Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Sään hullut päivät

Etelä-Suomessa maa oli jo helmikuun lopulla lähes paljas ja ilma tuoksui suunnilleen huhtikuulta. Useimpia se ei haittaa, paitsi hiihtokeskusyrittäjiä - tai talviolympialaisten järjestäjiä.

Monessa muussa maassa hullut säät ovat olleet pahempia.
 
Australian ennätyskuumasta kesästä on seurannut muutakin kuin maastopaloja. Taivaalta on tippunut puutarhoihin tuhansittain helteen tappamia lepakkoja. Kaliforniassa on pahin vesipula vuosikymmeniin. Tiistaina ClimateReality-Twitter-tili summasi Yhdysvaltojen sään: Alaskassa 15 Fahrenheitia (noin 8 celsius-astetta) normaalia lämpimämpää, Kaliforniassa kuivuus, itärannikolla hyytävän kylmää.
 
Britannian sateista olisi riittänyt Kaliforniallekin, sillä maassa on satanut enemmän kuin säämittausten aikana koskaan. Vesi on saartanut ainakin 6000 kiinteistöä jo viikkojen ajan. Tulvia on pahentanut se, että oikeistohallitus karsi maatalouden "turhia" ympäristösääntöjä.

Yksittäinen sääilmiö ei kerro ilmastonmuutoksesta sitä eikä tätä, mutta eri puolilla maailmaa koetut äärisäät ovat sitä, minkä tiede ennustaa yleistyvän, ja yhä rajumpana, ilmastonmuutoksen myötä. WMO, maailman meteorologinen järjestö, totesi viime vuosikymmenen olleen äärisäiden vuosikymmen. Tämä vuosikymmen ei ehkä jää jälkeen.

Sääkeskiarvot harvoin aiheuttavat vahinkoja, äärisäät aiheuttavat. Monelle ne ovat vieneet perille sen, että ilmastonmuutos maksaa, ja paljon.

Kaikille hallituksille tämä ei vielä ole mennyt jakeluun. Australiassa Abbottin hallitus haluaa peruuttaa hiilidioksidiveron ja päästökaupan, Britanniassa Cameronin hallitus haluaa ruveta pumppaamaan liuskekaasua maasta.

EU on asettamassa ilmastotavoitteita vuodelle 2030. Jos haluamme tehdä osuutemme, jotta maapallo ei lämpenisi yli kahta astetta ja pitää lupauksen vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä 80-95 prosenttia vuosisadan puoliväliin mennessä, vuoden 2030 päästövähennyksen pitää olla ainakin 50 prosenttia. Komissio ehdottaa kuitenkin vain 40 prosentin vähennystä.
 
Lisäksi komissio ehdottaa luopumista sitovista uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden tavoitteista, vaikka sen oma vaikutusarvio kertoo, että näiden tavoitteiden asettaminen myös vuodelle 2030 parantaisi työllisyyttä ja hyödyttäisi lisäksi myös vaihtotasetta ja terveyttä pienemmän tuontifossiililaskun ja puhtaamman hengitysilman kautta.
 
Onneksi vihreä energiatekniikka on päässyt hyvään vauhtiin. Tällä vuosituhannella EU-alueella on verkkoon kytketty enemmän tuuli- ja aurinkomegawatteja kuin mitään muuta. Earth Policy -instituutin mukaan Kiinassa tuotettiin 2013 tuulivoimalla enemmän sähköä kuin ydinvoimalla. Suomessa ympäristötekniikka on kasvanut jo paperiteollisuutta isommaksi bisnekseksi.

Vielä on mahdollista yhdistää ilmastonsuojelu toimiin, jotka tukevat myös taloudellista kilpailukykyämme. Tämä erikoistarjous ei kuitenkaan ole voimassa ikuisesti. Sään hulluilla päivillä sen sijaan ei ole loppupäivää.

Julkaistu Vihreässä blogissa 7. maaliskuuta 2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Janne Suuronen

Terve Satu, maapallon paikallissäässä on aina esiintynyt poikkeuksillisia ääri-ilmiöitä.

Jos et usko, niin vaikkapa tuossa on pari lehtiartikkelia 1950-luvulta. "Helsingissä helmikuu oli sateisin ainakin vuodesta 1845 lähtien" ja monia muita helmiä. "Lumivyöryt olivat tuhoisampia, kuin miesmuistiin".
http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1544...

Näitä löytyy jokaiselta vuodelta. Kyllähän sen tiedät itsekin. Joten eiköhän jo lopeteta poliittisen vallan saamiseksi ihmisten turhanpäiväinen pelottelu maailmanlopulla.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Poikkeussäitä on ollut aina, kyse on siitä kuinka paljon niitä on. "Täsmävastineessa" on unohdettu se, että maailman meteorologinen järjestö WMO totesi viime vuosikymmenen olleen ennätysmäinen äärisäiden vuosikymmen. Ilmaston tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että ilmastonmuutos tuo äärisäitä lisää.

Janne Suuronen

Vihreät myös pelottelevat ydinvoimalla. Tässä on kuva 55 vuotta vanhasta suomalaisesta häiriöttä toimineesta ydinvoimalasta: http://aijaa.com/hGSpwY

Ehkä itsekin opiskeluaikoina siellä kävit tutustumassa ?

Olet myöskin varmaan tietoinen Fukushiman statuksesta. Meuhkasit ja pelottelit aikoinaan onnettomuudesta, mutta jossa ei ydinvoiman vuoksi yhtään ihmistä kuollut, loukkaantunut eikä uusimpien tutkimusten mukaan tule edes sairastumaan leukemiaan tai mihin muuhunkaan säteilysairauteen.

Imagollinen lottovoitto Fukushiman voimaloiden rikkonut ennätyskorkea tsunami Vihreille kylläkin oli.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pientä epätarkkuutta sinullakin. Tuossa kuvassa on 1958 käyttöön otettu YXP-miilu, joka oli alikriittinen. En tiedä tarkkaan, miten pitkään miilua käytettiin mutta ydinvoimala se ei ollut.

Sen korvasi 1962 Triga Mark II tutkimusreaktori, jota nyt ollaan poistamassa käytöstä. Triga Mark II:n teho oli aluksi 100 kW, joka myöhemmin nostettiin 250 kW tehoon (pulssiteho 250 MW).

http://ydinvoimakirja.katterno.fi/fi/21-ydinvoimat...
http://www.stuk.fi/ydinturvallisuus/ydinvoimalaito...
https://noppa.aalto.fi/noppa/kurssi/tfy-56.4243/lu...

Mutta kyllä siellä Otaniemessä reaktori on suunnilleen 50 vuotta toiminut.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.S.>Vihreät myös pelottelevat ydinvoimalla...

ooo

Pelottelu on tainnut onnistua. Japanin 100- miljoonainen kansa pelkää niin paljon että 50: ä atomivoimalaa ei uskalleta käyttää.

....vai mistä siellä on kyse ....

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Japanin osalta osin ymmärrettävääkin. Mutta ei sama päde ympäri maailman.

Olen muutaman kerran eri yhteyksissä viitannut klassiseen värähtelydynamiikan esimerkkiin Tacoma-joen sillasta. Virheellinen suunnitelma väärässä paikassa voi aiheuttaa katastrofin. Siitä huolimatta Tacoma-joen yli on pystytty rakentamaan ihan kelvollisia siltoja ymmärtääkseni useampiakin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #17

J.J.>Japanin osalta osin ymmärrettävääkin. Mutta ei sama päde ympäri maailman....

oooo

Eikö tuossa ole oleellisinta että maailman johtava (entinen?) atomivoimamaa, Japani joutui polvilleen täysin virheellisten oletusten vuoksi.

Rakennelmat eivät kestäneet. Ihmisen arviot pettivät. Mahdottomasta tuli mahdollista.

Näin kävi juuri ”halvalle, puhtaalle, tehokkaalle, turvalliselle”
energiantuotannolle.
Jos tiedot pitävät paikkaansa ko 50 atomivoimalaa ovat seisseet yli kaksi vuotta.

Mitä atomivoimaloille kuuluu tätä nykyä Ukrainassa?

Odottaako ihmiskunta ikiaikaista spektaakkelia.
Kuka kantaa vastuun jos sadat miljoonat, miljardit ihmiset pelkäävät?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #22

"Eikö tuossa ole oleellisinta että maailman johtava (entinen?) atomivoimamaa, Japani joutui polvilleen täysin virheellisten oletusten vuoksi."

Ehdottomasti. Siksipä on käytettävä seuraavissa laskelmissa viimeisimmän tiedon mukaisia oletuksia. Ja jos ne oletukset johtavat siihen, että ydinvoima ei ole enää kannattavaa ottaa käyttöön, siitä on silloin luovuttava.

Mutta ei Suomen tai Saksan tai Venäjän tai Ukrainan ydinvoimaa voi tai pidä rakentaa japanilaisilla oletuksilla. Lopputuloksena voi silloin olla ihan hyvin, että se mikä Japanissa on kannattamatonta, voidaan kuitenkin ottaa muualla käyttöön.

Hyväksyn ydinvoiman vastustamisen turvallisuusargumenteilla. Mutta en pidä esimerkiksi hassimaisesta riemusta Fukushiman onnettomuuden jälkeen ja siihen liittyvästä tunteisiin perustuvasta pelottelusta. Hänkin voisi muistaa riemunsa Neuvostoliiton tieteen (mukaan lukien ydinteknologia) saavutuksista 1970-luvulla ja peilata nykyistä varmuuttaan asioiden tilasta sen aikaiseen varmuuteensa. Taistelijat eivät useinkaan näe muuta kuin taistelunsa ja pistävät koko panoksensa valitsemansa puolen hyväksi.

Kuka kantaa vastuun, jos sadat miljoonat, miljardit ihmiset pelkäävät ymmärtämättä edes, mitä pelkäävät?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Japanin hallitus on ottamassa ydinvoimalat uudelleen käyttöön. Ei Titanicin uppoaminen
lopettanut laivateollisuutta.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

1) Laajat alueet Fukushiman ympärillä ovat asumakelvottomia. Eikö se merkitse mitään?
2) Tiedät varmaan ihan hyvin, että jos ihminen kuolee säteilyn aiheuttamaan syöpään, hänen kuolintodistuksessaan ei lue "kuoli Tshernobylin/Fukushiman onnettomuuteen". Aivan vastaavasti sydänkohtaukseen, astmaan, veritulppaan ym kuolleen ihmisen kuolintodistuksessa ei sanota: kuoli ilmansaasteisiin - vaikka hyvin tiedetään ilmansaasteiden lisäävän kuolemia sydän- ja verisuoni- sekä keuhkotauteihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mitäpä sitä ei politiikko yrittäisi näin vaalien alla.

Onhan näitä leutoja talvia ollut aiemminkin ja varsinkaan viikinkiajoita puhumattakaan ( Greenland / Gröönlanti ).

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoima onkin siitä edullinen sähköntuottomuoto kun se maksetaan kokonaan valtion varoista.
Tuulivoimaloiden sijoittelussa on vaan paha epäkohta kun ei tuulivoimamyönteiset ja tuulivoimalat kohtaa. Tästä on Helsinkin ympärille muodostunut 100km säteellä tuulivoimaloista vapaa alue.
Tämä on kansalaisten yhdenvertaisuus periaatteitakin vastaan. Nyt pohjoisessa ja Pohjanlahden rannoilla kiroillaan kun tuulivoimalat väkisin tulee nurkkiin vaikka ei haluttaisi ja pääkaupunkissa haluttaisiin kaikki sähkö tuotettavan tuulivoimaloilla ja eivätkä saa niitä huoltovarmuutta turvaamaan. Kuluttajatkin on pääkaupunkissa ja edulliset siirtoverkot + muu infra.
Nyt hävikkiä tulee pitkistä siirtomatkoista ja tarvittavista infran rakentamisista metsäisiin korpiin.
Hiilidioksidista ja sen haitallisuudesta!
www.thegwpf.org/content/uploads/2014/02/A-Sensitiv...
http://www.thegwpf.org/content/uploads/2014/02/A-S...
Vielä on aikaa järkiintymisellekin, ei tosiasioita voi vihreällä skeidalla loputtomiin peitellä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

H.A.>Tästä on Helsinkin ympärille muodostunut 100km säteellä tuulivoimaloista vapaa alue.

ooo

Se on samalla järjen käytöltä kielletty ympyrä.
:-)
Ihminenhän ne hinnat keksii. Tuuli on ilmaista.
Ensi yönäkin on luvassa kovaa tuulta. Kurkistan ikkunasta, Baltian suurimmassa tuulipuistossa vilkkuu taivaalla 16 punaista valoa.... energiaa tulee...tämäkin viesti lähtee siis tuulen voimalla.... veikkaan että tuli perille.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimalat ei vaan kestä liian kovaa tuulta, ja tuulivoima on liian kallista tälläisten viestiyhteyksien ylläpitoon, -jos joutuisimme maksamaan tuulisähköstä sovitun hinnan mukaisen sähkölaskun niin lamput alkaisi sammumaan siitäkin syystä. Toisaalta lamput vilkkuu Baltian "tuulipuistossa" kun ne voimalat ei tuota tarpeeksi sähköä. Puuskainen tuuli pysäyttää voimalat välillä.
Ei se hullu ole joka pyytää vaan me maksajat tässä hölmöjä ollaan. Kuka sille ilmaisen energian talteenotolle on sen kolminkertaisen hinnan antanut, -siitä ei ota kunniaa nyt kukaan politiikko. Kommentointi tuulivoimasta on kielletty.
Kyllä se niin väärin on kun ei tuulivoimamyönteiset ja tuulivoimalat kohtaa vaikka haluja on. Täällä taas yritetään ajaa niitä nurkista pois. Helsinkissä on myös vihreän sähkön kuluttajatkin lähellä.
Ilmaston puhdistusta ja tuulivoimaa ei ole kukaan vähään aikaan yhdistänytkään. Olisiko se osa mennyt jo jakeluun Hesan tuulivoima vapaalle alueellekkin. Täällä on taas metsissä hiilidioksidille tarvetta jotta puut kasvaa tukeiksi, ei täällä tuulivoimaa tarvita. Ydinvoimaa riittää täällä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #14

Suomessa tuulee voimaloille liian kovaa varsin harvoin että sillä on turha selitellä... Huipun käyttöaikaan (noin 2200 tuntia vuodessa) tämä ei vaikuta.

Ikävin denialistinen temppu oli erään "kansalaisaktivistin" lavastama kuva "pudonneesta" täytetystä kotkasta, tuulivoimala taustalla.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #20

Kyllä Suomessa tuulee, tuuli on vaan puuskaista. Se ilmaisen energian talteenotto on liian kallista nykysysteemillä. Ei tuo selittelyjä kaipaa.

- Tuulivoimamyönteiset ja tuulivoimalat ei kohtaa. Helsinkin ympäristössä on suurin myönteinen kannattajajoukko eikä ainuttakaan tuulivoimalaa.

- Mitä siellä pelätään, kannatan tuulivoiman käyttöön ottoa Helsinkissä, näin pääsette eroon suurista hiilivoimaloista ja niiden päästöistä. Siellä on kaikki tarvittava infra vieressä kuluttajineen, en ymmärrä tälläistä ulkokultaista suhtautumista tosi-asioihin.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #20

Porissa kaadettiin merikotkan pesäpuu tuulivoimala hankkeen alta jossa viime kesänä oli kaksi poikastakin, paikka on Viasveden Jakkuvärkin "tuulipuisto" alue.
Poliisi tutkii tapausta.
Tuulivoimaloiden siivet tappaa lintuja se on fakta, siihen ei denialistien demonstraatiokuvia tarvita.
Lepakot kuolee jo siipien aiheuttamiin painevaihteluihin jota ei niiden sisäelimet kestä.
Sähkö niillä helvetinkoneilla tulee 200% kalliimmaksi kuin muilla sähköntuotantomuodoilla.. mutta ei kai sillä mitään merkitystä ole kun valtio sen maksaa.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Satu, voisitko jo ymmärtää, että kysymyksessä on myös muut kuin pelkästään ihmisen toiminnasta aiheutuvat muutokset? Näitä "ilmastomuutoksia" on tapahtunut viimeisen 2000 vuoden aikana siinä määrin, että jokseenkaan kaikkia ei voi nyt yksinkertaisesti laittaa tämän nykymenon piikkiin. Aikoinaan kun oli suuria tulivuorenpurkauksia, niin mitä luulet, että mikä oli ilmakehän pienhiukkaspitoisuus? Tai mikä mahtoi olla ns. GHG-kaasujen pitoisuus?. Pelottelupolitiikalla syötte vain omaaa oksaanne. terv. energiatalouden ja ympäristötekniikan DI

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Vuosi sitten luistelin huhtikuun alussa toistakymmenen asteen pakkasissa Kallaveden jäällä. Säät vaihtelevat vuodesta toiseen.

Pekka Iiskonmaki

Toivottavasti nämä sääilmiöt jäävät pysyviksi Suomessa.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Jos äärisäät ovat lisääntyneet, mitä mm. IPCC ei usko viimeisten AR5- ja SREX-raporttiensa mukaan, ei se voi johtua ainakaan ilmaston lämpenemisestä. Maapallon keskilämpötila on lineaarisella trendillä mitattuna polkenut paikallaan jo 17,5 vuotta. http://ilmastorealismia.blogspot.com/2014/03/korti...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hyvä otsikko! Jopa vihreä bloggaaja myöntää, että omituinen on nimenomaan sää, ei ilmasto.

Etelä-Suomessa ehti olla neljä "vanhan ajan" talvea putkeen, osin lumisempina kuin vuosikymmeniin. Nyt selvittiin paljon vähemmällä lumitöiden ja lämmittämisen suhteen, joten keskimäärät hiipivät lähemmäs normaalia.

Poliittisesti nerokkainta on tietysti puhuminen ääri-ilmiöistä. Satoi vettä tai lunta, pakasti tai paistoi, niin toiseen vaihtoehtoon verrattuna ilmiö on raju. Toisaalta Ukrainan varjossa vihreälle ideologialle on vaikeata löytää markkinoita suuren yleisön keskuudessa. Nyt on tärkeämpääkin murehdittavaa.

Tapio Suhonen

Ideologi Satu!
Pelasta meidät, niin kuten teit tuolloin Tsekoslovakian "happosadekatastrofin" aikoina 1986! Tuolloinhan maailma onneksemme pelastui vihreiden toimenpiteiden toimesta.
Hallelujah!

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Happosateita aiheuttavien rikin oksidien päästöt maalla sijaitsevista voimalaitoksista ja tehtaista sekä maaliikenteestä ovat Euroopassa alentuneet noin 90 % 1980-luvun huippuvuosista.
Kun happosateiden suitsimista alettiin vaatia, teollisuus pelotteli että se johtaa taloudelliseen katastrofiin ja mm sähkön hinnannousuun useilla kymmenillä prosenteilla. Ei johtanut, ja nyt hengitämme Suomessakin paljon puhtaampaa ilmaa kuin 1980-luvulla.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Ilmaan kohdistuvien päästöjen hallinta on toki parantunut, mutta suurin ongelma Suomen kansantalouden kannalta on, että onko meillä varaa tällä BAT-teknologialla uhrata kaikki tuotantolaitokset "halpoihin maihin". Sama meno siis jatkuu Intiassa, Kiinassa etc. kehittyvissä talouksissa? Miksi ette laita stoppia Saksan hiilivoimalabuumiin? Saksahan teki päätöksen ajaa alas ydinvoimalat vuoteen x mennessä? Miten kävi Ruotsissa? Voimalathan piti ajaa alas jo aikoja sitten. Tässä on nyt "pieni" probleema?

Meinasitko aloittaa ilmastomuutoksen torjunnan Suomalaisten työttömien, yksinhuoltajien ja syrjäytyneiden kustannuksella? Mikäli se minusta on kiinni, niin ei onnistu!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Onneksi vihreä energiatekniikka on päässyt hyvään vauhtiin."
Energiapolitiikka pitäisi suunnitella todellisten ympäristövaikutusten ja kustannusten perusteella. Tuulivoima soveltuu Suomen oloissa lähinnä pienimuotoiseen tuotantoon siellä minne sähköverkko ei yllä, laajaan energiantuotantoon se on liian kallista ja myös ympäristöhaitat ovat merkittäviä.
Tuulivoima rakentuu veronmaksajien harteille ja rasittaa talouttamme koko käyttöikänsä. Englantilaiset ovat saaneet tarpeekseen niistä kannattamattomista tuki muodoista joita EU.n myötä on meillekkin tullut. Cameronhan sanoi hyvin selvästi mitä mieltä hän on siitä "Green crap" politiikasta ja ilmaston suojelusta tuulivoimaloilla, -valtion tuella pystyssä pidettävältä tuulisähkö rahastuksesta. Kyllä arkitodellisuuteen olisi meilläkin jo aika herätä.
Unelmat on unelmia. (vihreätkin)
Energiamarkkinavirasto on nyt maksanut viimeiset erät viime vuoden tuulivoimatuista. Tuuliwatti Oy:n osalta viime vuosi meni seuraavasti.
Yhtiö tuotti tuulisähköä noin 188GWh, sen myynnistä yhtiö sai myyntituloja noin 7,7Milj. euroa, veronmaksajat tukivat toimintaa noin 12Milj.Euron avustuksella. Loistavaa LIIKETOIMINTAA!
Viime viikon Talouselämä lehdessä STY:n puheenjohtaja ja Tuuliwatin toimitusjohtaja kertoo, että sähkö on nykyisin halpaa, koska on tuulivoimaa. Sähköhän olisi ilmaista, jos verovaroista maksettaisiin kaikkien sähkölaskut.
Eikä ilmaston puhdistusta tuulivoimaloilla ole kukaan järkevä tutkija millään pystynyt todentamaan.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Earth Policy -instituutin mukaan tuulivoima tuotti viime vuonna sähköä Kiinassa enemmän kuin ydinvoima
http://www.earthpolicy.org/data_highlights/2014/hi...

Talouselämä-lehden mukaan Espanjassa tuulivoiman sähköntuotanto ylitti ydinvoiman 2013
http://www.talouselama.fi/uutiset/espanja+rikkoi+e...

IRENAn mukaan noin puolet 2013 käynnistetystä maailman uudesta sähköntuotantokapasiteetista uusiutuvaa
pic.twitter.com/UlDFA5Q4jQ

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomessa tuulisähkö maksaa 200% enemmän kuin muilla tuotantomuodoilla tuotettu sähkö.
Suomi on edellä EU.n vaatimuksesta uusiutuvan energian tuottamisessa, yhtään tuulivoimalaa ei sen takia tarvitse rakentaa.
Tuulisähkötuotanto lisää hiilidioksidi päästöjä, kts. Saksan ja Tanskan tilanne esimerkiksi. Suomessakin on viime vuonna jo hiilen tuonti lisääntynyt yli 50%.
Suomessa ei tuulivoimamyönteiset ja tuulivoimalat kohtaa, vaikka viime kesänäkin Sitra järjesti Helsinkissä seminaarin tuulivoimamyönteisyyden edistämiseksi niin ei Helsinkiin olla saatu ponnisteluista huolimatta yhtään ainoaa nykyaikaista 4,5MW.n ja yli 200m korkeaa helvetinkonetta sähköä tuottamaan..-edullisin paikka tuulivoimaloille Hesa olisi, -kaikki on lähellä infra ja kuluttajat.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Satu, miten ratkaiset säätövoiman? eli kun tulee tilanne, että mylly ei pyöri, kun tuulen nopeus ei riitä pyörittämään ropellia. Asennetaanko sitten kotitalouksiin sellainen ilmoitustaulu, jossa lukee: "valitettavasti tuulen nopeus ei riitä tuottamaan teidän kulutustasoanne tyydyttävää sähköenergiaa, mikäli sähkö ei ole palautunut kahteen viikkoon niin pydäämme ottamaan yhteyttä paikalliseen sähköyhtiöön" Sori nyt mutta kuulostaa vitsiltä???? Kiina muuten panostaa hiilivoimaloihin aika rutkasti, eikä greenpeace -lakanat voisi laitattaa sinne? Vai meinaatko, että olisi paras stopata koko teollinen toiminta Suomessa ja muuttaa luolaan asumaan? Oletko ollut koskaan työttömänä? Voisin kuvitella, että kun olet 5 vuotta työttömänä niin nuo haihattelut loppuu. Silloin sinun ei tarvitse miettiä globaaleja ongelmia, koska tuossa tilanteessa pelkästään seuraavan päivä aterian miettiminen menee ilmastomuutoksen tai ylipäänsä sen ehkäisemisen edelle! Realisimi on aika kova juttu tänä päivänä, myös politiikassa, eikö? ps. olen ollut työttömänä Suomessa

Seppo Paasikallio

Olisi oikein hyodyllistä joskus puuttua todellisiin säähän vaikuttaviin asioihin eikä aina keskittyä CO2 ongelmiin. Sään käytto sota-aseena on kauan ollut jo YKn kieltämää, mutta stä vaan käytetään enemmän ja enemmän.

Dane Wigington kertoo seuraavassa youtubessa geoengineeringin aiheuttamista tuhoista Californiassa. Hän julistaa, että ei ole enää mitään luonnollista säätä johtuen massiivisesta globaalista ilmasto engineering toiminnasta, missä ruiskutetaan ilmakehä täyteen erilaisia myrkkyjä ja HAARPilla suunnataan suihkuvirtauksia uusilla tavoilla. HAARPilla on myos tehty voimakkaita taifuuneita ja maanjäristyksiä. Mutta nämä kaikki tehdään salassa julkisuudelta.

http://www.geoengineeringwatch.org/climate-enginee...

http://www.riseearth.com/2014/01/engineered-drough...

https://www.youtube.com/watch?v=5yZhh2leRJA&featur...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

S.P.>Olisi oikein hyodyllistä joskus puuttua todellisiin säähän vaikuttaviin asioihin ...

oooo
niin ... jossakin kerrottiin että lämpötilan vaihtelut ovat lähiplaneetoilla olleet samanlaisia kuin maassa viime aikoina. ....

Aurinko hymyilee taivaalla....

Seppo Paasikallio

Tuore raportti ilmastonmuokauksesta
Climate Engineering, Media Deception, And Hard Facts

http://www.geoengineeringwatch.org/climate-enginee...

Käyttäjän mikkoahonen kuva
Mikko Ahonen

Entä jos sää on suurvaltojen strateginen väline?
http://csat.au.af.mil/2025/volume3/vol3ch15.pdf

Sään muutosten aiheuttajien tarkasteluun on sovellukset niin europarlamentaarikolle kuin rivikansalaiselle:

http://www.flightradar24.com/apps
http://Skyderalert.com

(Huomio: Levityskoneissa ei ole tunnusta, transponder-id. Erityisesti öisin on lentoliikenne lisääntynyt ja oudosti nuo lennot tulevat rajojemme ulkopuolelta, lentävät edestakaisin 'sahaten' Suomen ilmatilassa ja poistuvat ulkomaille. )

Euroopan Parlamentissa järjestettiin sään- ja ilmastonmuokkauksesta kokous, josta Suomessa ei olla kuultu mitään:
http://nsnbc.me/2013/04/13/eu-conference-on-weathe...
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubR...

Suomen kielellä aiheesta:
http://tinyurl.com/saa-ilmio

Luonnossa voi myös tarkastella näitä ongelmia, esimerkiksi hirvikuolemien osalta:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15236778

Historia opettaa laiskempaakin sään tarkastelijaa:
http://www.climateviewer.com/weather-control/index...

Miten hiilidioksidin lisääntyminen voisi millään selittää yllämainittuja ilmiöitä ilmiöitä? Voisitko Satu vaikuttaa tähän alueeseen, ennenkuin on liian myöhäistä?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Eero Paloheimo mainosti kasvihuoneilmiötä jo 90-luvun puolivälissä eräässä seminaarissa, toteamalla että "jos ette usko, niin katsokaa ulos". Sattui olemaan poikkeuksellisen lämmin kevätpäivä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

- Kasvihuoneilmiö on kielikuva.
Hiilidioksidista ja sen tarpeellisuudesta!

www.thegwpf.org/content/uploads/2014/02/A-Sensitiv...
http://www.thegwpf.org/content/uploads/2014/02/A-S...

Vielä on aikaa järkiintymisellekin, ei tosiasioita voi vihreällä skeidalla loputtomiin peitellä.

- Energiapolitiikka pitää suunnitella todellisten ympäristövaikutusten ja kustannusten perusteella. (tunnepohjaiset analyysit voi heittää roskiin)

Mikael Kerokoski

Nyt ollaan pidemmän aikavälin syklissä lähellä lämpimintä jaksoa, kohta alkaa pudotus. Näin on tapahtunut läpi historian. Nyt ei ole des lämpimintä mitä on ollut. Jos mittaillaan muutamaa sataa vuotta miljoonien vuosien jaksosta niin tulokset ovat mitä sattuu.

Käyttäjän satuhassi kuva
Satu Hassi

Science-lehdessä julkaistu 10 000 viime vuoden keskilämpötilakäyrä kertoo, että viime vuosikymmenet ovat aivan omassa sarjassaan.
http://www.motherjones.com/blue-marble/2013/03/new...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kts. kommentti 24. Ilmaston muuttumiskatastrofeilla on enää hölmöä yrittää saada ihmisiä liittymään vihreään liikkeeseen. Vuodet ei ole veljiä keskenään, viime vuonna tähän aikaa oli lähes metri jäätä meressä ja nyt sama paikka lainehtii jäästä vapaana.

Mikael Kerokoski

Niin ja jos järjestetään talvikisat subtropiikissa niin voipi olla lumesta pulaa. Seuraavaksi voitaisiin esitellä ilmastonmuutosta järjestämällä talvikisat saharassa.

Toimituksen poiminnat