Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Haluammeko Suomen olevan energiatekniikan myyjä vai ostaja?

  • Kuva 1, Sähköntuotanto Saksassa, viikko 16
    Kuva 1, Sähköntuotanto Saksassa, viikko 16
  • Kuva 2, "Ankkakäyrä"
    Kuva 2, "Ankkakäyrä"

Uutisia Suomesta tältä vuodelta:

 

19.1.2015

Tampereen Hämeenkadulla kerrostalon katolle on rakennettu aurinkovoimala:

http://yle.fi/uutiset/halpa_laina_kannusti__koko_kerrostalo_siirtyi_aurinkoenergiaan/7742464

http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/274826-hameenpuistoon-valmistui-suuri-aurinkovoimala

 

23.3.2015

SITRA: Aurinkoenergia on Suomessa kannattavaa taloyhtiöille

http://www.sitra.fi/artikkelit/aurinkoenergia-nyt-kannattavaa-myos-taloyhtioille

 

31.3.2015

Oulun Energia Oy rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimalan sanomalehti Kalevan painotalon katolle keväällä 2015. Yhtiön laskelmien mukaan noin 10 % painotalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta pystytään tuottamaan aurinkoenergialla ja kirkkaana kesäpäivänä aurinkopaneelit tuottavat jopa 90 % painolaitoksen sähköstä. Parhaimmillaan siis myös painokoneet pyörivät aurinkosähköllä.

http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/kalevan-painotalon-katolle-tulee-suomen-suurin-aurinkovoimala/693397/

 

10.4.2014

Helsingissä aurinkopaneeleita löytyy jo ravintoloistakin. Cafe Caruselin katolle on asennettu aurinkopaneelit, jotka tuottavat 12-14 % kahvilan sähkönkulutuksesta:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1428554007890

http://www.hyvinvointiasahkolla.fi/hankkeet/rakennukset/637-hs-fi-aurinkopaneeleita-loytyy-jo-ravintoloistakin-sahkontuotanto-vastaisi-noin-miljoonan-kahvikupillisen-valmistusta-vuodessa

Aurinkosähkö tekee tuloaan jo Suomeenkin. Lämpöä tuottavia aurinkokeräimiä Suomessa on ollut jo vuosia, esimerkiksi oman kotini katolla jo 6 vuotta.

Deutsche Bankin mukaan maailmassa on jo 30 maata, joissa aurinkosähkö on saavuttanut verkkopariteetin, eli perhe tai yritys saa oman katon aurinkopaneeleista sähköä samaan hintaan tai halvemmalla kuin verkosta. SITRA:n (linkki yllä) ja VTT:n tutkija Pasi Vainikan mukaan myös Suomi on saavuttanut tai saavuttamassa tämän tilanteen.

http://blogs.barrons.com/asiastocks/2015/03/02/solar-electricity-is-competitive-globally-deutsche/

http://t.co/Wp7H9umimG

Kun omalta katolta saa sähköä halvemmalla kuin verkosta, tavallisten ihmisten ja yritysten kannattaa hankkia aurinkopaneelit. Esimerkiksi Britanniassa IKEA on jo joidenkin vuosien ajan myynyt aurinkosähkölaitteistoja.

Tämä muuttaa paitsi sitä, miten sähköä tuotetaan, myös sähköbisneksen. Ja se luo markkinat muillekin uusille teknologioille, sähköenergian varastoinnille ja älyverkkoteknologialle.

Kuvassa 1 näkyy miten Saksassa sähköä tuotettiin 13-17.4. tänä vuonna, viikolla 16. Aurinkoisella viikolla aurinkosähkö tuotti ison osan keskipäivän sähkönkulutushuipusta.

Perinteisesti me tavalliset kuluttajat olemme olleet pelkkiä sähkön ostajia. Aurinkoteknologian avulla voimme ryhtyä myös sähkön tuottajiksi. Perinteisten voimayhtiöiden kannalta muutos on valtava. USA:ssa puhutaan "ankkakäyrästä" (duck curve), kuva 2. Se viittaa siiten, että verkosta ostetun sähkön määrä vähenee keskipäivällä, eli juuri siihen aikaan jolloin kulutus on perinteisesti ollut suurin ja voimayhtiöt ovat saaneet sähköstä kalleimman hinnan.

http://reneweconomy.com.au/2014/bernstein-four-scary-choices-for-utilities-in-face-of-solar-onslaught-51609

http://www.greentechmedia.com/content/images/articles/Slide08.png

Puhutaan myös voimayhtöiden "Kodak-hetkestä". Vertauksella viitataan siihen, miten digikamerat veivät filmiyhtiö Kodakilta markkinat.

http://reneweconomy.com.au/2014/energy-utilities-facing-kodak-moment-may-lose-right-to-survive-57644

Sähköyhtiöt voivat reagoida muutokseen eri tavoin. Yksi vaihtoehto on sulkea silmät. Tällä ei kovin pitkälle pötkitä.

Toinen vaihtoehto on kieltäytyä ostamasta aurikosähköä ja/tai määrätä sakkomaksu niille kuluttajille, jotka asentavat aurinkopaneeleita katolleen. Joissakin USA:n osissa on tehty tai suunniteltu tätä. Mutta tämä voi johtaa ojasta allikkoon eli kannustaa kuluttajia hankkimaan myös akut ja irtautumaan kokonaan verkosta. Nykyteknologialla tämä vaihtoehto ei ole vielä kovin houkutteleva, mutta myös akkuteknologia kehittyy kovaa vauhtia.

Deutsche Bank ennustaakin, että aurinkosähkö yhdistettynä sähkön varastointiin tulee olemaan "killer app", joka mullistaa markkinat täysin, vastaavaan tapaan kuin Nokian puhelimet ensin tekivät lankapuhelimet vanhanaikaisiksi ja sitten hävisivät kisan iPhone- ja Android-puhelimille. Joidenkin arvioiden mukaan menee vain pari vuotta siihen, kun sähkön varastointi alkaa tulla kilpailukykyiseksi tavaksi tuottaa sähköä kulutushuippujen aikaan.

http://reneweconomy.com.au/2015/carbon-crash-solar-dawn-deutsche-bank-on-why-solar-has-already-won-51105

http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2014/11/energy-storage-will-soon-replace-simple-cycle-combustion-turbine-peaker-plants?cmpid=rss

Kolmas vaihtoehto sähköyhtiöille on yrittää sopeutua muutokseen. Saksan suurin sähköyhtiö E.On yrittää tätä. Se ilmoitti viime vuonna keskityvänsä uusiutuvaan energiaan, sähköverkkoihin ja energiatehokkuuteen. Ydinvoima erotetaan firmassa erilliseksi osakseen, jota alle linkatun Taloussanomien artikkelin mukaan pidetään eränlaisena roskapankkina, ja siitä käytetään lempinimeä E.Off.

http://www.theguardian.com/environment/2014/dec/02/eons-switch-renewables-sign-of-things-to-come-say-experts

http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/12/20/miksi-eon-jatti-fennovoiman-ja-ydinvoiman/201417450/12?utm_campaign=twitter-share&utm_campaign=twitter-share&utm_medium=social&utm_source=t.co&utm_content=android.taloussanomat.fi&utm_campaign=twitter-share

Sitaatti Taloussanomien artikkelista: "Avainsana on käyttöliittymä. Kun Johannes Theyssen, E.onin johtaja, puhuu siitä, hänen silmänsä kuulemma kirkastuvat. Sillä hallinnoidaan älykästä verkkoa, jonka kautta johdatetaan energian lisäksi myös viestintäpalveluja. Verkon kautta kuluttajat voivat hyödyntää ja jaella myös itse tuottamaansa ja lataamaansa energiaa."

Liitttykö tämä Suomeen? Liittyy ainakin kahdella tavalla. Ensinnäkin muutos on alkanut jo myös meillä, kuten alun uutiset osoittavat. Aurinkopaneelien hintojen voimakas lasku on lisännyt kiinnostusta niitä kohtaan. Vaikka valtiovalta ei meillä mitenkään kannusta tavallisia ihmisiä investoimaan aurinkopaneeleihin, kasvava joukko ihmisiä tulee tekemään sen silti.

14.4.2015 julkaistun uutisen mukaan suomalaisten kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on kahdessa vuodessa kasvanut "räjähdysmäisesti".

http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/kaksi-kolmesta-valitsisi-aurinkoenergian-kiinnostus-rajahdysmaisessa-kasvussa/4994580

Kun omatoiminen sähköntuotanto lisääntyy, kasvaa myös kiinnostus älytekniikkaan, jolla voi ohjata osan omasta sähkönkulutuksestaan niihin tunteihin, jolloin omalta katolta tulee aurinkosähköä - ja niihin hetkiin jolloin verkkosähkö on halvimmillaan. Saksassa verkkosähkö on nykyisin halvimmillaan silloin, kun tuuli- ja aurinkosähköä tuotetaan paljon.

Yksi energia-alan iskusanoista on jo joidenkin vuosien ajan ollut "smart grid", älykäs verkko joka pystyy ohjaamaan soveltuvan osan kulutuksesta ajankohtiin, jolloin sähkö on halvinta tai muu kulutus pienintä.

Koko sähköbisnes on muutoksen alussa. Nopeimmin se muuttuu siellä, missä tuuli- ja aurinkosähkö valtaavat alaa nopeiten, Saksan lisäksi esimerkiksi Kaliforniassa ja Australiassa.

Jotta me suomalaiset voisimme päästä osille näistä kasvavista markkinoista, Suomen kannattaa kannustaa investoimaan uuteen energiateknologiaan myös kotimaassa.

Karoliina Auvinen bloggaa hyvin siitä, miksi uuden energiatekniikan kotimarkkinoilla on väliä. Vientimarkkinoilla firmojen uskottavuudelle on ratkaisevan tärkeää, että niiden tekniikkaan uskotaan ja investoidaan myös kotimaassa. Kotimaanmarkinat auttavat myös pitämään työpaikat kotimaassa.

http://energiaremontti2015.fi/uuden-energian-kotimarkkinat-avain-globaaliin-menestykseen/

Samasta asiasta bloggasi myös Jasper Pääkkönen. "Haluaako Suomi olla maa, josta tuota osaamista ja teknologiaa ostetaan, vai annammeko muiden jakaa tarjolla oleva vuotuinen satojen miljardien eurojen kakku?"

http://jasperpaakkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193209-haluammeko-jaada-koiravaljakon-hannille

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kanadalaisyritys uhoaa valmistavansa tämän vuoden loppuun mennessä superkondensaattoreita hintaan $50/kWh. Ne olisivat siis halvempia kuin akut ja kestäisivät käytännössä rajattoman määrän lataus-purku-syklejä:

http://www.prnewswire.com/news-releases/sunvault-e...

Sitä en tiedä, onko tarkoituksena nostaa osakekursseja vai toteutuuko tuo oikeasti. Toteutuessaan tuo kuitenkin helpottaisi merkittävästi kotitalouksien ja varsinkin kesämökkien irtautumista sähköverkosta, koska akkujen hinta ja lyhyt käyttöikä eivät enää rajoittaisi harrastusta. Odotamme mielenkiinnolla.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Tämä on yksi esimerkki siitä, että innovaatiot kiihtyvät silloin kun asialle on markkinoilla voimakas tilaus. Esimerkiksi kannettavat puhelimet ja tietokoneet nopeuttivat akkuteknologian kehitystä kovasti. Nyt sähköenergian varastoinnin kysyntää lisäävät myös sähkö- ja hybridiautot sekä kiinnostus sähköomavaraisuuteen .

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Juha Sipilällä on taas asuinalue joka toimii kotimaisella uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä ja lämmöllä.
Parempi mallikin on olemassa, eikä tästä ole vientituotteeksi ?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Teknisesti energian (väli)varastointi on onnistunut jo pitkään. On vaan niin, että moni juttu on teknisesti mahdollista, mutta harva taloudellisesti kannattavaa. Ja tässä on homman juju. Energian varastointi säätövoimantuotantoa varten ei koskaan tule olemaan taloudellisesti kannattavaa. Aina on olemassa tapa (tai oikeasti useita) tuottaa säätövoimaa halvemmalla suoraan ilman välivarastointia.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Vielä kertauksena. Aurinko- ja tuulivoiman suurin ongelma on niiden kykenemättömyys vastata kysyntään. Tuotanto on riippuvainen luonnonoloista, ja vieläpä hyvin voimakkaasti. Tuulivoimalan teho riippuu tuulennopeuden kolmannesta potenssista. Pilvisyys vaikuttaa aurinkovoimalan tuottoon dramaattisesti. Pahinta tehonvaihtelu on puolipilvisinä päivinä. Paljon pahempaa kuin edes tuulivoimalla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Enough is enough! - See more at:

http://notrickszone.com/2015/01/09/german-citizens...

Saksalaiset ovat saaneet jo tarpeekseen tuulivoimasta, valehtelevasta mediasta, ym.. Nyt saa jo riittää!

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Saksan viime vaaleissa ainoa puolue, joka oli Energiewendeä (energiakäännöstä) vastaan oli liberaalit. Sen kannatus jäi äänikynnyksen alle ja koko puolue putosi Bundestagista.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Saksassa sähkön hinta taitaa olla n.3 kertaa kalliimpaa kuin Suomessa.
Kestäisikö suomalaiset ja pienteollisuus yli tuplasti kalliimpia kustannuksia. Nyt jo sähkövero on noussut 255% vuoden 2010 tasosta kun tuulivoiman syöttötariffi otettiin käyttöön v.2011. Nousu rokottaa kotitalouksia suhteellisesti eniten.
Saksassa on ollut paljon tuulivoimatekniikkaa rakentavia yrityksiä, jotka nyt satsaavat Suomen valtiontakuu hinta järjestelmään luottaen tänne, ja kaikki keinot sallitaan Suomessa. Osa suurista yrityksistä jotka toimivat nyt Suomessa on mennyt kotimaassaan konkurssiin, esim. Prokon.
Saksa kopioi energiamuutoksen USA:sta jossa tuki tuulivoimalle lakkautettiin.
http://www.spiegel.de/wirtschaft/service/energiewe...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #14

Sähkön hinnoittelu on muutenkin vähän omituista. Jos käytät 1 kWh kuukaudessa, maksat 22 euroa yhdestä kilowattitunnista. Jos käytät 10 kWh, on sähkölaskusi 23 euroa, eli 2.30 euroa/kWh. Jos käytät 100 kWh, on lasku 33 c/kWh, jne...

Kustannukset kilowattituntia kohden tulevat alas vasta sitten, kun alat kuluttaa kunnolla.

Tuo vastaisi tilannetta, että huoltoasemalla maksaisit aina tankatessasi 50 euron perusmaksun, jonka jälkeen polttoaine maksaisi 1.50 euroa/litra. Sellainen ei motivoisi polttoaineen säästämiseen. Säästäminen ei kyllä taida sähkön tapauksessa olla edes tavoitteena, vaan rahan kerääminen. Valtion tulot kun kasvavat suoraan verrannollisina sinun kulutukseesi.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi Vastaus kommenttiin #16

Olet oikeassa siinä, että sähköltariffit eivät kannusta sähkön säästöön. Mielestäni pitäisi olla toisin. Verkkoyhtiöt ovat liian vapaasti saaneet päättää hinnoittelusta.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Jos ajatellaan kansantaloudellisesti, niin meidän kannattaa ostaa tekniikka ja jalostaa se energiaksi.
Tai kehittää tekniikka, jalostaa se energiaksi ja myydä sitten se.

Pelkkää tekniikkaa ei kannata sinänsä myydä, muuten kuin jos itse ei kyetä käyttää sitä.

Eli meidän ei kannata myydä esim. laivanrakennusosaamistamme vaan rakentaa ne laivat itse ja myydä ne.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Maailmassa alkaneeseen energiamuutokseen liittyy sekä aineellista että aineetonta myytävää. Aineellista ovat esimerkiksi aurinkopaneelit, tuulivoimalat. Viimeksi mainittujen komponenttituotantoa Suomessa on. Tosin tuulivoimakomponenteissa Suomen osuus maailmanmarkkinoista oli vuoden 2000 kieppeillä paljon isompi. Kun ala kasvoi maailmalla paljon nopeammin kuin Suomessa, suomalaiset firmat myös menettivät markkinaosuuksiaan maailmalla, koska niillä ei ollut kotimaisia referenssejä. Tämä on "hyvä" esimerkki siitä miten vientiteollisuus kärsii kun alaan liittyvä politiikka kotimaassa on passiivista.

Mutta kuten blogissa totesin, kyse on paitsi sähkön tuotantotapojen, myös koko systeemin muutoksesta ja siinä suomalaiselle osaamiselle on saumaa, mm älyverkkojärjestelmien kehittämisessä - jos Suomi pelaa korttinsa hyvin. Huippunörttejähän meillä riittää, sen osoittaa suomalaisten pelifirmojen kansainvälinen menestys.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Jos me sijoitettaisiin nyt tuulivoimaan, niin kyllä me mentäisiin Tanskaan katsomaan 50% kapasiteettikertoimella toimivaa laitosta. Koska Suomessa se on teknisesti mahdoton olosuhteiden takia. Vaikka me teknisesti tehtäisiin parempi mylly täällä, sen referenssi hukkuu huonompaan tuuliolosuhteisiin.
Sama käy aurinkovoimalle vs. Teksas.

Meidän pitää rakentaa referenssilaitoksemme tuonne.

Jäänmurtajakin esitellään jäissä eikä Floridassa.

Enemmän kuin nörttej, älykäs sähköverkko tarvitsee sähköä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tämä maailma on vaan semmonen paikka, että tehdäksesi tuotteellasi rahaa sinun pitää olla kilpailukykyinen. Veronmaksajien rahojen syytäminen tällaiseen hölmöilyyn pitäisi kaiken järjen mukaan olla rikoslain nojalla rangaistavaa. Tylsää mutta reilua ja tasapuolista. Ja aivan toivotonta yrittää saada vihreät ymmärtämään. Eikä asiaa voi ymmärtää myöskään hän joka saa tuloja siitä ettei ymmärrä asiaa. kts. velkakello.fi ja tuulivahinko.fi

Tuulivoiman katastrofia ei voi korjata kaksinkertaistamalla jo syntynyt vahinko.
http://www.katterno.fi/assets/Publikationer/Katter... kts. sivut 40, 41, "Energiakäänne-Saksan likainen erehdys"
Lähestulkoon kaikki luvut näyttävät menevän vikaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Saksassa luonnonsuojelu nostaa päätään, ja se voi koitua tuulivoimaloiden kohtaloksi. Teollisuusluokan tuulivoimalat tuhoavat luontoa liikaa kun tuloksena on kuitenkin vain pieni määrä sekunda sähköä.
1. Naturlandschaften und historisch gewachsene Kulturlandschaften, auch mit ihren Kultur-, Bau- und Bodendenkmälern, vor Verunstaltung, Zersiedelung und sonstigen Beeinträchtigungen zu bewahren,
zum Zweck der Erholung in der freien Landschaft nach ihrer Beschaffenheit und Lage geeignete Flächen vor allem im besiedelten und siedlungsnahen Bereich zu schützen und zugänglich zu machen.”
http://www.welt.de/politik/deutschland/article1302...

Ja tämän päivän Hesari kirjoittaa myös suomalaisten ymmärtämättömyydestä. Tuulivoimahankkeilla ollaan nyt tuhoamassa niitä arvoja, joita kuuluu suomalaiseen perintöön; yksityisyys, rauha, maisema, luontoarvot, oikeudenmukaisuus, kohtuus, tasapuolisuus, demokratia.

"Merenkurkku on Suomen ainoa luonnon maailmanperintökohde. Kohta kymmenen vuotta voimassa ollut Unescon maailmanperinnön status vetää puoleensa nimenomaan kansainvälisiä matkailijoita."

http://www.hs.fi/kotimaa/a1429327092267

"Suomalaiset eivät niinkään ymmärrä, mitä outoa ja erikoista ilmiössä on. Muualta tulleille tarina on huikea, varsinkin kun kertoo, miten maan kohoaminen tästä etenee", kuvailee toiminnanjohtaja Kenth Nedergård Merenkurkun maailmanperintö ry:stä.

Saksalainen Christoph Hauschild matkailee parhaillaan alueella ja kuvaa ilmiöstä luontoelokuvaa saksalaiselle tuotantoyhtiölle. Elokuva julkaistaan 2018.

Saksalaiset ovat yksi suurimpia alueen kävijäryhmiä. Hauschild kuvailee saksalaisten rakkautta pohjoisen luontoon lämpimästi.

Tapani Lahnakoski

Taajuusmuuttajiahan täällä on pitkään tehty. Ei niiden myyntiin tuulivoimaloille mitään kotimaisia referenssejä tarvita. Peruskauraa ohjelmistoineen.

Pelkällä älyllä ei sähköverkkoja hallita. Se vaatii kytkentälaitoksia, joissa säädetään myös kytkettävää jännitettä. Kuinka pieniin osiin sähköverkko pitää jakaa, riippuu sattumasähkökapasiteetin osuudesta. Satunnainen tehonvirtauksen suunnanmuutos tekee vaikeaksi pysyä standardoidussa jännitehaarukassa. Hirveä määrä tarvitaan näitä laitteistoja, jos sattumasähkö nousee kymmeniin prosentteihin. Kalliita laitoksia, varsinkin keski- saati korkeajänniteverkkoihin. Lisäksi ne hukkaavat aina energiaa kytkennöissään.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi Vastaus kommenttiin #18

"Sattumasähkön" eli tuulivoiman osuus Tanskan sähkönkulutuksesta oli viime vuonna jo 39%. Raja, jonka jälkeen tuulivoima "aiheuttaa vaikeuksia verkossa", näyttää siirtyvän yh'ä tuonnemmaksi.

Aurinko- ja tuulioiman osuuden nousu toki asettaa uusia vaatimuksia verkon ohjaukselle ja säädölle, ja sen osaamisen + laitteiden kehittämisessä Suomen tulee pyrkiä kärkikaartiin. Meillä on siihen hyvät edellytykset.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #20

Jos kehitys ja osaaminen aurinko- ja tuulivoima kehityksessä osoittavat laskelmissa että tuote on markkinoille kelpaavaa priimasähköä niin, niin odotetaan ja katsotaan laskelmien perusteella asiaa sitten joskus.
Verotulojen ohjaaminen kannattamattoman ja saastuttavan tuotannon (sekundasähkön) tukeen ei oikein sovellu vihreisiin arvoihin.
Koska aurinko- ja tuulivoima eivät kykene vastaamaan sähkönkysyntään, niiden tuottamasta sähköstä ei saa normaalia markkinahintaa vaan tyypillisesti murto-osan siitä. Pahinta kaikessa on, että ne itse aiheuttavat markkinahinnan romahduksen käytännössä aina, kun aurinko- ja tuulisähköä on runsaasti markkinoilla. Ne tuhoavat itse oman kannattavuutensa! Ja tämä ei ole vika vaan ominaisuus. Sitä ei voi korjata.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Kuvassa 1 näkyy miten Saksassa sähköä tuotettiin 13-17.4. tänä vuonna, viikolla 16. Aurinkoisella viikolla aurinkosähkö tuotti ison osan keskipäivän sähkönkulutushuipusta"

Satu, kuva 1, annat viisaasti ymmärtää, että auringon porottaessa ja tuulen puhistessa Saksassa hiilivoimalat pysähtyvät.

Sinä tiedät ja minä tiedän, että näinhän ei ole ; ei saa johdattaa ´pieniä´ harhaan.

Sattumavoimien kanssa täytyy koko ajan olla valmiina pahis-tehoa yhtä paljon, jotta ne voivat hypätä kehiin sillä sekuntilla kun tuuli heikkenee tai aurinko menee pilveen.

Siis hiilisäätövoimalat puhisevat kattilat kuumana , huonolla hyötysuhteella, pienhiukkasia kaksinkerroin saastuttavina odottamassa vuoroaan, niitä ei voi pysäyttää.

Se siitä Vihreästä sähköstä.

http://juhanaturpeinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17...

http://www.taloussanomat.fi/energia/2012/08/20/sak...

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Niin kauan kuin sähköverkko on ollut olemassa, siinä on tarvittu säätövoimaa, koska sähkönkulutus vaihtelee. Tuuli- ja aurinkosähkö muuttavat niitä ajankohtia, jolloin muun tuotannon teho pitää säätää alhaiseksi/ korkeaksi, mutta asia sinänsä ei ole lainkaan uusi. Jos tunnet sähkövoimatekniikkaa (en tiedä, tunnetko), tiedät tämän asian oikein hyvin.
Sääennusteet ovt nykyisin jo sen verran tarkkoja, että aurinko- ja tuulisähkön tuotanto muutamalle seuraavalle vuorokaudelle opystytään kohtalaisella tarkkuudella ennustamaan etukäteen, ja säätövoiman tarve tiedetään etukäteen.

Iso ongelma verkon kannalta on, jos iso sähköntuotantoyksikkö putoaa äkisti pois "pytämättä ja yllätyksenä", esimerkiksi ydinvoimalan pikasulun tai ison muuntajan vian takia.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Olemmehan me Satu samaa mieltä siitä, että tuulen yltyessä ja auringon paistaessa Saksassa merkittävä osa hiilivoimaloista jää päälle huonolla hyötysuhteella säätövoimaksi?

Tämän hiilisäätövoiman tarve vain lisääntyy tuuli/aurinkovoiman lisääntyessä, eikö niin?

Tämän takia hiilenpoltto Saksassa ei ole vähentynyt, vaikka tuuli/aurinkosähköön on investoitu satoja miljardeja euroja.

Tämän ristiriidan vihreissä tavoitteissa Saksassa toteaa esimerkiksi aate-veljesi Leo Stranius täällä:

http://leostranius.fi/2014/09/saksan-energiakaante...

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Aurinkovoimalan rahoitusneuvottelut ovat loppusuoralla

Nakkilaan saattaa nousta pian Pohjois-Euroopan suurin aurinkovoimalaitos.

Outi Tehomaa
NAKKILA

Kahdenkymmenen hehtaarin pelto täynnä tuhansia aurinkopaneeleita. Tämä näky voi pian käydä todeksi Nakkilassa, kun ENE Ympäristöinsinöörit on perustamassa kotikuntaansa Pohjois-Euroopan suurinta aurinkovoimalaa. Neuvottelut voimalan sijoittajaehdokkaiden kanssa ovat edenneet loppusuoralle. Etenemisestä kertoi ensin Yle Satakunta .

– Neuvotteluissa on mukana energiayhtiö ja pieni ryhmä sijoittajia. Meillä on kolme liiketoimintamallia, joista punnitsemme parasta ratkaisua. Viime viikolla saimme varovaisia arvioita siitä, että voisimme käynnistää operatiivisen toiminnan jo kesäkuussa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Juhani Kanerva .

Aurinkovoimalan rakentaminen voisi alkaa aikaisintaan syksyllä, ja tuotanto ensi vuoden keväällä.

Toteutuessaan Nakkilan voimalaitos kymmenkertaistaisi Suomen tämänhetkisen aurinkosähkön tuotannon. Voimalan 26 800 aurinkopaneelia tuottaisivat vuodessa 12 gigawattituntia energiaa.

Toimitusjohtaja Kanervan mukaan vuosituotantomäärä vastaa esimerkiksi Harjavallan ja Nakkilan kuntien kahden vuoden käyttötarvetta.

Kanerva on tehnyt tarkat laskelmat aurinkovoimalan kannattavuudesta. Hänen mukaansa laitoksen takaisinmaksuaika on 14 vuotta nykyisellä sähkönhinnalla. Toimitusjohtaja tähdentää, ettei valtio tue aurinkovoimaloita syöttötariffeilla toisin kuin tuulivoimaloita.

– On kirjoituksia, että uusiutuvaa energiaa viedään kansalaisten kustannuksella eteenpäin. Aurinkoenergian kohdalla tämä ei pidä paikkaansa. Tämä on täysin puhdasta liiketoimintaa, hän sanoo.

Nakkilan uuden aurinkovoimalan tämänhetkinen kustannusarvio on noin 11 miljoonaa euroa.

Uuden aurinkovoimalaitoksen paikaksi on suunniteltu Kurkelan suota tai läheisiä peltoalueita. Rakennuspaikka varmistuu siinä vaiheessa, kun maaperätutkimukset valmistuvat.

Aurinkovoimala vaatii tasaisen paikan, jossa on mahdollisimman vähän varjostusta.

Kanervan mukaan parhaita rakennuspaikkoja ovat turvesuot ja suuret peltoaukeat.

– Myös liitäntäasemien tulisi olla lähellä, koska kuparisten siirtolinjojen rakentaminen on kallista. Energia kulkee siirtolinjoja pitkin liitäntäasemiin, joista se menee siirtoverkkoon tai kantaverkkoon.

Kanervan mukaan on pötypuhetta, etteikö auringon säteilymäärä riittäisi Suomessa kannattavaan energian tuotantoon. Aurinkopaneelien hyötysuhde on kehittynyt, eivätkä ne tarvitse suoraa auringonvaloa. Uusimmat paneelit pystyvät tuottamaan energiaa pilvisinäkin päivinä.

– Auringon säteilyn määrä on meillä Satakunnassa sama kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa, jossa on suuria kannattavia aurinkovoimaloita."

http://nakoislehti.satakunnankansa.fi/satakunnanka...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Tätä minun ei pitäisi tehdä, mutta kun numerot eivät taas alkuunkaan täsmää :

Sähkön hinta on juuri nyt 33,33 €/MWh.

Otamme hinnaksi 40€/MWh => 12000 MWh x 40€/MWh = 480000€

Investoinnin hinta 11 milj. euroa / 480000€ = 23 vuotta

Laskuissa ei ole edes mukana pääoman korkoja, huolto ja hallintokustannuksia ..jne..
( 5 prosentin korko pääomalle tekee 550 000€/vuosi eli investointi ei pysty edes maksamaan korkoja saatikka pääomaa takaisin)

Muuten ihan kannatettava ja ´maailmaa pelastava hanke´ ; jokainen saa tehdä rahoillaan ihan mitä haluaa, vaikka polttaa ne nuotiossa.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Mitä uutta sähköntuotantoa pystyt rakentamaan hinnalla 33,33 €/MWh (3,333 c/kWh)?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #27

Satu ; tulkitsen vastauksesi niin, että olet samaa mieltä tuon aurinkoinvestoinnin taloudellisesta järkevyydestä ; ei järjen hiventäkään, mutta kuten sanottua, jokainen yksityinen toimija voi vapaasti polttaa OMAT rahansa Wincapitoissa tai sattumasähkö-ympyröissä.

Nyt yrität vanhaa jekkua ; yrität saada minut puollustelemaan ydin, hiili, ...voimaa. En mene miinaasi.

Minun agendani on ainoastaan tuoda esille tämä järjetön rahankylvö sattumavoimiin ; ne ovat hukkaan heitettyjä varoja, jotka olisi voitu käyttää esimerkiksi sattumavoimien varastoinnin kehittämiseen ; jokaista sattuwattia kohden on oltava jotain oikeaa sähkötehoa pimeitä ja tuulettomia hetkiä varten.

Millä tavalla ´oikea´ sähköteho tuotetaan; onko se ydin, hiili..jne on aivan toinen keskustelu, johon en ota osaa.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi Vastaus kommenttiin #28

Omista tulkinnoistasi vastaat itse.
Omassa talossani on ollut aurinkokeräimet jo viime vuosikymmenen lopulta. Harkinnassa on myös sähköä tuottavien aurinkopaneelien hankinta katollemme, mökillä jo on.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #30

Asensin aurinkosähkösysteemin sähköttömälle mökilleni jo 80-luvulla.

Toimituksen poiminnat