Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Kööpenhaminassa optimismi kasvaa ja huhut vellovat

Optimismi kasvaa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Yksi ja toinen maa on isojen poikien ja tyttöjen suulla esittänyt rakentavia tarjouksia, joiden lopputuloksena voi olla sopimus, vaikka mikään ei ole vieä varmaa. Mutta tätä kirjoitettaessa on vielä ihan auki se, tiukennetaanko maiden päästövähennyksiä. Pöydällä ovat edelleen samat luvut, joista tiedetään, että yhteenlaskettuna ne eivät riitä pitämään maapallon lämpenemistä alle kahden asteen.

Guardian on tänään vuotanut julkisuuteen YKn ilmastosopimussihteeristön laatiman yhteenvedon, jonka mukaan maailman maiden yhteenlasketut päästösitoumukset eivät riitä pitämään maapallon lämpenemistä alle 2 asteessa, vaan vievät pikemminkin 3 asteen lämpenemiseen. Ne, joiden mielestä tällaisella erolla ei ole merkitystä, voivat miettiä, onko eroa 39 ja 40 asteen kuumeella (oli onko 2 vai 3 astetta yli normaalin 37 asteen).

Myönteisiin liikahduksiin, joita tänään on nähty, kuuluu Hillary Clintonin ilmoitus, että USA on valmis antamaan osuutensa kaiken kaikkiaan 100 mrd dollarin vuotuiseen apuun kehitysmaiden ilmastoinvestoinneille. Sen hän jätti auki, mikä USAn osuus olisi. Mutta yhtä hyvin auki on EUnkin osuus. Kenia Afrikan maiden edustajana sanoi, että kirvelevin sydämin taitaa täytyä tyytyä 100 mrd dollarin aputasoon, vaikka kehitysmaiden vaatimukset alun perin ovat olleet paljon korkeammalla tasolla.

Mutta kaikkein ratkaisevimmassa asiassa, miten maailman valtioiden päästövähennykset saadaan siihen haarukkaan, jossa niiden pitäisi olla, ei tänään ole tapahtunut ainakaan näkyvää edistystä, kuten Guardianin vuotokin osoittaa. Kulissien takana asiassa ehkä on ollut edistystä. EU jatkaa sen toistamista, että nostamme päästövähennystämme 20 %sta 30 %iin, jos muut myös parantavat tarjouksiaan. EU toistaa tätä julkisesti ja samaa toistavat puheenjohtajamaa Ruotsin ja komission edustajat myös mepeille, kun tätä tivaamme. Minun korvissani tämä alkaa kuulostaa papukaijameiningiltä. EUn tarjous on jo 2 ja puoli vuotta vanha. Se on kannustanut maailman kaikkia (päästöjen aiheuttajina) merkittäviä maita esittämään omat päästövähennystarjouksensa. Nyt olisi aika siirtyä seuraavaan kierrokseen ja eurooppalaisena haluaisin EUn johtavan sitä.

Myönteistä on myös, että viimein on alkanut ihan todellinen neuvottelu pienemmissä ministeriryhmissä. Kehitysmaaryhmä G77n puheenjohtajana toimiva Sudanhan on sitä yrittänyt kaikin keinoin estää. Mutta sehän on ihan hölynpölyä, että neuvotteluja oikeasti voitaisiin käydä noin 190 maan edustajien kesken täysistunnoissa. Sudanin harjoittama jarrutus on kodannut kasvavaa kritiikkiä. Erityisesti pienet saarivaltiot vetoavat hyvin voimakkaasti siihen, että lopetettaisiin menettelytapavenkoilu ja käytäisiin varsinaiseen asiaan. Esimerkiksi Guyanan presidentti totesi tämän. Hän vaati myös maapallon lämpenemisrajaksi 1,5 astetta 2 asteen sijasta. Hän vaati myös USAa parantamaan tavoitettaan, "vetoaminen kotimaisiin poliittisiin realiteetteihin ei sivuuta tiedettä", ja vetosi että Kiina ja USA yhdessä osoittaisivat johtajuutta.

Jo eilen Malediivien presidentti piti voimakkaan puheen, jossa hän vetosi myös Kiinaan, että se tunnustaisi vastuunsa maailman suurimpana hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana.

Kaikenlaisia käytännön ongelmia on koko ajan. Minun piti tänään puhua Climate Parliamentin järjestämässä tilaisuudessa uuden tekniikan mahdollisuuksista, mutta tilaisuus jouduttiin peruuttamaan, koska kansalaisjärjestöjen edustajien, mukaan lukien tutkijat, sisäänpääsyä rakennukseen on rajoitettu todella vähiin.

Aamulla noin varttia vailla kahdeksan kun tulin hotellilta metroasemalle, sen laituri oli niin täynnä, että rullaportailta oli vaikea tunkeutua laiturile. Edelläni oli afrikkalaisia, joilla näytti olevan mukana mielenosoitusvälineitä, kasseihin kätkettyjä, lippuja, banderolleja ja kylttejä. Jostain kyltistä erotin Etiopian hallituksen vastaisia iskulauseita. En päässyt ensimmäiseen kokouspaikalle vievään metrojunaan, mutta jo seuraavaan kyllä. Hieman minua myöhemmin lähteneet mepit joutuivat vielä pahempaan tungokseen ja joutuivat odottamaan laiturilla puolisen tuntia.

Aamulla tapasimme neuvotteluja vetävän Tanskan ministeri Connie Hedegaardin. Hän ei ollut luopunut toivosta, mutta myönsi että ei yhtään helpottanut, kun Kiina aamulla julkaisi tiedotteen ettei oleta Kööpenhaminan kokouksesta tulosta. Se, mikä Kiinaa eniten närästää, on muiden maiden vaatimus Kiinan päästövähennysten valvonnasta, siis läpinäkyvyydestä.

Kiinan päästöjen ja päästövähennysten todentamista vaati myös Hillary Clinton lehdistötilaisuudessaan. Hän sanoi, että läpinäkyvyys voidaan toteuttaa monella tapaa, mutta tämä asia sinänsä on USAlle "dealmaker or dealbraker".

Kaikenlaisia huhuja liikkuu. Yksi niistä väittää EUn ja USAn valmistelevan tarjousta, jolla teollisuusmaiden yhteenlaskettu päästövähennys vuonna 2020 saataisiin nostettua ainakin 25 prosenttiin vuoden 1990 tasosta. Tämä perustuu siihen, että IPCCn mukaan teollisuusmaiden pitäisi tuohon vuoteen verrattuna vähentää 25-40%. Kukaan komission tai puheenjohtajamaa Ruotsin edustajista ei kuitenkaan myönnä tietävänsä tällaisesta mitään. Huhujen mukaan tämä päästövähennyspotti olisi myös täynnä porsaanreikiä.

Näkymänä tämä konferenssikeskus on aika mielenkiintoinen. Neuvottelijoiden ja taustavoimien joukossa on paljon naisia. Keski-ikä on aika nuori. Reppu on aika yleinen varuste, ehkä yleisempi kuin salkku.

Eilen ja tänään käytävillä bongaa kansainvälisiä kuuluisuuksia. Eilen osuin John Kerryn ja hänen ympärillään parveilevan tv-kuvaajien ja toimittajien lauman perään matkallani vessaan. Ja kuinka ollakaan, Kerrykin poikkesi viereiseen miesten vessaan.

Jutellessani brittikollega Linda McAvanin kanssa hän meni tervehtimään maansa entistä varapääministeriä John Prescottia, jonka tunnen ministerivuosiltani. Siinä jutellessamme Gordon Brown meni ohi valtavan toimittajalauman ympäröimänä. Hetkeä myöhemmin ohi meni Angela Merkel vielä valtavamman toimittajalauman keskellä. Ja kulkiessani saksalaiskollega Rebecca Harmsin kanssa kohti EUn kokoushuoneita Gordon Brown melkein käveli päällemme.

Europarlamentin delegaatio piti miniseminaarin päästökaupasta ja eri maiden päästökauppajärjestelmien yhdistämisestä. USAlainen asiantuntija oli Theodore Roosevelt. Hän ei kuitenkaan ollut edesmennyt presidentti haudasta nousseena, hänen nimensä perässä oli numero IV. Hän totesi ekonomistien tietävän, että jos haluaa vähentää jotain asiaa, sitä pitää joko verottaa tai sille pitää panna katto. Hiilidioksidipäästöille hän itse suosittelee kattoa (ja kauppaa tuon katon alla), koska niiden vähentämisellä on hyvin kiire.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (115 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Onko Kiina jo lupaillut aitoja päästövähennyksiä vai onko se edelleen lupailemassa vain tuota tehostamista josta ei välttämättä synny mitään vähennyksiä sillä Kiinan energiantuotanto kasvaa nopeasti jopa nyt ja laman jälkeen vieläkin nopeammin. Tosiasiahan on, ellei Kiina ja Yhdysvallat vähennä omia päästöjään on muiden teoilla suhteellisen vähän merkitystä.

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Älä usko lätkämailahuijareihin. Maailman
keskilämpötila on pikemminkin laskenut
viimeisten viiden aikana. Mihin Te oikein
pyritte?
tv. Ville

Heikki (nimimerkki)

Ilmastouskontonne valheet on paljastettu kuten kävi Teidän edellisellekin uskonnolle, taistolaisuudelle. En odota Teiltä, Satu Hassi, anteeksipyyntöä. Ettehän Te ole pyytäneet anteeksi sitäkään, että ylistitte yhteiskuntaa, joka perustui murhaamiseen, kiduttamiseen ja orjuuttamiseen.

Pätmän (nimimerkki)

Ei hätää, tule pois sieltä tänne koti-suomeen. Täällä on säänhaltija ollut meille suosiollinen, joten meillä on nyt varaa lämmetä ei ainoastaan 2 astetta, vaan peräti 20 astetta, ihan kevyesti.
Turhaan siellä hikoilet ja kuumuutta tuskailet.

emäntä (nimimerkki)

Varokaa nytten ettettä tallo toisianne kuoliaaksi siellä. Ei siinä tarvita kuin yksi vauhkoontunut siellä ja siinä sitten männään niin että hipit vuan vinkuu.

Risto (nimimerkki)

Heh... ei voi olla totta. Vaikka koko ilmastohypetys on osoittautunut
huijaukseksi, niin vielä on usko olemattomaan. En tiedä mistä johtuu, että
Suomessa Politiikot ovat maailman asioista pihalla, kuin lintulauta ja rankasti.
Suomi ja sen kansalaiset tulevat karvaasti muistamaan nyt olevan Poliittisen
mätäpaiseen. Onneksi olkoon, olette päässeet historiankirjoihin.
Ei teillä ole paljoa kerrottavaa jälkeläisillenne.

Veikko Nieminen (nimimerkki)

Kyllä nyt ilmastouskovaisia ja muita viherpiipertäjiä harmittaa, kun maailman luokan kusetuskokous on Köpiksessä menossa ja Eurooppaan iski pakkaset. Eurooppaa alkaa olla lumipeitteessä Marseillea myöten, Etelä-Englantiin odotetaan 20cm lumipeitettä, Puolassa ja Italiassa on väkeä kuollut pakkasiin. Kysymys kuuluu saako pakkanen nämä viherpiipertäjät järkiintymään? Itse en siihen usko, luotan enemmän pakkasen palelluttamiin raivostuneisiin kansanjoukkoihin, jotka tekevät ns. kylmää lihaa näistä ilmastouskovaisista ja muista poliitikkopelleistä.
Pakkanen on aina ollut ystävämme niin meidän suomalaisten kuin myös venäläisten, saas nähdä miten suomalaisen ilmastouskonnon käy, kun rupee sähkölaskut tippumaan postiluukuista ensi vuonna, riittääkö sitä ylimääräistä rahaa niihin ilmastotalkoisiin niinkuin Aamulehti kertoi???

Toni (nimimerkki)

On erinoimaista tiedettä salata laskentakaavat, heittää niihin omia keksittyjä muuttujia, suojata ne patentilla (jottei kukaan hyvävelijärjestön ulkopuolinen pääse niitä tutkimaan) ja huutaa naama punaisena että "tämä on todistettu tieteellinen fakta, kaivakaa kuvetta !"

Tuumija (nimimerkki)

Lainaus S.H.
"Ne, joiden mielestä tällaisella erolla ei ole merkitystä, voivat miettiä, onko eroa 39 ja 40 asteen kuumeella (oli onko 2 vai 3 astetta yli normaalin 37 asteen)."

Tämä vertaus on melkoista populismia ja loistava osoitus ilmastoaatteen "tieteellisestä" tasosta.

Avatkaa nyt aluksi kaikki väitteet IPCCn valheellisesta "ilmastotieteestä" ennekuin vetoatte niihin.

Toiseksi, voisitte keskittyä absoluuttisiin päästömääriin suhteellisten sijaan.
Koko pallolle on absoluuttisella määrällä (ehkä) enempi merkitystä kuin suhteellisella.

Onko paikalla paljonkin mielenosoittajia Kiinasta ?

Hantta (nimimerkki)

Miksi Venäjä on niin hiljaa, ja miksi ketään ei rekoi siihen? SE ON SUURIN KYSYMUS?

Käyttäjän arnold kuva
Antti Arola

Analogy police. Come with me.

Mutta jos leikkiin lähdetään mukaan, niin mistähän arvoisa MEP Hassi tietää, että nykyinen globaali keskiarvopintalämpötila (johon ilmeisesti viittaa) vastaisi juuri 37 astetta ruumiinlämpöä? Jospa nykytila merkitseekin 35 asteen hypotermiaa verrattuna pitkän ajan (holoseenikauden) "normaalilämpöön"?

Erkki (nimimerkki)

On aika suuruudenhullua kuvitella että ihminen tuntisi ilmaston
käyttäytymistä niin hyvin että pytyisi tekemään pitkäaikaisia ennusteita
pelkkien Co2 tai muiden kasvihuonekaasujen perusteella ilmastoon vaikuttaa niin moni tekijä että luotettavia ennusteita on täysin mahdoton tehdä esimerkiksi Ipcc ennusteissa ei oteta auringon aktiivisuutta juuri lainkaan huomioon ja oheisessa linkissä taas uusi
näkökulma otsoniaukon merkityksestä ilmastoon joten keskustelua
tämän asian tiimoilta tullee riittämään ainakin seuraavaan jääkauteen saakka

http://www.bailoutmainstreetnow.com/index.php/comp...

Jukka Turunen (nimimerkki)

Guardian? Kuka uskoo?

Veijo (nimimerkki)

Kööpenhaminan kiirastuli uuden ajan anekauppaa

2010 luvulla aneita myytiin rahaa vastaan helpotuksiksi
katumusharjoituksiin ja lyhentämään ilmaston lämpenemisessä vietettävää aikaa. Päästökauppa sai alkunsa ajatuksesta, että hyvillä teoilla saattoi sovittaa pahoja tekoja. Myöhemmin katumustöitä alettiin korvata maksamalla tarpeeksi rahaa kehitysmaille 2011 katumuksen suorittaminen rahana oli jo hyvin yleistä. 2015 aneiden myynti alkoi kuitenkin olla yhä selvemmin liiketoimintaa vuonna 2016 AL Gore antoi määräyksen markkinoida aneita aktiivisesti Aurinkopalatsin rahoittamiseksi. Erityisen aggressiivisena anekauppiaana tunnettiin Michael Mann. Phil Jones sai kampanjasta kimmokkeen kuuluisien 95 teesinsä kirjoittamiseen.

Päästökauppiaat John Wycliff, Jan Hus ja Martti Luther tuomitsivat aneen ilmastouskonnon kaupallistamisena. Uskonpuhdistuksen jälkeen anekauppa tyrehtyi, mutta se jatkui vastauskopuhdistuksen aikaan; aneilla ei enää suoritettu katumusta, vaan ihmiset saivat osallistua Aurinkopalatsin rakennuskuluihin ostamalla aneita.

Wikipedia 2025

PP (nimimerkki)

Kai Satu ymmärrät käytännössä ajavasi ydinvoimateollisuuden asiaa?

Vai meni John Kerry viereiseen vessaan? Vau.

Veronmaksaja (nimimerkki)

Satu, voistko esittää laskelman siitä että paljonko kokouksenne kaikenkaikkiaan
tuotti co2:ta? Miten itse järjestäisit kokouksen EKO-periaattein?

Markus Lehtipuu (nimimerkki)

Jos unohdetaan tuo säälittävä "name dropping"; itse asia on pateettista.

LÄMPÖTILOJA EI VOI SÄÄDELLÄ tuolla tavalla, Guyana vaatii 1,5 astetta, Guardian puhuu 3 asteesta. NAURETTAVAA!!!!!

Ymmärrättekö te POLIITIKOT mitään tieteestä, ilmastosta tai säätiloista? Onko teillä mitään tajua mistään? Te heittelette satoja miljardeja kuin pelikortteja, mutta te aiotte varastaa nuo miljardit meiltä tavallisilta ihmisiltä.

Jos tämä hullutus toteutuu pahimman kaavan mukaan, te olette itse ensimmäisinä syytettyjen penkillä kun kansa nousee kapinaan teitä vastaan.

Te tuhoatte elämän, sellaisena kuin sen tiedämme. Te ajatte yhä useampia ihmisiä ahdinkoon. Työttömyys kasvaa välittömästi toimintanne seurauksena.

Te olette kuulemma jo päättäneet perustaa uuden maailmanhallinnon. Helsingin Sanomat käytti siitä sanamuotoa "kokonaan uusi elin", joka valvoo miljardeja ja triljoonia.

Oletteko valmiita ottamaan vastuun tällaisen kokonaan demokratian ulkopuolisen, kasvottoman ja nimettömän eliitin teoista? Ovatko näiden tuntemattomien eliittiin kuuluvien henkilöiden tavoitteet hyviä vai sellaisia, joista lukemattomat netissä olevat videot tai kirjoitukset uhkaavat?

Otatteko TE vastuun, vai uskotteletteko te, että teidän "ihmisen lämpötilaan" täysin naurettavasti vertailemamme maailman keskilämpötilat ovat noilla miljardeilla kontrolloitavissa?

Tästä tulee sota, jossa te, vihreän diktatuurin luojat, olette kansan vihollisia.

Hannu Rainesto

Rikos nimeltä ilmastokokous, Vihreiden oma Waterloo.

MuKa (nimimerkki)

Satu, minne on unohtunut sinulta tai hävinnyt se aikoinaan
peloittelemasi Golf-virran pysähtyminen?
Milloinka olet ajatellut ottaa tämän keinon uudestaan
käyttöön?

Jackass (nimimerkki)

Tuossa jo joku viittasikin mutta kysytään nyt vielä suoraan...

Eikö kuulosta absurdille sanoa että ilmaston lämpeneminen pysähtyy 1,5, 2 tai 3 asteeseen? Se on ollut maapallon historian aikana sekä nykyistä reilusti korkeammalla ja nykyistä matalammalla. Kuka voi olla niin naiivi että kuvittelee ihmisen nyt pysäyttävän myös luonnon omien ja täysin ihmisestä riippumattomien syklien kierron ja museoivansa ilmaston olevinaan siihen tilaan missä se koetaan tällä hetkellä olevan turvallisinta nyky-yhteiskunnalle?

Ei tälle voi sanoa kuin hah.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Guardian on tänään vuotanut julkisuuteen YKn ilmastosopimussihteeristön laatiman yhteenvedon, jonka mukaan maailman maiden yhteenlasketut päästösitoumukset eivät riitä pitämään maapallon lämpenemistä alle 2 asteessa, vaan vievät pikemminkin 3 asteen lämpenemiseen."

Hienoa! Suomesta tulee 3 asteen yleisellä lämpenemisellä noin 5 astetta lämpimämpi maa. Pakkaspäivät vähenevät, samoin myös lämmityksen aiheuttama hiilidioksidijalanjälki. Mitä lämpimämmäksi ilmasto tulee, sitä vähemmän suomalaiset tuhoavat luontoa nelinkertaisella hiilijalanjäljellään.

"Ne, joiden mielestä tällaisella erolla ei ole merkitystä, voivat miettiä, onko eroa 39 ja 40 asteen kuumeella (oli onko 2 vai 3 astetta yli normaalin 37 asteen)."

Ei ole mitään eroa. Valkuaisaineet koaguloituvat vasta 42 asteessa. On hienoa, että TkL Satu Hassi osoitti näin selvästi ja kansanomaisesti, ettei ole mitään väliä vielä.

Tulee mieleen, että miten jääkaudella pärjättiin? Tuskin silloinkaan oli 0 K.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#19 Golf-virran pysähtyminen kuuluu vasta grandé finaléen.

SK (nimimerkki)

Itse tilastotieteilijänä en kyllä lähtisi MOT:in ja skeptikoiden kuoroon huutamaan, että ilmastonmuutos on pelkkää huijausta ja uskontoa.

Jos tuhannen vuoden keskiarvon perusteella ei VIELÄ voida todeta ilmaston lämmenneen, niin kannattaako elää niin, että tuhannen vuoden keskiarvossa näkyy asteen tai kahden lämpeneminen? Miettikääpä, kuinka paljon vaikkapa sadan vuoden aikana pitäisi tapahtua lämpenemistä, että tuhannen vuoden lämpeneminen on 1 tai 2 astetta? Enpä haluaisi ainakaan itse sellaista kokea!

Mitä taas tulee hiilipäästöjen vähentämiseen yleensä, niin ainakin minä itse porvarina kannatan vähäisempää riippuvuutta Venäjän öljystä ja kaasusta. Eli ehkäpä ilmastonmuutoksen tutkimisen takana on myös poliittinen motiivi, mutta vähän toisenlainen kuin skeptikot väittävät?

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

"Ne, joiden mielestä tällaisella erolla ei ole merkitystä, voivat miettiä, onko eroa 39 ja 40 asteen kuumeella."

Olipa harvinaisen fiksu lausahdus. Ihmiskeho on systeemi, jossa lämpötilan kuuluu olla vakio, se ei saa vaihdella tai muuten koittaa kuolema. Terveellä ihmisellä ruumiinlämpö on 35,5-37 ja ihminen selviää ehkä arviolta 30-41 asteen välillä. Pelivaraa on siis vain 11 astetta.

Ilmaston paikalliset lämpötilat vaihtelevat suurestikin. Siperiassa on mitattu jopa -71,2 astetta ja Kuolemanlaaksossa 56,2 astetta. Vaihteluväli on siis luonnollisestikin reilusti yli sata astetta, tarkalleen ottaen 127,4 astetta. Mittakaava on siis aivan erilainen kun luonnollinen lämpötilojen vaihteluväli on kymmenkertainen, joten kuumevertauksesi ontuu pahasti (tai itseasiassa ei onnu, se on täysin rampa).

Miksi ette puhu avoimesti siitä, mistä Köpiksessä meinataan sopia, eli terveydenhuollon alasajosta, sosiaaliturvan leikkauksista ja koulutustason tiputuksesta. Jostahan ne ilmastoanerahat on otettava, vai kuinka? ;-) Katsopa tuolta niin ymmärrät mitä tarkoitan:

http://jackandolini.blogit.uusisuomi.fi/2009/12/10...

m.vilmi (nimimerkki)

Ääliömäinen vertaus kuumeeseen, sen jälkeen ei enää kiinnostanut muukaan teksti.

sakari (nimimerkki)

Ja venjänä kans varmaan suurella innolla mukana-hah-hah,,näkis vaan !

Antti (nimimerkki)

Ilmastohomma taitaa olla ohi. On aika siirtyä seuraaviin asioihin.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#25 TkL Satu Hassi kirjoittaa tyyppiäänestäjilleen, niin kuin he asiat käsittäisivät.

Antero Helasvuo (nimimerkki)

Älä Satu välitä noista räpätädeistä - enimmäkseen miespuolisista. Olet sen verran karski muija ja paljon hyvää aikaan saanut. Nyt kuuluu jo parempaa Köpiksestä. Pidetään peukkua, ja tsemppiä sinulle.

heikki (nimimerkki)

Satu, jos nyt kuitenkin käy niin, että ilmasto käyttäytyy päinvastoin kuin on yleisesti esitetty niin mitä johtopäätöksiä aiot tehdä?
Toinen kysymys, millainen on lämpötilan ja co2:n välinen riippuvuus?
Kolmas kysymys, jos jonkinlainen "pieni" jääkausi alkaa pukkaamaan päälle
niin millä aiot ruveta lämmittämään maapallon ilmastoa?
Neljäs kysymys, oletatko että joskus tulevaisuudessa ihmisellä on olemassa
jokin "nappula" ja sillä pystyy säätämään lämpötilaa?

ps Älkää antako rahaa MAILLE sillä ne menevät TAATUSTI korruptioon enkä oikein nauti että Mugabet&Co ajelevat meidän maksamilla Mersuilla.
Al Gorellakin on kotonaan 3 uima-allasta ja sähköä kuluu 200000kwh/v.

Ultimate visio (nimimerkki)

#27

Niin juuri. Asialistalla on seuraavaksi kaikkien tekeminen onnelliseksi. Sehän tarkoittaa vain ihmisten hallitsemista päivittäisissä askareissa ja pieniä sakkolappusia niskuroinnista ja ehkä tuhmimmille pikkiriikkisiä vankilatuomioita. Noh, sen siitä saa kun ei tottele. Kun kaikki tottelee, kaikki on onnellisia. Näin sanoo euroopan uusi agenda, joka on varmasti on oikein, koska se on euroopan agenda. Eihän tuhannet byrokraatit väärässä voi olla. Eihän? Jos onkin todisteet pielessä, ei se mitään, jos kaikki kuvittelee ja näkee asian toisin. Se on hienoa ja onnellista elämää se:

http://www.youtube.com/watch?v=kYXcy8FgVFY

hassin ystävä (nimimerkki)

Miksi ihmeessä ilmastouskovaiset voivat kävellä silmät ummessa ja kiistää kaikki todisteet mittaustulosten ja käyrien ja muiden manipuolinnilta, virkamiesten esteellisyydestä ja muulta. Luulisi aikuisilla olevan vähän skeptistä kriittisyyttä eikä vain naivia sinisilmäisyyttä uskoa kaikkea.

Venäjä julkisti 16.12.2009 juuri tutkimuksen, jonka mukaan myös Siperian ja Venäjän mittaukset on vääristelty rankasti. Australiassa ja Uudessa Seelannissa sam havaittin myös. Se uskovaisten viimeinen ikirouta sulaa kotkotus meni siinä. CRU kelpuutti vain citymittaukset UHIlla. Etelämannerkin lämpeni kun ainutta kelpuutettua mittaria lämmitetään nestekaasulla rannikolla.

Lämpeneminen on todella ihmisen aiheuttamaa. Se tunnetaan UHI ilmiönä ja kerosiinivaikutuksena kun lämmitetään mittareita lentokentillä. Myös tilastojen Mannipulointi aiheuttaa ongelmia. Mittaustulokset on myös 'homogenisoitu'. Mannin tutkimukset saivatkin murskauudelleenarvioinnin. Ilmeisesti se UHI näkyy käyrissä. Käyriksi on kelpuutettu vain kirsikanpoimintakuvitukset ja mielikuvat. Seutulastakin saatiin mittaustulokset tällä menetelmällä 1930 luvulta, vaikka asema perustettiin 1952. Kummasti maa lämpenee 2-kertaa merien verran. 70 % maapallosta on vettä.

Muita virhelähteitä on :
-Myös katsomalla puusta ja mudasta lämpötiloja historiasta ilman poppamiestä ja kärpässieniuutetta 0,1 C tarkkuudella, saadaan mitä tuloksia tahansa.
-tehdään sopiva ohjelmakoodi. Koodit löytyy Climategatesta.
-Korjataan mittarin lämpötila sopivasti. Jos ei lämpene niin lisätään pari astetta.

Keinotekoinen lisäily mittareihin ajaa siihen , että on pakko:
- alkaa käyttämään uusia referenssejä. Kuten on tehty merien pinnan mittauksessa. Enää tolpista ei mitata vaan satelliiteista. Vertailuarvot arvotaan. Mittaukset nousee vaikka vesi ei nouse.
-On pakko alkaa mittamaan lopulta geysireistä lämpötilat ja ilmastointilaitteiden radiaattoreista tai lämpöboilereista lämmöt. Edes asfaltti ja bitumi ei enää riitä kun ne on jo käytetty.

Malediiveilla meri on laskenut, eikä missään ole luonnottomia muutoksia. Himalajalla ei ole luonnottomasti sulanut vaan IPCC sekosi vuosiluvussa 2350 ja 2035. Jääkarhujen populaatio on 5 kertaistunut 1950 luvusta. Jääkarhut eivät huku pohjoisnavalla, kun niitä ei ole koskaan ollutkaan siellä vaan jäätikön laitamilla. Eikä muuten pohjoisnapakaan osoita sulamista , vaikka Al Gore niin väittää.

Pachaurin kertomisia kritisoitiin muuten kirjallisesti lyttyyn ihan siellä Kööpenhaminassa. Viite Open letter to Pachauri, Lord Monckton and Senator Fielding, 15.12.2009. Eivät tykänneet Pachaurin istumisesta monella pallilla ja rahallisesta hyötymisestä asiassa.

Alkusoittoa ilmaston kylmenemisestä auringonpilkkuminimin takia saadaan koko maailmassa. Neuvottelijat hytisevät jäätävässä Kööpenhaminassa, eikä hulahulahameita ja t-paitoja näy. Monissa paikoissa on rikottu kylmyysennätyksiä ja lumiennätyksiä mm. Kööpenhaminassa.

Uutisia: Suomessa on suuri ilmastomuutos. Kun verrataan uusia mittauksia CRU:n mittauksiiin, on Suomessa viilentynyt. Suomen pitää saada ilmastorahaa katastrofin takia. Tilanne on pahempi kuin Malediiveilla tai Afrikassa. Nyt jo erityisesti vanhoja ihmisiä joutuu muuttamaan kylmyydestä mm. Espanjaan. Talot pitää tiivistää paremmin kuin ennen. Uskoisin 0,8 % maailman BKT:sta riittävän Suomelle korvaamaan tuhot. Aluksi voitaisiin tyytyä luvattuun 100 miljardiin vuodessa. Suomessa kylmeneminen ylittää 2 asteen rajan pian.

Mitäs jos pidettäisiin omat rahat ja kehitettäsiin sillä rahalla vähäpäästöisempää tekniikkaa ? Päästökauppa lisää päästöjä.

100 miljardin antaminen muille kehitysmaille tulee lisäämään elintasoa ja päästöjä.

uulaw1 (nimimerkki)

Oletko hyvä ja kerrot miten oheisen linkin lämpötiloista saadaan totuuden mukainen keskilämpötila suomessa jos se tässäkin vaihtelee näin paljon. Onnistuuko samalla kaavalla myös globaali lämpötilan laskeminen, vai miten se lasketaan?

http://testbed.fmi.fi/history_browser.php

Jatkokysymys, koska ihminen on olemassaolonsa aikana pystynyt hallitsemaan maapallon sää- ja lämpötiloja ja millä keinoin? Tähän vastuksena ei päde se, että hillitään Co2 päästöjä.

Olisiko kannattanut odottaa IPCC:n kohdistuvia tutkimuksia, ennen mitään julistuksia, vai kiirekö rahastamaan kansalaisia pakottaa saamaan sen tehdyksi?

Herkko (nimimerkki)

Arvoisa Satu Hassi,

Ilmastonmuutos ei uhkaa ihmiskuntaa, ympäristönmuutos kyllä. Jos järjestelmää ajetaan kapitaaliselta pohjalta, niin kaikki sen sisään rakennetut kehykset ovat myös osa ongelmaa, kuten kööpenhaminassa sorvattava sopimus. Sen tarkoitus ei ole pelastaa ympäristöä kapitalismilta vaan pelastaa kapitalismi ympäristöltä.

Olen joskus äänestänyt teitä ja vetoan, että herää unestasi, valta kuuluu ihmisille, ei fantasiamaailmoissa eläville politikoille, jotka ovat viemässä maailmaa nyut ekofasismiin, Linkolalaisella ihmisvihalla varustettuna, hajoita ja hallitse, laulaa eliitti.

silja (nimimerkki)

Miten, miten, miten ihmeessä toi 3C-juttu tuli ulos aivan SATTUMALTA juuri parahiksi?

Toivottavasti palaat kotiisi sieltä EKOisasti, esim kävellen niin toi mieletön
hiilijalanjälkesi olisi edes vähän puheittesi suuntaan.

tapani (nimimerkki)

Merien vedenpinnan nousu on täydellistä pelottelua tai hömppää.
Valtamerien pohjat eivät ole staattisessa tilassa vaan siellä tapahtuu ja
paljon tapahtuukin. Tämä vaikuttaa ilman muuta muutaman millin myös jonkun Tuvalun tms tilanteeseen.
Lisäksi seuraavan jääkauden yhteydessä voi hyvinkin olettaa merien pohjan
putoavan TAAS jopa 150m alemmas!
JÄÄKAUSI TULEE AIVAN VARMASTI JOSKUS UUDESTAAN!!

Esko (nimimerkki)

Mitä eroa on EU:n pakolliseksi säätämillä "energiansäästölampuilla" ja kielletyillä perinteisillä hehkulampuilla. No, ensiksi mainittu on n. 5 kertaa kalliimpi, ei välttämättä kestä yhtään pidempään ja sisältää erittäin vaarallista myrkkyä. Energiaa voi hieman säästyä, ellei oteta huomioon sitä, että sammuneet lamput pitää viedä omalla autolla jätekeskuksiin myrkyn takia. Matkaa voi kertyä kymmeniä kilometrejä.

Koko homma lienee lampunvalmistajien ja -myyjien taitavan lobbauksen tulosta.

MattiH (nimimerkki)

Ammutaan ne 100 miljardia dollarin seteliä kiertämään maapalloa. Se varmaan olisi tehokkain tapa käyttää niitä jos kerran yritetään maapallon ilmastoon vaikuttaa.

Kehitysmaista siirretään jo nyt vuosittain 800 miljardia veroparatiiseihin, mikseivät kehitysmaat auta itse itseään?

Mikä lienee S.Hassin hiilijalanjälki? Viikottaiset lennot Brysseliin ym..
Meidän jotka tuotamme Suomelle bruttokansatuotetta ja vientituloja (sen sijaan että ainoastaan kuluttaisimme niitä kuten virkamiehet ja poliitikot), meidän tulisi tinkiä elämänlaadusta ja tehdä kovemmin työtä keinotekoisilla perusteilla nostettujen verojen ja energiamaksujen maksamiseksi. Milloin te poliitikot alatte hoitaa kokouksenne etätyönä ja siten säästää luontoa? Enkä tarkoita tällä hiilidioksidia vaan oikeita saasteita joita lentomatkanne aiheuttavat.

vieras (nimimerkki)

Anderssen kirjoitteli osuvasti keisarin uusista vaatteista Hopenhagenissa. Hassi nähdään nyt patsastelevan jo toista kertaa ilman rihman kiertämää-ajatuksen hitusta-vallan himossaan. 1970-luvulla taistolaisena 2010-luvulla vihreänä megalomaanina-mistä näitä hasseja oikein tulee?

Matti O Koskela (nimimerkki)

#24 jo vastasikin "Ne, joiden mielestä tällaisella erolla ei ole merkitystä, voivat miettiä, onko eroa 39 ja 40 asteen kuumeella (oli onko 2 vai 3 astetta yli normaalin 37 asteen)." heiton ontumiseen, joten siitä ei enempää.

Luonnon kulun mukaan luonto osaa kyllä hoitaa asiansa, se tuskin tulee kysymään ihmiseltä, sopisiko näin tai noin, pannaanko pökköä pesään vai saisiko olla välillä vähän pientä jääkautta tai silleen... Kun ihmisen kehon lämpötila vaihtelee terveelläkin tasolla pari astetta on asia ok. Mutta kun keho kestää sairaanakin nuo 37,5 - 41 asteen häiriöt, kyllä maapallokin kokonaisuutena kestää niin ylä- kuin alapäänkin (124 asteen syklissä) lämpötilan muutokset, pari astetta siinäkin on joutavan päiväinen luku. Ja tokihan maapallollakin on näitä pandemioita... kuivuus/lämpöjaksoja kuin sitten varsinaisia hypotermisia jääkausia. On ollut ja tulee olemaan ilman ihmistä ja ihmisen kanssa.

Samaa luontoa ja mekanismia ollaan eliölajit ja ympäristä ja sen luonto yhteensä. On todellakin lapsellista alkaa omimaan ihmisen kykyvalikoimiin yhtään enempää lisää. Kyky hallita telluksen keskilämpötilan säätelyä on ihmiseltä järjetön ilman yhtään mailanlapojen figuureja.

Siinä tieteentekijät, alarmistit, ovat vain sokaistuneet omiin laskelmiinsa ja unohtaneet todellisuuden ja universaalin, auringon ja kosmoksen merkityksen. Aivan sama asia kuin muurahaisen kuvitelma alkaa säännellä isompien otuksien kulkua pois polkujaan sotkemasta.

Ottakaa nyt IPCC uskovat järki käteen ja alkakaa huolehtimään ympäristömme ongelmista ja jättäkää luojalle omat hommansa. Kuten joku tuolla aiemmin sanoikin. Maapallon tasoinen ilmaston muutos ja varsinainen mahdollisuuksien rajoissa oleva ympäristön muutos paikallisten/valtiotasoisten toimien kautta, ovat kaksi täysin eri asiaa.

Ihmisestä johtuva tai sen aiheuttama hiilidioksidi on hyttysen ininää. Jopa varsinaisen ympäristön saama myrkytys ja noki aiheuttaa ihan ymmärrettävää ongelmaa ja jään sulamista. IPCC'n pitääkin nyt keskittyä keskuudessaan hallitusten väliseen toimintaan saada suurpääoma ja mammutti-teollisuus vähentämään päästöjä omien valtioidensa alueilla ja jättää pikimmiten pieni yksittäinen ihminen kerrassaan rauhaan.

Heh! (nimimerkki)

Ettäkö mitä eroa on 39:llä ja 49:llä asteella...?

Oliko toinen pohjoista leveyttä ja toinen itäistä pituutta....? ... vai miotenkä se olikaan?

mxu (nimimerkki)

"Ne, joiden mielestä tällaisella erolla ei ole merkitystä, voivat miettiä, onko eroa 39 ja 40 asteen kuumeella (oli onko 2 vai 3 astetta yli normaalin 37 asteen)."

Entä jos huijarit ovatkin valmistaneet mittarin ja oikeasti lämpö onkin 35C? Se se vasta vaarallista onkin.

Tekniikan lisensiaatti (nimimerkki)

Tämä opiskelu toverini Satun kuumevertaus ansaitsisi jälleen uuden palkinnon tammenlehvien kera Suurin Typeryys-kilpailussa. Tuntuu että on mennyt opiskelu kokonaan hukkaan.
Ei maapallo ole ihminen. Ei maapallolla ole vakiolämpöä. Se vaihtelee alueittain jopa 100 astetta. Sitä paitsi suuri osa eläimistäkin on niin sanottuja vaihtolämpöisiä. Yhtä vähän CO2-pitoisuus ei ole vakio. Maapallon lämmetessä CO2-pitoisuus kasvaa. Maapallo on monimutkainen dynaaminen järjestelmä, joka heilahtelee omilla taajuuksillaan - esimerkkeinä tunnetut lyhyet syklit 11, 70, 200 ja 1000 vuotta - niin kuin kaikki systeemit. Vain Raamatussa ja vihreässä ideologiassa maapallo on muuttumaton vakio, kerran luotu. No ne taitaa olla sama asia.
Ajelin eilen autolla Espoosta Helsinkiin ja Helsingin keskustassa oli noin 4 astetta lämpimämpää kuin Tapiolassa. Lapissa kylissä on pakkasilla hyvinkin 10 astetta lämpimpäää kuin niiden vieressä. Eikä tämä ihmisen aiheuttama "kuume" vaikuta mihinkään.
Miksi ei raportoida, että Köpiksessä on poikkeuksellisen kylmää. Tänä aamuna Espoossa pihalla oli -22 mutta diesel lähti ihan laakista käymään tosin vähän kolistellen.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Kiitoksia kommenteista. Kanssani täällä Kööpenhaminassa on 119 pääministeriä ja presidenttiä, ja kaikkiaan noin 190 maan hallituksen edustajat.
Eilen julkisuuteen vuodettu yhteenveto, jonka mukaan valtioiden tämänhetkiset päästövähennyslupaukset vievät maapallon pikemminkin 3 asteen kuin alle 2 asteen lämpenemiseen, on linjassa myös aikaisemmin julkaistujen yhteenvetojen kanssa, muun muassa sen, jonka Nicholas Stern julkaisi viime viikolla. Stern on Maailmanpankin entinen pääekonomisti ja hän tuli tunnetuksi raportistaan, jossa selvitti ilmastonmuutoksen taloudellisia vaikutuksia.
Niille, jotka ovat valmiita pelaamaan maapallolla venäläistä rulettia, esitän vielä toisenkin kysymyksen:
Jos asiantuntijat sanovat, että kotisi ei ole paloturvallinen ja suosittelevat tiettyjä korjauksia, mitä teet? Sanotko, että ei ole rahaa, on tärkeämpiäkin tarpeita, haluat sataprosenttisen varmuuden tulipalon syttymisestä ennenkuin suostut remonttiin?
Kysymys, johon en ole koskaan saanut vastausta ilmastonmuutoksen kieltäjiltä on: Missä on planeetta, jolle ehdotatte ihmiskunnan muuttavan, jos havainnot hiilidioksidipäästöjemme aiheuttamasta maapallon lämpenemisestä ovat totta?

Matti O Koskela (nimimerkki)

Jälleen kerran Sadulle satu ilmastonmuutoksesta heitettäväksi roskakoriin...

Tämä IPCC-liikkeen, yhä enemmän todellisuusharhaiseksi sohimiseksi muuttunut puolustustaistelu harhaoppisia vastaan on toivottavasti pian tiensä päässä. Ennenkuin myös tämäkin kupla on massiivisten tulonsiirtojen jälkeen puhjennut ja aiheuttanut pääasiassa EU-maiden talouksille mittaamattomia vahinkoja.

Maddof'in operaatio oli ja on pientä pirinää tulevan ja suunnitteilla olevan puhalluksen rinnalla.

Tämä valtavia ihmismassoja ja erikseen yksittäistä ihmistä hallitsemaan ja syyllistämään rynnivä joukko on uskomattoman sinnikäs ja yksisilmäinen omassa uskossaan. Liikkeessä vaikuttaa olevan sekoitus sekä entisen Neuvostoliiton, että USA’n ihmistä riistävän manipuloinnin menetelmiä. Mm. internationaali-Stalinistien opeilla operoiva punaviherväki on puhdasta selässähiihtäjä ainesta. Väki, jolla aina pitää olla se suuri kummajainen, suuri mystinen aate jota kumarrellaan. Ja mm. juuri tämä joukkio ei juuri kykene osoittamaan viileän analyyttistä keskustelukykyä kriittisen asiantuntija väen kanssa.

Ihminen, ihan itse, tai tämän ahneimman ihmistyypin johtama pörssivetoinen teollisuus.. saastuttaa ympäristöään kiihtyvällä vauhdilla. Hiilidioksidin merkitys tässä prosessissa on olematon. Näin on alunperin ehken hyvässä uskossa ja tarkoituksessa jopa synnytetty valtioiden toimesta yhteisesti sopien IPCC elin selvittämään ihmisen osuutta (syyllisyyttä) kasvihuone-ongelmassa.

Hyvin pian ’saalistajat haistoivat raadon hajun’ ja kuhina liikkeen ytimeen alkoi välittömästi. IPCC:n helmaan syntyi ja synnytettiin ihmisiä ja kansalaisia voimakkaasti syyllistävä massiivinen kampanja. Pelottelukampanja lietsoo maailman lopun pelkoa nerokkaalla mallilla, jossa lopputuloksena maalaillaan itkua ja hammasten kiristystä sekä koko maapallon tuhoa ja mullistusta. Tämän tuhon aikatauluksi on sitten päätetty, pelon maksimoimiseksi, ihmisen eliniän aika, jotta pelon vaikutukset kohtaisivat jokaisen ihmisen, omalla eliniällään.

Taustalla lobbaamassa ovat suuryritykset, finanssimaailma sekä valta- ja mediakoneistot. Tällä alueella yksinkertaisista poliitikoista muodostetut yksinkertaiset hallitukset seuraavat kiltisti perässä, jopa niin, että tällä muodostetulla IPCC konklaavilla hoidetaan se likainen työ, mitä likainen pääoma havitteleekin. (huom! ei toki kaikki pääoma ole likaista)

Sitten on edelleenkin viisaasti löydetty pääsyylliseksi kasvihuonekaasu, hiilidioksidi, jota syntyy normaalin elämän lähes kaikissa fossiilisissa vaiheissa, luonnon eduksi, mutta myös laajamittaisemmin teollisuuden tuotoksina ja tuoksinassa. Ja onhan ihminen kiistatta yksi teollisen tuotannon tekijöistä, joten syyllistäminen helposti uppoaa pienen ihmisen tajuntaan kuin veitsi voihin.

Ei ole puutetta kauhukuvista, millä massahysteria varmistetaan aina vaan uusilla ennusteilla. Ennusteita korjataan sitä mukaa kuin entisiltä putoaa pohja pois. Vakavasti otettavat, oikeasta totuudesta huolehtivat tiedemiehet vaiennetaan ja epäilevät tahot leimataan hihhuleiksi taitavalla manipulaatiotekniikalla, joka onneksi juuri nyt hieman yskii. IPCC:n kehiin heittämät argumentit ovat jopa niin sekavia, ettei ’todellinen’, oikea/paras käytettävissä oleva viimeisin tieto välity enää eteenpäin tämän sumutuksen shokkivaikutuksesta.

Tosiasiallisena perusteena on toki myös puuttua massiiviseen ilmaston pilaamiseen ja myrkyttämiseen joka on syntynyt ja kasvanut suurteollisuuden ja finanssikeinottelijoiden voittojen maksimoimiseksi. Tämän he myös sanovat ihan suoraankin; ’ei ole kvarttaaliperiodilla järkeä investoida tuotannon infrastruktuuria kohdalleen, kun se vähentäisi lyhyen aikajakson voittoja’ ja näkyisi heti nytkin jo pöhöttyneissä osakekursseissa. Utopiatalouden eo. johtuvan vääristymän säätö takaisin tapahtuukin globaalilla, par’aikaa nyt päälle hyökyvällä finanssikriisillä.

Tässäkin tapauksessa kaiken maksavat tavalliset työmuurahaiset, eli veronmaksajat, kuluttajat. Nyt ei ole enää kyse mistään kylmän sodan aikaisista akseleista kapitalismi / kommunismi. Nyt näistä molemmista on poimittu se oleellinen ja saatu työkalu ja ase kasvottomalle valta- ja pääoma-moolokille tarkoituksena alistaa höynäytettävissä oleva osa ihmiskunnasta.

Kisa päästä etuoikeutetun pörssikuplan sisälle on ankaraa. Tässä rajapinnassa lojuu yhä kasvava kasa unelmatemppeleiden ja hyvinvointivaltioiden (Islanti) raunioita, joiden lohkareiden lomissa löyhkää köyhyyden matoja kihiseviä äkkirikas-poloisten henkisiä ruumiita.

Tämän kutistuvan rajapinnan vartioita kutsutaan analyytikoiksi ja vastaaviksi ekonomisteiksi. Heidän vanavedessään roudaa tämä manipuloinnin mestarijoukko, alarmistien punavihreät kaaderit. Nämä ovat nyt pikavauhtia muodostaneet uuden enkelikuoron, joka nyt Kööpenhaminan IPCC päänäyttämön oskesterimontussa virittelee uskomattoman kauniita ja kauhistuttavia seireenilaulujaan ennen muuta katsomossa tutiseville hallitusherroille ja kansallisille kombinaateille, jotka turvallisuuden paritituuriksi naamioitua 'pirun raamattuaan' hermostuneena pläräillevät. Ja jälleen kerran yritetään savu-väliverhoksi nostaa ilmastonmuutos / -lämpeneminen.

Kysehän ei ole maapallomme tuhoamisesta, vaan ihmisen itsensä ja omien elinolosuhteittensa myrkyttämisestä. On äärettömän naivia suunnitella ilmastonmuutosta, varsinkin kun tieteenalojen näkemykset etumerkistä ovat vasta mielipidetasolla ja vaihtelevat tasan kylmenemisen/lämpenemisen puolesta. Tällä hetkellä ’tosiasiallisten’ tietojen valossa on kylmenevä suuntaus vallalla. Muutos kyllä tapahtuu luonnon universaalilla syklillä kaikissa tapauksissa, ja pienin vaikuttaja siinä on itseään kiihtyvällä vauhdilla saastuttava ihmiskunta. http://fi.wikipedia.org/wiki/Henrik_Svensmark.

Vaikka ihminen (USA, Kiina, Venäjä vetureina), monen muun eliölajin kanssa yhdessä myrkyttäisi ja lopulta sotisi toisensa hengiltä alati vähenevästä elintilasta taistellen, ei telluksella, tältä alarmistien suojelemalta pallo-poloisella kauaa nokka tuhisisi palauttaa elämä ja luonto takaisin ihmistä edeltävälle, ehken ja ilmeisesti jopa paremmalle tasolleen (muutamia satoja/tuhansia vuosia). On siis edelleenkin, anteeksi vaan, todella suuruuden hullua korostaa ihmisen oman toiminnan kaikkivoipaisuutta muuttaa maapallon ilmastoa pysyvästi jollekin +- tasolle universaalissa elinympäristössään sijaitsevalla pikku prinssin plateetallaan.

Ja kun tämä pohjattoman ahne kasvoton globaali markkina-moolokki käyttää IPCC:n myötävaikutuksella ihmisen yksinkertaisuutta yhä härskimmin hyväkseen (periaatteella; sulle valta, mulle rahat), tulevat keinot ahneuden tällä tavalla kasvaessa rohkeammaksi ja uhkaavammaksi. Savuverho on sakeampaa, ilma yhä myrkyllisempää, kunnes viimeinenkin koriseva luonnonluoma viimeisenä henkosenaan hönkäisee; ’anna anteeksi ilmastonmuutos’.

Käytettäköön tässä ja nyt sekä jatkossa jo muodostettu mammuttimainen aivopesuverkosto sekä koko siihen satsattu energia (tuotos / panos periaatteella) ihmisen itsensä ja hänen terveytensä puolustamiseen saastuttavaa suurteollisuutta ja kasvotonta, kotimaatonta finanssikeinottelu-ameebaa vastaan. Samoin etsimään keinoja sopeutua ennakolta jokatapauksessa tulevaan ilmastomuutokseen. Ihmisestä itsestäänhän tässä on kysymys, hänen terveydestään ja elinolosuhteistaan. Suurin piirtein samaa perusongelmaa, saastuttamista, vaan lähestytään täysin eripuolilta ja tässä tapauksessa ilmastomuutos-mekanismin aivan väärältä puolelta.

Kun tiedemaailma on asiasta pahasti jakautunut, on hyvin epätarkoituksenmukaista lähteä tällä hetkellä IPCC:n jo pahasti vuotavan sateenvarjon alla meuhkaavien massahurmosliike ilmastonlämpenemis uskovien mukaan.

Päivä päivältä asiaa tukevan tiedeyhteisön uskottavuus on murtumassa joukossa olevien epärehellisin motiivein pelaavien tiedemiesten takia. Ja heitä ei tarvitse olla montaa pilatakseen koko savotan. Pitäisikö tällaiset väärillä varusteilla (liian käyrällä lätkämailalla) pelaavat kutsua välittömästi vaihtoon ja antaa pelirangaistus käytöksestä. ’Haagin esteettinen urheiluneuvosto’ miettimään lopullisia sanktioita näille humpuuki maakareille.

Varsinkaan poliitikkoja, ja varsinkaan Suomen poliitikkoja on säälittävää mennä uskomaan näissä asioissa. Tämä EU’ta ja kaikkea ulkoista kumarteleva poliittinen eliittimme ja päätöksentekijämme pitäisi pian päästötavoitteissaan saada edesvastuuseen. Tällainen hulabaloo on kaikkea muuta kuin kansalaisten edun mukaista.

Siis jäitä hattuun vaan suomalaiset, näissä EU-painosteisissa tavoitteissa.

Sam the Man (nimimerkki)

#23 Sähköautot ja muut härpäkkeet tulevat huolimatta siitä lämpeneekö maapallo vai ei. Siitä pitää huolen kasvava öljykysyntä ja laskeva tuotantokapasiteetti eli meitä uhkaava öljykriisi. Öljyriippuvuudesta tulisikin päästä eroon niin pikaisesti kuin mahdollista - sivu tuotteena saataisiin pienemmät hilidioksiidi päästöt (sikäli kun sillä on merkitystä). Kööpenhaminan kokous tuskin on ratkaisu tähän ongelmaan.

Koskapa ilmastontutkimukseen ja sen tuloksista vedettäviin johtopäätöksiin kohdistuu kasvavia epäilyksiä olisi syytä puhaltaa peli poikki toistaiseksi ja puhdistaa pöytä suurimmilta epäilyksiltä. Näin toimisi vastuuntuntoinen päätöksentekijä.

Eric (nimimerkki)

"Kenia Afrikan maiden edustajana sanoi, että kirvelevin sydämin taitaa täytyä tyytyä 100 mrd dollarin aputasoon, vaikka kehitysmaiden vaatimukset alun perin ovat olleet paljon korkeammalla tasolla."

Hienoa sentään että suostuvat ottamaan edes 100 mrd dollaria. Pelkona tosiaan oli että eivät ottaisi meiltä rahaa vastaan ollenkaan. Voimme huokaista nyt syvään.

pertti (nimimerkki)

Satu, onko siellä Kööpenhaminassa hotellisi (*****) riittävän hyvin varusteltu
tällaista rasittavaa matkaa varten? Entä lämmitys? Siellähän on selvästi
kylmempää kuin edellisenä vuonna?

JUHANI!!! (nimimerkki)

SATUlle muutama kommentti

ihmiskunta kyllä kestää ja sopeutuu niin jääkausista kuin lämpimistäkin kausista, tästähän historiamme on osoituksena, nykytekniikalla ei tuota mitään vaikeuksia ihmisen elää ei Suomessa eikä toisaalta Arabian niemimaallakaan, ja onhan näillä alueilla melkoinen keskilämpötilaero vai???

SITäpaitsi , ihmisen elämisen edellytysten kannalta PALJON PALJON pahempaa jälkeä tekee jääkausi kuin lämpimät jaksot, silloin sitä kuule kuolee ihmisiä nälkään kylmään ja tauteihin kuin kärpäsiä, ja koko keskieurooppa peittyy kilometrien jäämassojen alle, SILLOIN TULEE pula energiasta, ja SITÄKÖ te viher stalinistit haluatte????

jos hiukan lämpenisikin (toivottavasti) , niin SEN TAKIA ei tästä tarvtse kenenkään mihinkään planeetalle B lähteä, vaan tämä nykyinen planeettahan muuttuisi vain vehreämmäksi ja ihmisystävällisemmäksi paikaksi so what jos joku amsterdaami uppoaa, ei kuule olisi ensimmäinen kaupunki ihmiskunnan historiassa joka on maan tai meren alle jäänyt, ei mene kauankaan kun jätkät pykkaa uuden hienomman kaupungin ylämaalle, niinkuin aina pitäisikin

sitäpaitsi millä hauiksilla ihmiskunta nyt yhtäkkiä rajoittaa maapallon keskilämpötilan muuttumista, se kun on muuttunut viimeisten satojenkin vuosien aikana niin pienoisjääkaudesta nykyistä lämpimämmäksikin noin 200 vuodessa (900 luvulta 1300 luvulle tultaessa ilmasto viileni hyvin paljonm hyvin nopeasti)

kyllä kyse on RAHASTUKSESTA, eikä mistään muusta

Tuulikki (nimimerkki)

Milloin ryhdyt pelastamaan Marssia kun sielläkin on havaittu samanlaisia
ilmaston muutosia ja jäiden sulamisia kuin maapallolla?
Olisikohan syyt samoja? Kyllä me ollaan aika roistoja!!

Herkko (nimimerkki)

Talleteaan kaikki politiikkojemme lausumat talteen tulevaa varten, 10 vuoden päästä ne kelpaa todistusaineistoksi rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Itse olen aina ollut luontoihminen, ympäristön suojelija, mutta tämä puhtaalle hulluudelle perustuva ekofasismi nostaa karvat pystyyn.

Linkola maailman kuninkaaksi saman tien, niin aloittaa heti leirien pystytyksen ja ihmisten joukkotuhonnan, sitäkö Hassikin haluaa?

sivustakatsoja (nimimerkki)

Hassi on ainakin 30 vuotta yrittänyt hävittää länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan. Aluksi kommunistina, sitten uhkaamalla jääkaudella, nyt lämpötilan nousun aiheuttamalla maailmanlopulla. Nyt hän lienee lähimpänä tavoitettaan, elleivät muut poliitikot tule järkiinsä.

Tekniikan lisensiaatti (nimimerkki)

Name dropping. Onko joku 119 pääministeristä ja valtionpäämiehestä millään lailla perehtynyt asiaan? Kantaako joku millään lailla taloudellista vastuuta tekemistään? Kuka on "Suomi"? Maksetaanko rahat takaisin 2020 kun ilmasto ei olekaan lämmennyt? Laskutusosoite?
Ilmastonmuutos on nimenomaan poliitikkojen globaali profilointi, markkinointikampanja ja työpaikanhakuprosessi, heidän omat yhdistetyt tupo-neuvottelut ja linnanjuhlat, jos jollekin asia ei ole vielä kristallinkirkas. Tanskalaisen (!) Lomborgin Cool It kirjassa todetaan, että poliitikot keräävät pisteitä jouduttuaan sivuraiteilla ja repsikan paikalle globalisaatiossa. 50 vuoteen ei saatu YK:ssa mitään aikaan ennen globaalia kapitalismia. Siksi kansa on kunnolla peloteltava kapitalismin vaaroilla: vain me poliitikot voimme pelastaa teidät maailmanlopulta! Siihen sopii hyvin kirkkohistoriasta tuttu ilmastonmuutos ja anekauppa nyt tietokoneiden avulla toteutettuna. Pravda i nauka!
Mihin muuten poliitikkoja tarvittaisiin? Ilman ilmastonmuutosta koittaisi poliitikoillekin YT-neuvottelut. Joku voisi joutua tuottavaan työhön.
Elämme sitä paitsi tietoyhteiskunnassa. Tietämys asioista on syvällä yhteiskunnan verkostoissa, ei poliitikkojen ja julkkisten korvien välissä. Olisipa kiva päästä väittelemään jonkun ilmastojulkun tai poliitikkojen kanssa asiasta. Mutta se ei onnistu koska he eivät siihen uskalla. Parempi keskittyä näihin hokemiin.
Sattumalta kokous on Lomborgin kotimaassa ja Grönlannin emämaassa. Tanska olisikin suurin hyötyjä mikäli ilmasto lämpenisi vaikkapa 1000 vuoden takaiselle tasolle, mikä on historian perusteella siis täysin mahdollista tulevina vuosisatoina.
Jos joku maa ansaitsisi ilmastotukea se on Suomi. Kymmenet jopa sadat tuhannet suomalaiset vanhukset pakenevat viimeisillä rovoillaan usein henkensä uhalla (liukkaus ja taudit) ilmastopakolaisiksi etelään talven myrskyjä ja muita ääri-ilmiöitä. Ihmiskuljettajat tienaavat suuria summia näistä ilmastopakolaisista. Tuhannet köyhät joila ei ole varaa maksaa ihmiskuljettajien vaatimia hintoja kuolevat vuosittain liukkauden aiheuttamiin onnettomuksiin ja kylmyyden jälkitauteihin.

JoukoA (nimimerkki)

Satumaisen härskiyden huippu on tuo liki sadatuhannen merkin leikkaaliimaa textimassiivi. Uskovaiset vannoo merkkien määrään todisteena SH;n puolesta. Kukaan ei oikeasti jaksa edes lukea moista sossöä. Samat vaitteet - toiveet ja kuvitelmat on kauan sitten moneen kertaan todettu poliittiseksi hämäyspeliksi.

Satutädille vinkiksi; jätä välimerkit kokonaan pois niin joku kaltaisesi hörhö pitää sitä hyväksyttynä väitöskirjana. Josta hänen ei ole takoituskaan tajuta mitään - uskoa vain sokeasti koko puppu.

Antti (nimimerkki)

"Jos asiantuntijat sanovat, että kotisi ei ole paloturvallinen ja suosittelevat tiettyjä korjauksia, mitä teet?"

Jos kyseessä olisi oikea ammattilainen, ainakin minä todennäköisesti uskoisin asiantuntijaa. Nämä kymmenen vihnemännyn "lustotutkijat" vain eivät vakuuta asiantuntemuksellaan.

Vaan turha tästä sen enempää. Järki näyttää voittavan ja ilmastomatkailijat voivat palata koteihinsa. Seuraava kokous järjestettäneen osallistujien toiveiden mukaisesti jossain lämpimämmässä maassa.

sid (nimimerkki)

"Kysymys, johon en ole koskaan saanut vastausta ilmastonmuutoksen kieltäjiltä on: Missä on planeetta, jolle ehdotatte ihmiskunnan muuttavan, jos havainnot hiilidioksidipäästöjemme aiheuttamasta maapallon lämpenemisestä ovat totta?"

Eikö tuo nyt ole vähän kärjistetty heitto? Miksi luulet meidän tarvitsevan uuden planeetan vaikka ilmastonmuutos muuttaisikin keskilämpötilaa 3 astetta?
Tässä vastaava heitto: Tiesithän että maapallon pinta-alasta suurin osa on vettä? Tiesithän että sää ei ole sama kuin ilmasto ja pitkän aikavälin lämpötilan muutokset vaikuttavat ilmastotyyppiin, sykliin, kosteuteen, etc.? Ajattele jos esimerkiksi Saharasta tulee subtrooppinen alue. Syntyy lisää sademetsää. Miten yksinkertainen pitää olla että luulee ilmastonmuutoksen ainoastaan tarkoittavan että kuumasta paikasta tulisi kuumempi, märästä kosteampi, jne. Kyllä "äkillinen" ilmastonmuutos tapahtuessaan muuttaisi asioita paljon paljon enemmän. Ja luultavasti parempaan. Itse ainakin toivon että ilmastonmuutos tapahtuisi jotta kasvit kasvaisivat nopeammin, saataisiin useampia satoja, metsät kukoistaisivat, syntyisi uusia ilmavirtauksia jotka levittäisivät kosteutta kuiville seuduille, jne.

JUHANI!!! (nimimerkki)

se on semmoinen juttu että minä en ainakaan lähde viher hörhöjen kanssa samaan alukseen ulkoavaruuteen uutta planeettaa etsimään vaikka keskilämpötila nousisi täällä tampereella hurjat kolme astetta

minä päinvastoin nauttisin pitemmistä kesistä ja lyhemmistä lämpöisemmistä talvista

ja toivotan tervetulleiksi ilmastopakolaisetkin, kyllä tänne mahtuu, eikä täällä asunnotkaan edes maksa mitään

nimittäin

juurikin myytiin jostain korpisuomesta kokonainen just remontoitu kyläkoulu hintaan 3 euroa 70 senttiä

eikä ole ylikansoitettu sitäkään korpea, ei

esimerkiksi
kokonainen hollanti pinta-alallisesti , ja asujamistoineen mahtuisi komeasti kainuun korpeen sen kummemmitta sovitteluitta, ja olisi kuulkaa sotkamolaisetkin innoissaan ettei koko kylä kuollutkaan

niin ja vielä; oletko satu täti tiennyt että jääkaudet kestävät kymmeniätuhansia vuosia, ja niiden väliset lämpimät jaksot kestävät tuhansia vuosia, joten maapallon normaali tila on olla lumipallo

nyt elämme ihanaa lämmintä kautta, ja jos jollain tempulla saataisiinkin lämmintä kautta muutaman sata vuotta jatkettua, tehkäämme ihmeessä niin koska jääkautta sitten kuulkaa riittää, siinä ei 20 000 vuotta jääpeittojen kanssa riitäkkään

Raiwo (nimimerkki)

hieno juttu että politiikkojen järjestämä ilmastokusetus on kaatumassa, tosin syynä on se että eivät pysty ahneuttaan jakamaan veronmaksajilta varastamaansa pottia sulassa sovussa :)

Ilmasto varmaankin lämpenee/muuttuu mutta ihimisen vaikutukseen en usko ja ihmisen kykyyn ymmärtää tätä järjestelmää en todellakaan usko vaikka ns. tutkijat sanoisivat mitä! Eli maailma muuttuu, annetaan sen muuttua!

Kalevi (nimimerkki)

Jaa että tuhannet ilmastotutkijat ovat kymmenien vuosien ajan olleet väärässä ja sitten joku Svensmark tulee kuin messias ja jyrää ne kaikki? Ja sitten vielä skeptikot riekkuvat ilmastouskonnosta.

Tietääkseni CLOUD projektin tuloksia vielä odotellaan. Ja mitä tieteen avoimmuusperiaatteeseen tulee, niin ihan samanlainen badass se Svensmark on kuin muutkin:
http://www.realclimate.org/index.php/archives/2009...

Hiilinielu (nimimerkki)

Mielestäni vertauksenne lämpötilojen 2-3 asteen muutokset ylöspäin maapallon normaali lämpötilasta versus kehon normaalilämpötilasta eivät ole mitenkään suhteutettavissa toisiinsa. Jo sen vuoksi, että maapallon kohdalla normaali lämpötila on melkoisen epästabiili määre, kun taas ihmisen normaali lämpö on paljon vakaampi ja helpommin määriteltävissä. Eikä tietääkseni ole evoluution aikana juuri vaihdellut. Joskus asioiden kärjistäminen on paikallaan, mutta ei joka paikkaan se käy.

Joo (nimimerkki)

a maapallon keskilämpötilaa ei osata mitata
b CO2 lämmittää maapalloa 0,5 - 2 astetta max
c ilmastomallit eivät toimi
d vaikka lämpiäisi 6 astetta vaikutukset ovat Suomelle positiivisia
e yhtä hyvin voi tulla vaikka jääkausi ne alkavat nopeasti
f Kööpenhaminassa on kyse verotuksesta ja YK:n valtapyrkimyksistä ei ilmastosta

Että tältä pohjalta voisi Hassi olla vähän varovaisempi kun toisten rahoja tuhlaa.
Muiden elämän määräily ja rahojen varastaminen tulee häneltä luonnostaan (ilmasto)kommunistina. Kun on tullut elämässä oltua tasaisesti aina väärässä niin pitäisikö tällä kertaa taas muka uskoa näitä utopiajuttuja?

"Ennen vihreätä herätystään Hassi toimi 1970-luvun alussa Teiniliiton hallituksessa 1970 ja varapuheenjohtajana 1971. Hassi on myös ollut mukana opiskelijapolitiikassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa 1971–1971 ja Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnassa 1973–1975 sekä taistolaisen Sosialistinen opiskelijaliitto SOL:n hallituksen jäsenenä 1973–1975."

pakana (nimimerkki)

Satu kirjoitti: "Kysymys, johon en ole koskaan saanut vastausta ilmastonmuutoksen kieltäjiltä on: Missä on planeetta, jolle ehdotatte ihmiskunnan muuttavan, jos havainnot hiilidioksidipäästöjemme aiheuttamasta maapallon lämpenemisestä ovat totta?"

Kirkko käytti samaa kikkaa vuosisatoja. Hekin esiintyivät tulevaisuuden ennustamisen asiantuntijoina. Heillä kysymys oli vain muotoiltu seuraavasti: "Kysymys johon emme ole koskaan saaneet vastausta ateisteilta on: Missä on se piilopaikka jonne pakenette Jumalan vihaa, jos Jumala on olemassa ja oppimme helvetistä totta?"

ville (nimimerkki)

Kylä Vatanen tietää!

Valta Vaihtuu (nimimerkki)

Jos politiikot ovat varustetut ko. järjellä siten, että he oikeasti luulevat tämän menevän läpi kaikista, niin siinäpähän sitten sotaa julistamaan. Sen nämä idiootit saavat aikaan vielä ja varmasti. Ei kaikki jaksa katsoa ja ihmetellä, kun satoja miljardeja vedetään virkamiesten (korruptoituneita hekin kaikki) liiveihin tosta vaan. Koska tää kusetus loppuu ? Sodan jälkeenkö ? Voi vihreät stallarit ! Edestään löydätte. Miten vastaatte tekojenne aikaansaannokset ? Hengellännekö, vai koko suvun ulosmittauksella ? Samoin koko puolueen vastuu, muuten tulee "syyttömiä syyllisiä".

kalle (nimimerkki)

VASTAUS SATU-TÄDILLE

SATUN KYSSÄRI:
”Kysymys, johon en ole koskaan saanut vastausta ilmastonmuutoksen kieltäjiltä on: Missä on planeetta, jolle ehdotatte ihmiskunnan muuttavan, jos havainnot hiilidioksidipäästöjemme aiheuttamasta maapallon lämpenemisestä ovat totta?”

NO NYT SAAT VASTAUKSEN:
Me ilmastonmuutos- uskon kieltäjät emme muuta mihinkään uudelle planeetalle koska maapallo on sekä nyt että myös hiukan lämmettyään varsin mukava pallo asua

Jos ilmasto hiukan lämpeäisi, ihmisasutukselle tarjoutuu uusia viljelykelpoisia maa-alueita aivan mielettömiä määriä mittaamattoman laajoilta Siperian ja Kanadan ikijäisillä mantereilta, jotka ovat nyt , kylmyytensä vuoksi, asumiskelvottomia

Tämä fakta paljastuu kun otatte karttapallon käteen ja katsotte pohjoisia kylmiä alueita, siellähän ei tahdo muuta ollakkaan kuin mannerta mantereen perään. Pohjoismaat sekä iso-Britannia ovat tässä katsannossa poikkeus, joka johtuu Golf-virrasta

Niin Satu, me uskottomat emme muuttaisi planeetalta yhtään mihinkään. Suomesta voimme muuttaa jos Golf-virta sammuisi, emme muuten. Tilaa pallolla on, ja todellakin, ilmaston lämmetessä, lisää tulisi monin veroin enemmänkin.

Veli Mäkinen (nimimerkki)

"Eilen osuin John Kerryn ja hänen ympärillään parveilevan tv-kuvaajien ja toimittajien lauman perään matkallani vessaan. Ja kuinka ollakaan, Kerrykin poikkesi viereiseen miesten vessaan."

Kusi on tarttuva tauti.

Rambe (nimimerkki)

Onko tää Hassi nyt se joka kannattaa niitä kaksinkertasia(tuotasta ja käytöstä) energiaveroja Suomen metsäteollisuudelle? Samaan aikaan kun muualla valtiot lyövät tukia vastaavalle omalle teollisuudelleen tominnalleen...tämmönen käsitys mulla on.

En voi käsittää tällasia ihmisiä, jotka tieten tahtoen kusevat omiaan nilkoille ja vielä poliitikkona! Kova on luottamus itseen ja asiaansa suomalaisten edustajana, kun meidän edustajana tällaasta taakkaa (ilmastomaksujen muodossa korruptoituneille gepardihatuille) on meitin kontolle ajamassa!

Pitäiskö vähän suhteuttaa asioita ja puuttua vaikkapa syntyvyyden säännöstelyyn kehitysmaissa hehkulamppujen ym. omien kurittamisen sijaan?

Tajuatko millä hiellä ja verellä tämä valtio on tänne rakennettu? No et varmaan vanhana stalinistina.

Sen sanon vihervasemmistolaiset fasistit, että edestänne vielä löydätte...

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kommentti #67 on Suomi24.fi / Keskustelu / Politiikka / VIhreät -palstalla, koska sitä ei saa tässä julkaistuksi.

Tapio O. Neva (nimimerkki)
Haapio (nimimerkki)

Kööpenhaminassa käy samoin kuin kansansadussa "Hiiri kissalle räätälinä"!
Ei tullut kaikkea peittävää takkia, ei edes liivejä tai rukkasia, mutta kukkaron kankaasta voisi vielä yrittää tehdä. Haapio

Julkkikset.fi (nimimerkki)

Seuraavasta videosta näkee sen, että kuinka arka asia on tämä ilmastogate-huijausteema on. Sitä ei lehdistönkään anneta tuoda esille. Videolla esiintyvä vapaa journalisti Phelim McAleer on jo aiemmin päässyt esittämään epämiellyttäviä kysymyksiä Al Gorelle, jolloin hänen mikrofoninsa suljettiin. Tällaisia journalisteja tarvitaan näinä aikoina, joilla on rohkeutta lähteä nostamaan globalisteille arkaa ja vaikeaa aihetta eli ilmastomuutoshuijausta pöydälle.

http://www.youtube.com/watch?v=aUtzMBfDrpI

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Saimaalla 20 cm jäätä- enemmän kuin aikoihin.
http://fi.yle.mobi/uutiset/kotimaa/ns-yduu-111719-...

Tapio O. Neva (nimimerkki)
Matias (nimimerkki)

Onko Hassi tullut koskaan ajatelleeksi sitä mahdollisuutta että samalla tavalla kuin hän 35 vuotta sitten osui harhaan yhteiskunnallisessa näkemyksessään on hän myös nyt osunut harhaan koko ilmastonmuutosproblematiikassa. Me emme taida sittenkään olla menossa mitään tuhoa kohti. Koko ilmastonmuutoshomma on paljastumassa pikkuhiljaa innokkaan poliittisen joukon uudeksi dogmiksi kuten marxismi-senilismikin oli aikoinaan.

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutosteoria lepää tieteellisesti heikolla pohjalla. Uskonasiat on sitten eri juttu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

#75 Onpas tuossakin oikein logiikan riemuvoitto, höh

Joo (nimimerkki)

George Carlin, saving the planet:
http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

Jos Kiinalaiset saa 39-40 astetta kuumetta se on Suomalaisille aivan sama.

Odotellaan nyt vuosi josko tuota ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosteoriaa on enää olemassakaan silloin.

EU uhkailee että jos ette vähennä päästöjä me ammutaan itseämme vielä toiseenkin jalkaan. US ja Kiina on tämänhetken suurvallat ne hommaa vie.
Joko Satu-täti vetäydyt politiikasta kun tämäkin ilmastososialistinen teoria aiheuttaa pelkkää kurjuutta ihmisille ja ylläri-pylläri ei toimi lainkaan reaalimaailmassa?

Päästökauppa Euroopassa:
a nosti CO2 päästöjä
b tuhosi xx työpaikkaa
c jälkimarkkinat muodostuivat 90% rikollisista (5 miljardin euron alv huijaukset ja menetykset veronmaksajille)
d kiihdytti työpaikkojen siirtymistä BRIC maihin
e nosti hintoja, kiihdytti inflaatiota
+ energiansäätölamppu fiasko oikein spessuna pohjalla

Ei kansakuntaa voi rikastuttaa köyhdyttämällä sen kansalaisia.

Koita nyt edes kerran keksiä semmoinen teoria joka toimii politiikkasi selkärangaksi.

Hannu Töyri (nimimerkki)

Kiinalaiset ilmoittivat tämän vuoden keväällä lisäävänsä hiilen käyttöä 50% ja niin he ovat myös tehneet.

kaapo (nimimerkki)

Ilmastohysteerikot eivät saaneet muuta aikaan kuin sodan pallonpuoliskon etelän ja pohjoisen välille. Etelä alkaa tästä lähtien vaatimaan pohjoiselta satoja miljardeja perusteettomia maksuja, joita pohjoinen, tultuaan järkiinsä, ei tule maksamaan.
Entisenä taistolaisena Hassi iloitsee syttyneestä sodasta ja toivoo sen johtavan massiiviseen sekasortoon. Tästä hän saa lohtua sairaaseen mieleensä, kun Neuvostoliitin kaatuessa heidän vallankumouksensa valui hiekkaan.

Naama (nimimerkki)

Matti O Koskela kommentti #46 (18.12.2009 12:57) on niin hyvä että se kannattaisi kääntää ja lähettää Guardianiin.

Ano Nyymi (nimimerkki)

Toivon, että kaikki merkitsevät nyt muistiin kaikki ne poliitikot ja poliitikkojen p***seennuolija-tiedemiehet (IPCCCP ja CRU) + kaikki heille myötämieliset tiedemiehet - tavallista kansaa tässä yritetään k*settaa - Vihreitä toki viedään ... ja päästöoikeuskauppa villitsee kaikki kykenevät (suur/raskas- ja energiateollisuus).

Tulee, ennemmin tai myöhemmin hetki, jolloin voidaan kiistatta osoittaa tämän ilmastohysterian perusteettomuus. Sillä hetkellä toivon, että ko. nimilista julkaistaan ja jokainen listalle kuuluva laitetaan korvausvastuuseen - koko omaisuudellaan, poistetaan virastaan, epäluottava leimalla varustettuna ja tiedot julkaistaan maailmanlaajuisesti ja näyttävästi. Ilmastohysterian isät pitäisi viimeistään tässä vaiheessa laittaa vankilaan - yhteiskunnan vihollisina ja liittää historiankirjoihin Stalinin ja Hitlerin rinnalle.

Pakok Aasu (nimimerkki)

Tulipahan sotkettua kunnolla: Isäntämaan Tanskan laskelmien mukaan kokouksen hiilidioksidipäästöt vastaavat määrää, jonka puoli miljoonaa etiopialaista tuottaa puolessa vuodessa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

#81 Asiantuntemus suorastaan löyhkää. CRU:n lisäksi on kaksi muuta vastaavaa työtä tekevää tutkimuslaitosta.

Brandheim (nimimerkki)

On aivan samaa heitämmekö aurinkoon ämpärillisen vettä tai sylillisen koivuhalkoja.
Ilmasto kuitenkin säätyy auringon mukaan.

Täällä vihreät puhdistavat venäjän viemärivesiä ja suovat poliittisesti arkojen maa-alueiden käytön. Lisäävät maailman tuhoutumista monikielikulttuureilla jossa painetaan miljoonia sivuja vierailla kielillä ja komiteat istuvat kääntämässä grölannin kieltä tanskaksi tai suomea ruotsiksi.

Matkustelu avartaa ja varsinkin suihkukoneilla eripuolille maailmaa rauhan ja ilmastokongresseihin.

yli 30 vuotta on ollut käytössä tiedon siirto sekä myöhemmin videoneuvottelu mahdollisuus.Ei niissä tarvitse olla kuin 10 suurimman saastuttaja maan herrat (huomatkaa saastuttaja ei ilmaston lämpeneminen).Ei sielä tee Naurun edustaja mitään koska ongelma 0n tiedossa.Suuret toimii ilman pieniäkin samoin tavoin.

WTC räjäytettiin siksi, että kuussa käynti on lavastusta (nimimerkki)

Heh, juuri kun halla-ahoistumisesta päästiin, niin keskustelupalstojen spämmääjiksi ryntäävät "skeptikot".

Nämä "skeptikot" kyseenalaistavat kaiken, mikä on heidän uskoaan vastaan. Ja nielevät purematta kaiken "ilmastoskeptisen" "tiedon". Se on hauskaakin seurattavaa, mutta spämmäys on varsin rasittavaa pidemmän päälle.

SDP stinks (nimimerkki)

Hakkaa vähän ittees kuolleiden elukoiden luilla.

Veroelätti.

no vaccine (nimimerkki)

HERÄTYS HASSI! NWO meni jäihin!

Ilmastosopimus on Suomen tuho
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Antero (nimimerkki)

Ilmastotiede on niin uusi ja vaikea tieteen haara ja ns. tiede ei kykene antamaan kovin selviä selityksiä siihen vaikuttavista asioista.

Niitä voisivat olla nämä:

1. Ilmastosta tiedetään hyvin vähän
2. Ilmasto on hyvin kompleksinen
3. Ilmasto muuttuu, on aina muuttunut ja tulee aina muuttumaan
4. Co2 on pääasiassa seuraus lämpenemisestä
5. Ilmakehä ei ole suljettu (ei kyse kasvihuoneesta)
6. 800-1000 vuotta sitten oli nykyistä lämpimämpi jakso (n. 1 aste)
7. 5000 -7000 vuotta sitten vielä lämpimämpi (2-3 astetta).
8. Nyt on n. asteen verran lämpimämpää kuin ns. pikkujääkaudella
9. II maailmansodan jälkeen ilmasto viileni teollistumisesta huolimatta
10. Mittausmenetelmät ovat muuttuneet ja virheiden todennäköisyys on huomattava (mm. kaupunkiefekti)

11. satelliittimittaukset otettiin tuloksiin v. 1979 lähtien
12. uusia havaintoja vaikuttajisa: tuulet, pilvet, ns. iiris-efekti

Antero (nimimerkki)

Niin yksi oleellinen unohtui mainita. Kun tiede ei kykene selittämään jotain asiaa astuu kuvaan yleensä usko, uskomukset ja muut kuvitelmat.

Nykyistä ilmastonmuutoskeskustelua vaivaa myös se että siihen ovat sotkeutuneet myös poliittiset intohimot sekä silkka taloudellisen hyödyn tavoittelu. Tässä ongelmakentässä tieteen vapaus saattaa olla uhattuna kuten viimeaikaiset paljastukset Englannista(kin) osoittavat.

realisti (nimimerkki)

#77 Mihin unohdit tuulivoima- ja biopolttoainefiaskot?

Vilho Juntunen (nimimerkki)

Täältä pakkasten keskeltä Kajaanista.
Ei haittaisi vaikka olisi pari kolme
astetta lämpimämpää. Tuskinpa afrikka-
laisetkaan huomaisivat?
tv. Vilho
PS. Liitteenä Helmisaaren Jaskan ja
Gandhin Mohandaksen fiktiivinen keskustelu
http://www.kaapeli.fi/eko.fi/chat/disc1/m-100-02-2...

Olavi Oriatsalo (nimimerkki)

"Jos asiantuntijat sanovat, että kotisi ei ole paloturvallinen ja suosittelevat tiettyjä korjauksia, mitä teet? Sanotko, että ei ole rahaa, on tärkeämpiäkin tarpeita, haluat sataprosenttisen varmuuden tulipalon syttymisestä ennenkuin suostut remonttiin?"

Ei mikään noista. Sen sijaan ottaisin selvää, että onko tämä "asiantuntija" riippumaton. Siis että onko hänellä kenties palosuojausurakointia harjoittava firma tai jokin kytkö-s sellaiseen.

Oletko Satu vielä lukenut tätä?

http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/...

Sami (nimimerkki)

Parahin Hassi,

olit innolla mukana jo 70-luvulla parantamassa Maailmaa. Retoriikkasikin oli kovin saman näköistä. Olisiko aika vihdoin vetää johtopäätöksiä omista kyvyistäsi hoitaa meidän yhteisiä asioita. Ryhtyisit vaikka akvarellistiksi - saisit paljon vähemmän pahaa aikaan. Vaadit Eurooppaa ja Suomea uhraamaan itsensä esimerkkinä muille, vaikka on kiistattoman selvää, että tällä hetkellä muut eivät lähde kanssamme kenties Maailmaa pelastamaan. Eihän se välttämättä vaarassakaan ole, mutta se olisi tietysti hyvä selvittää oikeasti pikapuoliin - avata data ja tuoda vihdoin mallit tieteellisen arvioinnin pariin. Siihen saakkahan tieteellisesti todistettu ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on lähinnä tieteellisten periaatteiden raiskaamista. Vähän niinkuin siellä missä viljakin kasvoi 70-luvulla nopeammin oli tapana.

On sulaa hulluutta uhata itsemme hirttämisellä tilanteessa, jossa muu Maailma, aatetoverisi Chavez ja Castro etunenässä, eivät näytä piittaavan mistään muusta kuin siitä, että teollistuneiden maiden lupaama valtava vuori rahaa tyhjästä on muka liian pieni.

Jos EU lopettaa päästönsä huomenna, mutta muut eivät pistä tikkua ristiin ei Maailma pelastu. Sen sijaan me Euroopassa hukumme - kenties mereen, mutta ihan varmasti anarkiaan. Tai kenties siihen rautaiseen kontrolliin jonka alle meitä, Satu, eri ideologioide nimessä olet ollut vuosikymmeniä ajamassa. Ymmärtänet, vaikket toki äänestäjillesi muista kertoakaan, että tämä hinta revitään meidän selkänahastamme? Suomen veroaste on sellaista luokkaa, ettei stallarikaan voi kuvitella sitä enää nostettavan - otetaan siis kouluista, sairaaloista, psykiatrian avohoidosta yms. vai mitä Satu? Ja sitten tankit kadulle pitämään kansakarja tyytyväisenä, for old times sake.

Miten J.J.J. Kasvin kaltaiset kiistattoman älykkäät ja vapaata yhteiskuntaa kannattavat, aidosti ihmisten asialla olevat toimijat voivat loata itsensä kuulumalla samaan liikkeeseen kaltaisesi ihmisten kontrolloimista ja riistämistä keinolla millä hyvänsä ajavan iljetyksen kanssa jäänee minulle ikuiseksi arvoitukseksi.

Sami (nimimerkki)

Nyt on pakko nöyrtyä ja pyytää äskeisen kommenttini #93 sävyä ja sanamuotoja anteeksi. Asia toki pysyy, mutta tuo oli asiatonta ja ala-arvoista kielenkäyttöä.

Pahoitteluni.

Raiwo (nimimerkki)

@sami: tottahan tuo #93 oli, sävyssä tai sanamuodoissa ei ole mitään anteeksipyydettävää toisin kuin Hassilla vanhoista (kuten myös uusista ja tulevista, ikävä kyllä) toilailusta!

Kysyjä (nimimerkki)

kysyy vain mitenkä Satu paluuLENTOSI sujui?
Oli varmasti mukava tulla kotiin! Lämpimään!

Milloin olet seuraavaksi lähdössä lennolle?
Brysseliinkö? Muualle?

Kysyn vielä lopuksi, että milloin aiot itse ryhtyä elämään
eko-periaatteiden mukaisesti?
Nyt se ei näytä siltä vähääkään, olet varmasti
yksi Euroopan suurimmista saastuttajista lajissasi!!

Juuni (nimimerkki)

ILMASTO KYLMENEE !!!
Tanska heräsi -16,2C pakkaseen aamulla.
Kahdeksaan vuoteen kylmintä!!

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#23 "Mitä taas tulee hiilipäästöjen vähentämiseen yleensä, niin ainakin minä itse porvarina kannatan vähäisempää riippuvuutta Venäjän öljystä ja kaasusta. Eli ehkäpä ilmastonmuutoksen tutkimisen takana on myös poliittinen motiivi, mutta vähän toisenlainen kuin skeptikot väittävät?"

No täytyy sanoa, että Suomen Neuvostoliitto-vetoinen hiilivetypolitiikka alkoi siitä, kun länsimaat eivät enää oikein toimittaneet Suomelle polttoaineita, ja jo toisen maailmansodan aikana muodostui ajatus Neste Oy:n perustamisesta Suomeen omaksi öljynjalostamiseksi. Jotta ymmärrettäisiin oikein Suomen hiilivetypolitiikan vähäinen arabi- ja runsas venäläisvetoisuus, suosittelen lämpimästi perusteisiin tutustumiseksi. Markku Kuisma: Kylmä sota, kuuma öljy.

http://www.talouselama.fi/uutiset/article160642.ece

Siitä näkyy selvästi, miten kansallisella porvarilinjalla olivat Maalaisliitto, SDP ja SKDL, kun taas Kansallinen Kokoomus ajoi lähinnä vain amerikkalaisten öljy-yhtiöiden asemaa varoittaen hiilivetykommunismista.

Nyt Kansallinen Kokoomus on PVO (TVO):n osalta lähinnä eurososialidemokratian asialla vaatien kolmea ydinvoimalaa, joista Olkiluoto-4:stä pitäisi saada ruotsalaisten umpikujan ratkaisemiseksi päätös jo ennen kuin Olkiluoto-3 on valmis. Jyrki Katainen on siis ruotsalaisen sosialidemokratian ja vihreyden asialla ilmeisesti siksi, että Ruotsissa on "porvarihallitus". Kuitenkaan Kansallinen Kokoomus ei ohjelmallisesti ryhdy ajamaan Venäjän federaation asioita siksi, että hallituksessa on sen kansanpuoluelainen veljespuolue Yhtenäinen Venäjä. Jonkinlainen kaksoisstandardi siis pätee.

En nyt ole aivan varma, että turpeen ja puun hyljeksiminen ja hiilivetyjen julistaminen pannaan jo etu ajassa olisi suomalaisen kansallisporvarin, kuljetusyrittäjän tai metsäkoneurakoitsijan, siis maakuntien tyypillisen kokoomuslaisen tyyppiporvarin etu, vaan lähinnä suurvaltaa rakentavat sosialistikokoomuslaisen virkamiehen unelma, jolla päästään eroon kepulaistan junttien lisäksi myös maakuntakokoomuslaisista änkyröistä.

1. Maakaasua, jota tulee öljyntuotannon yhteydessä ei pitäisi arvokkaana energialähteenä käyttää lainkaan lämmitykseen, vaan teollisuuden raaka-aineeksi ja tasatahtiin öljyn kanssa liikennepolttiaineeksi.

2. Hiilivetyjen hankkiminen venäläisiltä on suurempaa rauhanpolitiikkaa kuin öljyn sotiminen muslimeilta amerikkalaiseen tapaan.

3. Energiapolitiikan pekkarointi on maakuntakokoomuslaisen sinivalkoisen porvarin etu mm. yrittäjäpiireissä. Koska Suomessa on 1/3 jonkinlaista suota, on välttämätöntä se, että osa soista muutetaan turpeenpolton jälkeen hiilinielumetsiksi. Turvekin on nopeammin uusiutuva luonnonvara kuin maahantuotava kivihiili. Helsingin kaupunginvaltuusto, jossa on erityisen paljon vihreitä, on yksi Suomen saatuttavimmista kaupuginvaltuustoista, koska sillä on Helsingin Energian hiilikasassa Helsingissä energiaa, jota voisi tuottaa kotimaisin uusiutuvin lähtein. Helsingin vihreät ja Helsingin Kokoomus ei ole muuta kuin kansalaisaktivismilla ja raa'alla sponsorirahalla ostettu mielikuva, joka ei salli edes roskia poltettavan hiilentuonnin korvaamiseksi.

Leeni (nimimerkki)

Pojat ovat kauhuissaan koska pohjimmiltaan pelkäävät, että heiltä viedään heidän ainoa miehuutensa mitta, auto. Älkää pelätkö, olette miehiä ilman autoakin. Oikeastaan vasta sitten alattekin näyttää miehiltä.

Ilmastososialismi (nimimerkki)

#99.

Niin Leeni. Sitä minä ainakin juuri pelkään tuota sosialismia ja kommunismia.

Luojalle kiitos tuosta Amerikan Yhdysvalloista. Joskus ehkä kyllästyvät meitä Eurooppalaisia pelastamaan.

Sinä voit liikkua vaikka takaperin kävellen tai potkulaudalla.
Tämä on vielä toistaiseksi vapaa maa.

Ehkä joskus huomaat että Satu liikkuu lentokoneella, taksilla ja limusiinilla sekä syö kabinetissa naudanlihapihviä.
Ja sinä jonotat pakkasessa työttömänä kuukauden säädeltyä liha-annosta.

Se on se ihmisen muisti niin lyhyt.

sivustakatsoja (nimimerkki)

#99
Voi Leeni, kun teillä vihreillä ei ole mitään oikeaa sanomista, niin yritätte naurettavilla kommenteilla autoista, öljy-yhtiön agenteista, suurkapitalistien kätyreistä yms. syyllistää tavallisia ihmisiä, jotka vaativat vain oikeaa ja rehellistä tietoa, ennenkuin hyväksyvät veronkorotukset ja ilman ostamiset. Olisi se tietysti mukavaa, jos joku antaisi näistä mielipiteistä minullekin kaupunkimaasturin ja tukun rahaa, ei vaan ole näkynyt.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#100 Minä ainakin ajattelen Pihtiputaan mummoa ja sokeaa Reettaa vanhassa maalaistalossa MYEL-kansaneläkkeellä, joka lämpiää puiden lisäksi sähköllä ja kun alkaa kolottaa, pitäisi päästä 10 kilometrin päähän arvauskeskukseen, josko pienituloisena ja terveyslääketieteelle poispriorisoitavana vanhuksena vielä saisi hoitoa ja tutkimuksia tai pääsisi sairaalaan. Liikkuminen on perusoikeus ja Rooman sopimuksen (1957) mukaan Euroopan unionin sisämarkkina perustuu pääoman, työvoiman, palveluiden ja tavaroiden liikkuvuudelle. Hyvinvointipalvelut tuotetaan paikallaan terveyskeskuksissa ja sairaaloissa. Näin ollen potilaan on päästävä liikkumaan palvelun luo, koska terveyskeskus tai keskussairaala ei liiku potilaan luo.

Bensiinin hinnan ongelmat eivät ole siellä, missä väentiheys on suuri ja tulotaso korkea sekä köyhille joukkoliikenne subventoitu ja pyörätiet rakennettu.

Bensiinin hinnan ongelmat ovat haja-asutusalueella, jossa pienituloisen ihmisten arjen sinnittely ei kannata, mikäli kaikki tehdään kannattamattomaksi korkein liikennepolttonestein.

Euroopan unionissa ne, jotka asuvat asuintiheydellä 250 / km2 päättävät Euroopan sosialistipuolueessa, Euroopan kansanpuolueessa niiden asioista, jotka asuvat asuintieheydellä 17 / km2 tai 1 / km2 .

Onneksi ranskalainen valtionyhtiö Renault ja Romanian autotyöläiset tulivat avuksemme.

http://www.autowiki.fi/index.php/Dacia_Logan

Bonetos (nimimerkki)

Selkä seinää vasten, piipun pää silmien välissä ja kakka housuissa... nämä kaverit tekevät sen mitä pitää ja säilyttävät itsensä hengissä, kun on pakko. Tämä on ahneen ihmisen malli ollut kaikki nämä vuosituhannet. Ei siis kannata olla huolissaan siitä, tuleeko käänne lopulta. Suuret muutokset eivät lähde johdosta vaan ruohonjuuresta.

Olet Satu väärässä taas - tule pois sieltä EU-norsunluisesta tornista, vaikka sen porvarillisen ansiotulosi sieltä saatkin. Muutokset tapahtuvat täällä tavallisen ihmisen mielessä ja teoissa. Kuinka kauan täytyy odottaa, että ymmärrät olevasi porvarisherra kovat kaulassa selityksinesi.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Satu Hassi on uusliberaali!"

- Aulis Junes, Helsinki -

Vapaa äänestäjä (nimimerkki)

Entisten ja nykyisten stalinistien arvostelukykyyn ja ymmärrykseen ei ole luottamista. Todellisuuden ja kommunistisen uskonnollisen julistuksen ero on ollut ääretön. Tietoa on ollut asiasta aina saatavissa.
Ilmastokohu on paljastunut heikosti harkituksi asiaksi. Ilmasto on muuttunut aina ja on nyt jäähtynyt jo 10 vuotta. Hyvä näin. Satu ota selvää asioista paremmin ja syvällisemmin. Tutustu myös ajattelevien ja erimieltä olevien mielipiteisiin. Oikeassaolemisen perusteeton himo sokaisee. Uskonnollinen kiihkoisuus on vanhanaikaista. Näin suurista virheistä pitäisi havahtua ajattelemaan itsenäisesti.

Timo Raunio (nimimerkki)

Kylläpä on heikkotasoinen tämä Satu Hassin kirjoitus; niin alkuperäinen blogiteksti kuin hänen vastauskommenttinsakin (kirjoitus nro 45). Miten voi ylipäätään olla mahdollista, että lisensiaatiksi asti opiskellut henkilö syyllistyy noin ala-arvoiseen ja täysin epätieteelliseen argumentointiin?

Käydäänpä kohta kohdalta läpi nuo Hassin kirjoituksessa nro 45 esittämät asiat:

- "Kanssani täällä Kööpenhaminassa on 119 pääministeriä ja presidenttiä, ja kaikkiaan noin 190 maan hallituksen edustajat."

Entä sitten? Tieteellisessä argumentoinnissa pelkkä väitteiden esittäjien lukumäärä ei todista yhtään mitään. Olennaista on vain ja ainoastaan se, miten pätevästi argumentit pystytään perustelemaan ja osoittamaan tieteellisesti valideiksi. Kukaan näistä mainituista 190 maan hallituksen edustajasta ei kyennyt millään tavalla osoittamaan, että maapallon lämpötilan nousu olisi ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä johtuvaa. Niinpä kaikki heidän puheensa ovat tieteelliseltä kannalta katsoen vain arvotonta löpinää.

- "Eilen julkisuuteen vuodettu yhteenveto -- on linjassa myös aikaisemmin julkaistujen yhteenvetojen kanssa"

Voipi olla linjassa, mutta mitä se muka todistaa? Nämä mainitut aikaisemmin julkaistut yhteenvedothan on juuri osoitettu paikkansa pitämättömiksi. Viimeistään Climategate-paljastus osoitti, että niiden laadinnassa ei ole noudatettu minkäänlaisia tieteellisiä kriteerejä, vaan "tutkijat" ovat manipuloineet aineistoaan hyvin voimakkaasti (mm. muuttelemalla mittaustuloksia mielivaltaisesti) saadakseen aikaan sellaisia lopputuloksia, jotka paremmin sopivat heidän ennakkokäsityksiinsä. Tällainen toiminta on räikeässä ristiriidassa kaikkien tieteen perusperiaatteiden kanssa!

- "Stern on Maailmanpankin entinen pääekonomisti ja hän tuli tunnetuksi raportistaan, jossa selvitti ilmastonmuutoksen taloudellisia vaikutuksia."

Niin selvitti, mutta koko selvitys perustui pelkälle jossittelulle, ei suinkaan tieteellisille faktoille. Ajatuksena oli, että jos ilmaston lämpeneminen toteutuu ennustetun laajuisena, niin siitä seuraa kustannuksia niin ja niin paljon. Missään kohdassa raporttia ei kuitenkaan esitetty tieteellisesti päteviä todisteita sen puolesta, että tuollainen ilmaston lämpeneminen tulee todella tapahtumaan, ja vieläpä juuri ihmisen toiminnan seurauksena!

- "Niille, jotka ovat valmiita pelaamaan maapallolla venäläistä rulettia, esitän vielä toisenkin kysymyksen:
Jos asiantuntijat sanovat, että kotisi ei ole paloturvallinen ja suosittelevat tiettyjä korjauksia, mitä teet? Sanotko, että ei ole rahaa, on tärkeämpiäkin tarpeita, haluat sataprosenttisen varmuuden tulipalon syttymisestä ennenkuin suostut remonttiin?"

Jaa että mitäkö sanoisin tällaiseen? Reagoisin tietysti niin kuin tieteellisen koulutuksen saanut ihminen moiseen asiaan reagoi, eli arvioisin lähdekriittisesti noiden "asiantuntijoiden" esittämiä väitteitä. Mikäli toteaisin väitteiden olevan paikkansa pitäviä, ryhtyisin toimenpiteisiin kotini paloturvallisuuden parantamiseksi. Jos taas huomaisin, että väitteet eivät lepää kestävällä pohjalla, olisin tekemättä mitään enkä tietenkään sortuisi haaskaamaan rahojani mihinkään sellaiseen, jolle ei ole todellista tarvetta.

- "Kysymys, johon en ole koskaan saanut vastausta ilmastonmuutoksen kieltäjiltä on: Missä on planeetta, jolle ehdotatte ihmiskunnan muuttavan, jos havainnot hiilidioksidipäästöjemme aiheuttamasta maapallon lämpenemisestä ovat totta?"

Tällainen kysymys on täysin epärelevantti, koska mikään ei todellisuudessa viittaa siihen, että väitteet ihmisen aikaansaamasta maapallon kohtalokkaasta lämpenemisestä olisivat totta. Miksi ihmeessä haaskata aikaa, rahaa ja muita reusrsseja moiseen humpuukiin? Samallahan voisi tehdä jotain sellaista, joka oikeasti on hyödyllistä, kuten satsata voimavaroja esimerkiksi luonnon ja ympäristön suojeluun.

Ano Nyymi (nimimerkki)

Lauri Gröhn kommentoi:
19.12.2009 11.25

#81 Asiantuntemus suorastaan löyhkää. CRU:n lisäksi on kaksi muuta vastaavaa työtä tekevää tutkimuslaitosta.
-----
Olen pahoillani Lauri, että ilmaisin IPCC'n muodossa IPCCCP - onhan se huomattava älyllinen haaste tunnistaa mihin ko. kirjainyhdistelmä viittaa.

Olin laittanut 2 pidempää kommenttia ja viittasin mm. linkkien muodossa esim Boris Winterhalter'in ansiokaaseen "nettiartikeliin" ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä ongelma-alueista. Viittasin myös Andrei Illarionov'in raporttiin IPCC/CRU'n manipuloinnista Venäjän mittausdatan osalta.

Kokeillaan nyt tällä tavalla - ei linkkejä, jospa tämä menee läpi. Joka on kiinnostunut voisi lukea myös Lawrence Solomon artikkelin: How Wikipedia’s green doctor rewrote 5,428 climate articles

Toimituksen poiminnat