Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Pussipostia

Pulloposti, kirje meressä lasipullon suojassa, on kirjoista ja elokuvista tuttu. Mutta nykyisin meressä kulkee pikemminkin pussipostia. Sen vastaanottajia ovat kaikki meressä elävät olennot. 94 prosentilla Pohjanmeren linnuista on muovia mahassaan, eli siis 19 linnulla 20:sta.

Isot muovinpalaset, joita lintu, valas tai muu elävä olento erehtyy syömään, voivat tappaa. Arvioidaan että muovi tappaa vuosittain puolitoista miljoonaa merieläintä. Mitä pienemmiksi muruiksi mereen joutunut muovi jauhautuu, sitä pienemmät eliöt sitä syövät. Tätä kautta pussiposti kulkeutuu myös meidän lautasillemme.

EU-parlamentin täysistunto otti eilen kantaa komission ehdotukseen muovikassien käytön vähentämisestä. Parlamentti tuki isolla enemmistöllä, 570-80, ympäristövaliokunnan ehdotusta sitovista muovikassien käytön vähentämistavoitteista, joiden mukaan EU-maiden tulee vähentää kertakäyttöisten ohuiden muovikassien käyttöä puoleen 3 vuodessa, ja 5 vuodessa pitää vähentää 80 %, eli muovikassien käyttö tulisi vähentää viidesosaan nykyisestä.

Muoviroska on iso ja kasvava ympäristöongelma. Samat ominaisuudet, jotka tekevät muovipusseista käteviä, eli keveys, kestävyys ja hajoamattomuus, tekevät niistä myös pahan ympäristöriesan. EU-komissio arvioi, että Euroopassa vuosittain 8 miljardia muovikassia lentää ympäristöä roskaamaan. Luontoon joutunut muovi ei häviä, vaan jauhautuu yhä pienemmiksi ja pienemmiksi paloiksi.

Siitä, millainen riesa muoviroska on merissä, on tehty paljon havainnollisia videoita. Tässä niistä yksi, Seas at Risk -järjestön julkaisema. Ja tässä Surfrider-säätiön video.

Ikävä kyllä muovi kerää merivedestä pintaansa myrkyllisiä yhdisteitä, myös pysyviä orgaanisia ympäristömyrkkyjä, joihin kuuluvat esimerkiksi DDT ja PCB. Muovin pinnalla ympäristömyrkkyjä voi olla jopa miljoonakertaisesti verrattuna aineiden pitoisuuteen merivedessä. Kalojen ja äyriäisten syöminä nuo myrkyt kulkeutuvat myös ihmisten ruokalautasille.

EU-maissa kulutetaan melkein 100 miljardia muovikassia vuodessa, keskimäärin 200 EU-kansalaista kohti. Se on enemmän kuin pussi päivässä perhettä kohti. 90% niistä on ohuita, alle 0,05 mm paksuisia kertakäyttöpusseja, jotka ovat ympäristön roskaantumisen kannalta pahimpia, ja joita parlamentin tänään hyväksymä ehdotus koskee.

Parlamentti siis tiukensi EU-komission viime vuonna tekemää ehdotusta. Se olikin varsin löysä, ehdotti vain että jäsenmaat saavat itse keksiä toimia. Komissio sanoo, että jos eniten pusseja tuhlaavat maat petraisivat parhaan maan tasolle, muovipussien kulutus voisi vähetä 80%.

Komission ehdotus olisi vain laillinen selkänoja niille maille, jotka haluavat kansallisin päätöksin rajoittaa muoviroskaa, ehdotus varmistaisi että muovikasseja valmistavien firmojen ei kannata yrittää kaataa näitä päätöksiä EU-tuomioistuimen kautta.

Monissa maissa – ja kaupungeissakin – on jo tehty järeämpiä päätöksiä. Los Angelesin kaupunginvaltuusto on päättänyt kieltää muovipussit ruokakaupoista. Kaliforniassa jo 40 kaupunkia on kieltänyt muovipussit, samoin Washington DC. Kieltoja ovat päättäneet myös useat Australian ja Intian osavaltiot sekä Afrikan maista ainakin Etelä-Afrikka, Kenia, Ruanda ja Kongo. Joissakin maissa, kuten Meksikossa ja Hong Kongissa, on kiellettyä antaa kaupoissa muovipusseja ilmaiseksi.

Nyt siis myös EU-parlamentti kannattaa, isolla enemmistöllä, komission ehdotusta järeämpiä toimia. Lopullinen päätös syntyy vasta kun myös ministerineuvosto on käsitellyt asian.

Tehokkain tapa vähentää kertakäyttöisten muovikassien määrää on periä niistä maksu. Niissä maissa, joissa on biojätteen erilliskeräily, parlamentti sanoo, että biohajoavien muovikassien maksu voi olla alempi kuin perinteisten muovikassien. Mutta “biohajoavina” myytävien kassien pitää myös oikeasti olla biohajoavia, nythän näin ei välttämättä aina ole.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kerrankin EU:lta hyvä päätös.

Mutta miksi tällaisista asioista täytyy yleensä päättää? Itse olen jo kautta aikain käynyt kaupassa repun tai kangaskassin kanssa. Jos ne eivät ole riittäneet, niin sitten on kaupoissa aina pahvilaatikoita tarjolla.

Toinen ihmetykseni on se, että miten ne kaikki pussit ajautuvat merelle? Kaatopaikoillehan niiden pitäisi joutua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pusseilla on tapana lähteä vapaalle. Matkasimme muutama vuosi sitten erämaan halki kulkevaa tietä Ammanista Agabaan. Koskaan en ole nähnyt niin paljon muovipusseja, pääasiassa mustia, pitkin tienvartta kuin siellä.
Pussit lähtevät näköjään yhtä lailla ajelehtimaan niin vapaalla tuulenpieksemällä aavikkomaalla kuin merissäkin. Sääli. Ihminen ei piittaa kovasti siitä mitä tekee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa ei ole mitään ongelmia muovikassien kanssa koska meillä on toimiva jätehuolto eivätkä päädy meriin. Itse ostan aina muovikassin kaupassa käydessäni ja samaa kassia käytetään roskapussina joka viedään keräilyastiaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Roskapussipyörre valtamerellä on minimaalinen verrattuna alueen laajuuteen.
Vihreille kuitenkin kiitos. Teiden pientareet ovat siistiytyneet.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kaupoissa ärsyttää vimma kassalla kysellä että pakataanko jogurtit pussiin. Johan se jogurtti on purkissa ja siirtyy isoon pussiin, miksi pitäisi olla joku ylimääräinen pusi lisukkeena. Muutama kanssa-asiakas on tullut tehtyä tietoiseksi ympäristön pilaamisesta, kun ovat laitattaneet kaiken pikku pusseihin. Palauteryöpyn saatuaan ovat sitten tuhahdelleet, että mitä väliä. AArghhhh...

Toimituksen poiminnat