Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Taikatuutissa

Taikatuutti, josta tupsahtelee kummallisia päätöksiä ilman että kukaan normaali ihminen ymmärtää, miksi. Tällainen käsitys tuntuu aika monilla olevan EU:sta. Olen ollut 10 vuotta "taikatuutissa" ja oppinut, että käsitys on päin honkia.

Tampereen kunnallispolitiikassa väännetään kättä koko ajan, vaikkapa tunnelista ja terveydenhoidosta. Näin on myös Suomen hallituksessa ja eduskunnassa. Aivan samoin on EU:ssa.

Jokaista EU-päätöstä edeltävät tiukat neuvottelut - ja lobbaus. Ensimmäinen vääntö käydään komissiossa ennen lakiehdotuksen antamista, seuraavat parlamentissa poliittisten ryhmien välillä ja ministerineuvostossa EU-maiden hallitusten välillä. Loppuvääntö käydään kolmen kesken, eli parlamentin, ministerineuvoston ja komission. Se on asia-argumenttien taistelua, mutta usein myös hermoja koettelevaa psykologista peliä.

Entä paljon puhuttu Suomen etu?

Käytännöllisesti katsoen jokainen suomalainen taho, joka lobbaa päättäjiä, kertoo ajavansa Suomen etua. Se on koeteltu tapa pehmittää kuulijat vastaanottavaisiksi.

Otetaan esimerkiksi ilmastonmuutos. Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan on väärin, jos Suomen teollisuuden pitää investoida päästöjen vähentämiseen yhtään lisää.

Mutta toisaalta ympäristöteknologia on Suomessa jo kasvanut metsäteollisuutta isommaksi. Onko Suomen etu siis rivakka ilmastonsuojelu, joka luo ympäristöosaamisellemme lisää markkinoita? Sitä paitsi haluammeko oikeasti rajoillemme kansainvaelluksia, jos sadat miljoonat joutuvat evakkoon kuivuuden/ tulvien/ merenpinnan nousun takia?

Toinen esimerkki, pankit. Joidenkin mielestä Suomen etu on pitää pankkivalvonta kansallisvaltioiden käsissä, ettei rahojamme vahingossakaan valuisi ulkomaisten pankkien pelastamiseen. Toisaalta pankit toimivat yli rajojen eivätkä yksittäisten valtioiden viranomaiset pysty estämään vastuutonta riskinottoa.

Ja kun pankkien riskit laukeavat, seuraukset tuntuvat kaukana. Pienehkön Lehman Brothers-pankin konkurssi 2008 laukaisi maailmanlaajuisen finanssikriisin, jonka seuraukset tuntuvat yhä, Suomessakin. Onko suomalaisten etu siis luoda koko Eurooppaa koskeva pankkivalvonta, johon sisältyy sekä mahdollisuus ajaa asiansa sössinyt pankki alas että mahdollisuus pelastaa pankki kuiville, pankeilta kerätyillä rahoilla?

Poliittiset linjaerot näkyvät EU-parlamentissa usein kärkevämmin kuin Suomen eduskunnassa. Jotta itse kukin voisi saada käsityksen siitä, mitä se käytännössä tarkoittaa, olen koonnut esimerkkejä äänestyksistä nettisivulle www.mitenmeppiaanesti.fi. Tervetuloa katsomaan, kenen kanssa olet samaa mieltä.

Julkaistu Aamulehdessä 6. huhtikuuta 2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko se demokratia, että lobbaajat aivopesevät ns. päättjät? Se on rahan valta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Taas tämä satutäti ottaa Lehman Brothers-jutun, vaikka se kriisi ei ollut siitä kiinni. Koska hän oikein vaihtaa levyä?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Sen ymmärrän että jokainen sanoo ajavansa Suomen(kin) etua. Inhorealisti minussa sanoo että useimmat ajavat pääasiassa omaa etuaan hienoin sanakääntein.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kuvan taikatuutista ja satutädeistä on luonut EU itse. Tiukkojen kädenvääntöjen ja pohdintojen jälkeen tulee kurkkujen käyryysdirektiivit, EUn omia perustuksia vähättelevät Kreikan lainojen takaukset sekä tielainsäädäntö, joka määrää liikennemerkillä tunnelin alkavaksi ja tunnelin loppuvaksi. Kaiketi tyhmempi ei tunnelia muuten huomaisikaan.

Hei Hassi, mitä te oikein duunaatte?
Kysyy jäbä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ilmastonmuutos raportit on tarkoitushakuista propakandaa erilaisten omien kaupallisten etujen saavuttamiseksi ja käytössä olevien tukijärjestelmien säilymiseksi. Suomessa on satavuotinen historia ilmastonseurannassa eikä mitään katastrofisia muutoksia ole ollut ei ole tulossakaan.
Lämpeneminen on pysynyt olemattoman pienenä 0,48 astetta sadassa vuodessa, tämä ei oikeuta tuulivoimakauppiaiden kampanjointia saada Suomeen tuhansia tuulivoimaloita ulkomailta syöttötariffin piiriin. Huijaus on jo huomattu vaikka ei hallitus tee elettäkään pysäyttääkseen sitä.
Kansan on noustava kapinaan saadakseen asiat oikealle tolalle jos ei viranomaiset siihen pysty. Rahamme menee vihreille ympäristön pilaajille ja pienhiukkasten tuottajille josta kärsii terveytemme.
Vihreä politiikka suosii "Hiljaista tappajaa", - tuulivoimaloilla Suomi hiljaiseksi, ja miljardien velat kannettavaksi kansalle.
http://www.blackmorevale.co.uk/LETTER-Negative-eff...
lmastonmuutoskeskusteluun löytyi hyvä linkki, jäähdyttelyyn onkin aihetta: IPCC:n raporttikaan ei tuo itsessään mitään kauhutarinoita tai maailmanlopun ennusteita esille, jotkut muut tahot tuovat niitä. Pelottelutaktiikka on jäänyt joillekin päälle ja tarkoituksena saada lisää rahaa vihreälle teollisuudelle etc.
http://climatesense-norpag.blogspot.fi/2013/10/commonsense-climate-science-and.html

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Onko Suomen etu siis rivakka ilmastonsuojelu, joka luo ympäristöosaamisellemme lisää markkinoita?"
Tärkeä paperi noin kansanomaisesti ilmaistuna! Tuulivoima on tieteen kannalta tarkasteltuna saamassa paikkansa vihdoinkin? Pitkään monia asioita on pimitetty ja kielletty. On vähätelty vertaisarvioituja tieteellisiä tutkimuksia, on teollisuuden taholta tuotu omia ostettuja tieteellisiä totuuksia, joilla on viranomaiset harhautettu uskomaan yhteen viralliseen totuuteen, joka on samalla hallituksen totuus. Tuulivoimahallitus on nyt leikkaamassa kaikilta muilta paitsi tuulivoiman syöttötariffista , siihen ei saanut koskea, vihreiden vaatimuksesta?
http://www.principia-scientific.org/wind-farms-and...

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Vihreät eivät vaatineet lapsilisien leikkauksia. Se on Ylen jälkiviisaiden Kalle Isokallion keksimä väite, joka on täysin perätön.

Hallituksen kehysriihessä aloite lapsilisien leikkaamisesta ei tullut vihreiltä. Vihreille lapsilisien leikkaaminen oli todella vaikea paikka.

Tuulivoimaa tuetaan vain syöttötariffilla, josta on päätetty edellisen hallituksen aikana. Sen muuttaminen ei ollut kehysriihessä keskustelussa, eikä mikään puolue esittänyt sitä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hannu Aro ei taida olla lukenut Satu Hassin ja hyvin monien muiden totuudellisia artikkeleja.

On hyvin yksinkertaista, että Suomen on oltava eturivissä ja näytettävä kaikille maailman muille maille esimerkkiä omalla toiminnallaan. Vain näin saadaan ilmaston muutos pysäytettyä.

Cleantech-ala tuo Suomeenkin satoja tuhansia työpaikkoja tuota pikaa. Tästä on ministeri Niinistö ja vihreät esittäneet faktaa vaikka kuinka paljon.

Meillä on aivan liian vähän tuulivoimaloita. Niitä on rakennettava lisää ja pikapikaa. Onneksi valtio on taannut tukevansa tuotettua sähköä todella huomattavilla summilla. Tätä tukea pitää vain korottaa ja jatkaa ajallisesti pitkälle tulevaisuuteen.

Tuulimyllyt jauhavat rahaa Suomen kansantaloudelle. Verovaroilla tuettu sähkö tuottaa erinomaisen hyvin voimaloiden omistajille, jotka sijoittavat rahansa veroparatiiseihin hyvin mielenkiintoisin keinoin. Kansanedustaja Pekkarinen voinee kertoa vävynsä toiminnasta.

Toinen Suomessa lähes tyystin käyttämätön energianlähde on aurinkovoima. Panelit kehittyvät kehittymistään ja halpenevat kaiken aikaa. Lisäksi ne hyödyttävät kansantaloutta, kunhan niiden kuljetus Kiinasta hoidetaan suomalaisilla laivoilla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima ei ole itsessään kannattava energiantuotantomuoto, tämä on fakta, joka muuta väittää asettaa itsensä naurun alaiseksi hölmöksi.
Tuulivoimaloita rakentamalla ei valtion velkaa saada koskaan pysäytettyä, tuulivoiman ulkoiset kustannukset syövät yhteiskunnalta kymmeniä miljardeja rahaa voimalinjojen rakentamisilla ja lisäksi on ne raskaat ympäristö- ja terveysvaikutukset jne.. kaiken valtion antaman tuen lisäksi. CO2 päästöt lisääntyy tuulivoiman lisääntyessä, vrt. Tanska ja Saksa esimerkiksi.
Tuulivoimaloille pitää säätää tuntuva haittavero jotta hulluus voitaisiin saada asialliseen tilaansa.
Aurinkopaneeleilla sähkön tuotanto on vielä enemmän toivottomampaa kuin tuulivoimaloilla.
Suomalaisia laivoja ei kauaa Suomen lipun alla purjehdi kun on tuo rikkidirektiivi ja LNG muutos meneillään.
Vihreät virheet ovat liian kalliita näin pienen kansan kannettavaksi. Tuulivoiman lisärakentamisen edistäjät pitää saada edesvastuuseen tekemästään yhteiskunnallisesta tappiosta ja ympäristöhaitasta.

Toimituksen poiminnat