Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Haiseeko home?

Suomessa kehutaan laadukasta rakentamista ja maailman huipputason sisäilmatutkimusta. Silti jatkuvasti sataa uutisia hometaloissa sairastuneista koululaisista, opettajista, kätilöistä ja asukkaista. Uusistakin taloista paljastuu kosteusvaurioita. Vastikään remontoiduissa kouluissa sairastutaan uudelleen.

Suhtautuminen mikrobien tuottamiin myrkkyihin tai toksiineihin vaihtelee sen mukaan, altistummeko ruoan vai hengitysilman kautta.

Ruoan mikrobeihin suhtaudutaan jyrkästi. Elintarvikkeiden kylmäketjun katkeamattomuus on pyhä. Viimeisen myyntipäivän ohittaneita elintarvikkeita ei saa myydä ja sillä sipuli. Ruokaloiden henkilökunnalta vaaditaan hygieniapassit. Ihmisiä varoitetaan, että ruoan kuumentaminenkaan ei välttämättä hajota myrkkyjä, jos mikrobit ovat päässeet jylläämään. Meitä neuvotaan heittämään pois leivät ja hillopurkit, joissa näkyy pienikin homepilkku, koska homeet tuottavat toksiineja.

Suhtautuminen hengitysilmasta saatuihin mikrobitoksiineihin on aivan erilainen. Moni sisäilmasta sairastunut on joutunut suunnilleen puille paljaille. Työpaikalle ei voi mennä, koska siellä salpautuu henki. Silti ei saa sairauspäivärahaa, työttömyyskorvausta tai sairauseläkettä.

Sillä perusteella, että ei ole löydetty yksiselitteistä yhteyttä sisäilman aiheuttamien oireiden ja rakennusten mikrobien välillä, sairastunutta kohdellaan kuin luulotautista tai pinnaria

Tieto siitä, miten vaarallista on altistua saasteille keuhkojen kautta, kasvaa vuosi vuodelta. Keuhkothan eivät muokkaa sisäänsä päässeitä aineita, toisin kuin ruoansulatuskanava, vaan saasteet pääsevät keuhkoista verenkiertoon. Hengitetyt saasteet aiheuttavat keuhkosairauksien lisäksi sydän- ja verisuonitauteja. Uusien tutkimusten mukaan ne saattavat lisätä dementian riskiä.

Tieto ilmansaasteiden vaarallisuudesta on heijastunut lainsäädäntöön. Tehtaiden, autojen ja laivojen saasterajoja on tiukennettu moneen kertaan, samoin tupakkalakeja.

Kun tiedämme, miten vaarallisia hengitysilman saasteet ovat, mielestäni olisi perusteltua ottaa tämä lähtökohdaksi suhtautumisessa hengitysilman mikrobitoksiineihin. On tiedetty kauan, että monet homeet ja muut mikrobit tuottavat toksiineja, hyvinkin vahvoja.

Mielestäni on kohtuutonta sälyttää sairastuneelle velvollisuus todistaa, mikä sairauden aiheutti. Ei sitä vaadita syöpäänkään sairastuneelta. Ei sydän- tai vatsatautipotilaalta evätä sairauslomaa sen perusteella, että työpaikan huono ilmapiiri tai muut henkiset paineet ovat voineet suurentaa sairastumisen riskiä.

Suomalaiset kodit, koulut ja työpaikat pitää saada sellaisiksi, että sisäilma ei sairastuta. Ainakin kahta asiaa pitää muuttaa. Ensinnäkin rakentajalla pitää olla velvollisuus korvata vahingot, jos työn laatu on pettänyt. Toiseksi kunnilla ja muilla isoilla kiinteistönomistajilla pitää olla selkeä vastuutaho, joka huolehtii rakennusten ylläpidosta niin, että sisäilma pysyy terveellisenä.

 

Kolumni julkaistu Vihreässä Langassa 30.6.2017

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Tässä on yksi keissi:

https://yle.fi/uutiset/3-9618253

Päiväkoti valmistui 2014, maksoi 3,7 milj. € ja ei mennyt kovin pitkään, kun alkoi kiertää huhuja kosteusvaurioista. Tänä keväänä asia todettiin ja myönnettiin virallisesti. Saa nähdä millaiseen sopuun kaupunki pääsee rakennusfirman kanssa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja kaupungillahan ei ollut omaa rakennusvalvontaa + rakennuksen tuli olla valmis ennätysajassa tilaajan vaatimuksin.

Kunnallinen rakennusvalvonta on paradoksi - yksityisien rakntajien kanssa viilataan pilkkua yksityiskohdista rakennusmääräyskokoelmin, mutta oma kunnallinen rakennuttaminen on ilmeisesti valvonnan kiinnostuksen ulkopuolella.

Pekka Iiskonmaki

''Suomessa kehutaan laadukasta rakentamista ja maailman huipputason sisäilmatutkimusta.''

Ainakaan rakennusalan ammattilaiset eivät tuota väitä. Kaikki tietävät jo rakentaessaan, että susi tulee.

Rakentamisesta päättävät henkilöt, jotka ei eivät tunne rakentamisen lainalaisuuksia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hometta syntyy, kun rakennetaan "energiaa säästäviä" umpiota joita koneellisesti ilmastoidaan.

Pekka Iiskonmaki

#3
Tässäkin pätee jo kulunut sanonta. Suomi tuhosi itsensä veroilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Talojen pitää olla energia säästäviä umpioita, mutta pihalla saa kuluttaa energia ja mielin määrin tuprutella saasteita. Pitäähän luonnonkukat sentään nitistää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko
Juha Hämäläinen

Ongelma lienee se että laiskan letkeä suomalainen wanhan liiton timperi ei saa tehdä mitä hyväksi tietää, vaan pakotetaan tekemään homekorsuja, niin uusi-, kuin korjausrakentamisessa!

Ammattimies ei moista katsele kauaa tietäen, että kymmenen vuoden takuu tekemälleen homekorsulle iskee jossain vaiheessa takaraivoon yllättäen. Homekorsun asukas säästää sähköä ja kenties hermojaan sammuttamalla ilmastoinin yöksi (8h) kymmenen vuoden ajaksi. Se tekee rapiat kolme vuotta ilman ilmastointia, jonka pitäisi poistaa kosteutta! Minä en tee homekorsuja, koska se on vähintään pahoinpitelyn yritys.........ja oikeita asuinrakennuksia ei saa enää tehdä!

Suurin ongelma on PÄÄTTÄJÄT, jotka leimaavat mitä sattuu lakeja ja tekevät todellisesta terveellisestä rakentamisesta mahdotonta niin Suomen kuin Euroopan mittakaavassa!

Ihminen joka ei hengitä itse on kuollut ihminen. Sama pätee taloihin!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Nämä paljon parjatut "umpiot" toimivat kyllä rakennusfysiikan näkökulmasta oikein, mikäli rakennusaikainen kosteus poistetaan rakenteista asianmukaisesti ennen pinnoitustöitä JA rakennuksen käyttö ja huolto toimii niinkuin kuuluu.

Valitettavan usein pientaloissa jää ilmanvaihdon suodattimet vaihtamatta ja rakennuksen painesuhteet menevät perseelleen.

Ilmanvaihdon sammuttaminen yöksi tai ylipäätään käyttäminen "vain tarpeen mukaan" on vielä haitallisempaa.

Jos rakennuksen energian kulutusta halutaan vähentää U-arvoa parantamalla tullaan väistämättä tilanteeseen jossa rakenteen on oltava sisäpuolelta mahdollisimman vesihöyryntiivis. Sisäilman kosteuden pääsy ja tiivistyminen rakenteeseen on saatava estettyä.

Kasvanut eristepaksuus alentaa rakenteen sisäisiä lämpötiloja ja heikentää rakenteen luonnollista kuivumista. Tämän lisäksi se myös heikentää tuuletusraossa tapahtuva ilman konvektiota, jolloin tuuletusvaikutus ulkoverhouksen ja tuulensuojakerroksen välissä heikkenee entisestään..

Nämä tiiviit ja heikosti tuulettuvat rakenteet ovat sitten samalla eritäin herkkiä kaikenlaisista rakennus- / materiaalivirheistä johtuville kosteusvaurioille.

Rakennusaikaisen kosteuden hallintaan on tulossa / tullut muutoksia. On lanseerattu Kuivaketju 10, jossa työmaille on hankittava tilaajasta ja urakoitsijasta riippumaton kosteuskoordinaattori, jonka vastuualueena on työmaan olosuhdehallinta. Mä uskon kyllä, että kun ymmärrys olosuhdehallinan tärkeydestä ja sen eri osa-alueista kasvaa niin näitä "homepommeja" ei synny. Kosteuskoordinaattori on mukana rakennusprosessissa alusta asti, myös budjetoimassa riittävästi rahaa olosuhdehallintaan / kuivaukseen.

Lisäisin vielä itse blogin aiheeseen sen verran että mikrobien aiheuttamien päästöjen (MVOC) lisäksi ongelmia aiheuttaa myös muut orgaaniset yhdisteet (VOC), joita syntyy materiaalipäästöinä lähinnä uusista materiaaleista ja myös liiallisen kosteuden aiheuttamien reaktioiden seurauksena mm muovimattoliimoista.

Tämä siitä syystä tärkeää että uusien betonitalojen "homehtuminen" pikavauhtia ei ole mahdollista nuoren betonin alkaalisuuden suojaavan vaikutuksen takia. Sisäilmaongelmia näissäkin kuitenkin ilmenee. Syyt ongelmiin voivat johtua muistakin asioista kuin itse rakennuksesta..

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Omakotitaloihin löytyy vähän erikoisempia vaihtoehtoja:

http://naturalbuilding.fi/

http://kerohirsitalot.fi/

Muovittomia taloja.

Juha Hämäläinen

Vaihtoehtoja on joka tilanteeseen, mutta silti Suomessa asennetaan lisäeristykseksi Helsingin keskustaan vastaavia eristeitä, kuin Lontoon ja monen muun kaupungin kerrostalopaloissa on käytetty.

Saksa hoitaa bisnekset kotiin oman teollisuuden etuja noudattaen terveydestä tinkimällä ja EU on heittopussi maksajansa käsissä!

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Saako E1:n mukaan niin tehdä? Jos saa, maallikosta tuntuu siltä, että joko rakennuksen tai eristeen paloluokka on väärä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Paloluokka sinne tänne, kun puhutaan isoista rahoista.

Lähtekää työmaalle katsomaan miten nykypäivän homekorsuja rakennetaan. Ei ole kaunista katsoa, kun poijjaat lyö kiireellä tavaraa toisen päälle ja kuivumiseen ei turhia aikoja käytetä, koska raha!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Olen seurannut pitkään miten eristeet saattavat olla paljain sateiden armoilla viikkokaupalla.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #15

Umpisoluiset eristeet eivät vety. Sade ei tee haittaa, kunhan ovat pinnoiltaan kuivia asennettaessa.

Villoja kukaan ei pidä sateessa.

Petri Hämäläinen

Mikä tässä maassa on perustavaa laatua pielessä?

Teollisuus, rakennusfirmat, media ja sen mukana kaikki kansalaiset julistivat 20-30 vuotta samaa liturgiaa että Suomessa on maailman paras rakentamisen laatu !

Katsoi minne tahansa ja kävi ulkomailla, niin oli täysin selvää, että totuus oli päinvastainen.

Eivätkö suomalaiset uskalla ajatella omilla aivoillaan vaiko onko sekin kiellettyä?

Petri Hämäläinen

Rakennusvalvonta = täysi vitsi

Rakentajan vastuu = täysi vitsi

Välittäjän vastuu = täysi vitsi

Kuntotarkastajan vastuu = täysi vitsi

Lopputulos = Hävettää maamme puolesta

Käyttäjän TimoJokela1 kuva
Timo Jokela

Muutama henkilö on puuttunut jo tuohon rakennusvalvonnan rooliin sisäilmaongelmissa.
Tunnen kaupungin organisaatiosta useita henkilöitä ja siellä on duunissa aivan huippukavereita.
Sitten siellä on jotakuinkin ``prototyyppikuntalaisia`` wörkkereitä, joilla on kroonistunut kuntia ja valtiota vaivaama sairaus eli intohimon puute, joka on toisaalta ymmärrettävää siinä ikuisuusympäristössä mutta tuhoavaa uhreille eli kuntalaisille. Onhan valtiolla tosin intohimoa, esim. kameratolppien asentelu sakkorysien lähistölle, mutta ei sitten koulujen lähistölle intohimon (tuoton) lopahtaessa...
Olen kävellyt mestoilla senverran kauan ja nähnyt näitä ihmisiä, joiden suurin mielenkiinnon kohde on oman turvallisen pikku ikivirkakonttorin termarin asetus, kestääkö pieni virkamiehen pylly mahdollisesti odottavaa viileyttä tuolinpäällyksissä. OLisihan se kurjaa jos pikku nenusta tipahtaisi touhutippa vaikkei mitään juurikaan touhuakaan.
Huomasin omakohtaisesti asian, kun rakensimme töllin ja python housuissa jännitin lopputarkastusta.
No kaveri tuli ja linttasi nipun papereita eteeni ja katsottiin nimet alle?
Proge vei 10 minuuttia höpinöineen ja ajattelin että voi vitsendaali mikä homma.
Se oli ainoastaan tärkeää että byrokratia oli hoidettu. Kaveri ei katsonut yhteenkään paikkaan ja morot?
Sama LVI-tarkastuksessa. Kaveri kanssa paprut pöytään ja katsoi selvästi yhden formun ihan showmielessä, kysyi että onko pyykinpesukoneliitoksessa hana. Kysyin että etkö tsiigaa yhtään mestoja kaveri totesi erittäin jäätävän rauhallisesti että kyllä sinä maksajana huolehdit asioista??
Sitten rakennusvalvonnan arkitehti tuli luettelemaan säkättävällä hiirulaisäänellään mulle, mitä puita istutat mihinkin. Ajattelin itsekseni että kuinkahan pitkälle kynäniskahiirulainen lentää jos lapasella vähän avittaa? Satavarmaan en istuta juuri niitä puita. Väkivaltahan on luonnollisesti kielletty, paitsi rak.valvonnalta. Se on toinen juttu.

Ei helvata. Ei ole ihme että ongelmia on. Väitän että suomalainen ihmisvihaan taipuva viranomainen ja suomalainen luonne ovat pahasti vinksahtaneet.
Yksilön oikeuksista ei piitata vähimmässäkään määrin... Nämä sisäilmasta sairastuneet ovat surullinen ja häpeällinen tahra vakuutuslääkärien pyyhkiessä hanukasta, ei ole edes kelan sairausnumeroa kuten ei monilla muillakaan sairauksilla, esim. narkolepsialla.
Esimerkkinä hometalo oikeudenkäynnit joissa kuollut lehmä jää ostajan handuun vaikka kuntotarkastaja on antanut kolmen plussan nootin.
Näitä tarkastajia ei sitten kukaan vahdi ja ihmiset luottaa heihin sokeasti as usual. Täytyyhä se uskoo ko lehessä lukkoo!
Suomalainen lainsäätäjä lobbykiimoissaan unohtaa yksilön käytännössä kokonaan, puhutaan vaikka rikosuhrin asemasta, talo tai muissa kaupoissa huijatuista jne.
Ja kunnan rahat on yhteisiä, rahat jotka kasvavat rahapuussa loputtomasti.

Muutama vuosi sitten rakennettiin tuonne böndelle ikäihmisten rivitalo osittain jonkin säätiön hilloilla. Vajaa kaksi vuotta ja talo seisoo tyhjänä kelvottoman sisäilman vuoksi.
Asiaa tutkittiin ja selvisi että maavaraista lattiakakkua ei oltu kuivatettu ollenkaan ja laatan alla oli uimarantahiekkaa, eli kapillaarikatkoa ei tehty ollenkaan ja kakku oli läpimärkä klöntti. Pohjaviemäristä puuttui pätkä välistä kakun alla? Ei voi olla Totta!
Suomi on minusta euroopan takapajula ja vähintään euroopanmestari välinpitämättömyydessä. Autoverot ja ylipäätään kaikki viranomaismaksut alveineen sensijaan liitävät uskomattomalla tehokkuudella laariin. Intohimoa on kyllä.

Toimituksen poiminnat