... Et taida olla menossa eduskuntaan? Jos olet, niin tarkempaa lukutaitoa asioihin, muuten tulee kallis mies ja sinua viedään kuin pässiä narussa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hassi kylläkin kysyy tiedotteessaan, että pitäisikö kaivoksen lupa perua. Jos se perutaan, niin työpaikkojen menetys lienee melko selvä asia. Sääntöjä tietysti tulee noudattaa, ei siinä mitään, mutta sääntöjä pitäisi myös voida muuttaa ja ennen kaikkea vähentää. Sen ei pitäisi kuulua muille, mitä joku omistamaltaan maapalalta louhii. Jos toiminta aiheuttaa haittoja muille, he voivat toki tehdä niistä kanteluita, valituksia ja rikosilmoituksia, mutta se haitta pitää tietysti ensin osoittaa. Käsittääkseni rva Hassi ei ole osoittanut uraanin louhinnan haittoja, vaan keskittyy vain pykälänviilaukseen ja tapahtumien aikajärjestykseen.

Juhani Piri

Itse kyllä tekstistä saan selvää sen, että kyse on nimenomaan uraanista. Kaivostoiminta voi jatkaa normaalisti toimintaa ilman rikastamista tai uraanin kanssa läträilyä ja lopussa vielä maininta "EU:n energiakomissaari Gunther Oettinger vastasi viime vuonna kysymykseeni Talvivaaran uraanikaivossuunnitelmasta, että uraanin talteenotto ei ole laillista, ellei kaivoksen lupaa saateta ajan tasalle."

Tekstissä muutenkin puhutaan uraanista joten näin minä sen ymmärrän.

Tietenkin Hassin oma argumentointi auttaisi tässä asiassa jos tämän kerta voi ymmärtää näin totaalisen eri tavalla.

Juha Salmi

Sori vaan mutta olet väärässä, koska sitä uraania on siinä malmissa jota muualla jalostetaan joten jos sitä ei haluta lainkaan sieltä ottaa talteen, tarkoittaa se silloin koko louhinnan lopettamista eli kaivoksen sulkemista.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Juhani Piri: "Itse kyllä tekstistä saan selvää sen, että kyse on nimenomaan uraanista."

Jos noin on, niin miksi tutkintapyyntö? Talvivaarahan on hakenut lupaa myös uraanin louhintaan. Myöhässä tosin, mutta hakenut kuitenkin.

Juhani Piri

Jani Korhonen,

Nyt mennään mutu tuntumalla.

Ehkäpä siksi, että tutkitaan, miten tällainen menettely on ollut ylipäätään mahdollista.
Kuka/ketkä on tehneet virheen ja miksi (epäilen korruptoitunutta ydinvoimalabisnestä).
Tehdään asiasta ennakkotapaus, ettei aleta harrastamaan useammin kyseistä toimintaa.

Eli ei sallita laittomuuksien tapahtuvan!

Epäilykseni siitä, että tosiaan omistat talvivaaran osaikkeita vahvistuu entisestään.
Aluksi se oli ohimennen tullut ajatus ja ilmoille lennähtänyt heitto, mutta nyt se alkaa jo olemaan vahva aavistus.

Juhani Piri

Montako osaketta muuten omistat talvivaarasta tai jotain mikä jollain tavalla liittyy talvivaaraan tai ydinvoimaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Hyvä Rva Hassi.

Samalla pysyy mielessä sekin, miksi Paula Lehtomäki sijoitti lähes koko perheen omaisuuden Talvivaaraan.

Rouva Hassi on oikealla asialla.

"Jani Korhonen
Olet varmaan tyytyväinen, jos saat Talvivaaran 389 työntekijää työttömiksi ja sen osakkeita omistavan n. 30 000 suomalaisen kotitalouden osakepotin arvon nollaan."

Tässä on esimerkki mielipiteestä, jolla mahdollinen taustalla oleva rikoskin katsotaan sormien läpi.

Takku Turkki

Tässä on myös hyvä esimerkki mielipiteestä, jolla Suomen ikimetsien tuhoaminen, vesistöjen pilaaminen, luonnontilaisten soiden pilaaminen yms yms on oikeutettu.

Don Carlos

Hassi on narri ja tullut kalliiksi Suomelle kaikella tavalla, ei vähiten ministerinä!

Vihreät saisi pudota eduskunnasta, mutta millä Sinnemäen ukko maksaa sitten ulosotossa olevat 40.000 euroa, vai kirjataanko hänen kohdalle varaton, ja taas menee valtion piikkiin...

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Suomen ja suomalaisten etu ei ole vihreille tärkeitä. Joku liito-orava on tärkeämpi kuin työ ja leipä ihmisille.

Luulenpa, että äänestäjät arvionsa tästä politiikasta tulevat vaaleissa antamaan! Niinkuin pitääkin!

Takku Turkki

Se joka ei piittaa tippaakaan jälkipolvien elinoloista, tuijottaen vaan omaan napaansa, ajattelee juuri noin!

Raoul Konnos

Aitoa Satu Hassia. Pitäisikö Talvivaaran laittaa uraani takaisin kaivokseen, vai mitä sille pitäisi tehdä? En ole insinööri, mutta sen paikalleen jättäminen muiden malmien viereen kaivoskuilussa voi olla pikkaisen haasteellista.

Sitä paitsi eikö energiaomavaraisuus ollut Vihreiden tavoitteena?

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Edellisessä blogissani on referoitu Vihreiden esittämää vihreän kasvun mallia, jossa kerrotaan keinot miten Suomi tuottaa sähköä vihrein keinoin ilman lisäydinvoimaa. Blogissa on myös linkit lisäinformaatioon aiheesta.

Ilkka Järvelä

Tuo blogi alkaa näin: "Mainio Oras Tynkkynen on tehnyt hienon havainnollisen laskelman siitä, miten Suomessa voitaisiin modernien vihreiden ratkaisujen avulla toisaalta säästää sähköä, toisaalta tuottaa sähköä useita Loviisan ydinreaktoreita vastaava määrä."

Siinä Vihreät aikoo teettää julmetun kalliita remontteja kotitalouksilla, joita investointeja taloudet eivät saa ikinä takaisin siksi että energiamaksut olisivat jatkossa pienempiä. Tämän lisäksi Vihreät olisivat halukkaita tuottamaan energiaa vaihtoehtoisilla tavoilla joita kaikkia on tuettava verovaroilla.

Hassua kyllä, mainio Oras Tynkkynen eikä myöskään Satu Hassi missään vaiheessa ota kantaa noihin extra-kustannuksiin, joita Vihreiden hankkeet toisivat mukanaan. Laskelmia siis on mutta taloudellisia vaikutuksia ei ole laskettu tai ainakaan niistä ei ole mainintaa. Tyhmempi ehkä luulee että nuo ei maksa mitään ja äänestää siksi Vihreitä.

Voisitko Satu Hassi omistaa muutaman rivin myös noille politiikkanne taloudellisille vaikutuksille (äläkä nyt sano että tuulivoiman lisääminen ei ehkä nosta sähkön hintaa koska se on vain puolitotuus ja sinäkin tiedät sen) kertoen oikeita lukemia euroina. Arvaan ettet tähän vastaa millään tavalla etkä ainakaan asiallisesti mutta uitetaan nyt tätä matoa ja annetaan sulle tilaisuus vastata. Olen tiedustellut asiaa lukuisilta Vihreiltä, ainoa joka on minulle mitään vastannut on kansanedustaja-ehdokkaanne Pekka Raukko. Raukko arvioi Vihreiden energiapolitiikan lisäkustannusvaikutukseksi 0 €. Oletteko te kaikki muutkin noin pihalla asioista kuin Pekka-ystävämme?

. .

"Edellisessä blogissani on referoitu Vihreiden esittämää vihreän kasvun mallia, jossa kerrotaan keinot miten Suomi tuottaa sähköä vihrein keinoin ilman lisäydinvoimaa. Blogissa on myös linkit lisäinformaatioon aiheesta."

Samanlaista utopiaa kuin stalinismi.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Käsittämätöntä populismia ja asiallisesti aivan järjetön temppu. Minä kuvittelin, että vihreät jollain tavalla kantaisivat huolta maan työllisyydestä, kun kerran työministerin salkkuakin hoitavat.

Ensin ydinvoimaa vastustetaan, kun uraania kaivetaan ulkomailta. Mutta moinen ei kelpaa sitten Suomessakaan tehtäväksi.

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Satu Hassi. Te yritätte ehdoin tahdoin tehdä kaikkenne Suomen talouden haitaksi. Suomen edun vuoksi toivon että ammutte itseänne päähän.

Takku Turkki

Ihan kuin luulisit tietäväsi mikä on Suomen etu!

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Tässä suhteessa tiedän äärimmäisen varmasti. Talvivaarassa on valtavat määrät niin nikkeliä kuin uraaniakin. Molemmat tuottavat Suomelle taloudellisesti merkittävät tulot. Jos uraania tulee kaupan päälle, sen pitäisi olla äärimmäisen iloinen uutinen, entistä vähemmän pitää ostaa venäläistä ydinsähköä.

Puheet kaivosluvan peruuttamisesta ovat joko mielenvikaisen hengentuotetta, Hassi on lahjottu tai tämä on epätoivoisin populistinen yritys ikinä.

Sotkamon kunta varmasti ilahtuisi jos Hassi saisi tahtonsa läpi, puhumattakaan työttömäksi jäävistä kuntalaisista.

J. Gagarin

Satu Hassi on tällä kannanotollaan epäisänmaallisuuden huippu - omaan pesään kakkaaja!

Vai että kyse on muka formaalisesta seikasta, kun lupia ei ole asianmukaisesti haettu. Tutkisiko hän samalla pieteetillä pellettitehtaan lupa-anomusmenettelyn laillisuuutta? On Suomen kansan etu, että Suomi hyödyntää omia raaka-ainevarojaan, varsinkin kun kyse on arvometallista.

Aluepoliittisesti myös aikamoinen veto!

Tuomo Kankkunen

Kokonaan päinvastoin J. Gagarin

Kokonaan päinvastoin.

Satu Hassi yrittää estää oman pesän likaamisen.

Ottakaa selvää uuraanikaivosten vaikututuksista maailmalla.

Vaikkapa Australiassa ja Ranskassa.

Ilkka Järvelä

Otin selvää lukien wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Uraanikaivos

Täältä löytyi mm seuraavaa:

"Nykyisin länsimaissa uraanikaivokset ovat suuren yleisen mielenkiinnon ja tiukan valvonnan kohteena, mistä syystä niissä vallitsee tavallisesti verrattaen korkea työturvallisuus[27]. Australiassa kaikki uraanikaivokset noudattavat työturvallisuusohjesääntöä "Code of Practice on Radiation Protection in the Mining and Milling of Radioactive Ores", jonka määräykset noudattavat ICRP:n suosituksia."

"Uraanikaivokset ovat saaneet myös tunnustusta kaivosalan turvallisimpina työpaikkoina ja työturvallisuuden edelläkävijöinä[27]. Australiassa Rangerin uraanikaivos oli ensimmäinen kaivos maassa joka saavutti National Safety Council of Australian viiden tähden turvallisuusluokituksen, joka tarkoittaa turvallisimpaan viiteen prosenttiin kaivoksista sijoittumista[28]."

"Huolimatta viime vuosikymmeninä huomattavasti parantuneesta työturvallisuudesta uraanikaivokset ovat edelleen ydinpolttoainekierron eniten tapaturmia aiheuttava osa. IAEA on arvioinut, että gigawattivuotta kohden koko ydinpolttoainekierrossa aiheutuu 0,07-0,50 kuolemaan johtavaa työtapaturmaa ja lisäksi 0,07-0,37 työperäisen sairauden aiheuttamaa kuolemantapausta. Näistä suurin osa aiheutuu nimenomaan uraanikaivostoiminnasta. Hiilellä tuotetulle energialle vastaavat luvut ovat 0,16-3,20 ja 0,02-1,10, jälleen pääosin hiilikaivosten aiheuttamina. Kokonaisuutena tarkasteltuna ydinenergian tuotanto aiheuttaa suhteessa tuotettuun energiaan vähemmän kuolemaan johtavia työtapaturmia kuin hiili, öljy, kaasu tai uusiutuvat energianlähteet, lukuun ottamatta aurinko- ja tuulivoimaa jotka aiheuttavat yhtä paljon."

Greenpeacen sivustolta löytyisi varmaan "oikeampaa" tietoa? Ja Satu Hassin kirjoitelmista?

Juhani Piri

http://www.kaleva.fi/uutiset/apu-talvivaaran-maali...

Sattuu sitä Suomessakin, ja jos toiminta laajenee, niin tapahtumia on varmasti enemmän.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Pääosalle kommentoijista lain ja oikeuden toteutuminen ei näytä merkitsevän mitään.

Jouni Haimi

Mutta kun lakia ei ole rikottu joten se siitä tuossta väitteestä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

...se siitä, mutta:

"Niin meikäläisen meriitteihin kuuluu mm.

- Esiintyminren Japanin pää TV:ssä muutama vuosi sitten 120miljoonalle katsojalle Suomen ydinalan asiantuntijana.

-Esiintyminen mm. YLE TV2 Silminnäkijäraportissani "Olkiluodolta ikuisuuteen" Juha Granathin filmatisointina maamme tasokkaimpana ydinasiantuntijana.

- No nyttemmin mm. Ruotsin emeritusprofessorin sikäläisen GTK:n pääjohtajaprofessorin Nils-Axel Mörnerin kanssa teimme vuosia! Kansainvälistä sensaatiomaisen pioneeriluokan geologian tutkimusta ja kartoituksia. Nyt tutkimuksistamme tehty mm. video/filmatisointia, kirjaa ja Norjalaisruotsalainen Grothan No4 tiedejulkaisu kansainväliseen levitykseen. Meidät on kutsuttu julkaisemaan kansainväliselle tiedejulkaisulle tämä sensaatiomaiset tiedot siällään pitävä dokumentaatiomme Ruotsiin kesällä.

Niin tämä nyt v a a n alustukseksi liki 30v ydinalan sisäpiirioppieni lisäksi. Kaverilta joka on Suomessa a i n o a joka hallitsee mm. OL-1 ja Ol-2 laitoksen k a i k k i keskeisimmät ydinturvalaitteistot. Niiden koeajot, henklilöstökulun salaisimmatkin tiedostot, niin, että sisäministeriö moitti TVO:n johtoa, että opetti minuille a i v a n liikaa ydinasioitten laajoja salojaan!
_____________________________________________

Jos tämä päätään aukova POLIISI pääsisi ydinfysiikan tietotaidostani e d e s prosenttiinsa. . . ? Hämmästyisin maailmat ymmyrkäisiksi!))"

J. Gagarin

Niin, onko laillisuuden vaalija Satu Hassi ollut vaatimassa tuomioita kettutytöille?

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Eiköhän poliisi hoida sen. Minä kannatan sitä, että protestitkin tehdään ilman väkivaltaa ja ilman ilkivaltaa, päivänvalossa ja omat kasvot näyttäen.

Arto Lauri

-Hyvä teko Satu Hassi. Suomen uraanikaivossikailut on syytäkin lopettaa heti, välittömästi ja nyt!

- Kansalla olisi toinen jatkotoivomus. Vetäkää TVO:n OL-3 projektitKIN kansainväliseen EU:n korruptiotutkimukseen. Saksassa 31 tapausta paljasti korruptoitumisen. TVO EI OLE TAATUSTI POIKKEUS! Ydinrikolliset o n saatava täystutkintaan ja hetmmiten.
_________________________________________________________

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Uraania on Suomen kallioperässä lähes kaikkialla, ja se on yksi syy siihen, miksi Suomen viranomaisten olisi pitänyt Talvivaaran kaivoksen lupia harkitessaan ottaa alun perinkin huomioon uraani. Oli nimittäin tiedossa, että Talvivaarassa käytettävä bioliuotus erottaa malmista myös uraanin.

On mielenkiintoista, että monille ilmastonmuutos näyttää kelpaavan ydinvoiman perusteluksi, mutta muussa yhteydessä ilmastonmuutoksesta ei haluta kuulla mitään. En väitä, että sinä kuulut heihin, mutta valtaosa tapaamistani ydinvoiman puolestapuhujista ei kannata mitään muita keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Käyttäjän kajluukko kuva
Kaj Luukko

"Talvivaaran päätuote on nikkeli, mutta uraania on laskettu saatavan 80 prosenttia Suomen uraanin tarpeesta."

Niin, eikös Talvivaaran uraanituotanto olisi jotain 300 tonnia vuodessa? Jos käyttäisimme hyötöreaktoreita, kaiken Suomessa käytettävän sähkön tuottamiseen riittäisi kymmenen tonnia uraania vuodessa. Siis kaiken. Olisimme omavaraisia hamaan tulevaisuuteen, yhden kaivoksen sivutuotteella.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Keneltä ostaisit hyötöreaktorin? Japanissa ja Ranskassa on kokeiltu, tulokset eivät ole lupaavia. Hyötöreaktorin riskit ovat moninkertaiset verrattuna "tavanomaiseen" ydinvoimalaan. Vaikuttaa siltä, että aurinkosähkö ehtii halveta hiiltä ja ydinvoimaa halvemmaksi ennenkuin edes jotenkuten turvallisuuskriteerit täyttäviä hyötöreaktoreita on tarjolla. Ja siinä vaiheessa hyötöreaktorien ostaminen ei taida enää ketään kiinnostaa.

Ilkka Järvelä

Miksi kustannusvertailu on juuri tässä tapauksessa mikään pointti kun se ei ole sitä sulla muulloinkaan? Tulin katsomaan olitko vastannut kysymykseeni politiikkanne hinnasta ja aivan kuten arvelinkin, vastausta ei ole tullut eikä sitä ikinä tulekaan. Teidän onnenne on se että kansan joukossa on ihmisiä jotka eivät osaa arvioida taloudellisia vaikutuksia ja saattavatpa sitten äänestää teitä.

Politiikkanne veisi maamme konkurssiin mutta onneksi ette ikinä pääse sitä toteuttamaan.

Käyttäjän kajluukko kuva
Kaj Luukko

Tietosi hyötöreaktorista eivät taida olla aivan ajan tasalla. Kannattaa lukea vaikkapa IFR-projektin vetäjän Charles Tillin haastettelu:

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/reac...

Mitä ovat ne moninkertaiset riskit?

http://planeetta.wordpress.com/2010/10/13/ifr-hist...

Kokonaan toinen tekniikka on sulasuolareaktori, joka toimii myös toriumilla:

http://planeetta.wordpress.com/2011/02/21/sulasuol...

Venäjällä on yksi nopea reaktori käytössä, toinen on rakenteilla. Kiina on ostanut niitä kaksi, minkä lisäksi Kiina on äskettäin ilmoittanut käynnistävänsä sulasuolareaktorin kehitystyöt. On totta, että ei näitä vielä saa "kaupan hyllyltä", ne ovat tulevaisuutta. Mainittu IFR-projekti keskeytettiin 1994, poliittisin syin. Sen oli tarkoitus olla kaupallisesti valmis näihin aikoihin. Projektin kesksyttäminen lienee lähihistorian suurimpia virheitä.

Aurinkosähkön halventumisen lisäksi tarvitaan joku tekniikka sähkön varastointiin, muuten aurinkosähkö ei kykene korvaamaan fossiilisia. Aurinkosähkö ei näillä näkymin tule olemaan kilpailukykyinen ydinvoimalle vuosikymmeniin, jos koskaan.

Toimituksen poiminnat