Haluammeko Suomen olevan energiatekniikan myyjä vai ostaja?

Uutisia Suomesta tältä vuodelta:

 

19.1.2015

Tampereen Hämeenkadulla kerrostalon katolle on rakennettu aurinkovoimala:

http://yle.fi/uutiset/halpa_laina_kannusti__koko_kerrostalo_siirtyi_aurinkoenergiaan/7742464

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/274826-hameenpuistoon-valmistui-suuri-aurinkovoimala

 

23.3.2015

SITRA: Aurinkoenergia on Suomessa kannattavaa taloyhtiöille

http://www.sitra.fi/artikkelit/aurinkoenergia-nyt-kannattavaa-myos-taloyhtioille

 

31.3.2015

Oulun Energia Oy rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimalan sanomalehti Kalevan painotalon katolle keväällä 2015. Yhtiön laskelmien mukaan noin 10 % painotalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta pystytään tuottamaan aurinkoenergialla ja kirkkaana kesäpäivänä aurinkopaneelit tuottavat jopa 90 % painolaitoksen sähköstä. Parhaimmillaan siis myös painokoneet pyörivät aurinkosähköllä.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/kalevan-painotalon-katolle-tulee-suomen-suurin-aurinkovoimala/693397/

 

10.4.2014

Helsingissä aurinkopaneeleita löytyy jo ravintoloistakin. Cafe Caruselin katolle on asennettu aurinkopaneelit, jotka tuottavat 12-14 % kahvilan sähkönkulutuksesta:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1428554007890

http://www.hyvinvointiasahkolla.fi/hankkeet/rakennukset/637-hs-fi-aurinkopaneeleita-loytyy-jo-ravintoloistakin-sahkontuotanto-vastaisi-noin-miljoonan-kahvikupillisen-valmistusta-vuodessa

Aurinkosähkö tekee tuloaan jo Suomeenkin. Lämpöä tuottavia aurinkokeräimiä Suomessa on ollut jo vuosia, esimerkiksi oman kotini katolla jo 6 vuotta.

Deutsche Bankin mukaan maailmassa on jo 30 maata, joissa aurinkosähkö on saavuttanut verkkopariteetin, eli perhe tai yritys saa oman katon aurinkopaneeleista sähköä samaan hintaan tai halvemmalla kuin verkosta. SITRA:n (linkki yllä) ja VTT:n tutkija Pasi Vainikan mukaan myös Suomi on saavuttanut tai saavuttamassa tämän tilanteen.

http://blogs.barrons.com/asiastocks/2015/03/02/solar-electricity-is-competitive-globally-deutsche/

http://t.co/Wp7H9umimG

Kun omalta katolta saa sähköä halvemmalla kuin verkosta, tavallisten ihmisten ja yritysten kannattaa hankkia aurinkopaneelit. Esimerkiksi Britanniassa IKEA on jo joidenkin vuosien ajan myynyt aurinkosähkölaitteistoja.

Tämä muuttaa paitsi sitä, miten sähköä tuotetaan, myös sähköbisneksen. Ja se luo markkinat muillekin uusille teknologioille, sähköenergian varastoinnille ja älyverkkoteknologialle.

Kuvassa 1 näkyy miten Saksassa sähköä tuotettiin 13-17.4. tänä vuonna, viikolla 16. Aurinkoisella viikolla aurinkosähkö tuotti ison osan keskipäivän sähkönkulutushuipusta.

Perinteisesti me tavalliset kuluttajat olemme olleet pelkkiä sähkön ostajia. Aurinkoteknologian avulla voimme ryhtyä myös sähkön tuottajiksi. Perinteisten voimayhtiöiden kannalta muutos on valtava. USA:ssa puhutaan "ankkakäyrästä" (duck curve), kuva 2. Se viittaa siiten, että verkosta ostetun sähkön määrä vähenee keskipäivällä, eli juuri siihen aikaan jolloin kulutus on perinteisesti ollut suurin ja voimayhtiöt ovat saaneet sähköstä kalleimman hinnan.

http://reneweconomy.com.au/2014/bernstein-four-scary-choices-for-utilities-in-face-of-solar-onslaught-51609

http://www.greentechmedia.com/content/images/articles/Slide08.png

Puhutaan myös voimayhtöiden "Kodak-hetkestä". Vertauksella viitataan siihen, miten digikamerat veivät filmiyhtiö Kodakilta markkinat.

http://reneweconomy.com.au/2014/energy-utilities-facing-kodak-moment-may-lose-right-to-survive-57644

Sähköyhtiöt voivat reagoida muutokseen eri tavoin. Yksi vaihtoehto on sulkea silmät. Tällä ei kovin pitkälle pötkitä.

Toinen vaihtoehto on kieltäytyä ostamasta aurikosähköä ja/tai määrätä sakkomaksu niille kuluttajille, jotka asentavat aurinkopaneeleita katolleen. Joissakin USA:n osissa on tehty tai suunniteltu tätä. Mutta tämä voi johtaa ojasta allikkoon eli kannustaa kuluttajia hankkimaan myös akut ja irtautumaan kokonaan verkosta. Nykyteknologialla tämä vaihtoehto ei ole vielä kovin houkutteleva, mutta myös akkuteknologia kehittyy kovaa vauhtia.

Deutsche Bank ennustaakin, että aurinkosähkö yhdistettynä sähkön varastointiin tulee olemaan "killer app", joka mullistaa markkinat täysin, vastaavaan tapaan kuin Nokian puhelimet ensin tekivät lankapuhelimet vanhanaikaisiksi ja sitten hävisivät kisan iPhone- ja Android-puhelimille. Joidenkin arvioiden mukaan menee vain pari vuotta siihen, kun sähkön varastointi alkaa tulla kilpailukykyiseksi tavaksi tuottaa sähköä kulutushuippujen aikaan.

http://reneweconomy.com.au/2015/carbon-crash-solar-dawn-deutsche-bank-on-why-solar-has-already-won-51105

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2014/11/energy-storage-will-soon-replace-simple-cycle-combustion-turbine-peaker-plants?cmpid=rss

Kolmas vaihtoehto sähköyhtiöille on yrittää sopeutua muutokseen. Saksan suurin sähköyhtiö E.On yrittää tätä. Se ilmoitti viime vuonna keskityvänsä uusiutuvaan energiaan, sähköverkkoihin ja energiatehokkuuteen. Ydinvoima erotetaan firmassa erilliseksi osakseen, jota alle linkatun Taloussanomien artikkelin mukaan pidetään eränlaisena roskapankkina, ja siitä käytetään lempinimeä E.Off.

http://www.theguardian.com/environment/2014/dec/02/eons-switch-renewables-sign-of-things-to-come-say-experts

http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/12/20/miksi-eon-jatti-fennovoiman-ja-ydinvoiman/201417450/12?utm_campaign=twitter-share&utm_campaign=twitter-share&utm_medium=social&utm_source=t.co&utm_content=android.taloussanomat.fi&utm_campaign=twitter-share

Sitaatti Taloussanomien artikkelista: "Avainsana on käyttöliittymä. Kun Johannes Theyssen, E.onin johtaja, puhuu siitä, hänen silmänsä kuulemma kirkastuvat. Sillä hallinnoidaan älykästä verkkoa, jonka kautta johdatetaan energian lisäksi myös viestintäpalveluja. Verkon kautta kuluttajat voivat hyödyntää ja jaella myös itse tuottamaansa ja lataamaansa energiaa."

Liitttykö tämä Suomeen? Liittyy ainakin kahdella tavalla. Ensinnäkin muutos on alkanut jo myös meillä, kuten alun uutiset osoittavat. Aurinkopaneelien hintojen voimakas lasku on lisännyt kiinnostusta niitä kohtaan. Vaikka valtiovalta ei meillä mitenkään kannusta tavallisia ihmisiä investoimaan aurinkopaneeleihin, kasvava joukko ihmisiä tulee tekemään sen silti.

14.4.2015 julkaistun uutisen mukaan suomalaisten kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on kahdessa vuodessa kasvanut "räjähdysmäisesti".

http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/kaksi-kolmesta-valitsisi-aurinkoenergian-kiinnostus-rajahdysmaisessa-kasvussa/4994580

Kun omatoiminen sähköntuotanto lisääntyy, kasvaa myös kiinnostus älytekniikkaan, jolla voi ohjata osan omasta sähkönkulutuksestaan niihin tunteihin, jolloin omalta katolta tulee aurinkosähköä – ja niihin hetkiin jolloin verkkosähkö on halvimmillaan. Saksassa verkkosähkö on nykyisin halvimmillaan silloin, kun tuuli- ja aurinkosähköä tuotetaan paljon.

Yksi energia-alan iskusanoista on jo joidenkin vuosien ajan ollut "smart grid", älykäs verkko joka pystyy ohjaamaan soveltuvan osan kulutuksesta ajankohtiin, jolloin sähkö on halvinta tai muu kulutus pienintä.

Koko sähköbisnes on muutoksen alussa. Nopeimmin se muuttuu siellä, missä tuuli- ja aurinkosähkö valtaavat alaa nopeiten, Saksan lisäksi esimerkiksi Kaliforniassa ja Australiassa.

Jotta me suomalaiset voisimme päästä osille näistä kasvavista markkinoista, Suomen kannattaa kannustaa investoimaan uuteen energiateknologiaan myös kotimaassa.

Karoliina Auvinen bloggaa hyvin siitä, miksi uuden energiatekniikan kotimarkkinoilla on väliä. Vientimarkkinoilla firmojen uskottavuudelle on ratkaisevan tärkeää, että niiden tekniikkaan uskotaan ja investoidaan myös kotimaassa. Kotimaanmarkinat auttavat myös pitämään työpaikat kotimaassa.

http://energiaremontti2015.fi/uuden-energian-kotimarkkinat-avain-globaaliin-menestykseen/

Samasta asiasta bloggasi myös Jasper Pääkkönen. "Haluaako Suomi olla maa, josta tuota osaamista ja teknologiaa ostetaan, vai annammeko muiden jakaa tarjolla oleva vuotuinen satojen miljardien eurojen kakku?"

http://jasperpaakkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193209-haluammeko-jaada-koiravaljakon-hannille

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu