Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Lattialla Obamaa odottamassa

Tätä kirjoittaessani istun lattialla Kööpenhaminan Bella Centerin EU-tiloissa ison näyttötaulun edessä parinsadan muun kanssa odottamassa Obaman puheen alkua. Obaman osotetaan antavan jonkin merkittävän lupauksen, jolla olisi mahdollisuus auttaa sovun syntymistä.

Juuri tätä ennen olemme saaneet EU-ministerineuvoston puheenjohtajamaan Ruotsin ministeri Carlgrenilta selostuksen siitä, missä mennään. Tiedotusvälineiden nettiuutisissa on yön ja aamun aikana ollut tietoja Kööpenhaminassa häämöttävästä sovusta, mutta saamamme selostuksen mukaan siitä ollaan vielä aika kaukana. Ilmeisesti on olemassa jokin paperi, mutta jos oikein ymmärrän tilanteen, konferenssin puheejohtajamaa ei vielä ole saanut edes valtuuksia tehdä kompromissiehdotusta, niin naurettavalta kuin tämä tuntuukin.

Ja onkin täysin naurettavaa, että koko ihmiskunnan tulevaisuutta koskevat neuvottelut voivat jäädä proseduraalisiin seikkoihin vetoavan jarrutukseen vangiksi.

Koko tämän kokouksen ajan – ja jo kauan tätä ennen – kestänyt jarrutusvenkoilu jatkuu nimittäin edelleen. Connie Hedegaard onnistui eilen saamaan valtuudet perustaa pienempiä ministeriryhmiä käymään neuvotteluja tietyistä hankalista yksittäisistä asioista. Mutta hän ei ole saanut valtuuksia koota niin sanottua ”puheenjohtajan ystävät” –ryhmää, jollainen käytännössä tällaisissa parinsadan maan neuvotteluissa aina tarvitaan lopputuloksen hieromiseksi. Sudan G77-ryhmän nimissä on ollut ehkä aktiivisimpana tätä estämässä, mutta ymmärtääkseni myös Kiina on ollut mukana.

Aamulla levinneen huhun mukaan Tanska ei ollut kutsunut yön neuvotteluihin Kiinaa lainkaan ja tämän takia luottamus puheenjohtajamaahan on nollassa. Kysyin asiasta Ruotsin neuvottelijoilta ja heidän mukaansa tämä on täyttä roskaa. Kokemuksesta tiedän, että tällaisessa kokouksessa levitellään myös vääriä tietoja, se on osa peliä. Mutta tietenkin on vaikea päätellä toisen ja kolmannen käden lähteiden perusteella, kuka puhuu totta.

Eilispäivän aikana ja yöllä on saatu merkittäviä edistysaskeleita. Yksi niistä on se, että Kiina suostui illalla päästöjensä kansainväliseen valvontaan, sen jälkeen kun Intia ja Brasilia olivat suostuneet tähän ja Kiina oli jäänyt yksin vastustuksessaan. Tämä poisti merkittävän esteen USAn mukaantulolle diiliin, jossa sille asetetaan sitovat päästörajat.

Yöllä on ollut neuvottelutilaisuus, jossa EU on neuvotellut G77-maiden kanssa ”puheenjohtajan ystävät” –ryhmän perustamisesta. EU-osanottajien mukaan iso joukko kehitysmaiden edustajia nyökytteli heidän ehdotuksilleen, mutta eturivissä istuvat maat, kuten Saudi-Arabia ja Kiina eivät suostuneet.

No, istumme siis lattialla odottamassa Obamaa kuin messiasta. Se on toisaalta oikein hauskaa, ympärilläni on meppejä ainakin EPP-ryhmästä, liberaaleista ja ECR-ryhmästä. Toisaalta tämä on hölmöä. Aina saa huomata miten paljon taitavampia yhdysvaltalaiset ovat kiinnittämään huomion itseensä kuin eurooppalaiset.

Demarikollega Linda McAvan otti jossain kahvikeskustelussa esille sen, että eilen Ed Markeyn ympärillä kulki iso toimittajalauma. Ed Markey on USA:n kongressin edustajainhuoneessa hyväksytyn ilmastolain toinen aloitteentekijä. Miksi toimittajat eivät samalla tavalla parveilleet Avril Doylen ympärillä viime vuonna, kun Avril oli Eun päästökauppadirektiivin raportoija, kysyi Linda. Hyvä kysymys. Hän oli kysynyt sitä joltakulta toimittajaltakin, joka oli sanonut että kyse on vallasta, joka kongressilla on. Linda oli vastannut, että Euroopan parlamentilla on suunnilleen sama valta kuin USA:n edustajainhuoneella.

Tänä aamuna mepit ovat ehtineet jo tavata kansainvälisen ilmailujärjestön ICAO:n edustajia, puhuimme tietenkin lentoliikenteen päästöjen rajoittamisesta. ICAO:n edustajien mielestä he ovat saaneet suunnattomasti aikaan, kun ovat sopineet vuotuisesta 2 %:n parannuksesta lentoliikenteen polttoainetehokkuuteen. Minä sanoin, että vastaavanlaisista päästörajoista neuvotellaan tässä konferenssissa kehitysmaille, ei lentoliikennettä voida kohdella kuin köyhiä kehitysmaita.

BBC:n aamu-uutiset kertoivat, että Pekingissä tullaan lähipäivinä rikkomaan 4 miljoonan henkilöauton raja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Janne (nimimerkki)

Odotatteko todellaki Obamasta messiasta? Voi teitä virhevasureita, nyt kyllä teidän visiot (kangastus näky jopa harhanäky) on realiteeteista kaukana. Big O on USofA:n edunvalvoja vain ja ainoastaan. Muu maailma voidaan hoitaa kauniita puhumalla ja haavekuvia luomalla.

Winston (nimimerkki)

Teleruudun edessä, lattialla istuin ja odotin vapahtajaa. Pelastajaamme, toveri Obamaa.

http://www.youtube.com/watch?v=hXX1Ll5r5wY

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

Onkä tää Obama joku Jeesuksen muunnelma?
Entistä hullummaksi menee meno Tivolissa.

Että inimisten humeetit voikin mennä sekaisin.
Ja vielä täydellä palkalla!

Tästä luulisi Suomen lakien mukaan mätkähtävän
jumalanpilkka syytös.
Mitä sanoo tähän heinäveteläinen Suur-Smurffi?

RED BUTTON Harmaasusi™

Petsaus (nimimerkki)

Istuisit mielummin siperiassa.

Ei hassi täti taida ymmärtää mihin kurjimukseen olet viemässä suomen.

Mutta sehän tuttua sinulle jo pitkän aikaa.

Onnea kaikille vihreille typeryksille, onnistuitte osin tavoitteessanne.

Köyhyys tulee ja iskee siinä ei paljoa muutamat tuulimyllytehtaat auta.

Kiitos paljon ja jos siperia kiinnostaa niin varmasti matkarahat järjestyvät tosin vain yhteen suuntaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Miksi ei ole räjäytetty ydinpommia köpiksessä?
Vaikka olisi tullut siviiliruumiita, niin kuolemien edut olisi voittaneet haitat.

Turkanen (nimimerkki)

Kiitos Satu Hassi avoimesta tiedotuksesta! Kuulostaa siltä että valta/vallanhimo ja raha sanelevat ehdot tässä ilmastoasiassakin.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Eikö tuo ole päivän selvää.Maksajaa etsitään.

Petsaus (nimimerkki)

Älkäähän nyt sopimushan on menestys eräille:

arviolta alussa 100 miljardia dollista/vuosi afrikkaan.
suomen hinta 30-40 milliä / vuosi tulee moninkertaistumaan, kun ilmeisimmin suomen metsistä saadaan hiilinieluja.
Eli odotettu suomen hinta per vuosi on satoja miljoonia.

Vittu tätä typeryyttä.

Hassi voisi näyttää esimerkkiä ja kaivaa suohon kolon ja elää siellä.
Korsumajoitus kaikille vihreille ja pakolaisille.

Afrikan köyhien maiden upporikkaat diktaattorit nauraa, kun taas sataa taivaalta sitä taikarahaa.

Eräs isä (nimimerkki)

Neljäs rasismitesti:
1) Onko oikein että maahan muuttaa ihmisiä vain elääkseen sosiaaliturvalla, tekemättä päivääkään töitä?
2) Onko oikein että rasismi-kortilla voidaan tukahduttaa kaikki mamujen käytökseen liittyvä arvostelu?
3) Pitääkö meidän hyväksyä Suomen lakien vastainen toiminta monikulttuurisuuden nimissä?

Toimituksen poiminnat