Satu Hassin politiikkablogi Ajatuksia ja havaintoja politiikasta

Muovia linnunruoaksi - tai sitten ei

Pohjanmeren linnuista 94 prosentilla on muovia mahassaan, 20 linnusta siis keskimäärin vain yksi on muovista puhdas. Kaikkiaan muovia on löydetty 180 meressä elävästä lajista.

Aika moni on kuullut Tyynessä meressä kelluvasta valtavasta - ja kasvavasta -  muoviroskalautasta, jonka koko on 3,4 miljoonaa km2, yhtä iso kuin Eurooppa. Mutta myös Atlantissa kelluu oma muovilauttansa. Joskus linnut, kalat ja jopa valaat erehtyvät nielemään niin isoja muovinpaloja, että se tukkii suoliston ja tappaa otuksen. Useimmiten eläinten suuhun kuitenkin osuu meressä pieneksi jahautunutta muovisilppua.

Muovipussit ovat tosi käteviä, koska ne eivät mätäne eivätkä lahoa. Sama ominaisuus tekee muovista ympäristöriesan. Luontoonkaan joutunut muovi ei maadu, ainakaan satoihin vuosiin, se vain jauhautuu pienemmiksi ja pienemmiksi paloiksi.

Muovi ei ole kunnon ruokaa kenellekään. Terveyden, niin merenelävien kuin ihmistenkin kannalta vielä pahempaa on se, että muovi kerää merivedestä pintaansa myrkyllisiä yhdisteitä, myös erityisen pahoina pidettyjä POP-kemikaaleja, pysyviä orgaanisia ympäristömyrkkyjä.

Tunnettuja POP-aineita ovat esimerkiksi surullisen kuuluisat DDT ja PCB. Muovin pinnalla saattaa olla POP-yhdisteitä jopa miljoonakertaisina pitoisuuksina verrattuna aineiden pitoisuuteen merivedessä. Syöty muovihiukkanen voi siis olla varsinainen myrkkypilleri.

Kalojen ja äyriäisten mukana muovi kulkeutuu myös meidän ihmisten ruokalautasille.

Vuonna 2004 analysoiduissa merivesinäytteissä oli muovihiukkasia 6 kertaa niin paljon kuin planktonia. Ei siis ihme, että sadat erilaiset meren elävät erehtyvät syömään muovisoppaa. Muovimurua kertyy myös rannoille. Havaijin hiekkarannoilta on laskettu 5000 muovinpalasta neliömetriä kohden.

Meriin päätyneestä roskasta arviolta 80% on peräisin maalta. Kyse on siis roskasta, joka on tahallaan heitetty tai muusta syystä päässyt "lentoon", ja lopulta päätynyt mereen.

EU-maissa kulutetaan muovikasseja melkein 100 miljardia kappaletta vuodessa. Komission mukaan näistä noin 8 miljardia pussia leviää ympäri ämpäri ympäristöä roskaamaan.

Keskimäärin EU-kansalainen kuluttaa vuodessa melkein 200 muovikassia ja -pussia, enemmän kuin yhden päivässä perhettä kohti. 90% niistä on ohuita, alle 0,05 mm paksuisia pusseja, joita ei ole tarkoitettu useampaan kertaan käytettäväksi ja jotka ovat ympäristön roskaantumisen kannalta pahimpia.

Jotain tarttis tehdä. Tällä viikolla EU-komissio julkisi ehdotuksensa muovipussien käytön vähentämiseksi. Valitettavasti ehdotus on tosi löysä, komissio toteaa vain että jäsenmaat saavat itse keksiä toimia. Komissio sanoo, että jos eniten pusseja tuhlaava maa petraisi parhaan maan tasolle, muovipussien kulutus voisi vähetä 80%.

Tarkoittaako sellainen EU-laki yhtään mitään, joka vain sanoo että jäsenmaiden pitäisi tehdä jotakin? No voi se ihan vähän tarkoittaa. Joissakin Euroopan maissa on nimittäin emmitty ryhtyä rajoittamaan muoviroskaantumista siinä pelossa, että joku firma riitauttaa kansalliset lait ja päätökset tuomioistuimessa EU-sisämarkkinoiden vastaisena sooloiluna. Tällaista ei tarvitse pelätä, jos EU nimenomaan sanoo, että jäsenmaiden pitää ryhtyä toimiin.

Monissa maissa - ja kaupungeissakin - on jo tehty järeämpiä päätöksiä. Los Angelesin kaupunginvaltuusto päätti keväällä kieltää muovipussit ruokakaupoista. Kaliforniassa jo 40 kaupunkia on kieltänyt muovipussit, samoin Washington DC. Kieltoja ovat päättäneet myös useat Australian ja Intian osavaltiot sekä Afrikan maista ainakin Etelä-Afrikka, Kenia, Ruanda ja Kongo. Joissakin maissa, kuten Meksikossa ja Hong Kongissa, on kiellettyä antaa kaupoissa muovipusseja ilmaiseksi.

Myös EU:ssa toimet muoviroskaantumista vastaan voisivat olla selkeämpiä ja tehokkaampia. Tulisi esimerkiksi asettaa selkeät ja sitovat tavoitteet, mitä vauhtia  kunkin EU-maan pitäisi vähentää muovipussien määrää. Voitaisiin säätää myös toimia, joista jäsenmaiden tulisi panna toimeen ainakin osa. Niitä voisivat olla esimerkiksi ohuidenkin muovipussien maksullisuus tai muovin erilliskeräily kaupungeissa, samaan tapaan kuin nyt jo kerätään metallia, lasia ja kartonkia, tai se että muovipussien materiaalista vähintään tietyn osuuden pitää olla uusiomuovia.

Jos ohuita muovipusseja saisi valmistaa vain biohajoavasta materiaalista, ne eivät jäisi luontoon ikuiseksi riesaksi, vahingoittamaan lintujen, kalojen ja kalaa syövien ihmisten terveyttä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kerrankin Hassilta kirjoitus jota voin varauksetta suositella.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hyvä kirjoitus, Hassi. Roskaamiseen on ihminen syyllinen, ei kuitenkaan ilmastonmuutokseen.

Käyttäjän ArneNystedt kuva
Arne Nystedt

Hei Jarmo. Me tarvitsemme myös vanhat ja viisaat ymmärtämään ilmastonmuutosta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Muovijätteestä saisi aika näppärästi dieselöljyä. Parempi vaihtoehto kuin mereen heittäminen:

http://www.plastic2oil.com/site/nawtec-paper

Martti Laines

Hassin avauksien yhteydessä täytyy aina esittää kysymys; mitä tämä ideologia ja tavoite maksaa keskiluokkaiselle veronmaksajalle?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Millaisen vastauksen sait mielessäsi esittämääsi kysymykseen?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ehkäpä tämän kysymyksen kohdalla kysymyksesi pitäisi asetella mitä tämä tulee maksamaan ihmiskunnalle ellei ongelmaa ratkaista? Vastausta en toki tiedä mutta pahoin pelkään että loppupeleissä kalliimmaksi kuin hajoamattomien muovipussien käytön jatkaminen.

Käyttäjän ArneNystedt kuva
Arne Nystedt

Pitkässä juoksussa lasten ruoan

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Juuh, Hassin kirjoituksessa on ajattelua herättävää pohdintaa,
pusseja käsittääkseni ohennettiin ympäristömääräyksin,
ja teollisuuden puolesta ettei tuhlattas materiaalia,
joskus liika on liikaa, tarttisko tosiaan koittaa tehä jottai muuta kuin valmistaa epäpusseja.

Minua kumminkin risoo suunnattomasti,
että rautakaupoissa on jo taulunripustinruuvitkin yksiöpakattu muoviin ja se pakkaus maksaa 10 kertaa enemmän kuin ite tuote.

---------

Pikkasen Satun tekstiä muokaten näpyä autoverojen kanssa "vihreästi" koheltaville autotuojat ry lobbareille.

Keskimäärin EU-kansalainen kuluttaa 10 vuodessa yhden auton.
90% nykyautokannasta on ohuita, alle 0,05 mm paksuisia rimpuloita, joita ei ole tarkoitettu korjattavaksi eikä siten 5 vuotta pidempään käytettäväksi ja jotka ovat energiankulutuksen sekä muiden luonnonvarojen, sekä ympäristön kannalta pahoja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tärkein yksittäinen toimenpide olisi vaihtaa kauppojen hedelmätiskien pussit biohajoaviksi. Normaalille kuluttajalle valtaosa ohuista muovipusseista kulkeutuu kotiin sieltä.

Moni kauppa tarjoaa vastuulliselle kuluttajalle biohajoavaa hedelmäpussia kohtuuttomalla lisämaksulla, mutta todellista vaikutusta ongelmaan se ei tuota. HeVi-tuotteiden kilohinta ei todellakaan karkaisi käsistä vaikka kaikki pussit olisivat biohajoavia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Rohkeutta kauppaketjut. Tarjolle pelkkiä paperikasseja. Onko Lidl ensimmäinen?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Mieluummin biohajoavia muovipusseja, vaikka niiden hajoamisaika on pidempi kuin paperipussin on myös käytettävyys parempi. Toinen seikka joka pitäsi myös nopeasti kieltää on monijuomapakkausten muoviset sidokset ja korvata ne kartongilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Todella Tärkeätä Asiaa! Hyvä Satu!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko Suomen rannoilla nähty muovikasseja kellumassa ongelmaksi asti?

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Et tunnu tietävän asiasta yhtikäs mitään,silti pitää ottaa osaa asiakeskusteluun....koska Hassi

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Älä nyt Vähäsarja höpise tyhjiä, Suomessa korjataan Suomen ongelmat ja meillä on toimiva jätehuolto.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #18

Kerrottakoon Makkoselle, että uistellessa muovikassin väsyttäminen on yllättävän raskasta jos vetovauhtia ei pysäytä. Joka vuosi kelan jarru pärähtää lupaavasti, muttei siinä tyhjässä kassissa ole vielä koskaan ollut kalaa.

Jari Teräväinen Vastaus kommenttiin #21

Börjen uusimmat kalavalheet, se koukusta karannut muovipussi oli ainaki näin suuri ja levittää kätensä ?;P

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #21

Pitääkö sitä moottorivoimin uistella? Olisiko vihreämpää rannalta heitellä uistinta.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #18

Jarmo, En ole vielä nähnyt ainoatakaan SITA:n soutuvenettä joilla muovikasseja vedestä kerättäisi,joten voisitko lopettaa tyhjänpäiväisen lätinän toimivasta jätehuollosta vesillä!?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sitähän emme voi mitenkään tietää ellemme perusta muovipussitarkastajan virkaa asiaa valvomaan.

Henkilökohtaisesti muovipusseja enemmän minua haittaavat järjettömän suuriin, läpinäkyviin muovikoteloihin yksittäispakatut pienet esineet. Kotelot vievät paljon tilaa, niiden reunat viiltävät muovipussit rikki ja ainoastaan alle 10% väestöstä pystyy poistamaan tuotteen pakkauksesta kiroilematta. Heidänkin verenpaineensa nousee vaikka he eivät sitä myönnä.

Pakkaus kuitenkin kaikesta huolimatta ilmeisesti saa jonkun herneenkokoisen krääsäkokkareen näyttämään niin paljon arvokkaammalta, että lisääntynyt tilantarve, kuljetuskustannukset ja materiaalihävikki tulevat hinnassa monin verroin katetuiksi.

Matias Härkönen

Kerrankin aihe, josta kaikki tuntuu olevan samaa mieltä.

Tässä muuten aiheeseen liittyvä video, mikäli joku ei vielä ole nähnyt. Viimeistään tuon jälkeen ymmärtää mitä olemme tekemässä.

http://midwayfilm.com/

Jari Vuorinen

Eikö Greenpeace voisi mennä troolaamaan sitä Tyynen meren muovilauttaa.Kyllä se muovi jää trooliin siinä missä kalakin.

Sen sijaan Green Peace tekee noita tyhmiä iskuja.

Greenpeace tuhlaa rahaa huomion kalasteluun kun voisi tehdä konkreettistakin hyvää luonnolle.

Mutta tää on hyvä kirjoitus kuitenkin.Tsemppiä.

Esa Ketola

Montako muovipussia ilmaiseksi Kiinassa ja USAssa per paiva?

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja Vastaus kommenttiin #30

Eli tuon perusteella sitten ei suomessa kannata tehdä mitään luonnonsuojelun eteen,sitäkö tarkoitit?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, tässä taas on esimerkki siitä, miten suomalaisten pitäisi lopettaa muovikassien käyttö siksi, että joissakin EU:n, lähinnä eteläisen Euroopan, maissa ja monissa kehitysmaissa muovipusseja levitellään holtittomasti. Verratkaapa suomalaista maastoa sekä vesistöjä ja toisaalta eteläisen turistikohteen rakentamattoman tonttia. Tai katsokaa Helsingin Eteläsataman allasta ja jonkun eteläisen turistimaan satama-allasta. Eikö tässä olisi nyt paikka kansalliselle harkinnalle. Ei kaikkea tarvitse EU:sta käsin käskeä.

Asia muistuttaa hieman jalkaväkimiinojen kieltolakia, joka laitettiin Suomessakin voimaan siksi, että joissakin kehitysmaissa miinoja on kylvetty surutta ja merkkamatta ( ja kylvetään edelleen )kilpailevien poliittisten ryhmittymien toiminta-alueille. Se, että Suomessa jalkaväkimiinojen käytössä on aina noudatettu vastuullista tomintamallia ei vaikuttanut asiaan pätkääkään. Suomen piti tässäkin asiassa olla "esimerkillinen". Paljonkohan tuo Suomen esimerkki on vaikuttanut mm. Syyrian hallituksen toimiin se pyrkiessä estämään Turkin ja Syyrian välisellä rajalla ihmisten liikkumista ? Toisaalta miinakielto on kiistatta merkittävä haitta Suomen kansalliselle puolustukselle.

Meillähän on organisoitu tehokas jätteidenkeräysjärjestelmä, jossa myös muovipusseista ja -kasseista pidetään myös huolta. Muovipussit ja -kassit ovat lämpöarvoltaan öljyn luokkaa. Uusissa jätteidenpolttovoimalaitoksissa muovi- ja muut sekajätteet palavat puhtaasti ja tuottavat kallista energiaa. Näin ollen tämä myös vähentää m. kivihiilen käyttötarvetta energiantuotannossa.

Muovikassithan ovat osa jätteiden logistista kiertoa. Lajitellut jätteet ( lasit, metalli, paperi )toimitetaan muovikasseissa kauppakeskusten yhteydessä oleviin keräysasitoihin. Lopuksi kuljetukseen käytetyt muovikassit laitetaan muovien keräilyastiaan. Tehokasta ja toimivaa sekä ekologista. Jalkaväkimiinojen kieltolain logiikkaa noudattaen muovikassienkin käyttö pitääkin nyt sitten kieltää Suomessa !

Valitettavasti Oulussa jätemuovien keräys lopetettiin ja nyt muovijätteet pitää laittaa sekajätteisiin, joka menee Ruskon sinänsä tehokkaaseen ja uuteen jätteidenpolttolaitokseen. Nyt muovikassit pitää lasin, metallin ja paperin palautuksen jälkeen kuljettaa takaisin kotiin ja laittaa omaan sekajäteastiaan. Syy on kuulemma se, että kauppakeskusten keräilypisteistä em. jätteitä keräävä Paperinkeräys Oy ei halua syystä tai toisesta käsitellä muovijätteitä.

Mikko Vilkastus

Käytän kohtuullisen paljon muovipusseja, mutta pussini eivät päädy meriä saastuttamaan. Uskoisin muidenkin suomalaisten muovipussien kohtalo olevan melko lailla vastaava. Miten muovipussit siis päätyvät meriin? Tämä on se ydinkysymys. Jos suomalainen jätehuolto pitää pussit siellä missä pitääkin, niin miksi meidän pitäisi pusseista luopua?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Joku saisi kehittää hetula-aluksen, joka keräisi poolttoaineensa vedestä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Siinäpä muuten oiva idea. Muovia merestä keräävä alus käyttäisi keräämänsä muovin omana polttoaineenaan höyryturbiinikoneistossaan !

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Nyt ei voi muuta kuin toivoa, että esitetyt luvut ovat vääriä, liian suuria.

Mikko Vilkastus

Vihreiden politiikka perustuu pelkojen luomiseen. Heillähän on tunnetusti tapana esittää asia noin 3x niin pahana kuin tilanne oikeasti on. Onko tuo sitten valehtelua vai Lapin lisää, sen päättäköön jokainen itse.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mistä johtuu, että samat tyypit näissä keskusteluissa kieltävät yhä uudelleen tosiasiat.

http://yle.fi/uutiset/itameren_rantaroskat_lasketa...

Saakelinmoisia sikailijoita me suomalaiset olemme. Tämä näkyy erämaissa, kaupungeissa ja merenrannoilla. Käykääpä muuten joskus katsomassa kaljakellunnan jälkeen miltä joenranta näyttää.

Asuin kuutisen vuotta Kellokoskella Keravanjoen rannalla. Joka ikinen melontaretki täytti kanoottia roskista. Minulla olikin oma jäteastia rannalla mihin tyhjensin kanootista roskat. Kolmisen jätesäkillistä kertyi joka kesä vaikka keräsin vain pinnalla kelluvaa kamaa, jonka sain ohi mennessä poimittua. En siis lähtenyt rantapusikoita siivoamaan.

Kanoottiretkillä pohjoisen jokimaastoissa minulla on jätesäkki matkassa. Yhden säkillisen viitsii kuljettaa ihmisten ilmoille.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Juu aika surutta osaa roskata suomalainenkin varsinkin kaljapäissään, 15 vuotta sivutoimista kiinteistöhuoltoa antanut itselle aika hyvän läpileikkauksen siitä mitä kaupunkilainen yleensä viskoo maahan.

Kiitos että viittit keräillä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minä Uimonen kiellän ihmisen vaikutuksen ilmastonmuutokseen. Ainoa hyvä asia mitä vihreät ovat saaneet aikaan, on ympäristömme siistiytyminen. Siitä vihreille kiitos.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Polyeteeni on poltettavaa jätettä ja polttoaineena yksi puhtaimmista, joten jätteenpolttolaitoksissa se ei liene mikään ongelma.

Ainakaan minä en heitä ainuttakaan muovipussia luontoon, vaan vien ne poltettavaan jätteeseen. Olen myös henkisesti sitoutunut Kerää roska päivässä -ideologiaan, eli poistan luonnossa kulkiessani näkemiäni toisilta pudonneita roskia kohtuullisessa määrin. Samaa olen vaatinut lapsiltani ja lastenlapsiltani.
Jos opettaisimme kaikki tekemään näin, tarvitsiko kätevät ja monessa kohden jo korvaamattomat tuotteet tosiaaan kieltää? Vai onko tämä kieltojen laatimisinto vain laiskuutta ja poliittisten irtopisteiden keruuta, kun varsinaiseen syyhyn ei viitsitä puuttua?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Joka osaa suomentaa suomentakoot.

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11...

Vihreät on heittäneet muoviroskat mereen valaiden syötäviks.

Minä ne sentäs poltan avotulella kartanolla. :)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

On se kumma, kun vihreät vastustivat ehdottomasti roskien polttolaitosta pääkaupunkiseudulle, kun se vähentäisi kierrätystä. Ja vastustavat edelleen? Niinpä niin ja kaatopaikat täyttyvät. Ruotsissa on polttolaitoksia asutuksen keskellä eikä niistä ole mitään haittaa.

Ruotsi on myös luopunut kansanäänestyksellä atomivoiman käytöstä. Sen se on tehnyt, kuten kaiken muunkin. Lienee täysin pahantahtoista puhetta, että Ruotsi tuottaa enemmän energiaa atomivoimalla nyt kuin ennen kansanäänestystä.

Arto Saarinen

Ilmakehän pilaantuminen, maaperän pilaantuminen, merien ja järvien pilaantuminen. Väestö kasvaa rajusti. YK:n mukaan ihmiskunnan suurin ongelma on köyhyys. Köyhyydellä tarkoitetaan kulutusmahdollisuuksien vähäisyyttä. Siis kokonaiskulutusta pitäisi rajusti nostaa jotta köyhyys poistuisi.

Pystyyköhän kukaan näkemään ristiriitaa kulutuksen (ja väestön) kasvun ja luonnon pilaantumisen välillä, vai onko niin, että luonto pelastuu kun vaan tarpeeksi tehdään sopimuksia, säädetään lakeja ja direktiivejä.

Maapallo pystyy kyllä tarjoamaan hyvän elintason ilman, että luontoa täytyy pilata, jos väkeä on riittävän vähän. Muistelen 80-luvulla tiedeyhteisön ja myös Satu Hassin pitäneen väestökehitystä ihmiskunnan kohtalonkysymyksenä. Asia on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, mutta tiedeyhteisö (ja Hassi) on nyt huolissaan vain jostain hemmetin lakipykälistä, joilla ei ympäristöongelmia ratkaista.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... väestökehitystä ihmiskunnan kohtalonkysymyksenä"

Ja tämä on avainkysymys edelleen. Viime vuosikymmeninä useampien Afrikan maiden väkiluku on kai tuplaantunut. On se kumma kun tästä ei tänään kukaan puhu.

Koko Suomen kehitysavun voisi lähettää kondomeina.

Samira Taina

Kirjoitin joskus 1990-luvun taitteessa lyhykäisen kirjasen nimeltä 'Muovinen huominen', kansalaisjärjestöjen kierrätysliikkeen toimeksiannosta. Olisi oikeastaan kiva löytää se jostain arkistojen syövereistä uudelleen plärättäväksi tässä vaiheessa...

Se Tyynenmeren muovilautta oli muuten olemassa jo silloin, jos kohta vaatimattomamman kokoisena kuin nyt... ja maailman ns. muovittuminen oli selvästi havaittavissa oleva trendi jo silloin...

Nostin parikymppisenä tyttösenä melkoisen äläkän tuolloin. Jouduin telkkuun, radioon, hesariin, naistenlehtiin ja ties minne... osin vastaavan höperön roolissa, kuin mikä nyt on tarjolla
vaikkapa oikeutta eläimille -järjestön salakuvaajille ja Sini Saarelalle.

Itse ongelma kuitenkin on kehittynyt juuri sellaiseksi kuin silloin arvelinkin, jos kohta en varmaan ihan kaikkea silloin kirjoittamaani enää allekirjoittaisikaan.

Hassua, että joku Usarin puheenvuoro on nyt suorastaan melkein konsensuksessa siitä, että muovi on ongelma... silloin se miellettiin lähinnä elämän ja hygienian Jeesukseksi, jota vastaan ei olisi saanut sanoa halaistua sanaa...

Niin ne ajat muuttuu. ;)

Toimituksen poiminnat