Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Luomakunta muuttomatkalla

Elävä luonto on lähtenyt muuttomatkalle. Lukemattomat kasvi- ja eläinlajit, perhosista ja tuhohyönteisistä isoihin otuksiin ovat liikkeellä, pohjoisella pallonpuoliskolla kohti pohjoista, eteläisellä kohti etelää. Myös merten kalat ovat muuttamassa, ja niiden lisäksi paljon muuta, simpukoista leviin. Otukset pyrkivät sinne, missä ilmasto vastaa sitä mihin ne ovat tottuneet.

Sen lisäksi, että meret lämpenevät, ne myös happamoituvat. Ilmastonmuutos ei ole vielä aiheuttanut sukupuuttoaaltoa. Mutta maapallon historiassa nykyistä hitaammatkin ilmastonmuutokset ovat sen tehneet.

Muun muassa nämä asiat sisältyvät tällä viikolla julkistettuun YK:n ilmastonmuutospaneelin IPCCn raporttiin.

Kyse on myös maataloudesta, ruoasta. Ilmastonmuutos tarkoittaa vähemmän makeaa vettä ihmisille ja pelloille ja enemmän äärisäitä, kuten myrskyjä, tulvia, helleaaltoja ja kuivuuskausia.

Tulevaisuuden Suomessa ehkä kasvatetaan viinirypäleitä ja päärynöitä. Mutta IPCCn mukaan muutosten kokonaisvaikutus ruoan tuotantoon on kielteinen. Toisin sanoen odotettavissa on kalliimpaa ruokaa ja lisää nälkää. Joidenkin satojen - esimerkiksi kahvin - laadun ennustetaan huononevan.

Seurauksilta ei ole suojassa kukaan. Niissä maissa, joissa olot säilyvät parhaina, on odotettavissa vähintään ilmastoevakkoja rajoille.

Synkkyyteen on helppo vajota. Mutta toivoa on. Nimittäin siinä tavassa, jolla yhteiskunnat tuottavat energiaa, on alkanut perinpohjainen murros. Vielä emme tiedä, eteneekö se tarpeeksi nopeasti.

Tehtaita ja voimalaitoksia vanhenee koko ajan ja tilalle rakennetaan uusia. Paljon ratkaisee, ovatko uudet samanlaisia saastuttajia kuin entiset, vai valitaanko moderneja puhtaita ratkaisuja.

Koko 2000-luvun EU-maissa käynnistetystä sähköntuotannosta valtaosan energianlähde on tuuli ja aurinko sekä maakaasu. Tuulivoimaa on vuosien 2000 ja 2013 välillä käynnistetty 105 gigawattia (tuhatta megawattia), aurinkosähköä 80 GW ja kaasulaitoksia 103 GW. Ilmaston kannalta pahimpien öljy- ja kivihiililaitosten yhteiskapasiteetti on laskenut, yhteensä 43 GW, samoin ydinvoimaloiden, 13 GW.

Tämä kehitys alkoi Euroopassa - eurooppalaisina voimme olla siitä ylpeitä - mutta myös Kiina ja USA ovat nousseet kärkimaiden joukoon. Viime vuonna Kiinassa tuotettiin jo enemmän sähköä tuulivoimalla kuin ydinvoimalla.

Aurinkosähkö on monissa maissa tullut kilpailukykyiseksi ilman tukia. Äskettäin uutisoitiin, että Saksassa ja Espanjassa aurinkopaneelista saa jo sähköä samalla hinnalla kuin verkosta.

Aurinkopaneelit ovat monissa maissa yleistyneet todella nopeasti. Vuosien ajan tämä perustui tukiin, joita paneelin asentaneet perheet saivat. Mutta tavoite on koko ajan ollut laitteiden hinnan lasku. Näin on tapahtunut, viime 6 vuoden aikana aurinkosähköpaneelien hinnat ovat alentuneet kolmannekseen.

Ja nyt joissakin maissa aurinkopaneeleita jo hankitaan oman sähkölaskun alentamiseksi, ei tukiaisten vuoksi. Britanniassa IKEA myy aurinkopaneeleita. Saksassa kaksi kolmasosaa paneelien myyjistä toimittaa myös sähköenergian varastojärjestelmiä, jotta oman talon sähköä voi käyttää muulloinkin kuin auringonpaisteella. Aurinkosähkön tuottajat ovat myös alkaneet myydä sähköä suoraan toisille kuluttajille, ohi isojen sähköyhtiöiden.

YKn ilmastosopimuksen pääsihteeri Christiana Figueres on pannut alulle Momentum for Change (muutosvoima) -nettisivun kertomaan pienistä ja suurista ilmastoaloitteista eri puolilla maailmaa. Moni muukin tekee parhaansa levittääkseen tietoa, josta toiset voivat ottaa esimerkkiä.

Myös ääni yritysmaailman kellossa on muuttumassa. Vielä 10 vuotta sitten yritysjohtajat suhtautuivat ilmastonsuojeluun enimmäkseen välinpitämättömästi tai kielteisesti. Nyt yhä useampien yritysten johdossa tajutaan, että ilmastonsuojelua tarvitaan, jotta markkinatalous ja teolliset yhteiskunnat voivat ylipäänsä pysyä pystyssä.

Lukemattomissa yrityksissä on löydetty keinoja ottaa ilmastonsuojelu osaksi liiketoimintaa. Käyttämällä energiaa fiksummin voidaan säästää sekä ilmastoa että rahaa. Ja osaamista voi myydä. Suomessa ympäristöteknologia nousi toissa vuonna liikevaihdoltaan suuremmaksi kuin koko metsäteollisuus.

Muutoksen merkki on sekin, että Helsingin Sanomissa tällä viikolla julkaistiin kirjoitus, jossa ehdotettiin että Helsingin kaupunki ryhtyisi luotsaamaan Suomea irti kivihiilestä. Uutta ei ole sanoma vaan allekirjoittajien joukko: St1:n, Koneen, Outotecin, Neste Oilin ja Fortumin toimitusjohtajat sekä Sitran yliasiamies.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (76 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ilmastomallit eivät pysty ottamaan huomioon emergenssejä, globaalin lämpötilan nousun aiheuttamia ilmastosysteemien dynamiikan alueellisia muutoksia. Suomessakin saattaa käydä niin, että kesät sateisia eivätkä lämpimämpiä, talvet sateettomia ja lämpimämpiä ja rannikot veden vallassa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kulutusta olisi syytä vähentää.
Mitä mieltä on pilata viihtyisiä kaupunkeja hävittämällä luontoa? Mitä sitten kun kaikki mahdollinen ja mahdotonkin tonttimaa on täyteen ahdettu.
Ehkä muuttoliike taas suuntautuu toisin päin.
Mikä on Tampereella parhaillaan räjäytettävän tunnelin "jalanjälki"?

Mikko Saarinen

Meidän pitää ostaa enemmän ilmasto-aneita, niin maailma pelastuu.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Aurinkosähköpaneelien hinnat ovat laskeneet niin vauhdikkaasti, että 3 Euroopan maassa aurinkosähkö on jo saavuttanut verkkopariteetin, eli oman katon aurinkopaneeleista saa sähköä samaan hintaan tai halvemmalla kuin ostamalla sähköä verkosta:
http://cleantechnica.com/2014/03/24/italy-spain-ge...

Mm Australiassa ja Kaliforniassa perinteiset sähköyhtiöt ovat jo huomanneet että päiväsaikainen sähkön kysyntä on laskenut. Aikaisemmin päivällä sähkönkulutus oli korkein, erityisesti kesäpäivinä talojen jäähdytyksen vuoksi. Nyt päiväaikaisesta kulutuksesta kasvava osa katetaan talokohtaisilla aurinkopaneeleilla. Tämä kehitys tulee väistämättä Suomeenkin.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Maankohoaminen hieman hidastaa vedennousua, mikä aiheutuu pohjoisnavan sulamisesta.

Jouko Silvennoinen

Ahaa jokohan muuttuu tuulituulitukiaiset auronkotukiaisiksi, ei ole ihme että pomot haluaa kakulle.Ja kansa maksaa.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Ks vastaukseni kommenttiin 3.

Käyttäjän NiiloKrki kuva
Niilo Kärki

Maapallon alempaa troposfäärin on kattavasti mitattu vasta 35 vuotta, vuodesta 1979 alkaen satelliiteilla. Sinä aikana tuo ilmakehän alue on lämmennyt 0,17 astetta, noin 0,5 astetta sadassa vuodessa.

Puolet tuosta ajasta, 17 vuotta 8 kuukautta, EI OLE lämmennyt ollenkaan. Jos tuon loppupuolen mukaan arvioidaan, lämpenee 0 (nolla) astetta sadassa vuodessa.

Samaan aikaan, tuo 35vuotta, CO2-pitoisuus ilmakehässä on kasvanut tasaisesti n. 15% ( 340 -> 400 ppm). Silti lämpötila siis ei ole noussut jälkimmäisellä puoliskolla.

On siis aika vakavasti uudelleenarvioida koko CO2-hypetys. Minä en siihen ole uskonut yli kymmenen vuoteen, aikaan jona olen tutustunut muidenkin tahojen näkemyksiin ja perusteisiin, en vain " valtion yhden virallisen totuuden toistamiseen".
EU on jo myöntänyt ettei biopolttoaineiden tuotannossa ole mitään järkeä, koska myönnetään tämä toinenkin totuus ?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"The world, led by fanatical global-warming theorists as well as an out-of-control political establishment hoping to impose its will by fomenting and exploiting climate alarmism, is rapidly approaching very dangerous territory. The calls for censorship, jail, and even execution of those who disagree with UN models that have already been shown to be wildly inaccurate (or even deliberate frauds) are growing louder as the bogus science crumbles. As the alarmist bandwagon continues to fall apart even faster, the hate and vitriol will only become more intense and deranged." http://www.thenewamerican.com/tech/environment/ite...

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää, voisi tässä yhteydessä siteerata kansanviisautta? Tässä ilmastonmuutos -asiassa edessä on nyt pakostakin jäähdyttelyn aika.

Tosiasioita ei nyt noin vain voi ohittaa ja jatkaa väärään teoriaan nojaten. Lähtökohtaisesti on oletettu ihmisen toiminnan vaikuttavan ilmaston lämpenemiseen, osittain näin onkin, mutta kun ilmastomalleista poistetaan kaikki muu, mikä vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja jäljelle jätetään muuttujana vain ihminen hiilidioksidin lisääjänä ilmakehässä, millä sitten pakonomaisesti selitetään lämpeneminen ja mahdollisten skenaarioiden toteutumista? Olisiko vähän oiottu mutkia tarkoituksenhakuisesti? Hallitusten kautta on ainakin rahastettu sumeilematta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jouni, oletko koskaan viitannut tieteellisiin lähteisiin. Linkkisi kirjoittaja on senttari. Lehden taustayhteisöt ovat äärioikeistolaisia

AFFILIATES AND FRIENDS

The John Birch Society
Liberty News Network
Freedom Project
Freedom Project Education
American Opinion Foundation
Character First

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #38

En ole nyt mikään amerikkalaisen tieteenharjoittamisen ihannoija suorastaan, sikäläinen jopa suoranainen tieteenvastaisuus on myös käsittämätöntä, enkä vastaavaa tai rahalla ostettua tiedettä haluaisi tänne Suomeen. Sellainen rahan pyörittäminen käsittääkseni ei suoraan sovi kopioituna tänne meidän kotoisiin tiedekuntiin.

Fyysikkoja on kirjoittajista osa, joten mitään asiatonta ei löydy ainakaan kirjoittajien piiristä?
John McManus
John McManus not only serves as publisher for TNA, but also as the president of The John Birch Society (JBS). John earned a bachelor’s degree in physics from Holy Cross College, followed by a commission in the United States Marine Corps. He served three years of active duty, after which he had a career as an electronics engineer before joining the JBS staff. John is the author of several books, including “Changing Commands: The Betrayal of America’s Military,” “Financial Terrorism: Hijacking America Under the Threat of Bankruptcy,” “William F. Buckley, Jr.: Pied Piper for the Establishment,” and “The Insiders.” He is also a frequent guest on talk shows on both radio and television.

Gary Benoit
Gary Benoit is the editor of The New American. Gary graduated magna cum laude in physics from the University of Lowell (now the University of Massachusetts — Lowell) in 1976 and joined the staff of The John Birch Society the following year. Over the years, he has held a number of positions with JBS including director of research prior to becoming editor of TNA.

William F. Jasper
William F. Jasper is the senior editor of TNA. William earned a bachelor’s degree in child psychology and education from the University of Idaho. He has a well-earned reputation as one of America’s top investigative reporters and has attended several international conferences hosted by the United Nations. He is most known for his work on the Oklahoma City bombing and its aftermath. William has also authored two books, “Global Tyranny … Step by Step” and “The United Nations Exposed.”

Kurt Williamsen

The associate editor of TNA, Kurt Williamsen is, by his own description, “a Jack of all trades, master of none.” He has worked as a lifeguard, dishwasher, landscaper, carpenter, roofer, concrete worker, shoe salesman, building products salesman, telemarketing rep, English teacher and now associate editor. He has undergraduate degrees in business administration/marketing and secondary English.

Joseph Kelly
Joe Kelly is the art director and production manager for The New American. Joe studied art and holds a degree in graphic design and visual communications from the Art Institute of Dallas. He is responsible for the layout, design and production of each magazine and helps with the overall look and feel of TheNewAmerican.com.

Katie Carder
Katie Carder is a graphic designer for The New American. She is a native of Oshkosh, Wisconsin. Katie graduated in May of 2012 from the University of Wisconsin Oshkosh with a Bachelor of Arts degree in Art with a Graphic Design emphasis, and a Religious Studies minor. She has worked with The New American Magazine since mid 2011, mainly working on the magazine, but is also involved in other JBS projects.

Bill Hahn
Bill Hahn is the public relations and marketing manager for TNA. He has a Bachelor of Science degree from the University of Wisconsin-Whitewater and gained valuable PR and marketing experience in the construction and publishing industries early in his career. He has been with TNA since 2007.

Julie DuFrane
Julie DuFrane is the advertising and circulation manager for TNA. She has been employed at TNA headquarters in Appleton, Wis. since it opened in 1989. Julie owns, with her husband, a restaurant in Menasha called the WeatherVane.

Jason Vincent
Jason Vincent is a photojournalist for The New American. He earned a Bachelor of Science degree from the University of Wisconsin—Green Bay with an emphasis in electronic media and is currently a member of the National Press Club. Jason aims to capture emotions while striving to tell the story in every picture or video he shoots. kirjoittajien piiristä.

Bill Hahn
Bill Hahn is the public relations and marketing manager for TNA. He has a Bachelor of Science degree from the University of Wisconsin-Whitewater and gained valuable PR and marketing experience in the construction and publishing industries early in his career. He has been with TNA since 2007.

Julie DuFrane
Julie DuFrane is the advertising and circulation manager for TNA. She has been employed at TNA headquarters in Appleton, Wis. since it opened in 1989. Julie owns, with her husband, a restaurant in Menasha called the WeatherVane.

Jason Vincent
Jason Vincent is a photojournalist for The New American. He earned a Bachelor of Science degree from the University of Wisconsin—Green Bay with an emphasis in electronic media and is currently a member of the National Press Club. Jason aims to capture emotions while striving to tell the story in every picture or video he shoots.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #45

Listassa The New American -lehden toimittajat/henkilökunta.

Alex Newman, linkin kirjoittaja on freelance journalisti.

Alex Newman, a regular contributor, earned a bachelor’s degree in journalism from the University of Florida in December 2007. Alex has been working for TNA as a freelance journalist and also owns a consulting firm. His frequent topics include economics, education, finance, banking, business and politics. Alex grew up in Latin America, Europe, and Africa, giving him a unique insight into world events.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen Vastaus kommenttiin #42

Niin tuossa listassa ei ole ainuttakaan meteorologiaa tai ilmastotieteitä syvemmin lukenutta saati alan tiedeyhteisössä toimivaa. Korjaa jos on. Myöskään New American ei ole tieteellinen julkaisu. - Ehkä kuitenkin ilmastoalan asiantuntijat tietävät paremmin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #56

Gary Benoit

He graduated from the University of Lowell (now the University of Massachusetts – Lowell) magna cum laude in physics in 1976 and worked one summer at a nuclear power plant while still in college. Mr. Benoit is qualified to speak on a variety of subjects including the fundamentals of Americanism, The John Birch Society, The New American, the politics and science of global warming, and major media bias including how to read between the lines.

"the politics and science of global warming" tarkoittaa ilmastonmuutosta (ilmaston lämpeneminen kuten aikaisempi terminologia saman asian ilmaisi)?

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen Vastaus kommenttiin #57

Benoit näyttää tehneen uraa enemmän perinteisten amerikkalaisten arvojen alueella (ura JBS:ssä). En löytänyt julkaisuja alan lehdistä. Näyttää hänkin vahvasti mielipidevaikuttajalta enemmän kuin tutkijalta ja alan asiantuntijalta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #63

Benoit on jo sen ikäinen, että hänen aktiiviuran alkuaikoina ei vielä ollut kuin kourallinen ilmastonasiantuntijoita.

Hänellä saattaa silti olla asiantuntemusta käytettävissä, ei ehkä omasta takaa tarpeeksi mutta kollegojen parista saattaa löytyä?

"Mr. Benoit is qualified to speak on ... the politics and science of global warming, and major media bias including how to read between the lines."

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #66

Jotenkin tuntuu, Aro, että ilmaston asiantuntijoitA ON TÄNÄÄN RIITTÄVÄSTI.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #67

Kyllä, ovat haistaneet rahan, verovaroilla tuetaan nykyään kaikenlaista ilmastoon liittyvää tutkimusta.

Ilmastotutkijoiden lukumäärä on vuosikymmenessä noussut muutamasta tutkijasta tuhansiin, nyt pitäisi jo joka maassa olla omat ilmastotutkijat.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #68

Hömppää levittäviä on enemmän... Suomen ilmatieteen laitoksen budjetista 40% tulee maksullisista palveluista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #69

Jokaisella Ilmatieteen laitoksella on oma tehtävä, joidenkin tehtävä liittyy säätilan ennustamiseen kun taas toisten johokin muuhun.

Palvelumaksuista kertyy 40 % rahoituksesta ja loput sitten rahoitetaan verovaroista?

Sillä muulla voidaan sitten puhua ilmastonmuutoksen skenaarioista esimerkiksi, voidaan jopa antaa vuosisadan loppuun ulottuvia skenaarioita.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #70
Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #71

Siis Ilmatieteen laitoksen toiminnan suhteen ei ole valittamista, säätiedotusten hyvää osuvuutta arvostan henkilökohtaisesti kovasti, ilmastotutkimuksen suhteen odotuksia on kuten tänään julkaistu, http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/2528381, vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Niilo. Mitä mieltä ole kasvihuoneilmiöstä? Mihin se auringosta maapallolle kertyvä energia menee?

Käyttäjän NiiloKrki kuva
Niilo Kärki

Hyvä, että on kasvihuoneilmiö. Muuten olisi selvästi kylmempää.

Ilmasto on muuttunut vuosisatojen, tuhansien jne.. ajan. Ihmisten aikana ja ennen sitä.

Kohtuutonta on kohkaaminen CO2-pitoisuuden ja maapallon lämpötilan välisen kausaliteetin kanssa. Korrelaatiota löytyi joidenkin mielestä kolmisenkymmentä vuotta(?) - ennenkuin em. suht tasainen 17 v. jakso paljasti, ettei kausaliteettiä ole - kun ei korrelaatiotakaan (enää ;-) ).

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #39

Olet räysin pihalla. Ymmärrätö edes lämpötilan ja energia eron? Maapalle tulee enemmän energiss kuin poistuu. Mihin se menee?

Käyttäjän NiiloKrki kuva
Niilo Kärki Vastaus kommenttiin #43

Kun uskot tietäväsi, niin kerro ihmeessä.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Eläimet ja kasvit, joiden esiintymisalueet ovat liukuneet kohti viileämpää ilmastoa (= kohti napoja & vuorenrinteitä ylöspäin) eivät ole huomanneet että lämpeneminen olisi pysähtynyt.
Ei se olekaan, kun verrataan vuosikymmenten lämpötilakeskiarvoa eikä pelkkiä ennätysvuosia. Viime syksynä julkaistu IPCCn raportti totesi, että kolme viime vuosikymmentä ovat kaikki olleet lämpimämpiä kuin yksikään edeltävä vuosikymmen sen jälkeen kun lämpötilamittaukset 1800-luvun lopulla aloivat.

Jari Vuorinen

Hyvältä kuulostaa,että siirrytään puhtaampaan teknologiaan.Tuli mieleen ,että kuinkakohan paljon yhden aurinkopanelin valmistus saastuttaa ?

No tuskin niin paljoa kuin mitä jos sen aurinkopneelin energiahyöty tuotettaisiin kivihiilellä.

Mutta liittyykö puhtaamman teknologian käyttöönotto ilmastomuutokseen ?

Eikö olisi järkevää käyttää clenteckiä oli sitten ilmastonmuutosta tai ei.Niin että miten se "ilmastonmuutos" nyt sitten kaikkeen liittyy.

Tosta lajien sukupuutosta sen verran,että viimeisen suuren ilmastonmuutoksen aikaan eli jääkaudella pohjolassakin kuoli kaikki sukupuuttoon kun täällä oli 2-3km :n paksuinen jääpeite.Ei sen alla mikään säilynyt hengissä.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Juu, cleantechin käyttö on fiksua joka tapauksessa, on hyväksi mm ilman laadulle ja sitä kautta terveydellemme, energian saannin varmuudelle ja fossiilituontilaskun pienentämiselle.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Riittäisikö edes yksityisautoilun kertakaikkinen kieltäminen nyt heti? Joukkoliikenteen järjestäminen globaalissa yhteistyössä, lentokoneen käytön tekeminen luvanvaraiseksi, muulla kuin jalan/pyörällä/julkisella kulkuneuvolla tehtävien työmatkojen verottaminen? Kaikenlaisten energiasyöppöjen yleisten huvitusten kielto? Kotona käytettävien laitteiden tarkkailu ja puuttuminen liian tuhlailevaan pyykinpesuun jne.?

Jos Kiinan johto olisi toiminut Maon jälkeen viisaasti, Pekingin kadut olisivat edelleen täynnä polkupyöriä. Yhden lapsen politiikka kaikkine raakuuksineen on se suuri ekoteko, josta ihmiskunta saa kiittää totalitaarista valtiota, jossa sellainen on mahdollista. Edes europarlamentin enemmistö ei tahdo suoda EU-kansalaisille seksuaaliterveysoikeuksia. Jos ne olisi turvattu mahdollisuuksien mukaan kaikille Maan asukkaille 1960-luvulta alkaen, jolloin tehokkaat ehkäisykeinot tulivat käyttöön, meitä olisikin ehkä nyt vain kuusi miljardia – tai peräti viisi...

Margareta Blåfield sanoo sen, mitä pitää tehdä: lakata kuluttamasta. Olisi pitänyt viimeistään sukupolvi sitten. Tietenkään yksikään elävä olento ei voi elää kuluttamatta. Meidän ylikuluttajien velvollisuus on pienentää päästömme minimiin, koska annamme uusia ihmisiä syntyä hurjaa tahtia, vaikkei vanhoillekaan riitä ilmaa, vettä eikä ruokaa. Aletaanpa pedata siskonpetejä olohuoneidemme lattioille! Ilmastopakolaiset eivät kohta enää kysy, kenellä on lupa tulla EU:n alueelle.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Sunnuntaina julkaistu IPCCn 5nnen raportin osa III siitä miten ilmastonmuutosta voi hillitä, toteaa että se on edelleen mahdollista, mutta pitää toimia hyvin ripeästi. Tässä Guardianin artikkeli aiheesta:
http://www.theguardian.com/environment/2014/apr/13...

Käyttäjän MikkoHuumonen kuva
Mikko Huumonen

Todella tarkeaa. Mina elan juuri nyt. Maailamahan pyorii juuri minun ymparilla. Paasia on, etta saan juuri nyt 10% kannatuksen.

Menen kuorimaan perunoita ja laittamaan pari tuulimyllya pyorimaan. Siita on kiva jutella kaikkien suomen tuntevien kanssa.

Niinkuin seinille puhuis..

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Niin kauan kun ihminen on ahne,riitaisa ja kuriton "kakara",emme pääse yhteisymmärrykseen,eikä toivoa juuri ole.. Ainut tie pitkittää täällä oloamme,on kuluttaa mahdollisimman vähän. Nykyajan ihminen kuitenkin vaatii ne "lelunsa,karkkinsa ja kaikki mausteet" ja turhanaikainen teollinen tuotanto jatkuu. Esim. Joku kännykkä,joka vaihdetaan joka vuosi uuteen malliin. Kohta puoli maailmaa valmistaa niitä,kunei muutakaan hyödyllistä keksitä.. Jollekkin omavaraistaloudessa elävälle naureskellaan,istuen tietokoneen ääressä työttömänä ,sos-tukien varassa,pienessä vuorakopperossa betonin keskellä,ikäänkuin se olisi jotenkin normaalimpaa ja hyväksytympää. Kuntauudistusten myötä saadaan lisää näin eläviä,ainoana toiveena,että joku keksii uuden maailman valloittavan pelin,joka ensi vuonna myydään pois. Niin se teollinen vallankumous jatkuu. Jippii !!

Hannu Tanskanen

Mutta Satu hyvä, miksi levität disinformaatiota, kun..

a) Meret eivät ole lämmenneet, ilma ei ole lämminnyt? Näkevätkö muuttavat eläimet tulevaisuuteen?

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/search/label/m...

b) Saksan "uudet energiat" ovat pahasti epäonnistuneet, ne ovat vain mielikuvamarkkinointia:

http://s28.postimg.org/t25vlklct/image.jpg

c) Mielipideilmasto tiedemiesten keskuudessa muuttuu, "98%:n konsensus" on uuden gallupin valossa mennyttä aikaa:

http://judithcurry.com/2013/11/10/the-52-consensus/

Hiilen kriminalisoinnissa on menty ojasta allikkoon, "ekologisten" moottoreiden syöpää aiheuttavat hiukkaspäästöt ovat tuhatkertaisia:

http://www.kauppalehti.fi/auto/uutiset/tutkimus+pi...

Lisää kahdeksan vuoden aikana kerättyä faktaa löydät vaikkapa täältä:

http://www.ilmastohuijaus.blogspot.fi/

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Hiilen kriminalisoinnissa on menty ojasta allikkoon..."

http://t.co/hWTi8Je11o

Patrick Moore ‏@EcoSenseNow Apr 10
Finally, benefits of CO2 and warming are reported. There will be more to come: http://goo.gl/9lR5yA Earth now at low CO2 and temperature.

http://cnsnews.com/news/article/penny-starr/report...

Hiilidioksidi on kasveille elintärkeä ja kasvikunta käyttää lisääntyneen hiilidioksidin hyväkseen ja lisääntynyt hiilidioksidi auttaa kasvia käyttämään myös vettä tehokkaammin hyväkseen.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kun haitat ovat hyötyjä suuremmat jopa kasvikunnalle ja haitat kasvikunnae lisääntyvät hiilidioksidin määrän lisääntyessä.

Asiantuntijasi ovat kuten aina ovat taattua tasoa: äärioikeistolaisen Hearland instituutin propagandisti sekä hömppää levittävä toimittaja/valokuvaaja... Näissäkin asioissa lähdekriittisyys on viisaiden alku.

Ilmastoskeptikoiden retoriikkaa muistuttaa paljon kreationistien retoriikkaa eikä ihme, koska taustalla samoja piirejä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #15

Ilmastonmuutosretoriikkaa muistuttaa paljon kreationistien retoriikkaa, kun tieteelliset tutkimustulokset eivät sovi ennalta määriteltyihin ideologioihin tai teologisiin tarkoitusperiin, tiede sivuutetaan. Tieteenvastaisuutta ilmenee myös Suomessa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #21

Ei, ei. Kreationistit vetoavat raamattuun, ilmastoskeptikot nettihömppään. Molemmat ryhmät käyttävät runsaasti olkiukkoja. Tieteellisiä lähteitä ei edes tunneta. Poliittisena suuntana noilla ryhmillä paljolti äärioikeistolaisuus.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Ja Tanskanen ei kemian insinöörinä ja "tiedetoimittajana" usko kasvihuoneilmiöön. Lukion fysiikan kurssin kertaus (?) ei tekisi pahaa...

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Al Gore ja muut ilmastonmuutoshömppävouhottajat: Lämpeneminen on hyvä asia. Vain lämpimässä voi kehittyä elämää.

Satu Hassille: Tosiasioiden tunnustaminen on hyvä lähtökohta. Eliömäärä ei tule laskemaan vaan lisääntymään.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #20

Mitä lämpimämpi, sitä vilkkaampi eliöstö ja biomassa. Vrt. päiväntasaaja, eli liian kuumaa ei voi olla kunhan vettä sataa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #28
Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #30

Jokaisella kasvilla on geneettinen lämpötila-alue, jonka ulkopuolella se kärsii. Lisäksi:

Climate Change Impacts On Biodiversity In The Arctic
Climate Change Means Ocean Change
Increasing Ocean Acidification
Increasing Ocean Stratification
Increasing Oceanic Dead Zones
Coral Reefs Threatened By Climate Change
Lizards Threatened By Climate Change
Other Examples

http://www.globalissues.org/article/172/climate-ch...

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #31

-Kasvit sopeutuvat lämpenemiseen. Maapallo muuttuu vihreämmäksi.

-Ihannoitteko jäätikön biodiversiteettiä? Sinnekin on tulossa elämää lämpenemisen ja sulamisen seurauksena.

-Korallien tuhoutuminen on ikävää, mutta sivuseikka isojen hyötyjen rinnalla.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #34

Sopeutuvat tietyissä rajoissa.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #35

Lauri, sinähän vaikutat fiksulta ihmiseltä.

Kasvit sopeutuvat aivan hyvin.

Tätä voimme tarkastella globaalisti ja todeta, että planeetta vihertyy, ja boimassa kasvaa lämpenemisen seurauksena. Jääkausi olisi huonompi juttu.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #41

Tarkoitit varmaan että aavikoituu?

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #55

Älkää uskoko kaikkea, mitä teille tuputetaan. Tässäkin asiassa voi käyttää omaa ajattelukykyä sen sijaan, että lainaisi aina muiden kirjoituksia.

Edellisessä liitteessä oltiin huolissaan tulevasta. Puuraja oli noussut Ruotsin tunturissa yli sata metriä.

Vastapainoksi laitan linkin, jossa todetaan, että vihertää:

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/ilmastonm...

Hannu Tanskanen

Lauri, antaisit paljon paremman kuvan itsestäsi, jos pysyisit asiassa, et sortuisi ylenomaan "ad hominem":iin, henkilöherjaan. Omasta blogistasi poistat välittömästi kommenttini, siksi en sinne enää viitsi edes katsoa.

Kysymys ei kohdallani ole "uskosta" mihinkään. Tiedän toki, että (epäonnistuneella jopa Ilmatieteen laitoksen Ari Laaksosen mielestä) "kasvihuoneilmiöllä" tarkoitetaan hiiliidioksidin pidättämää poisheijastuvaa infrapunaa. Svante Arrhenius SPEKULOI tästä yli sata vuotta sitten, on tutkijoita, joiden mielestä ilmakehä ei ole kasvihuone vaan lämpöpumppu.

http://ilmastohuijaus.blogspot.fi/2011/01/blogisti...

http://img600.imageshack.us/img600/189/10436506r6.pdf

Lukion fysiikan kurssin kertaus ei ole pahitteeksi kenellekään, ei varsinkaan tuntemilleni "tiedetoimittajille", joilla yhdelläkään ei ole lukion lyhyttä pidempää perehtymistä alaan. Minä luin sitä hieman pidempään, jopa niin että Novosibirskin yliopisto ja NASA-Langley aikoinaan kutsuivat minut siitä esitelmöimään (laserfysiikka).

Laitat "tiedetoimittajan" kohdallani lainausmerkkeihin. No, olen mm. kirjoittanut Helsingin Sanomien tiedepalstan pääjuttuja ja toiminut viisi vuotta Tekniikan Maailman tiedekirjoittajana..

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tiedetoimittajalta edellytetään lähdekriittisyyttä. Sinulla sitä ei ole himpun vertaa. Nettihömppä on päälähteesi. Annapa linkki johonkin juttuusi, joka perustuisi vertaisarvioituun tieteelliseen julkaisuun!

Arrheniuksestakin kirjoitat tuossa roskaa.

Et myöskään ymmärrä eroa tiedetoimittajan ja tekniikan alan senttarin välillä.

Hannu Tanskanen

No, Lauri, sinun pääasiallinen lähteesi tuntuu olevan tämän opintonsa kesken jättäneen aussikoulupoika John Cookin blogi "Sceptical Science".

Esitin tuossa edellä linkkejä, Aalto-yliopiston tutkijat puhuvat "hömppää" ?

Georgian yliopiston arvostettu ilmastotieteen professori Judith Curry puhuu "hömppää" ?

Kauppakehti puhuu "hömppää"? No, tähän jätän kysymysmerkin...

Vihervasemmisto usein käyttää lähteenä myös "SourceWatch"-sivustoa muistamatta mainita, että sen perustaja ja vetäjä on Vietnamin sodan aikana "aktivoitunut" äärivasemmistolainen lehtimies Sheldon Rampton..

Minä en muista sinulta nähneeni yhtään ainutta linkkiä vertaisarvioituun tutkimukseen, uskovan tavoin kaikki ilmastonmuutosta vastustava on "hömppää", jota toistatt yhtämittaa. Se ei oikein anna uskottavutta, teet hallaa ajamallesi asialle. Olen kuullut että olet etevä tuuban soittaja, mikset keskittyisi siihen?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tuon aussipoika-valheesi olen korjannut varmaan ehkä jo kymmenen kertaa.

Judith Curry, roskan levittäjä:
http://www.skepticalscience.com/skeptic_Judith_Cur...

Sinä et siis koskaan ole viitannut tieteelliseen ilmastotieteen julkaisuun?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #32

Valheellista epätieteellistä retoriikkaa vain.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry Vastaus kommenttiin #33

kommenttiin 33

Et varmaan ymmärtänyt hänen puhettaan. Hänhän toteaa, että ihminen ei ole
aiheuttanut ilmaston muutosta.

Mutta tahallaankin saastuttanut, omasta mielestäni, joskus vain ahneuden
ja hallinnan, ja pelottelun vuoksi. Sitä kutsutaan politiikan keinoksi.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #64

Tuo on epätieteellistä roskaa kuten monet muutkin curryn väitteet:

http://www.skepticalscience.com/curry-ohc-correcti...

Hannu Tanskanen

Mutta, ei korruptoida keskinäisellä riidallamme enempää arvoisan ex-mepin blogia, jookos ?

Palataan aasiaan ;-)!

(Harmillista kun tämä blogisofta ei anna korjata kiireessä tulleita kirjoitusvirheitä muutamaa minuuttia pidempään ennenkuin lukitsee tekstin..)

Hannu Tanskanen

(Softan tekemä duplikaatti poistettu)

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

En tiedä mikä saa, jollakin tavalla arvostamani aivan ilmeisen yliälykkään Lauri Gröhn'in elämänikäisen kapinahengen pysymään roihussa aina vaan.
-60 lopulla kinastelimme sfnet'issä herran kanssa ihmisen uskonasioissa puolesta ja vastaan. Hän oli äärimmäisen vakavissaan skeptikkoleirissään inttämässä kaikkea mahdollista ihmisen henkisyyttä ja työelämän uskon ja uskonnollisia asioita vastaan verissäpäin, ja ihan kaikkia vastaan.

Mikään ei ole viidessäkymmenessä vuodessa miestä muuttanut. Armoton hengenpalo roihuaa edelleen. Sillä erotuksella vain, että hän on vaihtanut statuksensa toisinajattelusta hurmoshenkisten ilmastonmuutosuskovien leiriin. Kyllä, tulenpalava uskovainen viimeisen päälle.

Joten Tanskasenkin kannattaisi huomioida tämä todellinen taustahömppä, joka edes jollakin tavalla selittää miehen armotonta agendaa. Tämä hömpän emeritus ylipappi hallitsee asiansa aukottomasti. Hömppäuskonsa kitiinikuoressa ei särön häivää näy, eikä kukaan muu ole kyvykäs näkemään sen sisälle.

Kaikkea hyvää Laurille ;-)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hieno kirjoitus Hassilta asiasta, joka on suunnilleen tärkein maailmassa tällä hetkellä. Ilmastonmuutos on paitsi uhka myös mahdollisuus: Suomenkin teollisuuden tulevaisuus on clean techissä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilmastonmuutos ei ole koskaan johtunut yhdestä eläinlajista. Jääkausia tulee ja menee. Eläinlajeja tulee ja menee. Ihmislaji muiden joukossa kuolee korkeintaan liialliseen kansoittumiseensa. Ja mitäs siitä, muut lajit jatkavat.

Energiavaihtoehdoissa tuuli on tuulen viemää. Aurinkoenergian kehittäminen antaa ihmisille lisäaikaa, ja kortonkien käyttö.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kelvotonta logiikkaasi: kun ilmastonmuutoksia on ollut ennen ihmisen ilmaantumista maapallolle, ei nykyinen ilmastonmuutoskaan voi olla ihmisen aiheuttama.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yksinkertaista, mutta toistaiseksi kumoatonta logikkaani.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #46

Ja et usko kasvihuonelmiöön. Mihin tuo maapallolle kertyvä energia menee?"

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #47

En usko ihmisen aiheuttamaan kasvihuoneilmiöön.. Muutenhan tulisi Plantagenin ja muiden myymät pihakasvihuoneet kieltää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #48

Ai? Et siis usko, että ihmiskunta on aikaansaanut hiilidioksidin määrän lisääntymisen ilmakehässä?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #48
Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #48
Veikko Virkkunen

Ainut maapallon pelastus on uusi Musta Surma tai joku Ebola-pandemia. Kukaan ei puhu siitä, että valtavasti lisääntyvä ihmispopulaatio se yksin aiheuttaa kaikki päästöt ja maapallon saastumisen. Toivottavasti saadaan pandemia pian. Riidellään vai siitä, että miten saataisiin hiilidioksidipäästöt pienemmäksi. Pitäsi riidellä siitä, että millä konstin syntyvyys loppuisi. Mutta eihän se koskaan onnistu. Ihmispopulaatiossa on aina kasvavia kansoja, jotka polttaa hiiltä ja puuta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Virkkunen; tähän asiaan hiukan viittasin kommentissani No 40.

Veikko Virkkunen

No niinpä olitkin. En vain lukenut kaikkia kommentteja niin tarkasti.
On kiva, että on muitakin oikeasti ajattelevia.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Tulkitsemalla satelliittikuvia
arvioitiin jo kymmenkunta vuotta sitten, että maapallon pohjoiset alueet ovat vihertyneet.

Toimituksen poiminnat